Maleisië

De 10 leukste activiteiten in Georgetown, Pulau Penang, Maleisië

Georgetown is de hoofdstad van het prachtige eilandje Pulau Penang, gelegen aan de westkust van het Maleisische schiereiland. Dit koloniale stadje, genoemd naar de Britse koning George III, was de eerste nederzetting van Engeland binnen Azië. De stad heeft dan ook behoorlijk wat geschiedenis achter de rug en dat zie je tot op heden nog steeds. Ondanks zijn populariteit onder toeristen en lokale bewoners heeft Georgetown zijn multiculturele achtergrond weten te behouden en is het niet ontwikkeld zoals bijvoorbeeld Kuala Lumpur. Het centrum van de stad is in 2008 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Georgetown is prima te doen als je maar een paar dagen de tijd hebt. De stad is goed te bewandelen en als je minder tijd hebt zijn goedkope taxiritjes met een Grab de moeite waard. Je kunt overnachten binnen de UNESCO muren (prijzen liggen iets hoger) of een hotel nemen in een van de buitenwijken op loopafstand van het centrum.
Hotelsuggestie: Museum Hotel


De Clan Jetties

Aan de oostkust van Georgetown vind je verschillende kleine gemeenschappen of dorpjes op het water. In de 19e eeuw kwamen veel verschillende Chinese gemeenschappen (of clans) naar Georgetown en zetten ieder hun eigen dorpje op om zo met elkaar te kunnen leven en lokale tradities in ere te houden. Wanneer je er rondloopt, wijk ook een keer af van de gebaande paden en zie het echte leven op deze huizen op palen.

Georgetown
Wandelen door de smalle jetty straatjes


Masjid Kapitan Keling

Binnen de UNESCO muren vind je deze grote moskee gebouwd in de 19e eeuw door Indiaans-moslimse handelaren. Je kunt de moskee en tuin gratis bezoeken en zult een korte uitleg krijgen over de moskee en de Islam van een van de medewerkers. Indien je niet bedekkend bekleed bent, zijn er speciale gewaden beschikbaar die je aan moet trekken voor je naar binnen gaat. Je zult hier vanzelf op gewezen worden.

Masjid Kapitan Keling


Clan Houses

De verschillende Clan Houses in de stad draaien om hetzelfde principe als de Clan Jetties. Chinezen die in de 19e eeuw naar Georgetown kwamen, konden in de zogenoemde gemeenschapshuizen of Kongsi, mensen leren kennen uit dezelfde regio waar zij vandaan kwamen. Er zijn vijf grote Hokkien kongsi te vinden in Georgetown. Gebaseerd op de achternamen Khoo, Lim, Cheah, Yeoh en Tan. Khoo Kongsi en Cheah Kongsi zijn de twee imposante gemeenschapshuizen om te bezoeken.

Georgetown
Prachtig Clan House


Fort Cornwallis

Midden in het koloniale gedeelte van de stad ligt het 18e eeuwse fort Cornwallis. Het grootste fort van Maleisië is echter nooit in gebruik genomen. Voor een kleine bijdrage kun je hier rondlopen en het fort ontdekken. Echter, er zijn momenteel (geschreven winter 2018) restauraties aan de gang waardoor de helft van het fort niet toegankelijk is.

Georgetown
De kanonnen van het fort


Street Art

Wie kent het inmiddels niet van Instagram? Het bekende Penang Street Art heeft deze social media compleet overgenomen. In 2012 allemaal getekend door de, in Litouwen geboren, kunstenaar Ernest Zacharevic. De schilderingen zijn gebaseerd op het dagelijkse leven in Maleisië. Vooral in combinatie met de leuke rekwisieten zoals een schommel, bankje en fiets kom je er haast niet onderuit om ook een foto te maken een van deze muurschilderingen. Op internet zijn diverse wandelroutes te vinden zodat je er geen hoeft te missen!

Super leuke street art!

Wil je liever niet hoeven wachten in een rij voor de perfecte mural foto? Ga dan naar het Hin Bus Depot Art Center waar andere muurschilderingen te bewonderen zijn van Ernest.


Pinang Peranakan Mansion

Peranakan is een term die gebruikt wordt om Chinezen aan te duiden die in de 15e eeuw naar Maleisië, Singapore en Indonesië verhuisden. Zij ontwikkelden destijds een unieke cultuur en taal die nog steeds veel te vinden is in Penang. Een van de beste voorbeelden is het Peranakan Mansion, het huis van een rijke ‘baba’ (mannelijke afstammeling uit China). Het huis is omgetoverd tot prachtig museum waarbij je terug in de tijd gaat naar eind 19e eeuw toen het huis gebouwd is.

Baba House


Simpel rondwandelen

Natuurlijk heeft de stad ook redelijk wat museums maar wat is er leuker dan gewoon simpelweg rondwandelen door de straatjes van Georgetown? Je komt werkelijk van alles tegen als oneindig veel muurschilderingen, verstopte tempels, leuke barretjes en winkeltjes. Daarnaast mag je Chinatown, Little India en een stukje kustlijn (straat: Jalan Tun Syed Sheh Barakbah) ook niet missen!


Eet street food

Hoewel het eten in restaurants in Georgetown al uit budgetprijzen kan bestaan is er natuurlijk niets leukers dan samen eten met de locals. Zo zijn er ontelbaar veel food courts te vinden in de stad. Leuker is nog om ’s avonds naar New Lane Street te gaan en diverse lokale gerechten te proeven van de straatstalletjes. Sluit de avond af met een kopje kopi of teh van een van de ‘kopitiams’ (koffieshops).

Georgetown


Wat is er te doen in de omgeving van Georgetown?

Heb je de mogelijkheid om langer op het eiland te blijven, neem dan de tijd om ook de omgeving van Georgetown te ontdekken. Taxi’s (met name Grab taxi) zijn hier spotgoedkoop en je kunt er gemakkelijk mee het eiland ontdekken.


Natuurliefhebber? Lees dan ons artikel
over het Penang National Park


Kek Lok Si Temple

Net buiten de stad, in Air Itam, ligt de grootste Buddhistische tempel van Maleisië, Kek Lok Si, ook wel bekend als ‘The Temple of Supreme Bliss’. Het tempelcomplex bestaat uit drie zones waarin je verschillende gebedsruimtes, tempels, kloosters en tuinen vindt, allemaal kleurrijk en in perfecte staat onderhouden. De verschillende zones zijn te bereiken per trap of per lift. De lift is gebouwd op de helling van de heuvel. Wanneer je de lift neemt zul je een mooi uitzicht hebben over de tempel en Georgetown. Op de top van de heuvel vind je een 36 meter hoge bronzen beeld van Godin Kuan Yin, godin van genade.

Georgetown
Boeddha beelden in de Kek Lok Si tempel


Penang Hill

Op een paar minuten rijden van de Kek Lok Si Tempel ligt Penang Hill of Bukit Bendera in het Maleisisch. Deze plek is ontzettend populair onder de locals. Wil je de drukte voor zijn, zorg er dan voor dat je er op tijd bent. De top van de heuvel is te voet te bereiken maar bereid je voor op een flinke klim van honderden meters.

De makkelijkste (en misschien wel leukste) manier om de heuvel op te komen is met het railway systeem. Een retourticket kost maar 30 Ringgit en het is al een hele belevenis op zich. Boven op de Penang Hill vind je verschillende uitkijkpunten, bars, restaurants, tempels, wandelpaden en andere activiteiten.

Georgetown
Uitzicht vanaf Bukit Bendera

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *