Wonen in Amerika

De presidents-verkiezingen in Amerika: Wij maakten het mee van dichtbij

Gisteravond was het eindelijk zover, hoe kunnen we er nog langer omheen? De Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hillary Clinton vs. Donald Trump. Het lijkt wel eeuwen lang dat deze ‘race’ niet alleen Amerika maar de hele wereld in zijn ban hield. Wat er gebeurde verwachtte niemand. Ik neem je mee naar Durham, North Carolina, de dag na de presidentsverkiezingen.

presidentsverkiezingen
De race is in volle gang


De presidentsverkiezingen zijn ontzettend belangrijk

Zoals in elk land zijn de verkiezingen een van de belangrijkste periodes van een land. Maar het lijkt of de presidentsverkiezingen in Amerika de kroon spannen. Het is niet alleen belangrijk voor het land zelf maar ook voor de rest van de wereld.

Een jaar van tevoren, zodra de kandidaten bekend worden is men al bezig met de verkiezingen. Er verschillende avonden waarin de kandidaten debatteren en men is super kritisch op de wellicht volgende nieuwe president. Geheel terecht natuurlijk. De presidentskandidaten houden samen ook presidentiële debatten. En alles wordt uitgezonden op televisie.

Er worden diverse speciale avonden georganiseerd om samen met andere naar deze debatten te kunnen kijken. Voor een buitenlander in Amerika natuurlijk erg interessant, je zit er helemaal midden in en het staat toch ineens dichter bij je bed. Normaal maak je het alleen mee via de televisie, maar nu zie je ook echt de emoties van Amerikanen erbij. Heel bijzonder.

presidentsverkiezingen
Duke University


Stemmen is niet altijd even makkelijk

Net zoals onze buitenlandse vrienden mogen wij (helaas in dit geval) niet stemmen. Logisch, wij zijn niet Amerikaans. Met onze Amerikaanse vrienden probeerde wij er wat meer over te weten te komen.

De meeste Amerikanen die ik ken zijn vrij open over hun politieke voorkeur en ik hoefde eigenlijk niet eens te vragen op wie ze gingen stemmen. De meeste mensen waren democraat en Hillary had dan de voorkeur. Er werd wel regelmatig gezegd dat ze wellicht niet de beste kandidaat was, er waren wat twijfels maar vergeleken met Trump was ze uitermate goed geschikt.

Aan de andere kant merkte ik dat het voor andere vrienden iets gevoeliger lag. Dit was vooral van de vrienden die ik via de kerk had leren kennen. Misschien was het niet eens dat ze de politieke voorkeur ‘geheim’ wilde houden maar was het meer dat ze niet zeker wisten op wie ze gingen stemmen. Er was ontzettend veel twijfel. Trump was geen goede afspiegeling van de republikeinen maar Clinton had toch die verrekte emails aan haar broek hangen die schijnbaar moeilijk los gelaten konden worden. Ik denk dat de meeste, ondanks dat Trump niet de beste kandidaat was, toch gekozen hebben om binnen hun eigen politieke voorkeur te stemmen.


Het is een spannende avond

Maar goed, vanaf ongeveer half 8 gisteravond werden de echte verkiezingen live uitgezonden op tv. Rond die tijd sloten de eerste stembureau’s aan de oostkust en kwamen langzaam de resultaten binnen druppelen. Omdat Amerika in verschillende tijdzones ligt sluiten de stembureau’s op verschillende tijden, met als laatste de staat Alaska om 1 uur ’s nachts.

presidentsverkiezingen

Echter, liepen de twee kandidaten redelijk gelijk op met soms een verschil van 1000 kiezers. Zo liep de spanning behoorlijk op bij verschillende staten, waaronder Florida. Het gaat dus allemaal tot diep in de nacht door, tenzij er eerder een duidelijke winnaar is.


Niks good morning

Veel mensen die niet de hele nacht op konden blijven (ja er moet gewoon gewerkt worden de dag erna) zagen het nieuws pas in de ochtend. Ook ik ging gisteravond gewoon om 11 uur naar bed, Hillary had nog gewoon kans om te winnen dus het zou wel goed komen.

7 uur in de ochtend ging de wekker en we keken direct op onze mobiel. Trump president 2016. Nee, dat moet nog van gisteravond zijn geweest toen hij voor stond. Refresh Google. Trump president 2016. Trump president?! Vloekwoorden vlogen ongecontroleerd mijn mond uit gevolgd door ongeloof. Dit kan gewoon niet waar zijn!

Wat blijk is dat Hillary wél de meerderheid van de stemmen had. Ze had dus eigenlijk moeten winnen. Maar het Amerikaanse systeem werkt anders. Elke staat heeft een aantal kiesmannen. Heeft de ene presidentskandidaat de meeste stemmen binnen een staat, krijgt die persoon alle kiesmannen. De kandidaat met minder stemmen krijgt niets. Er is een minimaal van 270 kiesmannen. Trump heeft dus de meeste kiesmannen gewonnen, maar niet de meeste stemmen. Vreemd? Ja, ik vind van wel.


Lees hier meer over de inauguratie


De sfeer is alles behalve gemoedelijk

Eenmaal op het werk hing er een deprimerende sfeer en een sfeer van ongeloof. Iedereen wist inmiddels wel dat Trump gewonnen had. Er werd geen goede morgen gezegd. Als je een nors geluid uit iemand kreeg mocht je al tevreden zijn.

Enkele mensen zonderden zichzelf compleet af die dag omdat ze zo teleurgesteld en boos waren. Mensen keken elkaar aan met de vraag ‘heb jij op Trump gestemd?’ Van enkele mensen wist ik wel dat ze dat gedaan hadden, die waren vooral heel erg christelijk. Maar in een bedrijf met vooral Afro-Amerikanen vond ik dat toch verwonderlijk.

Echter wilde de meeste er niet over praten. Andere juist weer wel en zijn bang voor wat er met sommige vrienden zal gebeuren. Zoals een lesbisch stel dat een kind geadopteerd heeft. Ja, met Trump kan het zo afgelopen zijn. Het is natuurlijk het onderwerp van de dag en vrijwel elk gesprek loopt af met iets over Trump.

Het indrukwekkendste was vooral de angst die ik zag bij sommige mensen. Dat ze geen idee hadden hoe het nu verder zou gaan. Dit heeft wel veel indruk achtergelaten van deze periode.


Berichten op social media

Ook Facebook en andere social media worden overspoeld met reacties, memes en filmpjes. Ongeloof heeft gelukkig toch de overhand bij mijn/onze vrienden. Een enkeling reageert met haatreacties. Een goede dag om je vriendenkring eens goed onder de loop te nemen. Ik weet in ieder geval wel dat ik enkele mensen heb verwijderd die hun haatdragende mening veel te ver nemen. Jammer, maar met zulke negatieve mensen wil ik niet omgaan.

presidentsverkiezingen


Wat gaat de toekomst brengen?

Maar hoe dan ook, we kunnen het resultaat niet meer veranderen. In januari 2017 zal Trump worden geïnaugureerd in Washington D.C. We hadden ons hotel al geboekt. Het leek ons een super leuke ervaring om daar naar toe te gaan en te genieten van de festiviteiten. En hopelijk een blik op te kunnen vangen van de Obamas of Clintons. Het hotel hebben we geannuleerd. Om de bekende redenen steun(en) ik/we deze nieuwe president niet en waarom zullen we dan tussen juichende mensen gaan staan?

Wat de toekomst gaat brengen weten we niet. Veel mensen vinden het eng en zijn bang voor het ergste. Zijn keuzes en veranderingen hebben niet alleen effect binnen Amerika, maar ook daarbuiten. Denk maar eens aan het feit dat hij denkt dat klimaatverandering niet bestaat. Dit heeft wereldwijde gevolgen!

11/9 zal nooit meer vergeten worden. Voor veel mensen zijn deze presidentsverkiezingen een zwarte dag in de geschiedenis…


Meer weten over hoe het is om in Amerika te wonen?
Dat lees je hier!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *