Wonen in Singapore

Het aparte Thaipusam Festival in Singapore moet je meegemaakt hebben

Om 04:45 uur schiet ik wakker van de wekker. Willem vliegt uit bed: ‘Tijd om op te staan! Sta je ook op?’ Ik rol mezelf uit bed, eet een klein ontbijt en stap snel onder de douche. Een uur later staan we op het perron te wachten voor de eerste metro naar het centrum van de stad. Onze eindbestemming: Little India en het aparte Thaipusam Festival in Singapore.

Bij aankomst is het nog steeds pikdonker. Vanaf het MRT-station worden we door de vele politieagenten vriendelijk de juiste richting opgestuurd. Na een paar minuten lopen komen we aan bij de tempel. We trekken onze schoenen uit en luiden de bel om aan te geven dat we gearriveerd zijn in de tempel (ritueel bij een Indiaanse tempel). Op de vroege ochtend worden we begroet door muziek, een heerlijke bloemen- en wierookgeur en mensen met een zeer bijzonder doel vandaag.


Wanneer en wat wordt er gevierd tijdens het Thaipusam Festival in Singapore?

Thaipusam bestaat uit twee woorden: Thai, de naam van de maand januari/februari in Tamil en Pusam, de naam van een ster die tijdens dit festival op zijn hoogste punt staat. Het Hindoeïstische festival wordt gevierd tijdens volle maan en staat in het teken van dankbaarheid. Tijdens het festival wordt god Murugan, de god van de oorlog, aanbeden. Er wordt gevraagd om zijn genade en dat hij slechte dingen in het leven kapot maakt of weghaalt.

Het festival wordt vooral gevierd op plekken met een grotere Tamil gemeenschap zoals in het zuiden van India. De rest van India is dus helemaal niet bekend met dit festival! Andere plekken waar het gevierd wordt is Singapore, Maleisië, Thailand (Phuket), Mauritius, plaatsen in Indonesië, Zuid-Afrika en enkele Caribische eilanden.

God Murugan voor de ingang van de Batu Caves
in Kuala Lumpur, Maleisië

De voorbereidingen

48 Dagen voor dit festival wordt gehouden begint de aanbidder al met de voorbereidingen. Het lichaam moet zowel fysiek als mentaal schoongemaakt worden. Er mag bijvoorbeeld maar één vegetarische maaltijd per dag gegeten worden en de 24 uur voor Thaipusam Festival moet er gevast worden. Daarnaast moet er op de vloer geslapen worden, koud gedoucht worden, het hoofd kaalgeschoren worden en mag men geen alcohol drinken, roken of seks hebben. Ook wordt er verwacht dat er deze periode constant gebeden wordt.


Kavadi Attam & Vel Kavadi

Met diverse offers lopen aanbidders in een processie over straat naar een tempel om hun offer naar de god te brengen. De offers kunnen bestaan uit simpele dingen zoals Pal Kavadi, kleine ijzeren potjes gevuld met melk die tijdens de optocht op het hoofd gedragen wordt, of afbeeldingen van god Murugan versierd met bloemen of pauwveren wat gemonteerd is op een groot (en vaak zwaar) houten frame.

Pal Kavadi

Waar veel aanbidders voor kiezen tijdens dit festival is Kavadi Attam, de ‘lastendans’, een ceremonieel offer wat de schuld van de aanbidder benadrukt. Kavadi is de last zelf, in dit geval een fysieke last doordat aanbidders verschillende delen van het lichaam laten piercen door haken en grote naalden.

Er zijn verschillende manier om Kavadi te uiten zoals met grote haken in de rug een klein karretje met god Murugan’s afbeelding voortrekken of, wat het meest gezien wordt, door Vel Kavadi. Vel Kavadi is een ijzeren altaar wat wel 2 meter hoog kan zijn en gedragen wordt op het hoofd van de aanbidder. 108 Vels of naalden worden in het lichaam gestoken en staan symbool voor het mythische wapen van god Murugan.

Het altaar is versierd met afbeeldingen, pauwveren, fruit en bloemen en kan tot wel 40 kg wegen. Ook kan men de wangen en tong laten piercen of draagt men tijdens de wandeling schoenen met naalden. Veel mensen dragen de kleur oranje of geel, de favoriete kleur van god Murugan.

Piercen van de wangen en tong
Vel Kavadi


De twee dagen van Thaipusam Festival in Singapore

Dag 1 – Chetty Pusam
De eerste dag, de dag voor Thaipusam, brengt god Murugan een bezoek aan zijn broer god Vinayagar in de Layan Sithi Vinayagar Tempel. Hij verlaat de
Sri Thendayuthapani Tempel en wordt via een wagen en een processie met muziek en aanhangers door de stad verplaatst. Onderweg maakt de god nog een stop bij godin Parvathi, zijn moeder, in de Sri Mariamman tempel.

In de avond wordt god Murugan op dezelfde manier weer teruggebracht naar zijn tempel. Deze keer lopen er aanbidders mee in kavadi. Deze processie wordt ook wel Chetty Pusam (of Poosam) genoemd.

Dag 2 – Thaipusam
Dag twee staat in het teken van het festival zelf. Activiteiten beginnen al gedurende de nacht. Er wordt gebeden, de kavadis worden klaargemaakt en de eerste aanbidders vertrekken in een processie van de Sri Srinivasa Perumal Tempel naar de Sri Thendayuthapani Tempel. Er is een constante stroom van aanbidders tot 19.00 uur in de avond. Duizenden mensen doen hier aan mee.

thaipusam festival in singapore
De processie

In de Sri Thendayuthapani biedt men potten met melk aan en deze wordt door de priesters opgevangen en aangeboden aan god Murugan. Aanbidders die het gehaald hebben krijgen heilig as aangeboden.

thaipusam festival in singapore
Melkoffers


Met deze tips mis je niets van het festival

Het Thaipusam Festival wordt in Singapore het uitbundigst gevierd. Ben je rond de tijd van de viering in Singapore dan is het echt een must om dit festival bij te wonen!

Sri Srinivasa Perumal Tempel
Hoewel de voorbereiding van de Vel Kavadi door veel mensen als vervelend wordt ervaren, is het toch erg bijzonder om mee te maken. De geuren, de kleuren, muziek en dans zijn erg speciaal. Gedurende de dag kan het hier behoorlijk druk worden dus wordt het aangeraden om uiterlijk rond half 7 in de ochtend in de Sri Srinivasa Perumal Tempel tempel te zijn. Wanneer het te druk is kan toegang tot de tempel geweigerd worden. Neem rustig de tijd om rond te kijken en om alles in je op te nemen. Er gebeurd zo ontzettend veel om je heen!

Loop de processieroute
Het leukste is om net als de aanbidders ook de processieroute te lopen. Er is over de weg een speciaal pad gemaakt voor aanbidders maar locals en toeristen kunnen vanaf de kant toekijken. Je volgt gemakkelijk het hek naar de volgende tempel. Onderweg kom je langs stalletjes waar gratis drinken en Indiaanse lekkernijen worden weggegeven. Er zijn plekken waar muziek wordt gemaakt en waar aanbidders kunnen dansen. Prachtig om te zien!

Bezoek de Sri Thendayuthapani tempel
Bij aankomst in de Sri Thendayuthapani Tempel neem je de speciale guest entrance die direct langs die van de aanbidders loopt. Het is hier ontzettend druk en binnenkomst kan overweldigend zijn.

Voor SGD$1 kun je een speciale puja kopen, waarna je een zakje krijgt met gezegende offers en heilig as. Ook kun je voor een paar dollar melk kopen wat geofferd wordt aan god Murugan.

thaipusam festival in singapore
Sri Thendayuthapani Tempel


Houdt je aan de regels

Voor velen klinkt het vanzelfsprekend maar het tegendeel is vaak waar. Je doet mee aan het feest van een andere cultuur dus gedraag je netjes en gepast. Ben je van plan de tempels te bezoeken, draag dan loszittende kleding wat schouders en knieën bedekt. Het dragen van te strakke kleding is niet netjes. Draag voor het gemak slippers omdat je deze uit moet doen in de tempel.

Daarnaast is het belangrijk om te luisteren naar instructies van organisatoren, vooral in de tempels kan het ontzettend druk zijn. Over foto’s maken wordt meestal niet moeilijk gedaan maar als je twijfelt vraag netjes of je een foto mag maken.

TIP: neem een eigen rugzak of tasje mee waar je je schoenen of slippers in kunt doen. Buiten de tempel liggen bergen met schoeisel: Jammer als je de jouwe niet meer kunt vinden.
Thaipusam in Singapore 2018


Lees hier meer over de leukste feestdagen in Singapore

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *