Wonen in Amerika

Holiday Season in North Carolina: It’s the most wonderful time of the year!

Christmas Season, Holiday Season of simpelweg The Holidays, een periode van festiviteiten, gezellig samen zijn en natuurlijk veel geld uitgeven. Veel mensen vieren deze periode op een andere manier. Maar ze zijn het allemaal eens over hetzelfde: ‘It’s the most wonderful time of the year!’ Het is een ontzettend leuke periode om North Carolina tijdens de Holiday Season te bezoeken. Er is ontzettend veel leuks te doen. Wat allemaal? Dat lees je in dit blog!

Holiday Season North Carolina


Wat is het Holiday Season en hoe lang duurt het?

De kalender tikt 1 november aan en de Halloween pracht en praal is de volgende dag vervangen door kerstartikelen en kerst gerelateerde etenswaren. Winkels en straten worden langzaam steeds sfeervoller en ook de kerstmuziek begin je hier en daar al te horen. Voor ons gevoel nog behoorlijk vroeg, omdat we eerst nog Sinterklaas gewend zijn. Voor de Amerikanen begint het Holiday Season als een stuk eerder.

Het Holiday Season is de Engelse naam voor het kerstseizoen. Hoe lang het duurt, ligt er maar net aan wie je het vraagt. Het kerstseizoen begint hier direct na Thanksgiving. Echter, sommigen vinden dat Thanksgiving ook bij het seizoen hoort. De meeste mensen hebben een lang weekend vrij met Thanksgiving en trekken er op uit met familie en vrienden. Dit weekend staat ook wel bekend als het ‘Holiday Weekend’, dus de start van het Holiday Season. 

Wanneer het afloopt is ook niet helemaal duidelijk. Voor de een eindigt dit direct op nieuwjaarsdag, voor de ander eindigt het halverwege januari omdat dan de (afgeprijsde) kerstartikelen opgeruimd worden en ook de kerstboom weer afgebroken kan worden.


Een Holiday Season in North Carolina is niets zonder versieringen

Bij het ingaan van het Holiday Season hoort natuurlijk ook het opzetten van de kerstboom en het versieren van de tuin en huis. Iedereen zet hem natuurlijk op een andere tijd, maar de meeste Carolinians zetten hem al op tijdens het Holiday Weekend. Een kerstboom opzetten en verlichten is toch wel een traditie in deze staat. Wat is er gezelliger dan een kerstboom in huis? Nu weten we ook waarom de kerstspullen zo vroeg in de winkel liggen, mensen houden simpelweg van gezelligheid.

Holiday Season North Carolina
De meest uiteenlopende kerstversieringen


Koopjes scoren tijdens Black Friday

Winkeliers doen er natuurlijk alles aan om zoveel mogelijk spullen aan de mensen te verkopen tijdens het Holiday Season. De aftrap van het kerstseizoen begint ook niet voor niets met Black Friday. Een fenomeen dat inmiddels al enige tijd geleden ook naar Europa is overgewaaid en steeds populairder wordt. Shop je liever online dan is Cyber Monday, de eerste maandag na Black Friday, een goede optie.

Mocht je de grote aanbiedingen gemist hebben dan kun je half december altijd nog wat korting krijgen op de ‘Free Shipping Day’: Gratis verzendkosten op al je online bestellingen. En natuurlijk heb je je product voor kerstavond nog binnen! Win win!


Lees hier meer over Black Friday


Naast alle leuke aanbiedingen zijn ook de ‘return policies’ verlengd. Nog langere inruiltijd? Het was toch al 30 (soms wel tot 90) dagen? Zeker, maar in sommige winkels waar de inruiltijd korter is wordt deze ineens verlengd. Zo kocht ik half november nieuwe sportschoenen die ik nog tot half februari terug kon brengen!


Dit zijn de leukste activiteiten tijdens het Holiday Season in North Carolina

Tijdens het Holiday Weekend zijn er ontzettend veel kerst gerelateerde activiteiten te doen. Maar ook tijdens de rest van het seizoen houdt het niet op. Hieronder een lijst met de populairste activiteiten. Het is dus echte de moeite waard om North Carolina te bezoeken tijdens de kerstperiode.

De kerstman ontmoeten
Niet snel nadat de kerstspullen in de winkels verschijnen, komt ook de kerstman om de hoek kijken. In vrijwel elke grote mall is er wel een te vinden compleet met decor en soms elfjes. Hier kun je samen met je gezin (of alleen) met hem op de foto. Ondanks dat je de hoofdprijs betaald voor een foto, staan er altijd lange rijen. Sommige Amerikanen gebruiken zelfs zo’n gezinsfoto met de kerstman als kerstkaart.

Tree Lighting
Het weekend na Thanksgiving staat in het teken van de tree lightings, het aansteken van de lampjes in de kerstboom. Hiermee bedoel ik niet alleen de lampjes in je boom thuis, maar een grote boom buiten in diverse steden zoals hieronder op een plein in Chicago:

Christmas Tree Lighting in Chicago

Gelukkig hebben niet alleen de grote bekende steden een tree lighting, maar ook veel kleine plaatsjes zetten in het Holiday Weekend de lampjes aan in de kerstboom. Vaak gaan de lighting gepaard met andere activiteiten zoals een kerstmarkt, band of koor die kerstmuziek speelt/zingt en het uitdelen van gratis warme drankjes en kerstkoekjes of soms zelfs goody bags. Op sommige plekken komt er een kerstman aan te pas die gezellig met iedereen op de foto gaat.

Kerstparades en Flotilla’s
Niet alleen tijdens het Holiday Weekend maar zelfs nog tot kerstmis worden er diverse parades gehouden. Prachtig versierde wagens helemaal in kerststijl. Overdag is het al leuk maar vooral ‘s avonds wanneer de lampjes aan zijn is het genieten van de kerstsfeer.

In de kustplaatsjes in North Carolina hebben ze flotilla’s. Hiermee bedoel ik niet een speciaal Mexicaans kerstgerecht, maar boten die versiert zijn en door de havens varen. Een kerstparade op het water dus. Wij maakten zo’n flotilla mee in Wrightsville Beach, echt ontzettend leuk! Vaak is er ook prachtig vuurwerk na.

Holiday Season North Carolina
Flotilla in Wrightsville Beach
Flotilla in Wrightsville Beach

Kerst op de Historic Sites
Ook de Historic Sites in North Carolina ontkomen niet aan de kerstsfeer. Er worden overal speciale kerstactiviteiten georganiseerd die natuurlijk samenhang hebben met de betreffende site. Je kunt denken aan avondtours met alleen kaarslicht of er worden verhalen verteld over hoe de kerst er aan toe ging tijdens de burgeroorlog.

Kerstlampjestours
In Nederland gingen wij ook altijd op zoek naar het meest kitsch versierde huis van de buurt. Op de hoek van de straat wat foto’s maken en grinniken hoe verschrikkelijk het wel niet is.

In Amerika schamen ze zich totaal niet voor wat kitsch in de voortuin. Sterker nog, ze maken er een sport van. Complete buurten zijn versiert van opblaasbare kerstmannen tot lichtshows met muziek. Natuurlijk kun je zelf de buurt in rijden, maar waarom zou je dat niet aan de professional over laten? Je neemt gewoon een paar uur durende tour die precies weet langs welke huizen ze moeten rijden. Vaak is er gezellige muziek en gratis drankjes tijdens de tour. Ideaal!

Holiday Season North Carolina
Mooie versieringen zijn niet lelijk

Overige activiteiten
Bovenstaande activiteiten zijn maar een handje vol van wat er allemaal georganiseerd wordt. Gedurende het hele seizoen worden er ook volop kerstmarkten georganiseerd (waarbij ze dan de Duitse kerstmarkt proberen na te bootsen, leuk maar wij Europeanen zijn te verwend). Daarnaast barst het van de kerstconcerten en theatervoorstellingen. Een populaire kerstvoorstelling voor Amerikanen is de Notenkraker. Vraag me niet waarom, maar het is een jaarlijks terugkerende voorstelling.


Denk niet alleen aan jezelf maar ook eens aan een ander

Veel mensen vinden het tijdens de Holidays ook belangrijk om mensen te helpen die het wat minder hebben of dakloos zijn. Veel organisaties zetten speciale projecten op om spullen, eten of geld in te zamelen zodat ook deze mensen lekker kunnen eten tijdens Thanksgiving of Kerstmis. Voor kinderen verzamelen ze vaak speelgoed zodat ze toch een cadeautje hebben.

Wij hebben besloten dat dit jaar ook te doen. Al enkele jaren kopen wij geen Sinterklaas- en kerstcadeautjes meer voor elkaar. In plaats daarvan kiezen we beide een of meerdere goede doelen waar we een x bedrag aan doneren. Hierdoor hebben we zelf minder rommel in huis en geven we hopelijk andere mensen een fijne kerst.


Wil je meer weten over de Amerikaanse feestdagen? Check dan onze rubriek Wonen & Werken USA!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *