Wonen in Amerika

Halloween in Amerika: Een van de leukste feesten van het jaar

De temperaturen gaan naar beneden, de blaadjes beginnen langzaam te verkleuren, de herfst is aangekomen in North Carolina. Naast het vieren van de herfst wordt er ook nog een ander feest gevierd: Halloween! Halloween wordt ook in Nederland steeds populairder. Er zijn griezeltochten, parades en attractieparken organiseren griezelavonden. Maar dat is nog niets vergeleken met hoe het er hier in Amerika aan toe gaat. Ik vertel je in dit blog alles wat je moet weten over Halloween in Amerika.


Wanneer wordt Halloween gevierd?

De gekte begint hier al tegen het einde van de zomer wanneer de eerste versieringen in de winkel komen te liggen. Het is een feest waar ontzettend veel Amerikanen naar uit kijken. Halloween wordt in Amerika gevierd op 31 oktober. Ondanks dat het zo ongekend populair is, is Halloween geen officiële feestdag en zullen de meeste mensen gewoon moeten werken.

Wist je dat het niet alleen in Amerika gevierd wordt? Ook in Canada, Ierland en Engeland wordt het traditioneel gezien gevierd.

Halloween Amerika
Happy Halloween!


Korte geschiedenis van Halloween

Halloween is een verbastering van het woord All Hallows Even. Beter bekend als All Saints Eve, in het Nederlands Allerheiligen. De voorloper van Halloween is Samhein, een Keltisch feest (oudjaarsdag) dat is ontstaan is in Ierland, Groot-Brittannië en delen van Frankrijk. Het oogstseizoen kwam ten einde en een nieuw jaar ging van start.

Daarnaast werd in Groot-Brittannië vooral geloofd dat de zielen van overlevenden weer naar de levende wereld kwamen om een levend lichaam in bezit te nemen. Men bracht offers (vaak eten) om de zielen tevreden te stellen. Ook dacht men dat slechte demonen de wereld in konden komen. Om zichzelf te beschermen en de demonen op het verkeerde been te brengen, verkleden mensen zich.

Halloween Amerika
Verkleden mensen lopen over straat

In de 9e eeuw vermengde het Samheinfeest zich met het christelijke Allerheiligen, wat op 1 november gevierd wordt. Op 2 november vierden men Allerzielen, waarop alle doden herdacht werden. Men denkt dat het vieren van de doden te maken heeft met het ‘enge’ imago van Halloween.

In de 19e eeuw kwam het feest via immigrerende Ieren en Schotten mee naar Amerika en Canada. Pas aan het begin van de 20e eeuw sloeg het feest over op andere bevolkingsgroepen en verspreidde het zich door het hele continent. Vanuit Amerika verspreidde het zich de afgelopen jaren de hele wereld over. Halloween wordt steeds populairder.


De Jack-o’-Lantern, het icoon van Halloween in Amerika

Wie kent hem niet? Het icoon van Halloween, de uitgeholde pompoen waarin een eng gezicht gehakt is. ’s Avonds staat die verlicht voor je deur of ergens in je huiskamer.

Deze traditie stamt ook af van de Ieren en Britten. Zij holden vroeger aardappelen en andere knollen uit om slechte geesten weg te jagen.
Echter, toen ze naar Amerika verhuisden en de traditie meenamen, kwamen ze erachter dat de pompoen veel beter was om lantaarns van te maken.

Jack-o’-Lantern


Verkleden en versieren

Jezelf niet verkleden met Halloween is hetzelfde als jezelf niet verkleden met Carnaval: Het is echt not done! Veel mensen zijn bijna een heel jaar bezig om een pak te verzinnen of te maken. Het is ook veel werk als je met een groep vrienden een thema en kostuums moet verzinnen.

Aan het einde van de zomer ligt vrijwel elke winkel vol met Halloweenpakken en -accessoires. De meeste Amerikanen houden het netjes maar er wordt vaak geklaagd dat eens per jaar de ‘sletjes’ naar buiten komen. Vaak jonge meisjes die in schaars geklede pakjes de straat op gaan.

Halloween Amerika
Willem heeft zijn nieuwe outfit gevonden

Bij Halloween ‘versier’ je niet alleen jezelf, maar ook natuurlijk je huis! Dagen en soms zelfs weken van tevoren maken mensen hun huis tip top in orde. Zowel voor binnen als voor buiten zijn de meest uiteenlopende versiersels te koop. De een houdt het bij een kleine pompoen terwijl de ander volledig uitpakt. Sommige versieren trekken dan ook veel bekijks.

In elke winkel liggen leuke versieringen


Wat wordt er gegeten tijdens Halloween?

Naast de liters alcohol en al het dansen wordt er ook een hoop Halloween eten geserveerd. Het eten is hoofdzakelijk zoet, dus meer desserts. De tafel ligt vol met afgehakte vingers, starende ogen, zwarte spinnen, minimummies en kannen vol bloed. In Amerika wordt er serieus om gegaan met eten en het internet staat dan ook vol leuke recepten!

Halloween Amerika
Een uitgebreid Halloween diner


Hoe wordt Halloween in Amerika gevierd?

Tijdens de Halloween periode zijn er ontzettend veel leuke activiteiten die je kunt ondernemen. Dit zijn de favoriete bezigheden van de Amerikanen.

Pumpkin Carving
Tot op de dag van vandaag is ‘pumpkin carving’ een van de populairste activiteiten rondom Halloween en de herfst. Is het je eerste keer? Doe mee aan een beginners workshop! Weet je precies hoe het moet dan kun je in de winkel een speciaal setjes met tools kopen waarmee je je eigen pompoen uit kunt hakken. En ik kan je zeggen, het is nog best een heel karwei!

Trick or Treat!
Tegenwoordig staat Halloween hier om bekend. Jonge kinderen gaan (eventueel onder begeleiding van ouders) langs de deuren in hun buurt om om snoepjes te vragen. Wordt de deur opengemaakt, dan roepen ze ‘Trick or Treat!’ Bewoners delen dan snoepjes (treat) uit. Wanneer er geen snoepje uitgedeeld wordt dan kan er kattenkwaad (trick) worden uitgehaald. Zorg dat je snoepjes in huis hebt!

Halloween Amerika
Trick or Treat in de straten van Durham

Party Time!
Jongeren en volwassenen die de Trick-or-Treat-periode vergroeid zijn, gaan naar gezellige Halloweenfeestjes. In je mooiste Halloweenpak ga je naar vrienden, familie of collega’s om Halloween uitgebreid te vieren. Vaak worden er leuke prijzen uitgedeeld voor wie het leukste pak heeft.

Horrorfilms kijken
Bij Halloween hoort natuurlijk een avondje griezelen op de bank. Zowel op de kabel als op streamingsdiensten (zoals Netflix) barst het van de horrorfilms. Durf jij ze te kijken?

Haunted House of Graveyard bezoeken
In Nederland komen we deze activiteit ook steeds vaker tegen, de griezelavonden. Een huis of stuk bosgebied is compleet omgetoverd in een griezelstijl. Bezoekers lopen er door heen terwijl medewerkers ze de stuipen op het lijf proberen te jagen. Een ontzettend leuk uitje voor jong en oud!

‘Trunk or Treat’
Maar niet voor iedereen is het een feest van snoepjes en versieringen. Veel christenen vieren het feest niet omdat het te maken zou hebben met de duivel en slechte geesten. Maar om toch de kinderen tegemoet te komen organiseren veel christenen een ‘Trunk or Treat’. Hierbij wordt de achterbak van een auto of truck versiert en deelt men daar, in een gecontroleerde omgeving, snoep uit. Zo hoeft niemand iets te missen!


Zo vieren wij Halloween in Amerika

Op zich zijn wij niet de grootste Halloween fans. We vinden het leuk, maar de gekte rondom het feest delen wij niet met de locals. Het is dus niet dat we elk feestje afstruinen in deze periode.

De eerste keer dat wij Halloween vierde wilde ik wel graag een Jack-o’-Lantern maken. Dit had ik nog nooit gedaan. Ik kocht een pompoen bij de Kroger en een zaagje en spatel bij een Dollar Store. Halverwege de pompoen was ik het al beu, het is behoorlijk wat werk! Natuurlijk heb ik hem wel afgemaakt en hadden we er een (nep) kaarsje ingezet zodat we ’s avonds leuke sfeerverlichting hadden.

Elk jaar hadden ze bij Willem op het werk een groot Halloweenfeest waar we naar toe gingen. Het compleet verzorgde feest was bij een collega met een grote huis en tuin. Er was een wedstrijd voor het leukste kostuum, karaoke, kampvuur en een DJ met dansvloer.

Pas in ons laatste jaar in Amerika besloten we naar Raleigh te gaan. In downtown Raleigh ligt het oude Oakwood Cemetery en in de wijk naast de begraafplaats worden complete blokken versierd met van alles wat je maar kunt bedenken. Het is schijnbaar een grote happening. Ongelofelijk leuk en creatief. Kinderen en volwassenen lopen verkleed over straat en halen overal snoepjes. Hieronder een korte foto-impressie:


Lees hier meer over de verschillende
feestdagen in Amerika

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *