Reisblogs Noord-Amerika

Op een National Monuments tour in centraal Arizona

Vanuit Flagstaff is het, naast nationale parken, ook gemakkelijk om diverse National Monuments te bezoeken die in de omgeving liggen. Met onze America the Beautiful pass kwamen we gratis binnen. Vaak zijn deze parken ook niet super groot dus even snel rondkijken, ook al heb je weinig tijd, is geen probleem. Het zijn natuurlijk niet voor niets National Monuments: Ze zijn dus echt de moeite waard om er wat extra voor te rijden!


Montezuma Castle National Monument

De eerste stop tijdens onze National Monuments tour waren prachtige klifwoningen die gebouwd zijn rond 1400 door de Sinagua Indianen. In dit park was het behoorlijk druk toen we het in de middag bezochten. We liepen door het museum om wat meer informatie te krijgen waarna we naar buiten gingen om het grote kasteel in het klif te bekijken. Helaas mag je het niet meer beklimmen wegens afbrokkelen van stenen maar dat maakt het niet minder mooi.

Het gigantische Montezuma Castle


Walnut Canyon National Monument

De Sinagua Indianen hebben er een handje van om klifwoningen te bouwen. Ook in Walnut Canyon zijn dit soort woningen te bezichtigen. De klifwoningen zijn gebouwd tussen 1125 en 1250 op uitgesleten stukken van de rotswand. Sommige liggen op wel bijna 2000 meter hoogte!

Klifwoningen

Vanaf de bovenkant van de canyon, waar het visitor center staat, wandel je via de Island Trail langs de klifwoningen. Het is een smal aangelegd pad met de canyon direct naast je. Gelukkig had Willem niet echt hoogtevrees ook al keek je zo de diepte in. Als je goed de Canyon in kijkt dan zie je dat op vrijwel elke rots woningen zitten. Echt ongelofelijk hoe deze mensen hier gewoond hebben vroeger.

National Monuments
Zie jij de woningen?


Sunset Crater Volcano National Monument

Deze krater is een van de jongste vulkanen in het gebied maar momenteel volledig uitgedoofd. Bij de laatste eruptie heeft de vulkaan een enorm gebied aan lava achtergelaten. Nu kun je door dit gebied heen hiken. We kregen hier al een klein voorproefje van wat we hopen op Hawaii te zien. We begonnen met een korte trail, A’a Trail, dwars door het lava veld.

Lavavelden

De tweede wandeling was de Lenox Crater Trail. Lenox is een kleinere vulkaankrater. Aan het begin van de wandeling loop je door het lavaveld en heb je een mooi zicht op Sunset Crater.

Sunset Crater

Na een flinke wandeling omhoog tot 2210 meter kwamen we aan bij de rand van de krater. Het landschap was vooral losse zwarte steentjes met hier en daar een boom. Vanaf de rand hadden we een prachtig uitzicht op de San Francisco bergtoppen met als hoogste punt de Humphreys Peak waar al dagen flink wat sneeuw op lag.

National Monuments
Wat een uizicht!


Wupatki National Monument

Vanuit de Sunset Crater reden we via de Loop Road direct het Wupatki National Monument in. Route 89 en de Loop Road verbinden de parken met elkaar zodat je een mooi rondje kunt rijden.

Ook hier bezochten we eerste het visitor center om ons even te oriënteren. Wupatki betekend ‘groot huis’ in de native Hopi (Indianen) taal. Dit grote huis is gebouwd door de oude Pueblo stammen, waaronder de bekende Sinagua Indianen. Van hen is deze ruïne. Toen hier deze Indianen nog leefden waren er ruim 100 kamers waarin ze woonden. Het is dan ook de grootste ruïne in deze omgeving.

Achter het visitor center begint de korte wandeling langs deze ruïne. Erg mooi en groot. Helaas zijn ze op sommige plekken aan het werk voor onderhoud waardoor we niet alles gezien hebben. Dit is overigens de enige wandeling die we gedaan hebben. Wil je er meer ruïnes bezoeken in het park dan moest je een guide regelen. Daar waren we natuurlijk te laat mee.

National Monuments
Wupatki


Een onaangename verrassing

Vermoeid kwamen we, voor de laatste nacht, weer aan bij ons hotel in Flagstaff. We hadden een extra nacht bijgeboekt omdat dat toch wel handig was en hotels op andere plekken erg duur waren. Eenmaal bij onze kamer bleek het pasje niet meer te werken om de deur open te maken. Er brandde ook nog eens licht op de kamer. Vreemd.

Willem ging naar de balie om eens te kijken wat er was. Ik sta bij de kamer te wachten en spiekt er ineens iemand door de raam! Ik pak onze rugzakken en koelbox en sleep ze ook naar die balie. Wat blijkt dat de dame die onze extra nacht geboekt had, een nacht later geboekt had! Ze had het super druk waardoor het was mis gegaan. Iemand heeft al onze spullen uit de kamer gehaald, de helft in een grote vuilniszak gestopt en bij de balie neergezet.

De hele dag geen telefoontje of niks gehad van ‘Hey, waarom liggen jullie spullen hier nog? Jullie zijn toch uitgecheckt?’ ofzo. Helemaal niets! We waren bovendien maar een uurtje van Flagstaff af en hadden graag onze eigen spullen op willen ruimen om naar een andere kamer te verhuizen. Blij waren we natuurlijk niet. Zelfs voor Amerikaanse begrippen is het echt niet netjes om zomaar aan iemand anders zijn spullen te zitten. Naast hun excuus gaven ze de laatste nacht gratis. Netjes opgelost maar ik blijf het vreemd vinden dat ze niet even ons hadden kunnen bellen en informeren.

Vanuit Flagstaff is het tijd om verder naar het noorden van Arizona te rijden waar we opnieuw een National Park zullen bezoeken!


Meer lezen over Arizona? Dat kan hier
Arizona: Het Noorden

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *