Wonen in Singapore

Feestdagen: National Day is de Onafhankelijkheidsdag van Singapore

In Singapore krijgt elke religie of etniciteit twee feestdagen vrij per jaar. Of het nu kerst is, offerfeest, Chinees nieuwjaar of, een van de belangrijkste Hindoeïstische feesten, Divali, iedereen krijgt een vrije dag. Iedereen krijgt de mogelijkheid om met het feest van een ander mee te vieren. Maar goed niet iedereen doet natuurlijk mee aan het feest van een ander. Die genieten gewoon van een lekkere vrije dag. Singapore heeft ook feestdagen waaraan iedereen wel deel neemt, zo ook National Day. Ben je rond die tijd in de stad, zorg er dan voor dat je wat langer blijft en deze leuke feestdag meemaakt. Singapore pakt namelijk flink uit en je zult versteld staan! Wat er gevierd wordt en hoe mensen deze feestdag besteden lees je hieronder.


Wat is de National Day of Singapore?

National Day, oftewel Onafhankelijkheidsdag, wordt elk jaar gevierd op 9 augustus. In 1965 werd Singapore op deze dag onafhankelijk van Maleisië. In 1966 werd het voor het eerste groots gevierd. De Singaporeanen noemen het ook wel de geboorte van Singapore. Afgelopen augustus (2018) vierde Singapore haar 53e verjaardag.


Versieringen in de stad

Weken voor de aanvang van National Day wordt Singapore tiptop in orde gebracht. Grote steden worden normaal compleet schoongemaakt en parkjes opnieuw aangelegd maar dat is in Singapore totaal niet nodig omdat het hier al super schoon is. De stad wordt wel versierd. Op flatgebouwen worden ontelbaar veel vlaggen opgehangen en ook langs de weg worden vlaggetjes in de berm geprikt. Verjaardagsslingers met een leeuwenkop hangen over hekjes en grote banners met ‘Happy Birthday Singapore’ worden op kale betonnen muren gehangen. Overal zie je grote reclameborden met ‘We are Singapore’. De versiering blijft overigens de hele maand hangen.

Natuurlijk wordt er in de winkels ook van alles verkocht. Het is net als Koningsdag bij ons. Iedereen loopt in rood met witte shirtjes, vlaggetjes, gekke brillen en Singapore plakkertjes op de wangen.

National Day Singapore
National Day in Singapore


De National Day Parade

De belangrijkste activiteit die georganiseerd wordt is de National Day Parade. De Parade, met een zeer hoog patriottisch gehalte, wordt elk jaar op een verschillende plek in de stad gehouden.

Zoals de naam je wel doet denken is het niet echt een parade. Geen gekke wagens door de stad bijvoorbeeld, maar het heeft meer iets weg van een groot concert. Tickets voor de tribune zijn alleen te krijgen via een loterij en helaas mag je alleen meedoen als je een staatsburger bent. Het is ongekend populair en tickets krijgen is moeilijk. Het gebied is dan ook afgezet en buitenstaanders kunnen er amper iets van zien. Tijdens de parade wordt er opgetreden door de beste dansgroepen, fanfares, artiesten en de president geeft een oppeppende toespraak over hoe geweldig Singapore wel niet is.

Het meest bijzondere is toch wel het leger dat voorbij gemarcheerd komt (je weet wel zoals je wel eens ziet op televisie in China en Korea). Werkelijk alles wat Singapore in huis heeft komt voorbij, van ‘simpele’ tanks tot grote bommen. Dat wordt toch even lekker op de neus van onze buurlanden gedrukt.

De tank parade staat klaar om te vertrekken

Dit jaar zorgde de luchtmacht voor spectaculaire shows met parachutisten, een enorme vlag tussen twee helikopters, straaljagers doen gevaarlijke trucjes (en maken zelfs een gigantische hart in de lucht van gekleurd poeder) en alle soorten vliegtuigen van de luchtmacht komen in een perfecte formatie overgevlogen. Kanonnen worden afgeschoten vanaf het water waarna er een kleine parade van legerboten voorbij komt gevaren. Als klap op de vuurpijl, in dit geval letterlijk, wordt er een prachtige vuurwerkshow gehouden midden op de baai.


National Day Parade song

Deze bijzondere feestdag vraagt ook feestelijke muziek. Zo brengt men elk jaar een nieuwe National Day theme song uit. Elk jaar wordt er een ander lied uitgebracht wat altijd ongekend populair is. Het wordt gedraaid in supermarkten, op de radio en iedereen kan op de dag zelf uit volle borst meezingen. Het is vooral erg opbeurde muziek over eenheid, hoe ver Singapore het geschopt heeft en over hoe multicultureel de stad wel niet is. Wellicht een beetje overdreven voor onze Nederlandse nuchterheid. In 2018 was het lied ‘We are Singapore’ uitgekozen. Lees maar eens mee met de tekst.

National Day lied van Singapore in 2018


Rehearsal Days

Maar hoe kunnen al deze 5,8 miljoen mensen die nu in Singapore wonen die show dan zien? Natuurlijk is zo’n parade niet in een dag in elkaar gezet en wordt er al weken geoefend om alles in orde te krijgen. Elke zaterdag kun je de repetities van de luchtmacht zien in de Marina Bay: Dat is natuurlijk niet achter de schermen te beoefenen. De twee zaterdagen voor National Day wordt de volledige show ook gegeven (dus geen repetitie) en staatsburgers kunnen voor deze shows ook al tickets krijgen. Alleen op deze dagen wordt ook het vuurwerk afgestoken. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om toch de volledige show mee te krijgen mocht je de dag zelf niet aanwezig zijn in de stad.


Hoe vieren de Singaporeanen dit? 

De Singaporeanen besteden de dag vooral met familie en vrienden. Ze doen mee aan de vele activiteiten die door de stad georganiseerd worden. Een handjevol mensen heeft veel geluk en tickets weten te scoren voor de National Day Parade. Andere mensen verzamelen zich halverwege de middag in parkjes en andere uitkijkpunten om toch iets mee te krijgen van de show en het vuurwerk. Mensen nemen hun eigen eten en drinken mee en genieten van een leuke picknick middag. Na zonsondergang kijkt iedereen naar de prachtige vuurwerkshow en direct daarna gaan ze massaal naar huis.

Degenen die het te druk vinden om naar buiten te gaan, die blijven lekker binnen. Er wordt familie/vrienden uitgenodigd, lekker gekookt en de Parade en vuurwerkshow worden op televisie gekeken.


Giving Back

Rondom de dag van National Day is er ook een periode ingesteld die heet ’18 Days of Giving’. Je kunt dan geld of spullen doneren aan diverse goede doelen. Op straat lopen collectanten rond en er worden fundraisers georganiseerd. De spullen en het geld gaan voornamelijk naar de mensen die het minder breed hebben.


Hoe vieren wij National Day in Singapore?

De eerste keer dat wij National Day in Singapore onder de loep kregen was een paar weken voor de grote dag. We waren toevallig aan het wandelen in de Marina Bay. Waarom staan er hier al die mensen met camera’s? We hoorden muziek en ineens doemde het grote podium met tribune voor ons op. We waren in een van de eerste repetities beland!

We bleven zitten en zagen de hele show van dichtbij. Alleen bleef het vuurwerk uit. We lieten ons vertellen dat er later nog volledige repetities met vuurwerk zouden zijn, deze wilden we natuurlijk niet missen! Een paar weken later gingen we terug voor de vuurwerkshop. Het was echt gigantisch druk maar echt het mooiste vuurwerk wat we ooit gezien hebben!

National Day Singapore
National Dat voorwerk in de Marina Bay

Het eerste jaar gingen we op de grote dag zelf met een groep vrienden picknicken in een park. We waren er vroeg en hadden een perfecte plek gevonden om het vuurwerk te kijken. Net als alle andere mensen genoten we van het eten, de gezelligheid en de prachtige vuurwerkshow.

Het tweede jaar zijn we met vrienden op de dag zelf naar de parade stoet gaan kijken. Deze werd op een plek gehouden dat je gemakkelijk vanaf verschillende punten in de stad mee kon kijken. Heel bijzonder om alle tanks voorbij te zien komen. Natuurlijk genoten we ook weer van de prachtige vuurwerkshow!

National Day Singapore
Gezellig picknicken met vrienden


Meer lezen over wonen in Singapore? Dat kan hier

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *