Wonen in Amerika

Thanksgiving en Black Friday vieren in North Carolina, Amerika

De dagen worden nog kouder en donkerder. Eind november wordt een van de grootste feestdagen van Amerika gevierd, ik heb het over Thanksgiving! Thanksgiving in Amerika is speciaal en draagt een lange geschiedenis. Maar wat is Thanksgiving nou eigenlijk? Waarom zijn de Amerikanen er zo dol op? En wat doen ze dan precies tijdens deze feestdag? Ik vertel het je allemaal.


Wanneer wordt Thanksgiving in Amerika gevierd?

Op de vierde donderdag van november wordt deze dag groots gevierd. Voorbereidingen beginnen al weken van tevoren. Iedereen is in rep en roer! En er wordt al direct na Halloween gediscussieerd over welke plannen ze allemaal wel niet gaan maken, want Thanksgiving wordt niet in één dag gevierd. De meesten locals maken er een heel weekend van!


Korte geschiedenis

In 1620 kwam een Engels schip aan in de Nieuwe Wereld. De 102 passagiers waren op zoek naar het vrije land en vormden een kleine kolonie genaamd Plymouth in de staat die we nu kennen als Massachusetts. Na een strenge winter waren ongeveer de helft van de passagiers overleden. In de eerste lente kwamen de overgebleven passagiers aan land en werden direct ontvangen door indianen. Zij leerde hen hoe ze gewassen moeste groeien en vis moesten vangen. Zo werden de overlevingskansen van de pelgrims beter.

November 1621 nodigde een gouverneur de indianen uit voor een feestmaal, wat nu bekend staat als het eerste Thanksgiving feest van Amerika. Dit feest is gerelateerd aan een traditioneel Engels oogstfestival. Het feest duurde drie dagen en bracht de Engelse kolonisten en indianen samen en ze lieten beiden hun dankbaarheid blijken. Pas sinds 1863 wordt Thanksgiving in november gevierd en pas sinds 1941 op de vierde donderdag van november.

Thanksgiving Amerika
Een foto van de eerste Thanksgiving

Door de jaren heen is de betekenis natuurlijk ook erg veranderd. Men was dankbaar voor de oogst, dankbaar voor het overleven, het verslaan van de Britten tijdens de oorlog, overgave van de indianen etc. Zo zijn er door de jaren heen ook meer tradities bijgekomen. Deze verschillen per staat of zelfs per gebied binnen een staat.


Hoe vieren de locals Thanksgiving en wat zijn enkele tradities?

Het is een feest wat gevierd wordt met voornamelijk familie. Veel families wonen her en der verspreid door Amerika. Dit is een feest waarbij veel Amerikanen het vliegtuig of de auto pakken en honderden miles afleggen om bij familie op bezoek te gaan. Thanksgiving is dan ook de drukste reisdag van Amerika!

Per familie kunnen tradities verschillen en iedereen zal het op zijn eigen manier vieren. Maar de meeste mensen komen bij elkaar om te eten, bij te kletsen en een gezellige tijd samen te hebben.

Thanksgiving Amerika
Go Carolina Panthers!

American Football
Andere tradities zijn het kijken van een American football game samen met je familie, hoewel het meestal de mannen zijn die hier erg enthousiast over zijn. Ook spelen veel mensen bordspelletjes na het eten.

Een Thanksgivingwens maken
In sommige gezinnen speelt het vorkbeen van de kalkoen een grote rol. Wanneer het vlees eraf gehaald is, nemen twee personen ieder het uiteinde van het been in handen. Door beide personen wordt er aan getrokken. Wie het grootste deel in handen krijgt, mag een Thanksgiving wens maken.

Helpen van anderen
Andere families vinden het belangrijk om tijdens deze belangrijke feestdag anderen te helpen. Je kunt denken aan eten uitdelen aan daklozen of het doneren van eten aan voedselbanken.


Thanksgiving Parades

Een van de vele Thanksgiving parades bezoeken staat ook op veel things-to-do lijstjes. Door het hele land worden verschillende parades gehouden, met name in de grote steden. De bekendste is toch wel de Macy’s Thanksgiving Parade in New York.

Parade in New York


Wat staat er op tafel tijdens Thanksgiving in Amerika?

Het eerste gerecht waar je aan denkt bij Thanksgiving is natuurlijk de kalkoen! Tegenwoordig zijn er ook steeds meer vegetarische Thanksgiving feesten waarbij de kalkoen vervangen wordt door heerlijke andere vegetarische roasts. De persoon waarbij het feest gevierd wordt zal de taak op zich nemen om de kalkoen klaar te maken.

Hoewel de kalkoen nu niet meer weg te denken is op de meeste Amerikaanse tafels is het echter een traditie die er door de jaren ingeslopen is. Het is namelijk niet bekend of de kalkoen ook in 1621 op tafel stond.

Naast de kalkoen zijn er talloze andere gerechten die typerend voor Thanksgiving zijn. Ook dit kan weer verschillend zijn per staat of streek. Je kunt denken aan aardappelpuree, jus, groene bonen gekookt of in een heerlijke casserole, kalkoenvulling, soep (pompoen-, bloemkool- etc.), cranberrysaus, zoete-aardappelpuree of zoete aardappels met marshmallow uit de oven (casserole), spruitjes, worteltjes, boerenkoolsalades, boterbroodjes, pompoentaart, pecan notentaart en ga zo nog maar even door.

Omdat er zoveel gerechten zijn, organiseren Amerikanen vaak een pot-luck dinner. Dit betekend dat iedereen één of meerdere gerechten meeneemt naar het feest. Eén persoon hoeft dan niet de hele dag in de keuken te staan.

Thanksgiving Amerika


Wat doen wij met Thanksgiving?

Thanksgiving is in Amerika een echt familiefeest, er is dan ook niet veel te doen overal. Hoewel we eerder uitgenodigd zijn om bij mensen te komen eten, wijzen we deze uitnodiging toch vriendelijk af. Wij vinden het een beetje vreemd om zomaar bij een onbekende familie plaats te nemen tijdens een van de grotere feesten van het jaar.

Toch vieren we Thanksgiving op meerdere plekken: bij het Duke International House. Hier hadden we een soort van International-giving, een potluck diner waarbij iedereen wat lekkers meebracht. Er waren maar enkele typische Amerikaanse Thanksgiving gerechten, de rest was vooral lekker buitenlands. Niet alles hoeft altijd perfect te zijn.

Ook op het werk hebben we altijd een Thanksgiving-lunch-potluck. Het bedrijf zorgt voor de kalkoen en verder kookt iedereen wel een traditioneel gerecht. En de mensen die niet kunnen koken, tja die brengen gewoon frietjes mee van de McDonald’s… Helaas eten we niet met zijn alle samen, maar in groepjes wanneer iemand pauze heeft.

Thuis ‘vieren’ we ook een beetje Thanksgiving. We bestelde een kant-en-klare maaltijd van een lokale supermarkt (die maken speciale veganistische gerechten). Naast deze maaltijd kookten we nog een paar kleine andere gerechtjes, zodat we toch een fatsoenlijke maaltijd hadden. We hebben samen vooral een gezellige avond. De volgende dag moet er helaas weer gewoon gewerkt worden.

Thanksgiving Amerika
Ons veganistisch Thanksgiving diner


Black Friday

Een andere traditie, voor sommige Amerikanen, is Black Friday shoppen. Na jezelf helemaal plat gegeten te hebben ga je nog meer geld uitgeven aan superdeals. Black Friday begint tegenwoordig al op donderdagavond en voor de beste deals moet je toch echt uren in de rij staan!

Wij zijn zelf een keertje voor de grap gaan kijken bij een lokale Target. We hadden een leuk spel op het oog en wilde voor de verandering eens meemaken hoe dat zou zijn om zoiets te kopen met Black Friday. De gigantische winkel had een rij tot helemaal om de hoek van de winkel. Net toen we aan kwamen gelopen gingen de deuren open en de rij was binnen enkele seconden verdwenen. Iedereen rende naar binnen om die super goedkope tv te scoren. Heel apart om te zien!

Tegenwoordig is er ook Cyber Monday, voor de luie mens die liever niet in een lange rij staat in de kou. Cyber Monday stimuleert mensen online spullen te kopen, omdat er dan opnieuw superaanbiedingen zijn bij vrijwel elke online winkel. Perfect voor als je nog aan het uitbuiken bent van Thanksgiving!

Thanksgiving Amerika
Vechten om een televisie bij de Target


Meer weten over feestdagen of andere
Amerikaanse gewoontes? Dat kan hier!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *