USA

De 20 leukste bezienswaardigheden van North Carolina, Amerika

North Carolina, niet een van de staten waar je direct aan denkt als je op vakantie wilt naar Amerika. Door veel reizigers wordt het dan ook over het hoofd gezien. Maar North Carolina heeft ontzettend veel leuke bezienswaardigheden. Of je nu op zoek bent naar natuur, cultuur, historie of lekker eten, deze staat heeft alles te bieden! En zoals ze zelf zeggen: ‘NC, nothing compares!’ 

Wij hebben deze staat vier jaar lang ons thuis mogen noemen en hebben dus behoorlijk wat ontdekt. We maakten een lijst (in willekeurige volgorde) met onze favoriete topattracties en minder bekende bezienswaardigheden in North Carolina.


De bekende bezienswaardigheden van North Carolina


Raleigh

De hoofdstad van North Carolina mag je natuurlijk niet overslaan! Parkeer downtown in de buurt van het gezellige Blake Street. Loop vervolgens over het Moore Square, met het beeld van de bekende acorn (eikel). Hier vind je veel gratis attracties zoals:

  • North Carolina State Capitol
  • North Carolina State Legislative Building
  • Museum of Natural Sciences
  • Museum of History
  • North Carolina Museum of the Art (ligt net buiten de stad)

Naast al het leuks wat te zien is, heeft Raleigh ook enorm veel keuze aan lekkere restaurants, pubs met rijen aan bijzondere tapbiertjes, hebbe-dinge-winkeltjes, kledingboetiekjes en kunstgalerijen.


Outer Banks

Dit is een van de meest populaire vakantiebestemming van de North Carolinians zelf en natuurlijk niet zonder goede reden: Het is er prachtig! De Outer Banks is het beste te beleven door de Outer Banks Scenic Byway te rijden. Deze 230 km langer route neemt je mee door het prachtige en bijzondere kustgebied van North Carolina.

Naast alle zon, zee en strand zijn er ook een hoop andere dingen te doen: Wilde paarden spotten in Corolla, breng een bezoekje aan de grootste zandduinen aan de Atlantische kust of ga op zoek naar scheepswrakken die in het water langs de kust liggen. Wildlife liefhebbers kunnen dolfijnen en ontelbaar veel vogels spotten. Klim op de vele vuurtorens en breng een bezoekje aan de plek waar mensen voor de eerste keer de lucht in gingen: Wright Brothers National Monument.

Hier en daar kun je ook een beetje van de route afwijken: Breng een bezoek aan Roanoke Island en ontdek het oudste mysterie van Amerika, ‘The Lost Colony’, uit 1587. Hou je meer van wildlife? Dan is het Alligator River National Wildlife Refuge een must. Hier kun je o.a. zwarte beren spotten.


Hier vind je alles wat je moet weten over
de Outer Banks Scenic Byway


De Crystal Coast

Ten zuiden van de Outer Banks vind je de Crystal Coast. Ook deze plek is ongekend populair bij de locals. Dit gebied heeft dezelfde relaxte sfeer als de Outer Banks. Ook hier kun je verschillende lighthouses, gezellige plaatsjes en prachtige stranden bezoeken. Duiken is ook een van de beste activiteiten hier, vooral omdat er langs de kust van North Carolina 2000 gezonken boten liggen uit diverse oorlogen.

Civil War fanaten bezoeken Fort Macon State Park, ten westen van Atlantic Beach. Morehead City staat bekend om zijn jaarlijkse The Big Rock Blue Marlin Tournament, waar men de grootste vis moet vangen. Beaufort is het op twee na oudste plaatsje van North Carolina. Gezellig downton en haventje waar je wat kunt drinken op een terrasje. Op een zonnige dag neem je de boot naar de Shackleford Banks om wilde paarden te spotten en rond te wandelen langs de Cape Lookout National Seashore en de gelijknamige vuurtoren te bezoeken.


Blue Ridge Mountains

Een van de bekendste toeristische trekpleisters aan de oostkust van Amerika. Met name in de herfstperiode is dit the place to be. De verkleuring van de bladeren is écht van een andere wereld. De Blue Rigde Parkway slingert ongeveer 350 km door het westen van North Carolina, dwars door de gelijknamige Mountains.

Hoogtepunten zijn Grandfather Mountain en de mile high swinging bridge. Er zijn verschillende watervallen zoals Linville en Crabtree Falls. Lunchen doe je in het kleine plaatsje Little Switzerland. Verder naar het zuiden kom je langs de hoogste piek van de Parkway en kun je niet anders dan naar het topje van de hoogste berg van de oostkust rijden: Mount Mitchell. Onderweg kun je hiken over de ontelbare trails of genieten van de mooiste uitzichten op speciaal aangelegde parkeerplaatsen.


Wij zetten alles wat je moet weten over
de Blue Ridge Parkway voor je op een rijtje


Cherokee

Midden in de bergen, in het westen van North Carolina, ligt het kleine plaatsje Cherokee van de gelijknamige indianenstam. Het is hier übertoeristisch maar als je in de buurt bent moet je het zeker niet over slaan. Vooral in de zomer is het erg gezellig omdat er leuke activiteiten georganiseerd worden voor jong en oud. Sla vooral het prachtige Museum of the Cherokee Indian niet over en bezoek dan het Oconaluftee Indian Village, een replica van een indianendorp uit de 18e eeuw. Wil je een origineel souvenir kopen (geen made in China) ga dan naar Qualla Arts and Crafts. Prachtige spulletjes worden hier verkocht die gemaakt zijn door de lokale bevolking.


Wilmington en omgeving

In dit super gezellige kustplaatsje valt veel te beleven: in de zomer heerlijk wandelen over de 1 mile Riverwalk. Onderweg stop je bij de leuke kleine winkeltjes of pak je een lekker drankje op een van de terrasjes. Bezoek een van de vele art galleries en sla vooral een bezoek aan Kilwins ijscowinkel niet over! Aan de overkant van de Cape Fear River vind je een van de bekendste oorlogsschepen van Amerika. De USS NC Battleship was een van de belangrijkste schepen tijdens verschillende oorlogen en ze heeft dan ook veel awards gewonnen. Sinds 1962 is dit schip te bewonderen in de haven van Wilmington. Het schip is omgetoverd tot museum, super leuk voor jong en oud!

In de buurt van Wilmington is er ook veel leuks te doen, zoals het Moores Creek National Battlefield of Fort Fisher State Historic Site
twee plekken die belangrijk waren tijdens de burger- en onafhankelijkheidsoorlog. Brunswick Town State Historic Site en Fort Anderson is een spookstadje uit de 18e eeuw. Ook leuk om kort te bezoeken.

Ben je meer een strandliefhebber dan is hier ook genoeg te vinden. Wrightsville Beach is een hele leuke plek om even te genieten. Verder is Kure Beach of Carolina Beach ook erg leuk.


Lees hier ons persoonlijk reisblog over wat er nog
meer te doen is in de omgeving van Wilmington


Biltmore Estate

Dit ‘kleine’ vakantie optrekje werd gebouwd in 1889 door George Vanderbilt. De achternaam zegt het al, deze rijke man heeft Nederlandse roots. Met een schrale 352 km² aan land is het huis dan ook het grootste ‘privately owned’ huis van Amerika.

Tegenwoordig is het huis te bezoeken met een gids of je kunt er rondlopen op je eigen houtje. Loop door de kitsch aangeklede keukens, ontelbare slaapkamer en badkamers en natuurlijk het zwembad en fitnessruimte. Haar je souvenirs bij een van de bomvolle winkeltjes en lunch in de omgebouwde paardenstallen.


Chimney Rock

Deze 96 meter hoge granieten schoorsteen ligt in het gelijknamige state park in het westen van North Carolina. En dit is niet zomaar een granieten steen, deze is maar liefst 535 miljoen naar oud. Om de top te bereiken moet je 499 traptreden beklimmen. Onderweg kom je langs diverse uitkijkpunten waar je even kunt uitrusten en genieten van het uitzicht over de Blue Ridge Mountains.

Ben je niet goed ter been? Niet getreurd! Er is een lift aanwezig die je naar een prachtig uitzichtpunt brengt.


Asheville

Midden in de Blue Ridge Mountains ligt het gezellige hippe Asheville. Asheville staat bekend om de vele kunstgallerijen en leuke hebbe-dinge-winkeltjes. In de zomer is het heerlijk om te slenteren door downtown en wat drinken op de vele terrasjes. Met de herfstperiode kun je hier, na een lange dag hiken in de bergen, bijkomen met een warm kop warme chocolademelk mét slagroom natuurlijk! Een must is een bezoek aan het leuke Pinball museum.


International Civil Rights Center and Museum

Midden in het centrum van Greensboro vond in een warenhuis één van de belangrijkste gebeurtenissen plaats tijdens de periode van de rassensegregatie. In 1960 besloten 4 Afro-Amerikaanse studenten plaats te nemen aan een bar in het Woolworth warenhuis, ongekend in die tijd. Al snel sloten honderden mensen zich aan bij de civil rights movement en ook verspreide deze zogenoemde ‘sit-ins’ zich als een lopend vuurtje door het zuiden van Amerika.

In dit prachtige museum leer over alles wat met de civil rights movement te maken heeft. Het museum is alleen te bezoeken door middel van een tour. Er hoeft van tevoren niet gereserveerd te worden. Foto’s maken is helaas niet toegestaan.


Overige bezienswaardigheden van North Carolina


Reed Gold Mine

In het kleine plaatsje Midland ligt de Reed Gold Mine ligt de eerste, gedocumenteerde, commerciële goudmijn van Amerika. In 1799 vond John Reed hier een 7 kg zware gele steen. Drie jaar lang werd deze gebruikt als deurstop voordat Mr. Reed de steen verkocht voor $3,50, terwijl de echte waarde $3.600 was!

Op dit National Historic Landmark kun je op je eigen tempo de goudmijn en omgeving ontdekken. En, als je wilt, kun je voor een kleine bijdrage zelf goud zoeken. Wij hadden een piepklein stukje terwijl iemand anders dezelfde dag een brok van $100 had!


State Parks en National Forests

Verspreid door North Carolina vind je verschillende State Parks waar je perfect kunt hiken en genieten van natuur en rust. Goede plekken zijn Chimney Rock State Park (eerder genoemd), Dismal Swamp State Park, Hanging Rock State Park en Pilot Mountain State Park, of kies voor een National Forest zoals het Croatan National Forest of het Uwharrie National Forest. Wil je een dagje picknicken en lekker relaxen aan het water, dan zijn de parken Falls Lake en Jordan Lake echt iets voor jou!


New Bern

Dit gezellige plaatsje voelt, voor Amerikaanse begrippen, enorm Europees aan. Dat is natuurlijk niet toeval: In 1710 werd deze kolonie gesticht door Zwitserse en Duitse immigranten. De naam stamt af van het Zwitserse Bern. Het was destijds de koloniale hoofdstad van North Carolina en ook tot na de burgeroorlog was New Bern even de staatshoofdstad.
Naast alle oude historie staat New Bern ook nog bekend om het drankje wat we allemaal wel eens gedronken hebben: Pepsi! Bezoek het gebouw, met klein museum, waar apotheker Caleb Bradham, in de jaren 1890, dit ‘helende’ drankje ontwikkelde.


Town Creek Indian Mount Historic Site

Op deze archeologische plek leefden ooit (zo vroeg als 980 na Christus) de Pee Dee indianen. In de jaren 1150-1400 was Town Creek een belangrijke ceremoniële plek. Het was namelijk het enige dorp in North Carolina mét ceremoniële heuvel van deze stam. Daarnaast is deze plek bijzonder vanwege het archeologische onderzoek dat hier verricht is. Het is namelijk de enigste plek in Amerika waar maar liefst meer dan 50 jaar lang onderzoek gedaan werd naar de geschiedenis van de indianen.
Loop door het kleine museum en bekijk buiten het nagebouwde dorp.


Durham

Nee, ik raad Durham niet aan omdat we er gewoond hebben. Deze stad heeft veel te bieden, ook voor toeristen. Durham heeft een rijke geschiedenis en speelde o.a. een belangrijke rol in de Civil War. Hierover leer je meer tijdens een bezoek aan de Stagville Plantation of Bennett Place. Ook de tabaksindustrie was in het verleden booming in de stad. Bezoek de Duke Homestead en het American Tobacco Historic District in downtown om hier meer over te weten te komen.

Ook het Duke Lemur Center een must! In dit opvang-/onderzoekscentrum, midden in de stad, kun je lemuren en loriachtigen bewonderen. Het Lemur Center is open voor publiek, alleen op afspraak. Het is een informatieve tour van ongeveer een uur waarbij je ongelofelijk veel leert over de dieren en hun leefsituatie in het wild. Dit is geen dierentuin!


Hillsborough

Dit gezellige dorpje in centraal North Carolina heeft ook het een en het ander te bieden als het om geschiedenis gaat. In het dorpje zelf staan veel huizen uit de koloniale tijd. In het visitor center (een Quaker Farm House uit 1790) kun je een boekje kopen met een wandeling die je langs de belangrijkste plekjes brengt; o.a. het Orange County Historical Museum en de Presbyterian Church waar het graf ligt van een van de ondertekenaars van de Onafhankelijkheidsverklaring. Met goed weer kun je een heerlijke wandeling maken door het River Park of loop de Poets Walk over het terrein van Ayr Mount. Ayr Mount is een plantage huis uit 1815 wat je door middel van een tour kunt bezoeken. 

Net buiten Hillsborough ligt het Occoneechee Speedway, het eerste circuit wat geopend werd voor NASCAR kampioenschappen.

TIP: Koop voor je Hillsborough gaat ontdekken een heerlijke lunch bij Weaver Street Market.


The Last Shell Oil Clamshell Station

In 1930 werd op een aantal plekken in Amerika door shell een ‘clamshell’ tankstation gebouwd. Dit om meer klanten te kunnen trekken naar hun tankstations. Dit tankstation bleef open tot in de jaren ’50. Het laatst overgebleven clamshell station van Amerika staat in Winston-Salem en is onderdeel van het National Register of Historic Places. Een fotomomentje waard.


Clingmans Dome

Clingmans Dome is een berg in de Great Smokey Mountains op de grens van North Carolina en Tennessee. Met iets meer dan 2000 meter is dit de hoogste berg van de Smokies. Boven op de berg is er een observatiedek gebouwd vanwaar je een prachtig 360 graden uitzicht hebt over de bergen.
Vanaf US441 rij je ongeveer 11km over de Clingmans Dome Road om bij het visitor center te komen. Vanaf hier loopt een trail dat naar het observatiedeck gaat. Het is een flinke, steile wandeling van ongeveer 800 meter. Maar het uitzicht is het waard!


Old Salem Museums and Gardens

Old Salem is het historisch district van de plaats Winston-Salem. Het is een ‘living history’ museum wat de cultuur van de evangelische kolonie laat zien uit de 18e en 19e eeuw. De gidsen lopen in klederdracht en vertellen je alles wat je wilt weten over hoe het leven er destijds aan toeging. Rust uit in een van de taverns (ben er vroeg bij want het kan er behoorlijk druk zijn!) of haal heerlijke zelfgemaakte broodjes en cake in de lokale bakkerij.

TIP: Voor de liefhebbers van donuts, in Old Salem vind je de eerste winkel van Krispy Kreme!


Bath

In 1705 was het piepkleine plaatsje Bath de eerste haven van North Carolina. Vanaf hier werd onder andere tabak verscheept. Hiermee is Bath het oudste stadje van North Carolina. Dagjestoeristen komen vooral om Historic Bath te bewonderen. Ze nemen tours door het centrum, bezoeken historische huizen en de oudste kerk van North Carolina, de St. Thomas Episcopal Church uit 1734.


Wij maakten ook een handige overzichtslijst
van Virginia! Deze bekijk je hier

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *