Maleisië

Zo ontdek je de Cameron Highlands van Maleisië op je eigen houtje

Wanneer je gaat zoeken naar bezienswaardigheden in de Cameron Highlands word je direct overspoeld met tours. Groeptours, privétours, ecotours, sunrise tours, noem het maar op. Het zijn er zo veel dat het vrijwel de enige mogelijkheid lijkt om de Highlands te bezoeken.

Maar, net als veel andere reizigers, houden wij er helemaal niet van om ons de hele dag vast te leggen. We zouden twee dagen in de Highlands besteden en omdat er regen voorspeld werd, wisten we niet van tevoren welke activiteiten we zouden kunnen ondernemen. We kozen er dus voor om de tours links te laten liggen en met onze huurauto zelf op pad te gaan. En ik kan je zeggen: Het was een succes! Wij maakten een lijst met de leukste bezienswaardigheden in de Cameron Highlands, perfect te bezoeken zonder tour.


BOH Tea Plantation

Ten noorden van het plaatsje Brinchang ligt de BOH theeplantage, de grootste theeplantage van Maleisië. Dit is de enige plantage waar je ook de fabriek kunt bezoeken. De tour duurt maar 15 minuten en een gids vertelt je alles over het verwerkingsproces.

Bewegwijzering naar de plantage toe wordt duidelijk aangegeven. Route 432 is een goed onderhouden slingerweg die door de plantage naar de fabriek loopt. Op enkele plekken langs de weg is het veilig om te stoppen en een foto te maken van het uitzicht.

Cameron Highlands
BOH theefabriek


Het Mossy Forest van de Cameron Highlands

In het najaar (november t/m januari) is het Mossy Forest gesloten voor toeristen wegens het regenseizoen en onderhoudt van de paden. Wil je toch super graag tot je knieën in de modder vast komen te zitten, dan raad ik je aan informatie in te winnen bij een lokale organisatie.

Het lijkt er op dat tours wél toegang hebben tot het park. 4x4s rijden zonder na te denken het knalrode ’tot-hier-en-niet-verder’ bord voorbij. De weg richting het Mossy Forrest is hobbelig en met een hele simpele auto is het lastig deze weg op te komen, maar zeker niet onmogelijk. Als je in bent voor wat avontuur dan is dit zeker een ritje dat je moet maken! De route door de bergen heeft overigen prachtige uitzichten over de plantages.

Theeplantages


Raju’s Hill Strawberries

Wie denkt dat de Cameron Highlands alleen maar theeplantages zijn, die heeft het behoorlijk mis! De aardbeienplantages lijken zwaar de overhand te hebben. Wees geduldig en laat je niet uit het veld slaan wanneer het eerste zicht op de Highlands bestaat uit grote, witte (en vooral lelijke) kassen.

Wij waren eigenlijk niet van plan een aardbeienkas te bezoeken maar het regende dus besloten we er maar langs te gaan. Voor een paar euro kun je met twee personen een halve kilo aardbeien plukken. Maar wij waren met vieren en hoefde geen kilo aan aardbeien te hebben dus vroegen we of de andere twee mee mochten als gast. Eigenlijk was dat niet toegestaan maar omdat alle grote tourgroepen al geweest waren mochten we met zijn vieren naar binnen. We hadden de kas vrijwel voor ons alleen en plukten de mooiste aardbeien die we konden vinden.

Na het plukken bestelden we er wat slagroom bij en genoten we van de zoetste aardbeien die we ooit gegeten hebben!

Aardbeien plukken


Ken jij het plaatsje Ipoh al? Dit hippe stadje mag je namelijk niet overslaan tijdens je reis door Maleisië


Cameron Valley Bharat Plantation

In het zuiden van de Cameron Highlands vind je een andere theeplantage, de Bharat Plantation. De plantage heeft twee theehuizen waarbij je van beide naar beneden de plantage op kunt en de thee van dichtbij kunt bekijken. Beide plekken hebben een compleet ander uitzicht over de vallei.

Ondanks dat beide theehuizen erg de moeite waard zijn om te bezoeken heb je, wanneer je zelf op stap bent, de mogelijkheid om te kijken waar het op dat moment het rustigste is. Voor ons viel dat erg gunstig uit. Wij wisten de grote drukte te ontwijken bij het tweede theehuis.

Cameron Highlands
Uitzicht vanaf theehuis #2


Een luxe high tea in het Cameron Highlands Resort

Onmisbaar wanneer je de Highlands bezoekt is een heerlijke high tea. Er zijn diverse plekken waar je kunt genieten van lekkere thee met zoete en hartige hapjes. Na grondig onderzoek op het internet en verschillende high teas vergeleken te hebben, kwamen we uit bij de Cameron Highlands Resort. Een luxe maar ouderwets Brits resort in het plaatsje Brinchang. Hier wordt vanaf 15.00 uur op een ‘first come first served’ basis een high tea georganiseerd. Heerlijke sandwiches, mini gebakjes en perfect gemaakte scones met heerlijke room en jam.

TIP: Ben je vegetariër dan kun je van tevoren je keuze doorgeven. Eet je wel ei? Geef dat dan duidelijk aan. In Maleisië is ei niet inbegrepen in een vegetarische keuze.
Cameron Highlands
High tea in het Cameron Highlands Resort


Overige activiteiten

Natuurlijk hebben de Cameron Highlands nog veel meer te bieden waarbij je gemakkelijk de overvolle tours kunt vermijden. Er zijn ontelbaar veel Boeddhistische en Hindoeïstische tempels te vinden en leuke lokale markten zoals de wetmarket in Brinchang.

Wanneer je van wandelen of eerder gezegd hiken houdt, hebben de highlands veel te bieden. Er zijn verschillende trails die door het berggebied lopen. De meeste zijn overigens erg stijl en soms moeilijk begaanbaar, vooral in het regenseizoen wanneer alles modderig en glad is.
Vraag voor vertrek na bij je hotel of een tourist center hoe de paden er voor staan. Wij liepen zelf de korte wandeling naar de Parit Falls, maar het pad was behoorlijk glad op sommige plekken.

De meeste wandelingen zijn gemakkelijk te bereiken vanuit het plaatsje Tanah Rata. Er zijn genoeg (betaalde) parkeerplekken beschikbaar om je auto voor een dag neer te zetten.

Cameron Highlands
Brinchang markt

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *