Wonen in Amerika

College basketbal in Amerika: Let’s go Blue Devils!

Tijdens ons vierjarige verblijf in Amerika zijn we natuurlijk ook regelmatig naar verschillende sportwedstrijden geweest. Amerikanen zijn ontzettend fanatiek hierin. We zijn geen grote fan van American football, lacrosse of baseball. Basketbal daarentegen vinden wij super leuk, maar dan wel college basketbal van Amerika. In dit blog vertel ik je alles over ons favoriete team: The Blue Devils!


Wat is college basketbal?

College basketball, georganiseerd door de National Collegiate Athletic Association (NCAA) zijn basketbalevenementen tussen de verschillende universiteiten in Amerika.

basketbal Amerika
Cameron Indoor Stadium van Duke University


Wat is het verschil met de NBA?

Het grootste verschil is dat de NBA, National Basketball Association, een professionele basketbal league in Amerika is. In deze wedstrijden spelen de professionele basketbalspelers van het land. College basketbal daarentegen is niet professioneel. Veel studenten weten niet eens of ze wel een basketbalcarrière willen. Dat neemt echter niet weg dat er super goede spelers in de teams zitten die later bij de NBA terechtkomen.

Verder zijn er nog kleinere verschillen zoals andere overtredingen, langere kloktijd voor het college team en het aantal wedstrijden dat ze spelen.


Wist je dat college basketbal super populair is in Amerika?

Veel Amerikanen volgen de NBA niet maar juist wel de college basketbal wedstrijden. Waarom? Ten eerste omdat niet elke Amerikaan in een grote stad woont om de grote NBA wedstrijden bij te wonen. Dit is echter wel het geval met de lokale college wedstrijden. Daarnaast zijn de wedstrijden voor college teams relatief goedkoop. Voor de normale mens dus veel toegankelijker.

Veel Amerikanen vinden de wedstrijden van de NBA vaak saaier dan van een college team. De studenten zijn amateurs en willen zichzelf van de beste kant laten zien. Hierdoor zijn ze fanatieker en zijn de wedstrijden interessanter. Winnen is nog een stuk belangrijker. Daarnaast vinden sommige ook de sfeer beter in de stadions vanwege de rivaliteit tussen lokale teams.


Wie zijn de Blue Devils?

De Blue Devils of Duke Blue Devils zijn alle atleten die Duke University in Durham, North Carolina representeren. In dit geval dus het basketbalteam. Duke heeft zowel een men’s and woman’s team, maar vooral het mannenteam is ongekend populair door heel Amerika.

De wedstrijden op Duke University worden gehouden in het Cameron Indoor Stadium, een relatief klein en knus stadion. Er kunnen iets meer dan 9.000 fans binnen. Het team wordt geleid door coach Mike Krzyzewski, voor ons beter bekend als ‘Coach K’. Hij heeft maar liefst 5 National Championships in de wacht gesleept van de 11 keer dat ze in de finale gespeeld hebben, waaronder in 2015, het eerste seizoen dat wij basketbal in Amerika meemaakten. Hele bijzondere ervaring was dat!

Duke’s grootste rivaal zijn de Tar Heels van de University of North Carolina. Deze universiteit ligt in een dorp langs Durham en de rivaliteit is werkelijk in alles te vinden. Je bent voor Duke of UNC: Er is geen tussenweg. Het is dan ook een van de meest bekende en intense rivaliteiten tussen teams in Amerika.

basketbal Amerika
Ook wij hebben verschillende wedstrijden gezien!


De Blue Devil fans kent ook iedereen in Amerika

Niet alleen de spelers zijn populair. Ook de fans, ‘De Cameron Crazies’, hebben naamsbekendheid in Amerika. Deze is helaas niet super positief. De Duke fans staan bekend omdat ze erg fanatiek zijn en daardoor een hele ruwe vorm van omgang hebben tegen de tegenpartij. Er wordt van alles geroepen naar spelers en liederen gezongen. Op een gegeven moment werden de liederen zo erg dat de meeste ervan compleet afgeschaft moesten worden. Tegenwoordig zijn de fans nog steeds fanatiek maar binnen de regels.

Fans hebben natuurlijk nog steeds liederen en proberen met alle macht de tegenspeler af te leiden. Bij opkomst van de tegenpartij wordt bij elke speler, nadat de naam genoemd is op een onaardige manier ‘Hello, naam speler’ geroepen door iedereen. Heeft een speler zijn shirt niet goed zitten dan roept men ‘Tuck that shirt!’ of wanneer een tegenspeler gemist heeft dan wijs je naar de speler en roep je ‘Shit shit shit shit’. Toch om even te laten weten dat ze gewoon slecht zijn.

Een leuke video over de Cameron Crazies


Je bent niet zomaar een Cameron Crazy

Een echte Duke fan ben je niet zomaar en de echte die hards gaan dan ook helemaal los wanneer hun favoriete team een wedstrijd heeft (vooral tegen UNC). Zo wordt er jaarlijks 3-8 weken voor een grote wedstrijd een groot tentenkamp opgezet op het Krzyzewskivilleplein op de universiteit. Dit om tickets te krijgen voor hun favoriete wedstrijd.

Is het eindelijk zo ver en mogen ze naar binnen, dan schildert iedereen zich voor de wedstrijd compleet blauw (Duke blue natuurlijk). Er wordt gezongen, gedanst en gek gedaan. De Blue Devil mascotte neemt de leiding en maakt iedereen gek. Iedereen juicht totdat ze geen stem meer over hebben. Een wedstrijd met de Blue Devils is super gezellig!

Gezelligheid tijdens de wedstrijd


Lees hier meer over wonen in Amerika

One Comment

  • jan en rianne v.d. boom

    Hoi Karin en Willem, leuk om het zo allemaal te lezen.
    Willem succes met de tentamens en Karin met het voorbereiden van de vakantie.
    Groetjes uit Bakel, Jan en Rianne

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *