Cruise vakanties

Een low budget cruise vakantie? Met deze tips boek jij vandaag nog!

Wanneer we denken aan een cruise vakantie, denken we vrijwel meteen aan het dure prijskaartje dat eraan hangt. We zien prachtige kamers en luxe diners voor ons. Dit beeld is (gelukkig) tegenwoordig niet meer 100% correct. Cruisemaatschappijen proberen er van alles aan te doen om ook jonge mensen en gezinnen naar hun schip te lokken. Prijzen van enkele maatschappijen zijn betaalbaar en overal op internet zijn er goede deals te vinden, ook voor de budget reiziger. Wij geven tips over hoe jij een low budget cruise vakantie kunt maken overal ter wereld!


5 Low budget cruise tips voor tijdens het plannen van je vakantie


Bestemming bepalen

Cruises worden aangeboden over de hele wereld maar de prijs kan nogal wisselen per bestemming. De Cariben bijvoorbeeld is toch wel de populairste plek om een cruise te maken. De prijzen liggen relatief laag omdat er zoveel aanbod is. Voor je verder gaat zoeken, bedenk eerst waar je naartoe wilt. Dat maakt het zoeken al een stuk makkelijker en overzichtelijker.


Tijd van het jaar

Ook de tijd van het jaar kan de prijs van je cruise beïnvloeden. Kies voor het reizen in het ‘shoulder season’. Dit is de periode net voor en na het cruise-seizoen. Een voordeel is dat er minder toeristen zijn en dat je vaak ook goede deals kunt vinden voor vluchten naar je cruisebestemming. Aan een goedkoper deal zitten soms wel wat haken en ogen zoals dat het weer nog niet optimaal is of dat er op de plaats van bestemming nog wat restaurants of winkels gesloten zijn.


Twijfel je nog of je een cruise wilt boeken?
Lees dan ‘Een cruise is voor bejaarden en
8 andere misverstanden’


De maatschappij

Verschillende maatschappijen trekken een verschillend publiek aan. Goedkopere maatschappijen zoals Carnival en Royal Caribbean trekken vooral gezinnen en jongere reizigers aan. Terwijl de Holland International Line en MSC meer ingesteld is op een ouder publiek. Ga bij jezelf na wat je verwacht van de maatschappij en in wat voor omgeving je graag zit. Zoek daarbij de best passende maatschappij. Deze is net zo belangrijk als de bestemming. Het is erg vervelend als je op een partyboot terecht komt terwijl je eigenlijk lekker wilt rusten.


Vroegboekkorting of last-minute deals

Ook voor cruisevakanties vliegen de deals je om de oren. Plan vooruit en ga op zoek naar goede vroegboekkortingen. Of wanneer je op het laatste moment een cruise besluit te maken kijk dan naar goede last-minute deals. Je zult zeker wat moois kunnen vinden!


Kies een goedkopere kamer

Tijdens een cruise zijn er verschillende kamers beschikbaar tegen verschillende prijzen. Kamers met balkon zijn duurder dan een binnenhut zonder raam. Vaak zijn de hutten met balkon dan ook iets groter en kun je in de ochtend en avond heerlijk genieten van het uitzicht op je nieuwe bestemming zonder daarvoor je kamer te hoeven verlaten. Ga bij jezelf na hoeveel deze ‘luxe’ je waard is en kies op basis daarvan je perfecte kamer.

low budget cruise
Wat een bakbeesten: Disney Fantasy & Celebrity Equinox


11 Low budget cruise tips voor tijdens je vakantie

Ook tijdens je cruise kun je geld besparen. Bij de boeking van je kamer is eten en entertainment inbegrepen, alleen zijn tegenwoordig niet alle cruises meer all-inclusief. Tijdens de cruise zelf, op de boot dus, is waar de maatschappij zijn geld verdient met alle extra restaurant- en drankpakketten en winkels. Met deze tips kun je geld besparen tijdens je vakantie.


Drankenpakketten

Tijdens een cruise zijn alleen de ‘simpele’ dranken gratis te krijgen, zoals water, thee, koffie en enkele sapjes. Wil je een cappuccino of latte dan moet je extra bijbetalen. Voor frisdrank of alcohol kun je meestal een speciaal pakket aanvragen. Je betaald een x bedrag voor onbeperkt frisdrank of alcohol. Vaak zijn deze pakketten aan de prijs en moet je behoorlijk wat drinken wil je het geld eruit kunnen halen. Bereken van tevoren of het de moeite waard is om een pakket te kopen.


Drink geen alcohol

Tja, waar ook ter wereld alcohol drinken tikt hard aan op de rekening. Maar op een cruiseschip, waar alles duurder is, tikt het nog een beetje extra aan. Wil je de kosten van je trip laag houden? Sla een keer een glaasje over.


Bring your own

Wie kent de term niet? Bring Your Own ook wel BYO. Net zoals je naar andere landen vliegt mag je op de cruise ook wat drank meenemen voor eigen consumptie. Neem voor vertrek je eigen fles wijn, bier of frisdrank mee. Kijk natuurlijk wel even naar de regelgeving van de betreffende maatschappij om problemen te voorkomen.


Ontwijk speciale restaurants

Op een cruise zijn er altijd een of meerdere restaurants waar je gratis kunt eten. Waaronder vaak een buffetrestaurants. Daarnaast zijn er nog een aantal luxere restaurants waar je extra voor bij moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld een sushi restaurant zijn of een steak house. De prijs voor een avondje eten is niet goedkoop. Besluit je toch dat je graag elders wilt gaan eten dan bij het buffet, overweeg dan een restaurantpakket. Je kunt meerdere keren eten voor een goedkopere prijs!


Boek je eigen excursies

Wil je meer zien van je bestemming dan kun je een dagtour boeken. Excursies op de boot kunnen erg duur zijn. Daarnaast ga je met tig andere mensen dezelfde dingen doen. Niet zo leuk natuurlijk. In plaats daarvan, boek een excursie met een lokaal bedrijf. Bij aankomst staan er touroperators en taxichauffeurs op je te wachten om je naar de gewenste plek te brengen. Deel met een klein groepje een taxi zodat je de kosten kunt delen. Kies je voor een privé tour dan betaal je natuurlijk wat meer maar kun je je dag flexibeler inrichten.

low budget cruise
Boottocht in St. Lucia met een lokaal bedrijf


Laat de gokkasten links liggen

Moet ik hier woorden aan vuil maken? Gokken in het casino niet al te best voor de portemonnee.


Was je eigen kleren

Wie overkomt het niet? Tijdens het eten geknoeid op je favoriete broek of shirt. Maar een shirt laten wassen kost je zo een paar euro (ja per stuk!). Enkele cruise maatschappijen hebben speciale washokken waar je voor een goedkopere prijs je kleren zelf kunt wassen of bieden pakketten aan dat je kleren kunt laten wassen voor een vaste prijs. De goedkoopste optie, wat nog stiekem veel mensen doen, is zelf je kleren wassen in de wasbak van je kamer. Neem een klein potje wasmiddel mee, maak een sopje en was je kleren met de hand.


Winkel op de laatste dag van de vakantie

Toch een leuk souvenir gezien wat je graag mee naar huis wilt nemen? Laat het liggen tot de laatste dag van de cruise. Er worden dan flinke kortingen gegeven tot wel 70%. Lijkt me de moeite waard!


Koop geen foto’s

Op sommige toeristische plekken worden er bij bezienswaardigheden foto’s gemaakt bij de ingang. Wij zeggen daar altijd vriendelijk nee tegen, omdat wij deze toch nooit kopen. De foto’s worden vaak al voor je ze koopt afgedrukt en dat vinden wij zonde van het papier. Dit wordt ook gedaan tijdens de cruise. Bij het boarden, tijdens het eten en activiteiten worden door professionele fotografen foto’s gemaakt. Allemaal leuk en aardig totdat je de prijs van een foto ziet. Een goed alternatief: Vraag de ober of een medepassagier om een leuk moment vast te leggen.


Een vakantie zonder internet kom je wel door

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder internet. Ik geef het toe, soms is het super handig als je nog een last minute tour wilt boeken of wat informatie op wilt zoeken over je volgende bestemming.

Om hoge internet kosten te voorkomen kun je voor vertrek wat extra research doen over de plekken die je gaat bezoeken. Weet wat je wilt zien en doen. Ga je naar de Cariben en wil je een dagje gaan duiken? Contacteer de duikschool voor vertrek of zoek er een aantal op dicht bij de haven zodat je ze gemakkelijk bij aankomst kunt bezoeken.
Mocht je gaan wandelen, download thuis een aantal offline kaarten (via Google Maps of een andere app met offline kaarten). Mocht je verdwalen dan heb je altijd een offline routebeschrijving tot je beschikking.

Toch internet kopen? Wist je dat je de inlogcode kunt delen met je reisgenoot? Jij logt uit terwijl de ander inlogt. Ben je met een grotere groep en willen meer mensen continue online kunnen zijn, sluit dan voor meerdere mensen een pakket af. Dat is goedkoper.


Ga niet naar de spa

Een heerlijke spabehandeling is in Nederland soms al behoorlijk aan de prijs. Maak hier maar het dubbele van op de boot. Het is natuurlijk heerlijk en de werknemers zullen er alles aan doen om je binnen te lokken met leuke deals en zelfs een 5 minuten gratis massage. Wees op je hoede, want voor je het weet heb je ‘ja’ gezegd.

low budget cruise
Rondwandelen op het eiland St. Croix. Super leuk en kost niets!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *