Reisroutes,  Reisroutes Amerika

Reisroute: New England & Upstate New York

Amerika, het land van de roadtrips met een ongekend aantal mogelijkheden. Wat je ook zoekt, in Amerika kun je het vinden. Wanneer je aan Amerika denkt, denk je vooral de Grand Canyon en Bryce Canyon aan de westkust of aan de prachtige stranden in Florida aan de oostkust.
Een van de minder bezochte plekken is het noord-oosten, een gebied genaamd New England. In 1616 gaf de Engelse ontdekkingsreiziger John Smith de naam aan dit gebied toen hij voet aan wal zette. Een gebied met prachtige natuur, leuke dingen voor de kids, kleine plaatsjes vol geschiedenis en grote steden perfect voor een citytrip. Bekijk hier onze reisroute door New England en Upstate New York.


Overzicht van de reisroute door New England

Aantal staten7
Aantal kilometersOngeveer 1700 km
Aantal dagen21 dagen
LuchthavenBoston
Beste PeriodeMei, juni, juli, augustus, september en oktober
VervoerAuto i.c.m. hotel of tent


De beste reisperiode

De beste periode om New England te bezoeken is mei t/m oktober. In het voorjaar kun je genieten van de wilde bloemen die overal in de bloei staan. De temperaturen zullen overdag wisselen tussen de 10-20 graden. Juli en augustus zijn tevens de warmste (temperaturen tot 30 graden Celsius) als de drukste maanden in het jaar. Niet alleen voor toeristen maar ook voor Amerikanen zelf aangezien het dan zomervakantie is, echter is dit niet te vergelijken met de drukte op andere plekken in Amerika. In september beginnen de temperaturen weer te dalen en zullen de blaadjes aan de bomen langzaam hun bruine kleur krijgen. In oktober staat New England bekend om de bossen vol prachtige herfstkleuren. Bezoekersaantallen zullen weer wat omhoog kruipen. Overal worden leuke activiteiten georganiseerd om de herfst te verwelkomen.
Ondanks dat het overdag behoorlijk warm kan zijn, kan het in de avond en nacht flink afkoelen: In het voor- en najaar tot rond de 0 graden.


De reisroute

Deze route brengt je in 21 dagen langs de meeste highlights van Upstate New York en New England.


Hoe lang heb ik nodig om deze reisroute door New England te rijden?

Deze reisroute gaat er vanuit dat je 21 dagen vakantie hebt. Echter kun je de reis ook opdelen in kleinere stukjes, mocht je minder vakantiedagen hebben. Je zou de route in tweeën kunnen knippen. Noord en zuid New England. Bosten is in die zin een perfect startpunt om je reis te beginnen, je kunt vanuit hier alle kanten op.


Bereid je reisroute uit met deze tips

Heb je de mogelijkheid langer dan 21 dagen op vakantie te gaan? Dat is geweldig natuurlijk! In deze regio is meer dan genoeg te doen dus vervelen hoef je je zeker niet. Met deze tips heb je de dagen zo vol:

 • Verleng je vakantie met een paar dagen luieren op het strand op Cape Cod (MA) of bezoek een van de eilanden zoals Martha’s Vineyard of Nantucket Island.
 • Voeg Albany, de hoofdstad van New York, toe aan je rondreis.
 • Bezoek vanuit Albany (NY) het stadje Williamstown in het westen van Massachusetts. Vanuit hier begint de eerste scenic route van New England: Mohawk Trail.
 • Voeg een rondje Baxter State Park in het noorden van Maine toe aan je reis. Hier zul je vrijwel geen toeristen vinden.
 • Is het bezoeken van een land niet genoeg? Net ten noorden van de grens met Amerika liggen een aantal leuke steden in Canada: Toronto, Ottawa, Montréal en Quebec. Deze zijn gemakkelijk toe te voegen aan je rondreis.


Het dagprogramma


Aankomst Boston

Aan de hand van de aankomsttijd kun je een hotel nemen bij het vliegveld of de stad in gaan om alvast iets te ontdekken. Je kunt ook je huurauto alvast ophalen. De volgende dag vertrekken we met de huurauto richting het zuiden.


Boston – Cape Cod, Massachusetts (200 km)

Cape Cod ligt ongeveer op 1,5 uur (als het mee zit met het verkeer) rijden van Boston af. Onderweg kom je langs een van de meest historische plekken van Amerika, Plymouth. Hier meerde het bekende schip de Mayflower aan en stichtten de pelgrims een kolonie in de nieuwe wereld.

Op Cape Cod reis je langs kleine dorpjes met leuke art galleries, winkeltjes en restaurantjes via de Old Kings Highway. Neem een hotel midden op het schiereiland zodat je gemakkelijk alle richtingen in kunt rijden. Een bezoek aan het hippe stadje Provincetown, gelegen op het puntje van Cape Cod, mag niet ontbreken. ‘s Avonds kun je genieten van een prachtige zonsondergang, hiervoor ga je naar Marconi Beach.

TIP: Heb je meer tijd om iets van Cape Cod te zien, neem dan de fiets! De Cape Cod Rail Trail is ideaal om te fietsen. Onderweg kom je langs verschillende restaurantjes waar je op het terras kunt rusten en genieten van een lekker drankje.


Cap Cod – Newport, Rhode Island (200km)

Vanuit Cape Cod rij je een nieuwe staat in, Rhode Island. Maar onderweg kom je eerst langs New Bedford, een oud walvisdorpje wat in de 19e eeuw de belangrijkste haven was op de wereld. Loop rond door het New Bedford Whaling National Historical Park en bezoek het interessante Whaling Museum.
De highlights van Newport zijn een bezoek aan het Fort Adams State Park of de bekende Cliff Walk te lopen. Aan het begin van de avond wordt het gezellig in het kleine havengebied van de stad. Bezoek de leuke winkeltjes en geniet op het terras van een heerlijk diner en de zonsondergang.


Newport – Mystic, Connecticut (80km)

Vanuit Newport is het een uurtje rijden naar Mystic, een kleine gezellig havenplaatsje. Een van de grootste bezienswaardigheden hier is Mystic Seaport, het grootste maritieme museum van Amerika. Bekijk prachte boten waaronder gerestaureerde walvisschepen, zie hoe het leven er destijds aan toe ging in de havens en leer hoe boten vroeger gemaakt werden. Tijdens ons bezoek waren ze de Mayflower II aan het restaureren. Het is een replica van de originele Mayflower waarmee in 1620 pelgrims naar Amerika gebracht werden. Het museum is vooral bekend om het pronkstuk Charles W. Morgan, een walvisvaarder uit de 19e eeuw. Daarmee is het de oudste en enige walvisvaarder die overgebleven is van de Amerikaanse vloot.
Hotelsuggestie: Days Inn


Mystic – Kingston, New York (280km)

Kingston is de uitvalsbasis voor het Catskills gebergte, een prachtig natuurgebied in het zuiden van Upstate New York. Onderweg richting Kingston kom je langs het plaatsje Newburgh, wat aan de Hudson River ligt. Net buiten dit plaatsje ligt Orange County Choppers, een bezoek waard voor motorliefhebbers. Na aankomst in Kingston is er nog genoeg tijd om alvast iets van de Catskills te ontdekken.

Via Scenic Route 28 kun je naar een wandeling van 5 km rijden, Giant Ledge Trail. Het is een van de mooiste wandelingen in het gebied. Je schrijft je naam in een boek voor vertrek (mocht er wat gebeuren dan weten ze ongeveer waar je bent). Sommige stukken van de wandeling zijn wat steil, maar het uitzicht aan het einde van de wandeling maakt dit meer dan goed! Echt prachtig.


Kingston – Ithaca, New York (260 km)

Ben jij een muziek liefhebber? Maak dan een detour naar het Bethel Woods Center for the Arts. Buiten Bethel ligt het originele festival terrein van Woodstock. Ook zit er een kleurrijk hippie museum bij wat je kunt bezoeken en alles informatie over het festival krijgt die je nodig hebt.

Vanuit Kingston rij je door het prachtige Catskills gebergte naar Ithaca wat in de Finger Lake regio ligt. Persoonlijk mijn favoriete gedeelte van de reis. Ik raad dan ook aan om hier enkele nachten te verblijven. De omgeving is perfect voor natuurliefhebbers. State Parks zoals Watkins Glen, Buttermilk Falls, Robert H. Treman en Taughannock Falls mogen niet overgeslagen worden. Ook in het stadje zelf zijn verschillende watervallen te vinden. De Cascadilla Gorge Trail in downtown Ithaca is een dikke aanrader. Een prachtige kloof waar je doorheen loopt. Je hebt totaal geen idee dat je midden in de stad bent. Wijnliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen hier. Er liggen ontelbaar veel wijngaarden tussen Seneca en Cayuga Lake.
Hotelsuggestie: Country Inn and Suites


Ithaca – Alexandria Bay, New York (250 km)

Alexandria Bay ligt direct aan de grens met Canada. De omgeving is prachtig met het Thousand Island Park. Een van de leukste dingen om te bezoeken in Alexandria Bay is het Boldt Castle & Boldt Yacht House. Een privé kasteel gebouwd door millionaire George Boldt als een cadeau voor zijn vrouw. Met de ferry ga je vanuit het vaste land naar het eiland, waarna je op eigen hout je het kasteel kunt ontdekken.


Alexandria Bay – Lake Placid, New York (210 km)

Vanuit Alexandria Bay gaat de route weer oostwaarts, dwars door het Adirondackgebergte naar Lake Placid. Dit is de perfecte uitvalsbasis om te genieten van de rust aan Mirror Lake of erop uit te trekken en de bergen te ontdekken.


Lake Placid – Burlington, Vermont (100 km)

Tussen Lake Placid en Burlington ligt het bekende Ausable Chasm, ook wel de Grand Canyon van het Adirondackgebergte genoemd. Het is een populaire attractie voor jong en oud. Je moet er echter wel een beetje voor omrijden, zo’n 18 kilometer. In de gigantische kloof kun je onder andere raften, tuben, rots klimmen, watervallen bekijken, mountainbiken en abseilen. Hou je niet van al dat avontuur dan kun je er ook heerlijk hiken over de verschillende hike trails op en zelfs in de kloof.

Heb je deze dag nog tijd over en kun je nog een stukje extra rijden, dan raad ik een omweg aan via het Crown Point State Historic Site. Deze historische plek stamt terug uit 1731, toen de Fransen hier een kolonie stichtte. Jaren later kregen de Britten het gebied in handen en in 1763 stichtte ze Fort Crown Point.

Een stukje zuidelijker van Crown Point ligt het Fort Ticonderoga. Een 18e eeuws Frans fort wat nog in zeer goede staat is. Gedurende de dag zijn er verschillende activiteiten en je kunt met een tour meedoen. Wil je de route maken met alle attracties, trek hier dan een volledige dag voor uit. Het is ongeveer 250 km rijden.


Burlington – Montpelier, Vermont (70 km)

De rit van Burlington naar Montpelier is kort maar in het gebied is ontzettend veel te zien. Natuurlijk de Ben & Jerry’s ijscofabriek (ze serveren ook zuivelvrij ijs) waar je kunt zien hoe hun ijs gemaakt wordt. Bezoek in de omgeving leuke plaatsjes zoals Stowe, bekijk hoe apple cider gemaakt wordt en eet een populaire apple cider donut, of rij de prachtige Smuggler’s Notch scenic route naar de hoogste top van de Green Mountains.


Montpelier – Conway, New Hampshire (175 km)

Een van de mooiste berggebieden van de oostkust, White Mountains National Forest. Vanuit Vermont kom je al door het prachtige gebied gereden. De White Mountains bestaan uit maar liefst vier State Parks: White Mountain State Park, Mount Washington State Park, Franconia Notch State Park en het Crawford Notch State Park. Deze parken zijn verbonden met drie Scenic Routes: de Kancamagus Highway, Route 3 en Route 302. In de parken kun je naar hartenlust hiken en watervallen spotten. Een van de highlights is de Flume Gorge en een ritje met de auto (of trein als je niet zelf wilt rijden) naar de top van Mount Washington. Het is dus zeker de moeite waard om een paar nachten in Conway te blijven.

Let op: De top van Mt. Washington ligt gemiddeld 300 dagen per jaar in de wolken en het is er koud (neem dus warme kleding mee!). De kans is groot dat je niet tot nauwelijks uitzicht hebt. Toch is het zeer de moeite waard om naar boven te rijden. Wij vonden het een bijzondere belevenis.

Kampeersuggestie dicht bij Conway: Glen Ellis Family Campground


Conway – Bar Harbor, Maine (340 km)

Deze dag is een iets langere reisdag. Vanuit New Hampshire rij je naar het oosten van de staat Maine. Bar Harbor staat vooral bekend om het Arcadia National Park. Populair onder toeristen en Amerikanen en hier kan het in de zomer behoorlijk druk worden. Dit is de enige plek waar ik aanraad om vooraf je verblijfplaats te boeken. In Arcadia kun je naar hartenlust genieten van de prachtige kustlijn van Maine, hiken of op warme dagen op het strand liggen. Ook een uitstapje naar de rustigere westkant van het park is de moeite waard. Hier vind je onder andere het Bass Harbor Head Lighthouse. Om dit park te bezoeken trek je een dag uit.

Bar Harbor zelf is een leuk plaatsje om te bezoeken. Het is vooral heel toeristisch met veel winkeltjes en restaurants. Vanaf de haven vertrekken veel boten om walvissen te spotten. Staat dit op je bucketlist? Boek het dan hier!
Kampeersuggestie dicht bij Bar Harbor: Mount Desert Campground


Bar Harbor – Portland, Maine (300 km)

Vanuit Bar Harbor naar Portland kom je lang de ruwe kust van Maine gereden. Het is de moeite waard om af en toe een schiereiland op te rijden zoals naar het indrukwekkende Pemaquid Point Lighthouse. Wil je de drukte van de walvistour in Bar harbor vermijden, boek dan langs deze route een boottocht. Het is ook nog goedkoper. Portland zelf is een wat grotere stad. Old Port is een leuk gebied om doorheen te lopen. Heb je tijd om iets verder te rijden, rij dan naar Portland Head Light, een mooie vuurtoren net buiten de stad.
Kampeersuggestie dicht bij Portland: Wassamki Springs Campground


Portland – Boston, Massachusetts (230 km)

Onderweg naar Boston kom je nog langs leuke plekjes zoals Prouts Neck nabij het plaatsje Scarborough. Ogunquit, waar je heerlijk kunt wandelen langs de zee via de Marginal Way Walkway. Dit is optioneel, je kunt natuurlijk ook meteen doorrijden naar Boston.

Wanneer je Massachusetts inrijdt ga je iets meer het binnenland in om het Lowell National Historic Park te bezoeken. Dit is de eerste geplande textielstad van Amerika. Je kunt het visitor center en een oude fabriek bezoeken. Leuke wandelroutes zijn er ook beschikbaar.

Salem is een plaatsje dat net ten noorden van Boston ligt. Salem staat bekend om de hekserij. In het verleden werden hierom 20 mensen opgehangen. Het dorp slaat hier een enorm slaatje uit, maar als je tijd hebt is het leuk om een keer in het Witch Village rond te lopen waar een grote begraafplaats is en de Witch Trials Memorial. Ook het Witch House is te bezoeken mocht je geen genoeg krijg van hekserij. Sla je liever de hekserij over, dan kan ik wel het Salem Maritime National Historic Site aanraden. Hier staat een replica van een grote boot. Salem was vroeger ook een belangrijke havenstad.


Boston (en vertrek naar Nederland)

In Boston zelf is ook ontzettend veel te zien en te doen. De stad is ook perfect voor een citytrip van een week, mocht je geen tijd hebben voor een langere rondreis. Het Freedom Trail is de highlight van de stad. Heb je weinig tijd, dan moet je deze op zijn minst gedaan hebben. Veel belangrijke bezienswaardigheden liggen aan deze 4km lange wandeling. Bij het visitor center kun je een boekje halen met de route en deze op eigen houtje volgen. USS Constitution Museum, wat ook erg leuk is om te bezoeken. Vanuit hier kun je de ferry nemen terug naar het centrum. Vanaf de ferry heb je een mooi uitzicht over de skyline van Boston.

Heb je de huurauto nog tot je beschikking dan ligt ten noorden van de stad het Saugus Iron Works National Historic Site. Dit is de eerste ijzerfabriek in Amerika (1646-1670). De fabriek is belangrijk geweest in het ontwikkelen van moderne technieken. Het is leuk om hier een kijkje te nemen en te zien hoe het er aan toe ging. In het zuiden van de stad ligt de Presidential Library van John F. Kennedy. Bezoek een van de bekendste universiteiten ter wereld Harvard.


Wist je dat deze reis nu te boeken is op Triptold.com?
Meer weten? Klik dan hier en vraag vrijblijvend een prijs aan


10 Tips voor onderweg

 • In New England kun je flexibel zijn, ook in het hoogseizoen. Overnachtingen boeken één dag van tevoren of op de dag zelf is geen probleem.
 • Het is niet de beste plek voor vegetariërs of veganisten. Buiten de grote steden is er in restaurants vooral veel ‘seafood’ te vinden.
 • New England is een goede bestemming voor zowel natuurliefhebbers, strandgangers als citytrip-lovers (vooral wanneer je de steden in Canada toevoegt aan je reis).
 • Het weer in New England is erg wisselvallig, ook in de zomer kan het koud zijn (met name ‘s nachts). Neem dus ook warme kleding mee en/of een jas die wind tegenhoudt.
 • Bezoek geen grote steden of populaire badplaatsen in het weekend. Het kan er dan erg druk zijn.
 • Rij niet alleen over de snelweg maar neem ook kleinere wegen of een van de vele scenic byways zodat je het echte New England ziet.
 • In New England is er veel te doen voor kinderen.
 • Wil je vooral rust? Bezoek dan het noorden van Maine. Hier kom je vrijwel niemand tegen.
 • Vergeet geen muggenspray te kopen!
 • New Englanders zijn ontzettend aardig en behulpzaam, wees vooral niet bang om de weg, om hulp of tips te vragen aan een local.


Ontdek hier meer fantastische rondreizen door Amerika

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *