Reisroutes

Reisroute: Reizen langs de hoogtepunten van de westkust van Maleisië

Maleisië het land van wereldstad Kuala Lumpur maar ook van ongerepte regenwouden, prachtige stranden, theeplantages en gezellige koloniale stadjes. Waar je ook naar op zoek bent, Maleisië heeft het te bieden. Tijdens een rondreis lang de westkust van Maleisië kom je direct in aanraking met de veelzijdigheid die het land te bieden heeft. Je ziet overal invloeden van de Chinese, Indiaanse en moslimcultuur van het land. Bij elke overheerlijke maaltijd waan je je weer in een compleet andere wereld. Of je nu een ervaren reiziger bent of een nieuwkomer bent in Azië, Maleisië is per uitstek een perfecte bestemming!


Overzicht

Aantal kilometersOngeveer 800 km
Aantal dagen10 dagen
LuchthavenKuala Lumpur International Airport
Beste PeriodeHet hele jaar door
VervoerHuurauto of bus
Batu Caves


Beste reisperiode

Maleisië is een land waarin reisperiodes ontzettend verschillen per gebied. Het weer aan de westkust van Maleisië is gedurende het hele jaar vrijwel hetzelfde: warm, vochtig en kans op regen. De minste regen valt er in de zomermaanden en dit is daardoor tevens het hoogseizoen. Het kan dan erg druk zijn op populaire bestemmingen. In de Cameron Highlands is het bijvoorbeeld file rijden op de smalle bergwegen.

In het najaar is er kans op wat meer regen waardoor toeristen wegblijven. Je zult geen langs files vinden in de bergen en ook in Kuala Lumpur is het een stuk rustiger. ‘Wat meer regen’ wil vaak zeggen een flinke bui, vaak aan het einde van de middag.


Lees hier waarom je juist WEL naar Azië
moet tijdens het ‘regenseizoen’


De route langs de westkust van Maleisië

Deze route langs de westkust van het Maleisische schiereiland brengt je langs de mooiste hoogtepunten. In tien dagen tijd kun je ontzettend veel moois zien en goed de cultuur proeven van dit prachtige gastvrije land.


Reizen in een groep of individueel?

Maleisië is een land waar je super gemakkelijk op je eigen houtje rond kunt reizen. De locals praten goed Engels, zijn vriendelijke en willen je overal bij helpen. De infrastructuur aan de westkust van Maleisië is goed ontwikkeld. Wil je complete vrijheid dan kun je deze rondreis het beste met een huurauto maken. Bij een iets strakker budget is de bus ook een zeer goede optie.


Een auto huren in Maleisië?
Wij geven 8 redenen waarom je dit moet doen!


Reis je liever niet alleen of wil je dat alles heerlijk voor je geregeld is en wordt? Dan zijn er verschillende reisorganisaties die prachtige rondreizen door Maleisië aanbieden.


Heb je langer dan 10 dagen vakantie?

Natuurlijk is er in Maleisië veel meer te doen en kun je hier gemakkelijk een maand vol plannen met ontzettend veel leuks. Met deze tips hoef je je niet te vervelen:

 • Vanuit Ipoh is het een paar uur rijden naar het schiereiland Penang. Hier kun je heerlijke genieten op het strand naast een van de vele resorts, hiken in het Penang National Park of de geschiedenis ontdekken in de hoofdstad Georgetown.
 • Natuurliefhebbers moeten een bezoek brengen aan een van de mooiste parken in het land: Taman Negara National Park.
 • Er kunnen uitstapjes gemaakt worden naar paradijselijke eilanden zoals Pulau Tioman (oostkust) en Langkawi.
 • Onderweg naar Melaka kan er een extra stop gemaakt worden in het gezellige kustplaatsje Port Dickson.
 • Wereldstad Singapore ligt op zo’n 4,5 uur rijden van Kuala Lumpur af. Ook deze stad is perfect te combineren met een bezoek aan Maleisië.


De reisplanning van dag tot dag

Aankomst Kuala Lumpur –  1 nacht
Na een lange vlucht kom je aan op het internationale vliegveld van Kuala Lumpur. Wanneer het nog vroeg is en je nog voldoende energie hebt, kun je direct een auto huren op het vliegveld en je weg vervolgen naar Melaka. Deze historische stad ligt op een kleine 2 uur rijden van het vliegveld af.

Is het laat en ben je moe? Dan is er de mogelijkheid om een hotel te nemen op het vliegveld. De volgende dag kun je de shuttle nemen naar de autoverhuur om daar je avontuur verder te vervolgen richting Melaka.
Hotelsuggestie Kuala Lumpur vliegveld: Tune Hotel KLIA Airport Transit

Melaka – 2 nachten
Melaka ligt op ruim 2,5 uur rijden vanuit het centrum van Kuala Lumpur, zonder verkeer mee te rekenen en minder dan 2 uur vanaf het internationale vliegveld.

De snelweg, of expressway, naar Melaka is perfect onderhouden. Indien je geen beschikking hebt over een navigatie is Melaka prima te bereiken door de bewegwijzering langs de weg te volgen. Alles staat duidelijk aangegeven.

Melaka is een oud koloniaal stadje wat zowel Portugese, Nederlandse als Britse invloeden heeft gekend vanuit het verleden. Vanuit een hotel in het centrum zijn de meeste bezienswaardigheden in het oude centrum gemakkelijk te voet te bezoeken. Vergeet vooral geen River Cruise te maken!
Hotelsuggestie: Aldy Hotel Stadthuys

Westkust Maleisië
River cruise Melaka

Ipoh – 2 nachten
Vanuit Melaka is het 4 uur rijden naar het minder bekende plaatsje Ipoh. Onderweg kom je verschillende rustplekken tegen waar je kunt eten en drinken.

Ipoh ligt in de Kinta vallei en is omringd door kalkstenen bergen, bijna sprookjesachtig wanneer je de stad vanaf een dakterras tijdens zonsondergang bekijkt. De stad is nog relatief onbekend en je zult vergeleken met andere plaatsen tijdens deze reis niet veel andere toeristen tegen komen.

Begin de dag met een bezoek aan het visitor center en haal hier het Ipoh Herritage Trail boekje op. Deze wandeling brengt je langs alle hoogtepunten van het oude stadscentrum zoals het court house, moskeeën en de bekende Concubine Lane. Onderweg zul je ook diverse ‘street art’ tegen komen. Dit is geïnspireerd door de vele street art in Georgetown op het eiland Pulau Penang. De street art zorgt voor leuke fotomomenten.

Ipoh staat ook bekend om de verschillende grottempels. Deze liggen op ongeveer 15 minuten rijden buiten het stadscentrum. De bekendste zijn Sam Poh Tong Temple, Ling Sen Tong, Kwan Yin Tong en Kek Lok Tong gelegen in het zuiden van de stad. De Perak Temple Cave ligt ten noorden van de stad.

In Ipoh moet je ook de lokale white coffee proberen. Nam Heong coffee shop in Old Town is een van dé plekken om tot rust te komen en koffie te drinken met een heerlijke egg tart of kaya toast. Het is hier overigens altijd erg druk. Kun je geen tafeltje bemachtigen dan is Kedai Kopi Sin Yoon Loong een erg goed alternatief. Deze ligt aan de overkant van de straat.
Hotelsuggestie: WEIL Hotel Ipoh

Westkust Maleisië
Sam Poh Tong Temple in Ipoh


Lees hier onze tips voor een bezoek
aan het onbekende Ipoh


Tanah Rata – 2 nachten
Een bezoek aan Maleisië staat gelijk aan een bezoek aan de prachtige Cameron Highlands. Ontsnap de hitte van de lager gelegen gebieden en vindt verkoeling tussen de theeplantages en aardbeienboerderijen.

Vanuit Ipoh is het maar een paar uur tijden dwars door het prachtige berggebied met slingerende wegen. De weg naar Tanah Rata is relatief nieuw en in perfecte staat.

Je hebt hier de optie om zelf rond te rijden en de highlands te ontdekken of door middel van een georganiseerde tour. Bezoek de Cameron Bharat Tea Plantation of BOH Thea Plantation, ga aardbeien plukken, bezoek de Sam Poh Temple en de Brinchang night market of trek de natuur in bij het Mossy Forest of een van de vele andere wandelpaden in dit gebied.


Lees hier hoe je de Cameron Highlands
kunt ontdekken zonder tour


Verlaat de Highlands niet zonder een heerlijk luxe high tea in de Jim Thompson Tea Room in het Cameron Highland Resort.
Hotelsuggestie: Heritage Hotel Cameron Highlands
Hotelsuggestie voor luxe verblijf: Cameron Highland resort

Westkust Maleisië
Theeplantage in de Highlands

Kuala Lumpur – 3 nachten
Vanuit de Cameron Highlands neem je route 59 verder naar het zuiden richting Kuala Lumpur. Dit is de oudere weg van en naar de Highlands: Meer haarspeldbochten maar prachtige uitzichten over de bergen. Stop onderweg langs een van de vele stalletjes en rust uit bij Lata Iskandar.

Het centrum van Kuala Lumpur is druk en het beste per Grab of te voet te bekijken. Een bezoek aan de Petronas Towers en de Menara Kuala Lumpur is natuurlijk een must. Wandel door de het gezellige Kampong Bharu of ga de natuur in en bezoek de Canopy Walk van het KL Forest Eco Park.

Ook shopliefhebbers komen niets te kort in deze wereldstad. Grote malls met ontelbaar veel winkels zijn overal in de stad te vinden.

Voor lekker street food ga je naar Jalan Alor waar het ’s avonds ontzettend gezellig is en elke ober je zijn restaurant probeert binnen te slepen. Hou je liever niet van street food ga dan naar Changkat Bukit Bintang waar gezellige restaurantjes en barretjes elkaar afwisselen.

Buiten het centrum van Kuala Lumpur heb je nog enkele bekende bezienswaardigheden zitten zoals de Hindoeïstische Batu Caves, de Thean Hou Tempel en op een uurtje rijden naar de kust kom je aan in Kampung Kuantan. Dit is bij uitstek de beste plek om een river cruise te maken en vuurvliegjes te spotten. Een half uurtje richting het zuiden vind je Putrajaya, het federaal territorium van Maleisië. Bekijk hier prachtige overheidsgebouwen, moskeeën en perfect aangelegde straten.
Hotelsuggestie: Holiday Inn Express KL City Center

Vanuit Kuala Lumpur kun je gemakkelijk een taxi terug nemen naar het vliegveld. Hoe lang deze taxi er over doet is afhankelijk van de drukte op de weg. Plan dus voldoende tijd in voor deze reis. Vanuit het Kuala Lumpur centraal ‘Sentral’ station kun je de KLIA Express metro of de Airport Bus service nemen naar het vliegveld. Deze doen er ongeveer een half uur tot een uur over.

Westkust Maleisië
Petronas Twin Towers


Tips voor tijdens je rondreis

 • Neem voor deze reis ook een lange broek met een vest mee. De temperatuur in de bergen kan erg fris zijn in de avond.
 • Neem muggenspray mee. Gedurende het hele jaar zijn er overal muggen te vinden.
 • Maleisië is een goed land voor vegetariërs: Overal zijn vegetarische gerechten te vinden.
 • Bezoek populaire attracties of plaatsen op een weekdag. Zo vermeid je lange wachtrijen en drukte.
 • Zorg dat je genoeg cash geld hebt. Op de meeste plekken vragen ze contant geld. In steden kun je gemakkelijk pinnen.
 • Maleisiërs zijn ontzettend aardig en behulpzaam. Wees niet bang om voor de weg of andere zaken te vragen. Ze helpen je graag.

Ben je nog op zoek naar een handige reisgids? Bestel dan snel de gids van de Lonely Planet! Super handig voor op reis!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *