Wonen in Amerika

Winter in North Carolina: Winter storm warnings en sneeuwpoppen maken

Druppeltjes vallen uit de goot naar beneden. Op de stoep liggen grote plassen water. Het is uitkijken waar je loopt anders krijg je natte voeten. Vandaag is het maar liefst 19 graden! Terwijl 4 dagen geleden sneeuwstorm Inga over de oostkust raasde en de wereld bedekte in een dikke laag sneeuw en ijs. De laatste restjes smelten snel. Afgelopen week had ik dan ook lekker een paar daagjes vrij. Niet zomaar vrij: Sneeuwvrij! Dit is het typische een winter in North Carolina.


Wanneer begint de winter in North Carolina en hoe lang duurt die?

North Carolina is perfect voor seizoensliefhebbers. We maken alle seizoenen mee maar de winter is gelukkig maar van korte duur. De winter duurt zo’n drie maanden waarvan januari en februari niet alleen de koudste maanden zijn maar in deze maanden is er ook de meeste kans op sneeuw en ijs.

Onze straat onder een laagje sneeuw met een lekker zonnetje


Wat doet de temperatuur?

Na het lekkere nazomerweer van de herfst, zakken de temperaturen ineens flink naar beneden. In december ligt de temperatuur zo tussen de 10 a 15 graden. Heerlijk om langzaam te kunnen wennen aan de echte winter die pas in januari begint. Temperaturen liggen overdag dan zo rond de 0 a 10 graden. In februari krijgen we meestal wat sneeuw. Vanaf maart kruipen de temperaturen weer omhoog richting de 15 graden waarna het weer snel bloedheet wordt. Je leest het goed, de echte winter duurt hier ongeveer twee a drie maanden. Heerlijk!

De wisselvalligheid gaat in de winter gewoon door. Zo kan het de ene dag sneeuwen en twee dagen later 20 graden zijn.

Een ander voordeel van de winterperiode hier is dat vrijwel elke dag de zon schijnt. Het mag dan wel bar koud zijn maar in het zonnetje is het nog redelijk te houden. Daarnaast is het ook lekker op tijd licht in de ochtend. Depressief van de donkere dagen wordt je hier niet. Dat verschil merk je echt vergeleken met Nederland.


Sneeuw is uitzonderlijk. Echt?

Voordat we nog naar Durham vertrokken lazen we onszelf natuurlijk ook in over het klimaat en direct stond het ons een stuk beter aan dan in bijvoorbeeld Minnesota, waar Willem ook een aanbod had gekregen. We deden ook nog wat navraag bij enkele mensen die ons hielpen en wederom werd bevestigd, sneeuw is uitzonderlijk in de winter. Er was geen betere plek voor ons!

Na een half jaar was dan ook onze eerste winter daar en wat hadden we? Sneeuw! Niet veel, wellicht een paar centimeter. Direct merkten we dat North Carolina er inderdaad totaal niet op voorbereid was. Daar vertel ik hieronder meer over.

De winter van 2018 was onze ergste winter in Amerika. Deze begon een stuk eerder en Carolinians klaagden dan ook steen aan been over de kou (het zijn net Nederlanders, altijd klagen). Het nieuwe jaar was net begonnen en we hadden al onze derde sneeuwstorm al te pakken. Er werd tussen de 7 a 10 centimeter voorspeld, echter kregen we er 23! Ongekend veel.

winter North Carolina
Dit is geen 7 a 10 cm!


Winter Storm Warnings

Amerika is in de ban van de weer ‘watches’ en ‘warnings’. Het verschil is dat bij een ‘watch’ er een KANS is dat er een storm/overstroming/ brand/tornado ontstaat. Een ‘warning’ betekend dat het gegarandeerd is dat het gebied geraakt gaat worden en dat men zich moet voorbereiden op het weer wat komen gaat.

En bij een warning is er dus paniek. Ik wist niet wat mij over kwam de eerste keer dat er een sneeuwstorm aan kwam. Op het nieuws wordt er gepraat of het einde van de wereld in zicht is en er wordt opgeroepen om noodpakketten te maken. Overheidsgebouwen, scholen en veel winkels blijven uit voorzorg dicht. Ook op straat is er niemand te vinden.

Vergeten boodschappen te doen? Dan heb je pech! Want dagen van tevoren halen mensen de schappen leeg. Brood, melk, eieren, water en noodles zijn enkele van de vele producten die niet aan te slepen zijn. Batterijen, kaarsen, sneeuwschuivers en noodpakketten zijn ook nergens te vinden.

Online komen dan de leukste plaatjes voorbij, zoals deze ‘bread-cast’. Hoeveel brood men moet kopen aan de hand van het weerbericht.

winter North Carolina
Bread-cast in voor centraal North Carolina


Winter in North Carolina is een gevaar voor je leven

Zijn ze nu echt met zijn alle zo aan het overdrijven? Voor ons doen, vaak wel maar in enkele gevallen kan het ook echt heel gevaarlijk zijn.

Uit ervaring weten we dat het in het berggebied (Blue Ridge Mountains) beter geregeld is, hier ziet men al jaren aan een stuk flinke pakken sneeuw. De wegen worden goed schoongemaakt en er is genoeg zout om te strooien. Maar in Durham en omliggende steden is het niet al te best.

Onze eerste winter lag er maar een paar centimeter sneeuw en de stad lag compleet op zijn gat. We hoorden via via dat de county maar één sneeuwschuiver had en veel te weinig zout om te strooien. We vroegen ons dan ook af wat dat bruinige goedje was wat op de wegen lag, bleek het zand te zijn.

Verse sneeuw is niet het probleem. De problemen ontstaan vaak de dagen na de sneeuwstorm. Overdag schijnt lekker het zonnetje en liggen de temperaturen vaak boven het nulpunt. Al de sneeuw dooit maar vriest gedurende de nacht week lekker aan. Vooral de plekken die al plat zijn gereden. Je wordt de volgende ochtend wakker en de wereld is een complete ijsbaan.

Daarnaast ontstaan er op wegen die wel schoongemaakt zijn zogenoemde ‘black ice’ plekken. Dit is ontdooide sneeuw die in de nacht bevroren is. Het is doorzichtig en door het zwarte wegdek zie je deze plakken niet. Levensgevaarlijk wanneer je er over heen gaat met de fiets of auto.

Dit in combinatie met het feit dat men helemaal niet weet hoe er in sneeuw gereden moet worden, zorgt voor gevaarlijke situaties. Maar goed dat ze voor een paar centimeter sneeuw de scholen en bedrijven al sluiten. Iets wat bij ons ongehoord is.

winter North Carolina

Door de jaren heen is de situatie wel wat beter geworden. Er wordt voortijdig gestrooid en er zijn meer sneeuwschuivers op pad. Echter, het tegenhouden van het ijs is erg moeilijk en de situaties op de weg blijven daardoor slecht. Met name op wegen in woonwijken of bijvoorbeeld de parkeerplaats voor ons appartement. Durham is ook niet vlak maar erg heuvelachtig wat het rijden ook een stuk moeilijker maakt.


Gaan wij wel werken?

Het korte antwoord is meestal wel. Ondanks dat voor Willem de school ook gesloten is, gaat hij gewoon naar kantoor om te werken, tenminste zo lang hij nog op de fiets kan gaan. Ligt er teveel sneeuw en ijs dan blijft hij lekker thuis werken.

De diertjes in het dierenasiel moeten natuurlijk elke dag eten en medicatie krijgen. Voor mij gaat het werk dan ook gewoon door. Ik woon 15 min rijden (meeste snelweg) van werk af. Aan de hand van de condities van de weg, die worden elke ochtend geupdate op een website van de overheid, probeer ik in te schatten of ik naar het werk kan of niet. Vaak zijn er maar enkele mensen en wordt er alleen het noodzakelijke werk gedaan. Daarna gaat iedereen weer naar huis.


De leukste winteractiviteiten in North Carolina

De winter in North Carolina levert natuurlijk niet alleen maar ellende op. Er is ook ontzettend veel plezier te beleven, vooral wanneer het zonnetje door komt is het goed toeven buiten.

Skiën en snowboarden
De pak sneeuw in het westen van North Carolina is vaak een stuk dikker en leent zich dan ook perfect voor een leuke wintersportvakantie. De meest populaire skiplekken zijn: Sugar Mountain, Beech Mountain, Appalachian Ski Mountain, Cataloochee Ski Area en Wolf Ridge.

Biltmore Estate bezoeken
Hoewel het Biltmore Estate in de lente omringt is door een prachtige bloemendeken is het in de winter ook een bijzondere plek om te bezoeken. De sneeuw en verlichtte lampjes geven een gezellige sfeer op het terrein.

Sneeuwpoppen maken
Een van de leukste activiteiten voor jong en oud is natuurlijk een sneeuwpop maken. Sommige straten staan vol met sneeuwpoppen. Het leuke is dat ze soms langer dan een week staan wanneer de temperatuur laag blijft. Geeft een heerlijk sfeertje.

winter North Carolina
Wij verwelkomen nieuwe bewoners in de buurt

Blowing Rock WinterFest
Blowing Rock is een prachtig gebied om rond te lopen en sowieso de moeite waard om eens te bezoeken. In de winter wordt er een festival gehouden met diverse winteractiviteiten zoals ijssculpturen, wijn proeven en wellicht durf jij een sprong in het ijskoude water te nemen?

Basketball en Ijshockey
Twee populaire sporten tijdens de winter zijn basketball en ijshocky. Boek vooraf tickets voor een leuke wedstrijd naar keuze en juich voor de lokale teams in de sfeervolle stadions. Een must om eens mee te maken!

Chinees Lantaarn Festival
Op veel plekken in North Carolina wordt er in de maanden november en december een Chinees Lantaarn Festival gehouden. Artiesten uit China komen dit speciaal opzetten. Na zonsondergang kun je door de displays lopen. Leuk voor jong en oud!


Lees hier meer over wonen en
werken in Amerika

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *