USA

7 Tips voor Hawaii Big Island + Fotoblog van het Volcanoes National Park

Het paradijselijke Hawaii bestaat uit acht hoofdeilanden gemaakt door vulkanisch materiaal door uitbarstingen over duizenden jaren. Momenteel is alleen op het grootste eiland, Hawaii Big Island, in de Aloha State nog een vulkaan actief, Kilauea. Het lijkt er altijd rustig te zijn maar de lava is nooit ver weg. Kilauea is aan het begin van 2018 al onrustig. Park rangers en seismografen houden de vulkaan nauwlettend in de gaten, tot het onvermijdelijke gebeurde in het voorjaar van 2018. In de oostelijke riftzone van Kilauea spuit lava naar boven waarbij een pad van vernietiging achtergelaten wordt in het oosten van het eiland. Veel mensen vroegen en vragen zich af: ‘Kan ik Hawaii nu nog wel bezoeken?’ of ‘Is het wel veilig om naar het Big Island te gaan?’ Een simpel antwoord is ja! Wij zetten alle highlights voor Hawaii Big Island voor je op een rijtje.

Aan het einde van het blog vind je een kort fotoblog met de highlights van het Volanoes National Park én onze eigen ervaring toen wij dit park bezochten in het beruchte voorjaar van 2018. Maar liefst twee dagen voor de grote uitbarsting.


Mauna Kea

Mauna Kea is niet zomaar een slapende vulkaan. Het is namelijk de grootste berg op aarde. Gemeten van de voet van de berg (onder water) tot aan de top van de krater is deze maar liefst 10.203 meter hoog. Ruim 4.000 meter steekt er boven water uit. Op de top van de krater staan dan ook verschillende telescopen die het heelal in de gaten houden en ons voorzien van informatie.
Via een kronkelende verharde weg kun je gemakkelijk naar het visitor center rijden. Hier vind je een klein museum met wat informatie over Mauna Kea en het ontstaan van Hawaii. Op heldere dagen worden er activiteiten georganiseerd om onder begeleiding van een ranger sterren te kijken. Omdat het hier in de avond aardedonker is, is dit een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken!

Mauna Kea in de wolken


Waipi’o Valley

Deze prachtige groene vallei ligt in het noorden van het eiland. Het gelijknamige uitkijkpunt is gemakkelijk te bereiken per auto (let wel op waar je deze parkeert). Waipi’o betekend ‘gebogen water’ en wanneer je op het uitkijkpunt staat weet je precies waarom de vallei zo genoemd is. De vallei is te bereiken via een erg steil pad, een van de steilste van Amerika. De eerste mijl heeft een afdaling van 366 meter. Via de Waipi’o Valley Road kun je Waipi’o Beach bereiken. Let wel op dat het meeste land van de vallei privéterrein is en je dus niet zomaar overal mag lopen.

Ondanks de regen is het uitzicht prachtig!


Punalu’u Black Sand Beach

Punalu’u Beach is het bekendste zwarte strand van Hawaii, Ontstaan doordat lava in het zeewater explodeert en kleine lavakorreltjes naar beneden vallen. Vanuit onder de grond komt er zoet water naar boven wat zich mengt met het zeewater. Hierdoor is het water troebel en het zicht op sommige plekken erg slecht. Desondanks kan er prima gesnorkeld worden als de zee niet te ruw is. Er zijn overigens geen lifeguards aanwezig.
Een andere reden om Punalu’u Beach te bezoeken is om schildpadden te zien die zich vol eten aan het gras in de baai. De zeldzame karetschildpad en de groene zeeschildpad zijn hier vaak te vinden. Ze zijn goed te zien vanaf het strand en komen regelmatig aan land om in de zon te liggen. Blijf op afstand en raak de schildpadden niet aan.
Verder kun je hier heerlijk picknicken, zonnen of een wandeling maken langs de kust.

Een bijzonder stukje zwart zand op Hawaii Big Island


Watervallen van Hawaii Big Island

Net zoals de andere eilanden op Hawaii heeft ook het Big Island verschillende watervallen. De meeste zijn gemakkelijk te bereiken per auto terwijl je maar voor enkele watervallen je wandelschoenen aan hoeft te trekken. De meeste watervallen zijn te vinden in het noordoosten van het eiland, langs de kust tussen Hamakua en Hilo. Deze kant van het eiland is het natste en daardoor ontstaan hier de watervallen. De meest populaire watervallen zijn de Rainbow Falls en de ‘Akana Falls.

Een van de grootste watervallen van het eiland


Stranden om heerlijk te relaxen

Omdat Hawaii Big Island nog een relatief jong eiland is (regelmatig ontstaat er nieuw land) zul je hier, in tegenstelling tot de oudere eilanden binnen de Aloha staat, geen ontelbaar grote witte zandstranden vinden. De stranden hier zijn gemaakt van zwart zand (zoals het genoemde Punalu’u Beach), groen zand, grof geel zand, koraal en nieuwe lavastenen. De meest bezochte stranden liggen tussen Captain Cook, ten zuiden van Kailua, tot aan Kawaihae wat in het noordwesten ligt.
Met maar 25 cm regen per jaar is Hapuna Beach State Park een van de beste plekjes om te genieten van zon, zee en strand, ook dit jaar weer, door onder andere Tripadvisor, genoemd als een van de beste stranden te wereld! Er zijn verschillende voorzieningen aanwezig zoals barbecue pits, eetstalletje, picknicktafels, douches en kleedhokjes en snorkelhuur. Perfect voor een heerlijk dagje niksen.

Hapuna Beach State Park


Snorkelen op Hawaii Big Island

De Big Island heeft ontelbaar veel snorkelplekken waar watersportliefhebbers zich uren kunnen vermaken. Net zoals de populaire zandstranden liggen ook de bekende snorkelplekken aan de westkant van het eiland. Snorkelen is dus gemakkelijk te combineren met een dagje strand.
De drie populairste snorkelplekken zijn: Kahalu’u Beach Park in Kailua Kona, Kealakeua Bay (Captain Cook) en Puʻuhonua o Hōnaunau National Historical Park (Two Step).

highlights hawaii big island
Schildpadden bij Punalu’u Beach


Volcanoes National Park op Hawaii Big Island

Zoals genoemd in de introductie is het park momenteel nog gesloten maar zal in september delen heropenen voor bezoekers. Ga voor informatie over de activiteiten en de status van het park eerst langs bij het visitor center. Het is altijd mogelijk dat wegen afgesloten zijn voor de veiligheid van bezoekers.

TIP: Er zijn zogenoemde ‘lavatours’ online te boeken die beloven je mee te nemen naar de lavastromen binnen het park. Echter, we kregen van een ranger te horen dat dit vaak illegale praktijken zijn. Tours nemen je mee naar gebieden die afgezet zijn door de National Park Service en daardoor gevaarlijk kunnen zijn. Regelmatig belanden er mensen in het ziekenhuis omdat ze teveel gevaarlijke gassen inademen. Een tour boeken via zo’n dergelijke organisatie is geheel op eigen risico.
highlights Hawaii Big Island
Kilauea Iki Trail over het hard geworden lavameer van de Kilauea Iki krater. Er komt nog steeds stoom uit de grote scheuren en de grond voelt nog warm aan.
highlights hawaii big island
Kilauea caldera rondom de Halema’uma’u krater. Het dak van de Kilauea vulkaan is hier ingestort.
highlights Hawaii Big Island
Thurston Lava Tube
Devastation Trail langs de Pu’u Pua’i heuvel. Kilauea Iki spoot een 500 meter hoge lavafontein naar buiten
highlights hawaii big island
Kealakomo Lookout langs de Chain of Crater Road
highlights hawaii big island
Pu’u Loa Petroglyphs Trail
highlights Hawaii Big Island
Holei Sea Arch
highlights Hawaii Big Island
Sulpher Banks

Een diner of lunch in het Volcano House restaurant The Rim mag ook niet ontbreken aan een bezoek aan het park. Reserveer op tijd en boek een tafel vlak voor zonsondergang. Helaas is er geen garantie dat je bij de raam zit. Je kunt wachten tot er een tafel vrij komt.Onze ervaring in het park

Eigenlijk direct na aankomst bij het hotel reden we door naar het Volcanoes National Park. Het visitor center sloot bijna en dus besloten we er nog snel naartoe te rijden zodat we in de avond wat meer over het park konden lezen en wandelroutes voor konden bereiden met de handige maps die ze weggeven.

Eenmaal bij het park was iedereen in rep en roer. Mensen waren enthousiast en de rangers nóg enthousiaster. We vroegen om info en werden meteen verblijd met het feit dat er een lavameer was in de Halema’uma’u krater van de Kilauea vulkaan. Het bleek dat er ergens onder de grond een verstopping was komen te zitten waardoor er druk ontstond. De lava is honderden meters omhooggeduwd tot aan de rand van de krater, waardoor er dus een meer zichtbaar is. Ook spoot de lava op enkele plekken tientallen meters de lucht in. Ongelofelijk dat we daar niets van wisten. Maanden na het boeken van de vliegtickets had ik de lavastand in de gaten gehouden, maar tijdens onze vakantie was ik dit helemaal vergeten.

Snel de auto in en we reden vol enthousiasme richting het Jaggar Museum, de plek waar je het beste uitzicht hebt op de Halema’uma’u krater. Het was ontzettend druk bij het uitkijkpunt, mensen liepen af en aan. Toen we eenmaal zicht kregen op de krater, wow! Echt ongelofelijk! Niet te beschrijven hoe het is om echt lava te zien spuwen. Hier hebben we echt maanden en maanden naar uitgekeken. Hoeveel geluk hebben wij?!

highlights hawaii big island
Een uitzicht om nooit te vergeten

200 Foto’s later besloten we dat het prima was. Het werd donker en ik had mijn statief niet bij. Tijd om wat te eten en naar bed te gaan want de volgende ochtend zouden we vroeg op staan.


Vroege vogels worden beloond

Om 4 uur in de ochtend stonden wij klaar om te vertrekken. De vulkaan zien bij zonsopkomst of -ondergang is een van de hoogtepunten. Wij kozen voor zonsopkomst, want wie wil er nu om 4 uur opstaan? Precies niemand, de meeste mensen kiezen voor de avonduren.
Het was pikkedonker buiten. Amerika heeft sowieso niet veel straatverlichting en op een eiland, in een gebied waar niet veel mensen wonen, was het extra donker.

Na een kwartiertje kwamen we wederom aan bij het Jaggar Museum en liepen dit keer naar een ander uitkijkpunt wat we de vorige avond gemist hadden. Een handjevol andere fotografen stond het natuurgeweld te fotograferen of te filmen. Ook wij zetten onze apparatuur neer en genoten van al het moois. Het was super stil en we hoorden van 2 kilometer afstand de vulkaan krakende geluiden maken. Foto’s zeggen meer dan woorden maar video’s zeggen soms nog meer. Daarom een korte video van het lavameer:

Langzaam kwam de zon op en verdwenen de mooie oranje kleuren in het daglicht. De Nene (Hawaiiaanse gans) werd wakker en begon geluiden te maken. Ook werd het steeds drukker en veranderde het geluid van de vulkaan in geroezemoes van andere bezoekers. Wow, dit was echt een once in a life time moment. Heel bijzonder!

30 April zijn wij van het eiland vertrokken en naar Oahu gevlogen en 2 mei barstte de vulkaan uit. De druk van het lavameer ging eraf waardoor de krater in elkaar begon te storten. De Halema’uma’u krater ziet er nu compleet anders uit. Hier op de officiële website hebben ze een mooie vergelijkingsfoto gemaakt onder het kopje ‘Kilauea Summit – Then and now’. Hoewel de eerste foto uit 2008 is, is die vrijwel identiek aan de foto’s die wij maakten.

Op Oahu merkten wij niets van de uitbarsting. Pas de dag en maanden erna zagen wij de ravage van de vulkaan. Ongelofelijk dat wegen waar wij gewoon gereden hebben en plekken aan de kust waar wij heerlijk in hot springs gezetten hebben compleet weggevaagd zijn. Niet te bevatten.


Meer tips voor een onvergetelijke reis naar Hawaii?
Lees dan hier snel verder!

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *