Reisroutes,  Reisroutes Amerika

Reisroute: Outer Banks Scenic Byway in North Carolina, Amerika

De Outer Banks (OBX) en de Crystal Coast vormen een bijzonder stukje land aan de oostkust van Amerika. Een lange rij zandbanken, vergelijkbaar met de Waddeneilanden, liggen voor de kust van North Carolina. Enkele eilanden zijn verbonden met het vaste land terwijl je andere eilanden alleen kunt bereiken met de ferry. Op deze eilanden vind je de North Carolina Highway 12, ook wel beter bekend als de Outer Banks Scenic Byway. Zit je er aan te denken dit mooie stukje natuur te bezoeken? Wees er dan snel bij want wetenschappers hebben jaren geleden bekend gemaakt dat de eilanden langzaam aan het verdwijnen zijn door de toenemende zeespiegel. Bovendien krijgen de Outer Banks en Crystal Coast ook veel te verduren elk jaar tijdens het beruchte hurricane seizoen.


Overzicht

Aantal kilometers230 km
Aantal dagenMinimaal 4 dagen
Aantal staten1: North Carolina
Beste reisperiodeLente t/m herfst
LuchthavenRaleigh-Durham International Airport
VervoerHuurauto i.c.m. hotels, tent of cabin
Op Ocracoke rij je letterlijk door de duinen


De beste reisperiode

De Outer Banks Scenic Byway is in principe het hele jaar door te berijden en de meeste bezienswaardigheden zullen open zijn. In dit gebied is de winterperiode wel echt het laagseizoen. Veel winkels, restaurants en campings zullen gesloten zijn. Het is dus niet raadzaam om de Outer Banks in deze periode te bezoeken.

De Outer Banks en de Crystal Coast zijn het beste te bezoeken tijdens de lente of herfst. Niet alleen vanwege de aangenamere temperaturen maar ook vanwege de drukte die dan een stuk minder is.

De zomermaanden zijn hoogseizoen in de Outer Banks en Crystal Coast. Veel locals zullen tijdens de vakantie en feestdagen naar het strand trekken. Het is druk op de stranden en bij alle bezienswaardigheden. Het is overigens wel heel gezellig en overal zijn leuke dingen te doen. Boek hotels of de camping vooruit, want alles zal snel vol zitten.


De route

De Outer Banks Scenic Byway is een 230 km lange weg langs de kust van North Carolina. Er zijn verschillende punten waar je de route op (en af) kunt rijden indien je niet genoeg tijd hebt. De route is overigens erg mooi, je rijdt over een hele grote duin met overal zand en riet.

Het eerste deel van de Scenic Byway loopt van Corolla, het noordelijkste stadje, naar Hatteras op het gelijknamige eiland. Hier stopt de weg en moet de eerste ferry genomen worden naar Ocracoke Island. Vanuit de haven rij je over het smalle eiland naar het dorp Ocracoke. Wederom eindigt hier de weg en zul je de ferry moeten nemen naar Cedar Island. Op Cedar Island is de weg weer te vervolgen naar het eindpunt van de Outer Banks Scenic Byway, Shell Point op Harkers Island.


Hoe lang heb ik nodig om de Outer Banks Scenic Byway te rijden?

Hoe lang iemand nodig heeft om deze route te rijden is natuurlijk erg persoonlijk. Wil je alleen door het gebied rijden en wat hoogtepunten bezoeken? Of wil je ook graag relaxen aan het strand en de sfeer van de Outer Banks meekrijgen?

Wij raden een minimale tijd aan van 4 dagen wanneer je de complete route wilt rijden en de hoogtepunten wilt bezoeken (dit is inclusief het nemen van de ferry’s). Dagen toevoegen kan natuurlijk op basis van welke extra activiteiten je wilt ondernemen.

Houdt er rekening mee dat het drukker is in de zomerperiode. Maak de planning niet té strak indien je bijvoorbeeld de ferry mist. Het is beter om wat extra tijd te hebben, want deze zul je zonder enige moeite vol weten te plannen!


Bekijk hier de 20 leukste
bezienswaardigheden van North Carolina


Hoe zit het met het nemen van de ferry’s?

Het nemen van de ferry’s is niet ingewikkeld en spreekt voor zich. Het is allemaal goed geregeld en locals op de eilanden kunnen je hier goed mee helpen.

Ferry 1: Hatteras naar Ocracoke
Van de zeven ferry’s die men kan nemen in de Outer Banks is dit populairste. Het duurt ongeveer 40-45 minuten om van het ene eiland naar het andere te varen. Bezoek je de Outer Banks in de zomer, dan kan het er behoorlijk druk zijn met lange wachttijden. Houd hier rekening mee! Wil je meer weten over deze ferry of het actuele vaarschema bekijken, klik dan hier. Voor deze route is het niet mogelijk een plekje te reserveren. Wees dus op tijd wanneer je met je huurauto de ferry op wilt.

Ferry 2: Ocracoke naar Cedar Island
Deze route is een van de langste in de Outer Banks. De tocht duurt ongeveer 2,5 uur door de Pamlico Sound. Je vaart van de Outer Banks naar de Crystal Coast. In de zomermaanden zijn er maximaal 6 tochten mogelijk vanuit beide eilanden. Er wordt dan ook sterk aangeraden om van tevoren een reservering te maken. Een reservering maken doe je hier. Wil je meer weten over de ferry of het actuele vaarschema bekijken, klik dan hier.

Met de ferry naar Ocracoke


De leukste bezienswaardigheden langs de Outer Banks Scenic Byway

Praktische informatie is natuurlijk leuk en aardig, maar het belangrijkste is toch wel: Wat is er allemaal voor moois te zien?! Bezoek bij aankomst eerst het tourist information center. Werknemers kunnen je hier goed op weg helpen met de leukste activiteiten die op dat moment aangeboden worden.

Wright Brothers National Memorial
In het plaatsje Kill Devil Hills ligt een zeer bijzonder monument. Van 1900 tot 1903 kwamen de gebroeders Wright vanuit Ohio naar North Carolina om experimenten uit te voeren met de eerste ‘vliegtuigen’.

Jockey’s Ridge State Park
Midden in het gezellige plaatsje Nags Head vind je de grootste zandduinen aan de oostkust van Amerika. De duinen zijn maar liefst 25-30 meter hoog!

De duinen lijken wel een woestijn!

Jennette’s Pier
In Nags Head vind je ook een van de oudste attracties van de Outer Banks: Jennette’s Pier. Locals komen hier graag om te genieten van het uitzicht, het zonnetje of om een middag te vissen met de familie.

Bodie Island Lighthouse
De zwart-wit gestreepte vuurtoren zie je al van ver af aankomen, gebouwd in 1872, maar compleet gerestaureerd van 2009 tot 2013. Bezoek de vuurtoren en beklim de 214 treden naar de top. Alleen open in het hoogseizoen.

Bodie Island Lighthouse

Pea Island National Wildlife Refuge
Dit stukje groen wordt gebruikt voor het nesten, rusten en overwinteren van migratievogels. Door het park zijn wandelpaden aangelegd waar je de ontelbaar veel vogelsoorten kan spotten. Perfect voor vogelliefhebbers!

Cape Hatteras Lighthouse
Gelegen in het plaatsje Buxton staat de 64 meter hoge vuurtoren van Hatteras Island (1802), en hiermee de hoogste vuurtoren van Amerika. Echter is deze verwoest en werd hij herbouwd in 1870.

Ocracoke Lighthouse
Ondanks dat de vuurtoren er niet zo heel bijzonder uitziet is deze toch specialer dan je denkt. Het is namelijk de oudste, nog steeds gebruikte vuurtoren van North Carolina, en ook de op een na oudste vuurtoren van Amerika!

Outer Banks Scenic Byway
Ocracoke Lighthouse

Shackleford Banks
Dit kleine eiland voor de kust van de Crystal Coast staat bekend om zijn wilde paarden. De paarden zijn te bewonderen via een tour met gids, maar ook op eigen gelegenheid. Vanuit het visitor center op Harkers Island kun je de ferry boeken naar het eiland. Voor de echte avonturiers is het mogelijk hier te overnachten in een tentje.

LET OP: Houd je wel aan de regels van het park wanneer je paarden benadert. Ze zijn niet tam. Daarnaast is het mogelijk dat de paarden zich aan de andere kant van het eiland bevinden. Een bezoek aan het eiland geeft geen 100% garantie om paarden te zien.
Outer Banks Scenic Byway
Wilde paarden op Shackleford Banks

Cape Lookout Lighthouse
Op het meest zuidelijk eiland, onderdeel van de Cape Lookout National Seashore, ligt het Cape Lookout Lighthouse. Ook dit lighthouse is pas gerenoveerd en te beklimmen in de zomermaanden. Dit eiland is ook te bereiken via tours of via de ferry service van de National Park Service.


De leukste activiteiten langs de Outer Banks Scenic Byway

Naast al deze bezienswaardigheden kun je natuurlijk ook heerlijk genieten van zon, zee en strand, lekker eten in de vele tentjes langs de route of diverse andere activiteiten ondernemen.

Ga op zoek naar scheepswrakken
De Outer Banks wordt ook wel de Graveyard of the Atlantic genoemd. De kustlijn kreeg in het verleden deze naam omdat er veel schepen zonken door hoge golven of de vele zandbanken die gemist werden. Er zijn vijf wrakken die je vanaf de kust kunt zien. De lijst en waar je ze kunt vinden lees je hier. Om het plaatje compleet te maken bezoek je ook het Graveyard of the Atlantic Museum op Hatteras Island.

Dolfijnen spotten
Niet alleen vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen, maar ook dolfijnen liefhebbers komen hier niets te kort. Langs de gehele route is het mogelijk om dolfijncruises te doen en deze prachtige dieren in het wild te bekijken. Daarnaast (als je geluk hebt) kun je ze zien vanaf het strand!

Watersporten
Door de warme golfstroom is het zelfs in het najaar nog heerlijk toeven in het water. Helaas heeft het water dezelfde kleur als in Nederland. Hier zul je geen azuurblauw water vinden. Langs de gehele kustlijn zijn er ontelbaar veel surfshops om kajaks, surfboads, stand up paddle boards etc. te huren.

Outer Banks Scenic Byway
De surf in de Crystal River

Wandelen of fietsen
Blijf je liever op land dan heb je de mogelijkheid om strandwandelingen te maken of over de duinen te lopen. Het is ook mogelijk om fietsen te huren op de verschillende eilanden, wat natuurlijk een heerlijke manier is om de eilanden te ontdekken.


Wat is er te doen in de omgeving?

Ben je van plan om een langere tijd in de Outer Banks of de Crystal Coast te blijven? Dan is er natuurlijk nog veel meer leuks te doen! Voor deze activiteiten moet je wel van de Scenic Byway af maar de meeste bezienswaardigheden zijn makkelijk te bereiken per auto.

  • Bezoek Roanoke Island en ontdek het oudste mysterie van Amerika. ‘The Lost Colony’ uit 1587.
  • Spot alligators en zwarte beren in het Alligator River National Wildlife Refuge.
  • Civil War fanaten bezoeken Fort Macon State Park, ten westen van Atlantic Beach.


Overnachtingssuggesties langs de Outer Banks Scenic Byway

De Outer Banks en Crystal Coast bieden overnachtingsmogelijkheden voor iedereen.

Kamperen
Kamperen is ontzettend populair langs de Scenic Byway. Er zijn verschillende campings te vinden zoals basic campings of campings die ook leuke speeltoestellen hebben voor kinderen. Wellicht wil je in de zomer niet in een benauwde tent liggen, dan is een cabin huren een betere optie. Veel campings bieden deze mogelijkheid ook. Wees er wel snel bij, cabins zijn ontzettend populair!
TIP: Cape Woods Campground and Cabins in Buxton

Huisjes
Altijd als een huisje aan het strand willen huren? Dit is je kans! Een vakantiehuisje huren is ongekend populair in de Outer Banks maar niet goedkoop. Er zijn diverse websites online te vinden waar je een prachtig huis voor je familie kunt huren met uitzicht en toegang tot de zee!

Hotels
Natuurlijk zijn er ook veel hotels te vinden langs de Scenic Byway voor elk budget. Sommige hotels zijn local owned terwijl andere de bekende ketens zijn zoals Days Inn, Holiday Inn en Best Western.
TIPS: Holiday Inn Express in Nags Head en Quality Hotel Morehead City (near Atlantic Beach)

Outer Banks Scenic Byway
Cape Lookout Lighthouse


Coupon je weg door de Outer Banks en Crystal Coast

Ben je van plan een bezoekje te brengen aan de Outer Banks vergeet dan vooral niet een handig coupon boekje te halen bij het visitor center. De boekjes zijn ook te vinden in de meeste hotels of wachtruimtes in restaurants.

Er is ongelofelijk veel concurrentie tussen hotels, restaurants en verhuurbedrijven. Maak er gebruik van en scoor die extra korting. Een bezoek aan Amerika is niet compleet zonder couponing!


Tips voor onderweg

  • In de zomermaanden is het hier erg heet, bezoek daarom de duinen van het Jockey’s Ridge State Park zo vroeg mogelijk op de ochtend.
  • Neem de ferry tijdens zonsop- of zonsondergang. Dit kan mooie uitzichten opleveren!
  • Breng voldoende zonnebrand mee en bescherm jezelf met een pet of hoed, de zon is behoorlijk fel hier het hele jaar door.
  • Breng muggenspray mee vooral wanneer je gaan kamperen. Waar water is, zitten muggen.
  • Langs de route zijn verschillende supermarkten te vinden voor wanneer je zelf op de camping wilt koken.
  • Vergeet je bikini niet! Ook al ben je het niet van plan, de zee zal je toch uitnodigen voor een sprong in het water.
Outer Banks Scenic Byway
Jennette’s Pier


Meer handige reistips van Amerika
vind je hier!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *