Wonen in Amerika

We wonen al een maand in Amerika! Een derde update uit Durham

Hier is alweer onze derde update van Amerika. Het is al weer een tijdje geleden en ondertussen is er veel gebeurd en hebben veel nieuwe mensen leren kennen. We zitten hier ondertussen alweer een maand! Wat gaat het snel! Dit blog is trouwens een behoorlijke update geworden!


Introductie-activiteiten voor Willem

Willem heeft het vooral druk gehad de afgelopen weken met introductie dagen en activiteiten. Op deze dagen komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod: Verzekeringen, telefoonabonnementen, workshop over veiligheid, bankrekening opzetten, buitenschoolse activiteiten en psychologische onderwerpen voor buitenlandse studenten.

Daarnaast heeft hij ook de introductiedag van de statistiek afdeling gehad in het Hilton Hotel. Hij vond het erg leuk om nieuwe professoren en medestudenten te leren kennen. Ook is hij met zijn mede studenten uit eten geweest.

Willem heeft nog een schriftelijk en mondeling examen Engels moeten doen om te kijken waar zijn niveau ligt. Iedereen moet dit doen om te kijken of er extra Engelse lessen nodig zijn. Willem praat al drie jaar vrijwel dagelijks Engels op school dus dat zat wel goed, geen extra lessen nodig.

Ook heeft hij auditie gedaan voor de harmonie van Duke. En is natuurlijk aangenomen! Dus hij kan dus lekker elke week muziek blijven maken. Nu is echter het echte werk begonnen: lessen volgen en huiswerk maken!


Samen Duke ontdekken

Er zijn ook veel dingen waar we samen naar toe gegaan zijn. Zo zijn de activiteiten weken begonnen met een International Student Resource Fair. Een markt waarbij nieuwe studenten verschillende zaken kunnen regelen: telefoonabbo, rekening openen, spullen laten graveren, informatie over auto/fiets/bus, verzekeringen etc. Hier hebben we een tijdje rond gelopen en gepraat met studenten en medewerkers. Wij waren goed voorbereid en hadden zelf alles al weten te regelen afgelopen maanden.

We hadden ons uiteindelijk opgegeven voor een campustour en diner. De campustour gaf helaas ook niet veel aanvulling, omdat we veel al gezien hadden en zelfs de weg beter wisten dan de gids! Desondanks was het een leuke middag en hebben we samen met nieuwe studenten en aanhang lekker gegeten in de stad.

Ook bezochten we het welkomsetentje van IHouse (International House). De feestjes hier gaan precies zoals je ziet in de film, bij die American High School movies. Je komt binnen in een gymzaal, beetje versiert, veel tafels en stoelen. Groot buffet met verschillend Amerikaans eten. Gelukkig ook een vegetarische afdeling. En een nog grotere tafel met cake en cup cakes! De president van Duke en leidinggevende van IHouse gaven een speech. Gezellige avond!


Opening van het schooljaar

De officiële opening van het schooljaar werd uitgevoerd in de Duke Chapel. Diverse hoofden van de verschillende studierichtingen werden voorgesteld en ook hier gaf de President van Duke weer een leuke speech. Best inspirerend, vooral dat hij zei dat er zoveel mogelijkheden in Duke en Durham zijn, dat het je eigen schuld is als je er niet aan mee doet. Er is ook enorm veel te doen. Na een uurtje was er een receptie. Hier een aantal medestudenten van Willem ontmoet. Hapje gegeten en wat gedronken, waarna we met zijn alle zijn gaan eten.

imag0954


Het welkomsfeest van de statistiekafdeling

Jaarlijks wordt er door de ‘stats’ afdeling regelmatig feestjes georganiseerd. Een van de grootste is het welkomsfeestje voor de nieuwe studenten. Alle studenten incl. familie zijn dan uitgenodigd. Het feest was bij een professor thuis die een gigantisch huis en tuin had. Bij aankomst dachten we dat een aantal vrouwen, gewoon van de afdeling, voor het eten aan het zorgen waren, bleek het een hele catering te zijn! Incl. bar met diverse bieren en wijnen, hapjes, nootjes en een goed buffet. Veel nieuwe mensen leren kennen waaronder ook docenten. Was een gezellig en interessante avond!


Ook ging ik alleen op pad

Er zijn ook een aantal dingen waar ik alleen naar toe gegaan ben. RecFest 2014 is een recreatiefestival dat wordt georganiseerd vanuit de sportschool. Naast de promotie van sportclubs vooral veel gratis spullen: T-shirts, bekers, frisbees, eten en drinken. Hier en daar wat meegepakt zodat we zelf ook wat nieuwe bekers enzo in huis hebben.

recfest-14
RecFest 2014

Ook ben ik naar een speciale IHouse bijeenkomst geweest voor partners. Dit was een gezellige ochtend met andere partners (vrijwel alleen maar vrouwen) die hun ervaringen deelden over hoe het leven als ‘partner van’ is op Duke. Veel nieuwe dames leren kennen. Er was ook een kleine markt met informatie over vrijwilligerswerk en diverse clubjes waar je aan mee kunt doen. Ik heb besloten om ze allemaal uit te proberen, waarom niet?

Ik ga morgen met een Japans meisje, Rika, naar een English Conversation Club. Verder hebben ze nog een English Hour, gewoon gezellig kletsen, International Friends, bijeenkomst waar diverse activiteiten gedaan worden en een Book Club. Dus ben benieuwd wat dat gaat brengen.


Wat zit er nog aan te komen?

Het houdt niet op met alle activiteiten. Verstrooid over de komende maand zijn er nog veel meer. Ik ga bijvoorbeeld naar een bijeenkomst over de Amerikaanse cultuur en naar een fair voor vrijwilligerswerk. Samen met Willem gaan we ook naar een bijeenkomst over eten in Durham. Waarschijnlijk ga je dan met mede studenten ergens uiteten om meer te weten te komen over Durham en het lekkere eten wat ze hier serveren. We proberen zoveel mogelijk de cultuur in te duiken.


Niet alle activiteiten gaan over school

Maar gelukkig waren niet alle activiteiten die we ondernomen hadden school gerelateerd. Om maar met iets leuks te beginnen hebben we heerlijk gegeten bij Four Square restaurant. Een etentje wat Thijs, Wim, Rens en Tobias (vrienden van Willem) ons hebben gegeven voor ons huwelijk. Credits naar hun, het was erg lekker! De kok kwam zelf steeds serveren. Ook hier hebben we in dit restaurant onze eerste flinke Southern onweersbui overleefd. Deze was zo hard dat zelfs de lampen er van gingen knipperen.

Via via had Willem gehoord dat bij ons in de straat de Indian Independance Day zou zijn. Om 8 uur in de ochtend begon het. Er was een groep van ongeveer 20 mensen en wij waren de enige 2 ‘buitenlanders’. Gelukkig konden we wel een aantal mensen en werden we niet helemaal raar aangekeken. Bij aankomst kregen we een vlag opgeplakt en werd hun volkslied gezongen. Daarna was het tijd voor hapjes (pastei met aardappel, bananenchips en iets zoets, geen idee… was wel lekker) met indiaanse kruiden thee. Gezellig gekletst en na een klein uurtje weer naar huis gegaan.


Durham ontdekken met het warme weer

Ook hebben we de Durham Farmers Market bezocht. Dé markt van Durham. Gezellige markt met eetkraampjes, spulletjes en natuurlijk groente en fruit. Ook had ik gezien dat Hope Animal Rescue er zou staan om hondjes te verkopen die gered zijn. Super leuke hondjes zaten er bij! Helaas mocht ik er geen meenemen van Willem, maar wel volgende week weer gaan kijken… Ik heb me opgegeven voor vrijwilliger. Wie weet komt er nog wat uit!

imag0971

Op een warme dag zijn we naar het buitenzwembad van Duke gefietst. Hier kun je lekker liggen en baantjes trekken in het zwembad. Het is niet heel groot en mooi ofzo. Er zit bijvoorbeeld ook geen restaurant bij o.i.d. Maar wel heerlijk met warm weer.

We hebben verschillende etentjes gehad: We hebben onze buren beter leren kennen, verschillende etentjes met de klasgenoten van Willem en een Nederlands stelletje had ons uitgenodigd om te komen eten. Hun hadden we eerder leren kennen op de uitreiking van de Fulbright beurs. Het was erg lekker en gezellig!


Nieuwe hobby’s oppakken

Mijn fitness abbo is ook eindelijk geregeld en ben al lekker wezen sporten in het super grote complex van Duke. In september hebben ze een leuke outdoor cursus in Stand Up Paddle. En in oktober (als het goed is) begin ik met een duikintroductie. 5x gratis duiken incl. uitleg. In februari 2015 is er een echte cursus waar je dus een certificaat van kan halen. Wie weet ga ik daar ook aan mee doen!

Ik ben ook begonnen met een cursus over meditatie. Het was best druk de eerste keer met veel jongens en meisjes van verschillende nationaliteiten. Het ging vooral over waarom het goed is (heel veel redenen) en basisoefeningen doen. Een instructeur vertelde mooi dat waarom je wel goed voor je lichaam moet zorgen met gezond eten en beweging maar niet voor je geest. Terwijl daar juist alles mee gebeurt.

Ook ben ik naar een bijeenkomst geweest van de Swim Club om te kijken of ik daar bij ga. Helaas heb ik er toch vanaf gezien, omdat het anders als ik dalijk vrijwilligerswerk erbij ga doen het wel erg druk wordt. Voor de club moet je ook weer extra betalen. Dat is zonde als ik er niet bij kan zijn.


Wij zijn 2 jaar samen!

Wegens ons 2 jarig samen zijn hebben we een zondag besteed in en rondom Durham. We bezochten de American Tabacco. Oude fabriek van Lucky Strike, stukje historisch Durham.

dscn2995
American Tobacco Campus

We hebben gewandeld langs de rivier van Eno River State Park. Hier zagen we diverse salamanders en ook een slang. Als laatste in het zuiden van Durham een grote mall bezocht met erg veel winkels. Dat winkelen gaat hier wel goed komen haha.

dscn3026


Andere activiteiten

Een van de leukste activiteiten van het jaar in Durham isde Food Truck Rodeo in Durham Central Park. Hier hebben ze veel food trucks, dus kleine vrachtwagentjes die eten verkopen. Er was live muziek en lekker (ze wisten overigens wel wat ze vroegen). Gezellig gekletst met bekende en vreemde mensen. In de avond was er een concert van de Duke Symphony Orchestra. Lekker op het gras liggen en naar muziek luisteren. Veel mensen waren aanwezig. Sommigen met hun hele hebben en houwen: stoeltjes, tafeltjes en karretjes vol eten en drinken.

Ook ben ik naar de Japan Dolphin Day in Charlotte geweest. Mijn bus vertrok om 06.40u vanaf het station en 3,5 uur later was ik in Charlotte. Op de hoeken van de straat stond politie omdat het Labor Day (feestdag) was en er zou een parade voorbij komen. Ze keken echter niet op of om naar ons. We hebben veel mensen geïnformeerd over de slachting van dolfijnen in Japan. We kregen veel positieve feedback van mensen uit de parade en hebben zelfs een stukje meegelopen, waarna we live op de lokale nieuwszender kwamen! Het is erg leuk om mensen te leren kennen die dezelfde interesses hebben. Dit protest had ik altijd al eens mee willen maken!

dolphin-day-charlotte-1


Een nieuwe auto!

Onze nieuwste aanwinst in de familie is een mooie Toyota Yaris uit 2007. Dit voor Amerikaanse begrippen ‘kleine’ bakje hebben we van een Deens meisje gekocht. Ze heeft er 1 jaar in gereden. Het is een automaat en ziet er mooi en netjes uit. Als het goed is krijgt Willem binnenkort zijn ID van North Carolina binnen, dan kunnen we een kentekenplaat ophalen en mogen we in de auto rijden. Nu staat die gewoon gezellig voor de deur te staan.

Goed dit was het dan zo’n beetje. Nu is het ‘normale’ leven aan de gang. Willem is bezig met zijn 2e schoolweek en ook mijn activiteiten staan nu wekelijks vast, totdat ik dalijk weer naar Nederland ga. Dan zal er wel weer het een en het ander veranderen.


Lees hier meer over wonen in Amerika

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *