Reisroutes,  Reisroutes Amerika

Reisroute: Een complete 15-daagse rondreis door Florida, Amerika

Florida, The Sunshine State, een van de meest populaire staten aan de oostkust van Amerika. Dat is natuurlijk niet zomaar. Tijdens een rondreis door Florida kun je ontzettend veel zien en bezoeken. Deze staat heeft voor iedereen wat wils: van bijzondere natuur tot themaparken en van grote steden tot hagelwitte stranden. In dit artikel neem ik je mee op actieve vakantie door Florida. Tijdens deze 15-daagse reisroute door Florida kun jij alle highlights zien van deze staat. Je krijgt tips, tricks en ik vertel je precies wat je moet zien. 


Overzicht

tabel


Beste reisperiode

Florida is vrijwel het hele jaar te bezoeken. De beste periode is van december t/m mei, omdat dit de koelere maanden zijn. Echter ligt de temperatuur nog steeds op een lekkere 20-25 graden. In de zomermaanden kun je de Sunshine State ook bezoeken, maar denk dan aan tropische temperaturen, vooral in het zuiden. Het orkaanseizoen loopt officieel van juni t/m november, met de piek van half augustus tot eind oktober. Hoewel dat niet wil zeggen dat er ook daadwerkelijk een orkaan op je afkomt, die kans is best klein. Omdat Florida een tropisch klimaat heeft, kan het welke elke dag eens flink regenen. 


Groepsreis of individueel reizen?

Er zijn heel weinig reisorganisaties die een groepsrondreis aanbieden specifiek voor alleen Florida. De enige groepsrondreis die ik kon vinden was via het NRV (bekijk hier de reis). Ik zou echter aanraden om Florida individueel te bereizen met een huurauto. De vrijheid die je ervaart is heerlijk om mee te maken. Daarnaast is Florida, net zoals de rest van Amerika, goed ingesteld op autoverkeer en er zijn overal genoeg hotels te vinden. 


De route en vervoer

De route die ik opgesteld heb, heb ik gebaseerd op het gebruik van een huurauto in combinatie met hotels. Je komt langs heel veel leuke bezienswaardigheden maar niet de bekende pretparken. Dit omdat niet iedereen de parken wil bezoeken. Het is echt een Florida reis die de staat van noord tot zuid beslaat. Je kunt deze route in zowel Orlando als Miami beginnen. Dit kan je af laten hangen van de kosten van het vliegticket. In dit blog beginnen en eindigen we de route in Orlando.

GOOGLE MAPS ROUTE


Hoe lang heb ik nodig om door Florida te reizen?

Om Florida echt van top tot teen te bekijken zou ik aanraden om echt minimaal volle 2 weken te nemen. Op deze manier heb je de tijd om rustig van A naar B te rijden en onderweg bezienswaardigheden te bekijken en leuke dingen te ondernemen. Veel mensen verkijken zich op de reistijd in Amerika. Het is zo jammer om een vakantie strak in te plannen. Je bent dan alleen maar aan het rijden en van hot naar her te vliegen. Dat wil niemand! 

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet naar Florida kunt als je maar een weekje vakantie hebt. Zelfs dan is het een heerlijke bestemming! Je kunt dan natuurlijk niet heel Florida zien, maar wel een interessant stukje van de staat kiezen en daar een paar dagen rondrijden. 

Ben je niet zo van de actieve vakanties dan raad ik aan om 3 weken naar Florida te gaan. Je kunt dan op veel plekken een nachtje extra nemen en alle bezienswaardigheden beter uitspreiden. 


Het dagprogramma


Dag 1 Aankomst Orlando, Florida

Deze dag kun je nemen om de huurauto op te halen en eventueel te shoppen voor snacks en drinken voor onderweg. 


Dag 2 en 3 Orlando – St. Augustine (175 km)

De reis van Orlando naar St. Augustine is niet heel ver. Onderweg heb je de kans om het Blue Spring State Park te bezoeken. Deze ligt net ten noorden van Orlando. Deze warmwaterbronnen zijn in de winter het thuis voor de manatee (soort zeekoe). Vanaf verschillende boardwalks kun je deze prachtige beesten bekijken. Ben je in Florida in de zomer, dan nog is dit een geweldig park om te bezoeken. Je kunt hier dan zwemmen in het helderblauwe water of rondwandelen in de natuur.  

St. Augustine is een toeristisch maar zeer gezellig oud Spaans stadje. Het oudste dorp van Amerika is onmisbaar tijdens je reis door Florida. Aanrader is om gewoon lekker rond te slenteren in Historic Downtown met bezienswaardigheden en leuke winkeltjes en restaurantjes. Enkele highlights: Castillo de San Marcos, St. George Street, Colonial Quarter, Aviles Street, St. Augustine Lighthouse, Lighter Museum,  Night of Lights, Bridge of Lions, Fountain of Youth

Ik raad aan om één volledige dag in St. Augustine te besteden. Op deze manier heb je rustig de tijd en hoef je niet te haasten. 


Dag 3 St. Augustine – Omgeving Merritt Island (200km)

Langs de gehele oostkust van Florida vind je de A1A, Scenic and Historic Coastal Byway. Deze historische route is zeer de moeite waard om te nemen omdat je dan veel meer meekrijgt van Florida. Het is geen grote snelweg dus de reistijd van deze route is wel iets langer. 

Onderweg naar Merritt Island (via de A1A) kun je verschillende bezienswaardigheden bezoeken. Fort Matanzas National Monument ligt net ten zuiden van het St. Augustine. Een Spaans fort uit de 18e eeuw wat je kunt bezoeken. Gratis om te bezoeken en bovendien heb je dikke kans om dolfijnen te spotten in de rivier vanaf de ferry naar het fort! 

Verder naar het zuiden kom je aan in Daytona Beach. Daytona is een badplaats met veel hotels waar je even kunt uitwaaien op de boardwalk langs het strand. Een van de bekendste attracties is het Daytona Boardwalk Amusement Park. Een grote kermis direct aan het water. Voor NASCAR-race liefhebbers is er het Daytona International Speedway racebaan. Hier kun je o.a. een tour boeken om de racebaan te bezoeken.

Je dag eindigt in de omgeving van Merritt Island. Er zijn verschillende kleine plaatsjes langs de A1A waar je een hotel kunt boeken. Mocht je deze dag nog tijd over hebben dan is het Canaveral National Seashoreeen kort bezoekje waard. De volgende dag breng je door een van de interessantste parken van Florida. 


Dag 4 Kennedy Space Center

Een van de beste attractieparken voor jong en oud in Florida is het Kennedy Space Center. Mega interessant als je van de ruimte en ruimtevaart houdt. Het is namelijk de plek waar NASA zit. 

Ik raad aan om hier tijdens openingstijd te zijn, je hebt dan genoeg tijd om het hele park te bekijken. Vooral wanneer je ook een bustour (of andere tour) boekt over het terrein. Met zo’n tour heb je de mogelijkheid om het iconische NASA-gebouw te zien én de platforms waar raketten afgevuurd worden. Vergeet niet om op de website te checken of er toevallig een raketlancering is. Dat is de ultieme mogelijkheid om dit te zien!


Dag 5 Omgeving Merrit Island – Miami (350 km)

Deze dag is een iets langere reisdag. Via de A1A reis je door naar een van de bekendste steden van Florida, Miami. Onderweg naar Miami kun je stoppen in het gezellige plaatsje West Palm Beach. Deze ‘upscale’ stad heeft een Europees sfeertje met winkeltjes, restaurantjes en leuke pleintjes. Met de gratis trolly kun je een uitstapje maken naar de haven. 

Net ten noorden van Miami ligt Fort Lauderdale. Ook een leuke plek om even de benen te strekken. De Las Olas is de hotspot van de stad. Aan deze weg liggen alle winkeltjes, restaurants, clubs en galleries. Deze weg loopt door naar Fort Lauderdale Beach met de mooie boulevard. 

Aan het einde van de middag kom je aan in Miami, waar je kunt overnachten. 

TIP: De prijzen in Miami liggen wel wat hoger dan in Fort Lauderdale, ook voor de parkeerplaatsen. Persoonlijk hebben wij ervoor gekozen om in FL te slapen. Ook om het drukke verkeer van de stad te vermijden. Wij hebben een dagtripje Miami gedaan i.p.v er overnacht. 


Dag 6 – 8 Miami en Everglades National Park

De komende dagen breng je door in en rondom Miami, deze kun je indelen zoals je zelf wilt. Ook zou je een extra overnachting kunnen doen om een dag te relaxen in Miami Beach op het strand. Leuke bezienswaardigheden in Miami zijn: Miami Beach, Ocean Drive, South Beach, Bayside Marketplace, Calle Ocho in Little Havana, Key Biscayne, Miami boat tour en Wynwood Walls

De tweede volledige dag zou je kunnen besteden in een van de bekendste parken van Amerika,Everglades National Park. In dit grote moeras is ontzettend veel te zien. Je kunt alles zelf regelen of een dagje op stap met een tour en veel informatie krijgen over het gebied. Wij hebben beide gedaan, zoveel is er te zien! Onze tour was inclusief airboat, boardwalk bij het Oasis Visitor Center, wandeling in het Kirby Storter Roadside Park, Everglades City en een boottocht door Ten Thousand Island Aquatic Preserve. We zagen natuurlijk alligators, maar ook dolfijnen, vogels en schildpadden. Echt een aanrader!

De derde dag kun je in het zuidelijke gedeelte van de Everglades besteden. Je kunt in goed 1,5 uur naar het stadje Flamingo rijden wat diep in het park ligt. Onderweg kom je verschillende boardwalks tegen waar je kunt wandelen die het zeer diverse landschap van de Glades laten zien: mangroven, bossen en moeras. Je zult ongetwijfeld veel dieren spotten. Bij Flamingo kun je in plaats van alligators, grote krokodillen zien. In dit gebied zitten geen alligators.


Dag 9 Miami – Key West (270km)

Een iets langere reisdag, daarom raad ik aan vroeg te vertrekken, want onderweg is ook best wel wat te zien. Je gaat het laatste stuk rijden van de A1A naar het puntje van Florida, Key West. The Keys bestaan uit verschillende kleine eilanden waar van alles te zien is. Bezoek onder andere: De gezellige pier Robbie’s Marina op Lower Matecumbe Key, Sombrero Beach op Marathon, Bahia Honda State Park op Bahia Honda Key en het National Key Deer National Wildlife Refuge op Big Pine Key. Hier kun je wandelen en een hertje spotten wat alleen daar voorkomt. 

In de middag kom je aan op Key West. Hier kun door de gezellige straatjes vol restaurants en winkeltjes wandelen. Hoogtepunten zijn Duval Street, Fort Zachary Taylor, Southern Most Point, Key West Lighthouse en de zonsondergang bekijken op Mallory Square

TIP: Je kunt hier ook een extra dag in de route plakken als je iets rustiger The Keys wilt bekijken, bezienswaardigheden toe wilt voegen of een extra overnachting wilt doen in Key West.


Dag 10 Dry Tortugas National Park

Een van de hoogtepunten tijdens onze reis door Florida was het Dry Tortugas National Park. Voor een bezoek aan dit park moet je een hele dag uittrekken. Je gaat namelijk vroeg in de ochtend met de ferry ernaartoe. Boek ver van tevoren, want er is maar één boot per dag die er heen gaat en die snel vol. Op het eiland, 112 km ten westen van Key West, staat Fort Jefferson wat je kunt bezoeken met een gratis tour. Verder kun je hier prachtig snorkelen en op het strand liggen. Alles zit verder inbegrepen: snorkelmateriaal, tour en eten en drinken.


Lees hier alles over het Dry Tortugas National Park


Dag 11 Key West – Naples (450km)

Deze lange reisdag brengt je van Key West naar het westen van Florida. Deze keer kun je zelf over de Tamiami Trail door de Everglades rijden. Onderweg kun je een stop maken bij het Shark Valley Visitor Center. Hier kun je een mooie wandeling maken waar de alligators op het pad liggen. Mocht je dit bezocht hebben tijdens je tour, dan kun je kiezen voor een andere activiteit in het park. 

In Naples kun je een bezoekje brengen aan Tin City, een oude visserswerf. Ook kun je de winkelstraat 5th Street bezoeken of heerlijk genieten van de zon of zonsondergang op Naples Pier


Dag 12 Naples – St. Petersburg (300km)

Persoonlijk vonden wij aan deze kan van Florida niet zo heel veel te doen. Er waren vooral veel oudjes die genoten van hun pensioen en de zon op de vele prachtige stranden. 

Toch kan ik je aanraden om een bezoekje te brengen aan Lovers Key State Park. Dit eiland heeft prachtige witte stranden om even te relaxen en we hebben er heel veel vogels kunnen spotten tijdens de wandeling. 

Net ten zuiden van St. Petersburg ligt Mullet Key met een historisch fort Fort DeSoto. Om het eiland binnen te komen moet je $5 parkeergeld betalen. Naast het fort kun je hier ook heerlijk genieten van de witte stranden, snorkelen en wandelen in de natuur. Met een beetje geluk spot je schildpadden, dolfijnen, roggen of zelfs manatees!

In de namiddag kun je nog rondwandelen in downtown St. Petersburg en hier overnachten. Mocht je nog tijd hebben om verder te rijden. Dan raad ik aan om richting Dunedin te rijden. Dit ligt ten noorden van St. Petersburg. Dit is een klein uurtje rijden. Dan ben je alvast dichter bij de volgende bestemming. 


Dag 13 St. Petersburg – Tampa (100km)

De eerste stop van de dag is Honeymoon Island State Park. Ja, we rijden naar Tampa via een omweg. Dit eiland is leuk om te bezoeken als je wederom van mooie stranden houdt en natuur. Wij wandelden over de Ospray Trail, waar we dus veel roofvogels zagen waaronder de bekende Bald Eagle. Op de terugweg zagen we een armadillo. Het is een 2,5 mijl lange wandeling. Perfect voor op de ochtend. 

In de middag kom je aan in Tampa. Hier kun je Ybor City bezoeken. Een gezellige wijk die in de 19e eeuw opgezet is door sigaarfabrikanten uit Cuba. Je kunt een sigaarwinkeltje bezoeken en kijken hoe sigaren gemaakt worden. Tijdens zonsondergang is de Riverwalk de place to be. Hier kun je wandelen of gezellig een terrasje pakken. 


Dag 14 Tampa – Orlando (140km)

Een kleine rit van Tampa brengt je alweer naar je eindbestemming Orlando. En laten we meteen eerlijk wezen, deze stad staat vooral bekend om zijn themaparken zoals Disney en Universal. Verder is er dan ook niet zo heel veel te doen. Je kunt er shoppen in een van de malls of ’s avonds gezellig eten en drinken op Church Street in downtown. Wil je toch wat meekrijgen van de themaparken? Dan kun je gratis de Universal CityWalk of Disney Boardwalk bezoeken. Je vindt hier officiële winkels en veel gezellige restaurants. 

In de omgeving van Orlando vind je verschillende leuke state parks om te relaxen zoals het Wekiwa Springs State Park of Lake Louisa State Park


Dag 15 Vertrek Orlando

Deze dag is opengelaten voor het inpakken van je koffers, inleveren van de huurauto en vertrek naar het vliegveld.


Deze bezienswaardigheden kun je extra toevoegen aan je reis

Heb jij meer tijd om op vakantie te gaan naar Florida? Helemaal geweldig! Deze bezienswaardigheden en activiteiten kun je toevoegen aan je vakantie:

  • Guana Tolomato Mantanzas National Esturaine Research Reserve. Dit mooie park ligt ten noorden van St. Augustine. Je kunt hier heerlijk rondwandelen en wildlife spotten.
  • Biscayne Bay National Park ligt ten noorden van Key Largo op de Florida Keys. Het park bestaat voor 95% uit water. Om het park beter te zien kun je het beste vooraf een boottour boeken via de website van de National Parks. Je kunt hier ook heel goed snorkelen en duiken. 
  • In het John Pennekamp Coral Reef State Park op Key Largo kun je snorkelen of duiken bij een 2,5m groot Jezusbeeld, Christ of the Abyss of een oud Spaans scheepswrak. Doe je dit liever niet dan kun je een glass-bottom boottour boeken of relaxen aan het strand.
  • Crystal River staat bekend om de manatees. Een dikke aanrader is kajaktour in een doorschijnende kajak. Je kunt dan niet alleen de manatees van dichter bij bekijken, maar je krijgt meteen goede informatie over deze bijzondere dieren. 
  • Disney World of Universal Studio’s. Ben je een themapark liefhebber, dan kun je deze bekende parken bij Orlando niet overslaan. Er zijn verschillende tickets beschikbaar, ook voor meerdere dagen, of pakketten waarbij je ook je hotel inbegrepen hebt. Dagen plezier voor jong en oud!
  • Een minder bezocht stuk is de Florida panhandle. Dit is het noordoostelijke stuk van de staat wat verbonden is met de staten Georgia en Alabama. Ook hier vind je mooie witte stranden, kleine gezellige plaatsjes en verschillende state parks om te bezoeken. 


Overnachtingssuggesties langs deze route


Extra tips voor onderweg


Leuk leesmateriaal over Florida

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *