Cruise vakanties

Een cruise vakantie is voor bejaarden en 8 andere cruise misverstanden

Laten we eerlijk wezen. Als we aan een cruise denken dan denken we aan 1. super bruine bejaarden, 2. rollators en 3. de hele dag saai op zee zitten. Cruisevakanties hebben dan nogal een oubollig imago. Echter, de maatschappijen doen er van alles aan om van dit imago af te komen en het aantrekkelijk te maken voor jonge reizigers. Wij debunken de meest voorkomende cruise misverstanden speciaal voor jou!


Wij hadden ook cruise misverstanden hoor!

Ook wij hadden deze gedachte. Oké, alleen van de bejaarden en rollators dan. Willem en ik hadden wel eens nagedacht om op cruise te gaan maar we vonden dat we dat later (op bejaardenleeftijd dus) beter konden doen. Nu waren we jong en op zoek naar avontuur dus reden we Amerika rond met de auto of gaan op avontuur in Azië.

Maar afgelopen voorjaar deed er zich de kans voor en maakten we onze eerste cruise na het afstuderen van Willem (samen met zijn familie). Hoewel mijn hoofd vol zat met vooroordelen probeerde ik toch zo open-minded mogelijk de boot op te gaan. En ik kan je zeggen, we waren aangenaam verrast.


Een cruise is voor bejaarden

Laten we meteen met de deur in huis vallen en de meest voorkomende misverstand aanpakken, de bejaarden. Ja, over het algemeen ligt de gemiddelde leeftijd hoger dan 25-30 jaar maar zeker niet op 80! Tijdens onze cruise liep er van alles en nog wat rond op de boot. Van gezinnen met baby’tjes tot opa’s en oma’s. Het is niet voor niets dat er op veel cruises waterglijbanen en animatieprogramma’s zijn voor kinderen.
Natuurlijk zal het ook aan de tijd van het jaar liggen wanneer je een cruise boekt. Buiten schoolvakanties zal de leeftijd hoger liggen. Ook hoe luxer de cruise is hoe ouder het publiek. Vaak willen mensen op leeftijd meer comfort, bijzondere bestemmingen en luxer eten. Vooral op de cruises in de Cariben ligt de leeftijd elk jaar steeds lager.


Een cruise is saai

In tegenstelling tot in een vliegtuig, waar je vastgekluisterd zit aan een televisieschermpje, is er op een cruise schip ontzettend veel te doen. Vaak zo veel dat je niet eens overal aan toekomt tijdens je reis! Op onze cruise werden er praatjes gehouden over verschillende informatieve onderwerpen, je kunt meedoen aan workshops, de hele dag winkelen, sporten, spelletjes spelen maar ook lekker bij het zwembad liggen, een spabehandeling ondergaan of een boek lezen. Er worden in de avond shows georganiseerd en wellicht heeft jouw cruiseschip een disco waar je tot in de late uurtjes los kunt gaan. Genoeg te doen dus!

Silent Disco


Je zit alleen maar op zee

‘Je zit de hele dag op zo’n boot over de lege zee te staren, lijkt me niets aan’. Nee, daar vindt inderdaad niemand iets aan. Helaas, het komt voor dat je zogenoemde zeedagen hebt. Je moet tenslotte bij je bestemming zien te komen en varen is nu eenmaal langzamer dan vliegen. Zoals ik hierboven schreef is er genoeg te doen om zo’n zeedag door te komen.

Ben je eenmaal bij je bestemming dan doe je vaak elke dag een andere plek aan. Vroeg op de ochtend verlaat je het schip om de nieuwe bestemming te ontdekken en tegen de avond vertrek je uit de haven naar een volgende bestemming. Bovendien zijn er veel verschillende dingen te doen op elke bestemming waardoor je vakantie erg afwisselend is.

cruise misverstanden


De shows zijn oudbollig

Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten van het entertainment op de boot, maar het is echt fantastisch en tijdens onze cruise van hoge kwaliteit. Er worden verschillende shows georganiseerd. Je kunt denken aan comedy, zang, dans, kleine musicals of een illusionist. Sommige entertainers vliegen van het ene schip naar het andere maar het meeste entertainment wordt verzorgd door een vast team. Dit, vaak jonge en internationale, team oefent maanden aan een stuk om een mooie show neer te zetten. Ze zijn getalenteerd en dragen mooie kostuums. Nee, de shows zijn verre van oudbollig!


Op een cruise word je ziek

Eerlijk is eerlijk, ik heb een enorm slechte reputatie met boten. Het minste golfje op zee en ik ben misselijk. Ziektetabletjes heb ik dan ook standaard bij als ik op vakantie ga. Zo ook tijdens de cruise was ik bang ziek te worden en nam uit voorzorg (als het eenmaal in je hoofd zit..) een pilletje in. Ik ga niet zeggen dat je niet merkt dat je op een boot zit, want dat doe je wel degelijk, vooral wanneer de golven iets hoger zijn. Je moet gewoon even zeebenen krijgen.

Gelukkig zijn de cruiseschepen gebouwd met stabilisatoren. Dat zijn vinnen die aan de zijkant van het schip zitten en die zorgen ervoor dat de schommelingen van het schip gedempt worden. Je gaat dus véél minder op en neer wat zorgt voor een aangenamere vaart. Mocht het zo’n slecht weer worden dan zal de kapitein de route dusdanig aanpassen of langer in de haven blijven. Ziek worden zul je niet snel.


Een cruise is duur

Een prijskaartje is natuurlijk relatief en we kunnen niet bij elkaar in de portemonnee kijken. Toen Willem en ik op zoek gingen naar een leuke cruise in de Cariben kwamen wij ook dure dingen tegen. We zijn gestopt met zoeken en kochten vervolgens een goedkoop vliegticket met een hostel in Puerto Rico. Low budget dus.

Wanneer je altijd low budget reist is een cruise simpelweg altijd duurder. Maar wanneer je de prijs vergelijkt met wat je krijgt als je een mid- tot hoog budget vakantie boekt, kom je vrijwel op hetzelfde uit. Je betaalt voor de kamer en het eten is op basis van vol pension. Bovendien krijg je het entertainment er allemaal gratis bij. Cruisemaatschappijen bieden steeds vaker pakketten aan voor een lager budget. Ga op zoek naar leuke early bird of last minute deals!


Lees hier onze tips voor een low budget cruise


Ik moet alle tours boeken via de cruise

Natuurlijk biedt de cruisemaatschappij verschillende tours en uitstapjes aan voor de bestemmingen die je aandoet, maar je bent zeker niet verplicht deze te boeken. Sterker nog, ik raad het zelfs af. Om op het eerdere punt aan te sluiten zijn deze vaak duurder dan wanneer je lokaal een tour boekt. Bovendien zitten de tours van het schip vaak stampvol en ga je met iedereen hetzelfde doen. Boek je bij een lokaal bedrijf dan heb je ook nog de kans om wat te onderhandelen over de prijs en bezienswaardigheden.

cruise misverstanden
Met een lokale taxichauffeur toeren door Antigua


De Cariben trekt mij niet

Een cruise door de Cariben is verreweg het bekendste, maar heb je niets met dit deel van de wereld dan zijn er gelukkig nog veel meer bestemmingen waar je kunt genieten van een cruise. Voor sommige hoef je niet eens zo ver weg. Ooit gedacht aan de mooie fjorden van Noorwegen? Of de Middellandse Zee, de Canarische eilanden, een Nijlcruise in Egypte, Alaska of de westkust van Amerika? Sommige maatschappijen bieden zelfs cruises aan in Australië, Nieuw Zeeland en Azië! Kortom, cruises vind je over de hele wereld.


Ik wil geen galakleding dragen

Hoe lang ik mijzelf hier wel niet druk om heb gemaakt voor vertrek. Als ik op vakantie ga kleed ik mijzelf praktisch en niet volgens de laatste mode. Wij hebben altijd actieve vakanties en een leuke jurk is natuurlijk helemaal niet praktisch dan. Ik dacht dat je elke avond heel netjes gekleed moest gaan maar dat valt allemaal erg mee. Zelfs in het nette restaurant lopen mensen ‘s avonds met van alles en nog wat rond. Naar de kledingvoorschriften wordt amper gekeken, tenzij je meedoet aan de gala-avond: Dan moet je natuurlijk wel in een jurk en pak naar het restaurant komen, maar gelukkig is niets verplicht. Er is nog altijd het buffetrestaurant waar je in een t-shirt, korte broek en slippers rond mag lopen.

Wil jij meer weten over een cruise vakantie of moeten er nog meer cruise misverstanden uit je wereld geholpen worden? Wordt dan lid van de ‘cruise fan page voor NLer en BEer’ op Facebook!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *