Maleisië

Hiken in het prachtige Penang National Park in Maleisië

Een van de meest bekende eilandjes aan de westkust van Maleisië is Pulau Penang, wellicht beter bekend als het eiland Penang. Veel mensen blijven echter hangen in het bekende koloniale plaatsje Georgetown en vergeten er een dagje op uit te trekken. Een van de leukste uitjes is naar een van de mooiste parken in Maleisië: Penang National Park, een plek geschrikt voor fanatieke wandelaars en strandliefhebbers.


Over het Penang National Park

Het park is maar 23 vierkante kilometer groot en daarmee het kleinste National Park van Maleisië. Het ligt helemaal in het noordwestelijke puntje van het eiland. Penang National Park was het eerste park in Maleisië dat beschermd werd door de overheid. Voor het park in 2003 een officieel National Park werd, stond het bekend als het Pantai Acheh Forest Reserve. Het park bestaat vooral uit secundair regenwoud. Door de kolonisatie was het primaire regenwoud flink beschadigd.

Bekijk hier de officiële website van het Penang National Park.

Penang National Park
Beginpunt van Turtle Beach


Hoe kom je er?

Het park is het gemakkelijkst en snelste te bereiken met een Grab taxi. Vanuit Georgetown ben je een half uurtje onderweg en het kost maar een paar euro. De taxi zet je direct bij de ingang af. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om met de bus te gaan. Bus 101 vertrekt vanaf de grote busterminal Jetty, Pengalan Weld in Georgetown. Hoewel de kosten met de bus nog lager zijn dan met een taxi ben je al snel 1,5 uur onderweg. Ook zul je nog een klein stukje moeten lopen naar de ingang van het park.


Regel een permit

Toegang tot het National Park is gratis echter moet je wel een permit regelen. Deze is gemakkelijk te krijgen bij het grote gebouw bij de hoofdingang. Je schrijft je in op het roze papier wat er ligt. Ze willen o.a. je naam weten, wat je gaat doen en hoe lang je denkt in het park te blijven. Vraag vervolgens aan de medewerker een permit. Het is een klein papiertje wat je mee krijgt en vervolgens weer afgeeft bij de ingang waar de trails beginnen. Vergeet jezelf niet uit te schrijven wanneer je het park verlaat!


Een boottocht maken

Bij de ingang van het park zal er van alle kanten naar je geroepen worden of je een plekje op een boot wilt boeken. De echte avonturiers gaan natuurlijk ook wandelen, maar heb je weinig tijd en wil je wel graag de mooie stranden zien dan is een ritje met de boot de beste optie. De boot vaart tussen de hoofdingang, Teluk Duyung (Monkey Beach) en Pantai Kerachut (Turtle Beach). Een ritje duurt ongeveer tussen de 10 à 20 minuten. Het is een leuke manier om het park vanuit een andere hoek te bekijken.

Wanneer het druk is tijdens vakantieperiodes, feestdagen of in het weekend is het handig om je ophaaltijden vast te zetten. Er wordt dan een plekje op een boot gereserveerd. Je krijgt een kaartje met tweetal bootnummers erop waarmee je naar andere stranden of terug naar de hoofdingang kunt reizen. Op rustigere dagen is dit niet noodzakelijk. Om de zoveel tijd varen er boten langs de stranden af die reizigers op pikken. Echter is de kans groot dat je op deze manier wel meer betaald.

Bij welke kraam je boekt maakt geen verschil. Volgens de medewerker van het park bieden ze allemaal hetzelfde aan en voor dezelfde prijs.

Penang National Park
Traditionele boten


Hiken door het National Park

Knip voor je begint een foto van de wandelroutes in het park. Onderweg staat er namelijk niet heel duidelijk aangegeven welke richting je moet lopen. Controleer uit voorzorg even welke paden er afgesloten zijn. Bij slechte weersomstandigheden kunnen paden onbegaanbaar worden.

Er zijn drie populaire wandelingen:

1. Naar Pentai Karachut (Turtle Beach) – 1 uur en 20 minuten
Deze wandelroute brengt je dwars door het hart van Penang National Park. Het grootste gedeelte van de route loop je omhoog, waarna je weer afdaalt richting het strand. Je krijgt een prefect beeld van hoe de jungle er uitziet. Je komt langs een rivier met leuke picknickplekjes en grote kans dat je apen tegenkomt.

Op Turtle Beach zelf is niets te doen of te koop. Het is overigens de perfecte plek om helemaal tot rust te komen op het strand of gezellig samen te picknicken.

2. Naar Teluk Duyung (Monkey Beach) – 1 uur en 15 minuten
Tijdens ons bezoek was deze wandelroute helaas afgesloten omdat de paden onbegaanbaar waren. De route loopt vooral langs de kust waarbij je continue uitkijkt op het prachtige blauwe water van de Straat van Malakka.

Monkey Beach is een stuk toeristischer aangelegd. Je vindt er diverse eet- en drinkstalletjes met hangmatten en leuke tafeltjes die uitkijken op zee. Je vindt er schommels en andere plekjes waar je de perfecte Instagramfoto’s kunt maken.

3. Naar Muke Head Lighthouse – 1 uur en 45 minuten
Aan het einde van het Monkey Beach strand vind je een kleine ingang in de jungle die loopt naar Muke Head. Bovenop deze heuvel staat er een vuurtoren uit 1883. Wanneer je de vuurtoren beklimt heb je een prachtig uitzicht over het park en omliggende eilanden.

Het pad naar de vuurtoren bestaat vooral uit betonnen trappen en steil stukken omhoog. Het pad is over het algemeen goed onderhouden waardoor het klimmen een stuk gemakkelijker is dan het lijkt. Onderweg kom je betonnen blokken tegen met daarop hoe hoog je zit en hoe ver je nog moet wandelen tot de top. Het gemiddelde percentage van het pad zit tussen de 20-30%. Er zijn enkele overdekte rustplaatsen te vinden waar je even op adem kunt komen.

LET OP: Momenteel (update april 2020) is de canopy walk al enige tijd gesloten wegens omgevallen bomen. Het pad heeft flink wat onderhoud nodig waardoor het onduidelijk is wanneer deze weer opengaat. Check hiervoor de officiële website.

Penang National Park
Wandelpad naar Muke Head


Wat is er nog meer te doen?

Kamperen
Voor degenen die het leuk vinden om wat langer in het park te blijven is er de optie om te gaan kamperen. Er bevinden zicht verschillende plekken bij Pantai Kerachut en Teluk Kampi. Teluk Kampi ligt op gemiddeld 2 uur lopen vanaf de ingang.

Turtle Conservation Center
Aan het einde van het Pentai Kerachut strand vind je een klein conservatie centrum voor schildpadden. Tijdens de broedmaanden zorgt dit centrum ervoor dat de eieren beschermd worden en uit kunnen komen. Ook verzorgen ze gewonde schildpadden en zetten deze ook weer uit wanneer ze beter zijn.

Tasik Meromiktik 
Dit meer wat direct langs het Pantai Kerachut strand ligt, is een bijzondere verschijning. Er zijn niet veel andere meren op de wereld zoals deze. Zoet en zout water komen hier samen, maar omdat deze twee substanties niet kunnen mengen vanwege een verschillende temperatuur en dichtheid bestaat het meer uit verschillende lagen water. Langs de waterkant kun je verschillende soorten vogels vinden.

Wildlife spotten
Het park heeft verschillende unieke leefgebieden die je niet op andere plekken in Maleisië zult vinden. Hierdoor zul je in het park ook andere flora en fauna tegen komen dan je op het vaste land gewent bent. De meest voorkomende diersoorten die je zult zien zijn de makaakapen, grote varanen, de witbuikzeearend en de brillangoeraap. Met een beetje geluk zie je ook schildpadden en dolfijnen.

Penang National Park
Een baby Brillangoer aap


Wat moet ik allemaal meenemen?

  • Goede wandel- of sportschoenen (trail runners). De paden zijn niet overal even goed onderhouden en kunnen behoorlijk modderig zijn.
  • Muggenspray. Waar water is, zijn muggen. Spray je voor vertrek in zodat je niet vol komt te zitten met verschrikkelijk jeukende bulten.
  • Zonnebrandcrème. Je mag dan wel veel in de schaduw lopen maar smeer je toch goed in om verbranden te voorkomen
  • Draag lichte en luchtige kleding. Het is vochtig in het park. Je zult snel zweten tijdens het wandelen.
  • Zwemkleding en een handdoek. Lekker uitrusten op het strand of een duik nemen in het prachtige water is niet verkeerd na een lange wandeling.
  • Veel water. In het park zelf is er nergens water te krijgen behalve op Monkey Beach. Ga je wandelen, neem genoeg mee!
  • Lunch of snacks. Alleen op Monkey Beach is er wat eten te krijgen. Buiten het park is er een gezellige straat met veel leuke kraampjes te vinden.
  • Papierenzakdoekjes of (nat)toiletpapier. De toiletten hier worden niet zo goed onderhouden en bijgehouden als elders op het eiland.


Meer tips over Maleisië? Klik dan hier.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *