Informatie over Emigreren

Hoe wonen in het buitenland ons minimalistisch maakte

Nog niet zo heel lang geleden verscheen op Netflix de suggestie ‘Tidying Up With Marie Kondo” op mijn scherm. Ondanks dat we net zijn verhuisd en we amper spullen hebben, dacht ik toch dat het wel interessant zou zijn om eens te kijken. Wie weet kon ik er nog wat tips uit halen. Inmiddels wonen we al een aantal jaar vrij minimalistisch in het buitenland. Maar stiekem ben ik ook gewoon benieuwd naar wat andere mensen allemaal voor rommel in huis hebben.


Kopen, kopen en nog eens kopen

Want consumeren, dat kunnen we als geen ander. We leven in een consumptiemaatschappij waarin we continu verleid worden om dingen te kopen. Bedrijven laten je geloven dat je niets bent zonder de laatste iPhone of nieuwste mode. We worden ongelukkig als we zien dat de buurman een nieuwe auto rijdt of als je collega de nieuwste sneakers showt. De enige manier om ‘gelukkig’ te worden is om te blijven kopen. We trappen er allemaal van jongs af aan al in, want we leren het simpelweg van onze ouders die er ook onbewust ingetrapt zijn.

Binnen no time hebben we ontzettend veel spullen verzameld en puilt ons huis uit van de rommel. Want het zijn allemaal oude betekenisloze spullen, waar we niets meer mee kunnen. Rommel dus. Wanneer was jij voor het laatst blij met een uitpuilende kast vol kleren? Precies, waarschijnlijk nooit. Veel spullen hebben maakt ons ongelukkig en kan serieus voor stress zorgen.


Wat is minimalisme?

Minimalisme wordt tegenwoordig een steeds groter begrip. Meer mensen doen eraan en claimen gelukkiger en met minder stress te leven. Voor degenen die niet weten wat minimalisme is, een korte uitleg: Een minimalistische levensstijl houdt in dat je erkent met minder te kunnen leven. Het is dus het tegenovergestelde van de consumptiemaatschappij. Je koopt of behoudt alleen wat belangrijk voor je is, spullen die een functie hebben of waar je blij van wordt. Al het overbodige betekenisloze laat je links liggen.

Maar voor sommige heeft het niet alleen betrekking op spullen maar ook op activiteiten of personen in je leven. Breng je veel tijd door op Facebook maar minder met je gezin? Word je daardoor ongelukkig? Dan doen mensen Facebook weg. Zuigt een vriend al je energie op? Laat die persoon gaan en ga met mensen om die je blij maken. Uiteindelijk creëer je meer rust waardoor je je beter voelt en meer tijd hebt voor dingen die er toe doen.

Voor alle doemdenkers, minimalisme is niet dat je geen auto meer mag hebben, dat je je hobby niet meer kunt beoefenen of dat je helemaal niets meer kunt kopen. Hoewel sommigen er extreem in zijn, zijn er gelukkig meerdere paden te bewandelen, streng of minder streng. Het mooie is dat er geen regels zijn. Je kijkt alleen naar wat JOU gelukkig maakt.

buitenland en minimalistisch
Geen ‘rommel’ in ons huis


Hallo minimalisme

De eerste keer dat wij in aanraking kwamen met minimalisme was via vrienden. Ze waren hun spullen aan het opruimen, verkopen en hun huis opnieuw aan het inrichten. Minder spullen, meer rust. Ik werd gewezen op een documentaire ‘Minimalism’ die toevallig op Netflix beschikbaar was. Samen met Willem keek ik de documentaire. Nooit eerder hadden we echt stilgestaan bij het feit hoe veel en hoe gemakkelijk wij spullen kochten.

Voordat dingen voor ons uit de hand zouden lopen, besloten we dit te proberen en aan te pakken met de volgende regels: We kopen alleen iets als het bijdraagt aan ons dagelijks leven. We zijn bewuster van wat we kopen. We vragen in de winkel onszelf af: ‘Hebben we dit echt nodig?’ Zo niet, dan lopen we door. Twijfelen we dan kijken we of we er over een week nog zo over denken. Zo ja, dan kopen we het product. Simpel en effectief. We proberen (niemand is tenslotte perfect) geen spullen te kopen die in de kast belanden en jaren niet meer naar gekeken wordt.

Hoewel wij onszelf al niet super materialistisch vonden liepen we toch graag rond in mooie kleren (wie niet?), hadden we graag de laatste elektrische snufjes en wilden we een mooie inrichting in huis. Maar nu we bewuster zijn van ons koopgedrag is dit door de jaren heen nog minder geworden. We zijn maar een paar keer per jaar in de stad te vinden om nieuwe kleren te kopen, we doen langer met onze telefoons en laptops en we geven liever ons geld uit aan leuke reisjes. Samen mooie momenten en herinneringen creëren. Daar worden we veel gelukkiger van dan elke week mooie spulletjes en andere tierelantijnen afstoffen in huis. Ons minimalistisch experiment is een succes.

Trailer Minimalism


Minimalistisch in het buitenland

Ik dacht terug aan de tijd dat we naar Amerika verhuisden (een jaar voor het kijken van de documentaire). Met 4 koffers, 2 handbagagekoffertjes en ieder een rugzak verhuisden we naar de andere kant van de plas.

Destijds vond ik het zo ontzettend moeilijk om na te gaan wat ik mee moest nemen. Voor twee weken vakantie had ik al een koffer vol, laat staan een verhuizing! Achteraf was ik blij dat we een container huren te duur vonden. Wat hadden we daar allemaal wel niet in kunnen proppen?!

Het ergste was de hoeveelheid kleren die ik meegenomen had, zelfs dingen die ik in Nederland al een tijdje niet meer droeg, onder het mom van ‘je weet maar nooit’. Regelmatig zat ik op bed mijn kast in te kijken en dacht: ‘Wat een zooi, ik wordt hier echt niet blij van’. Een twee meter lang rek hing stamp vol.
Na het zien van de documentaire ging ik direct aan de slag en bracht ik alles wat ik het eerste jaar in Amerika niet aangehad had, direct weg naar de lokale thrift store.


Spullen opnieuw uitzoeken

Opnieuw verhuisden we. Deze keer helemaal naar de andere kant van de wereld. Deze keer zouden we alles compleet anders aanpakken. Maar gelukkig gaat wonen in het buitenland en een minimalistische levensstijl goed samen.

Spullen in Amerika moesten uitgezocht worden en ineens kom je erachter wat voor spul je allemaal wel niet meegesleept hebt en bewaard hebt in vier jaar tijd. Betekenisvolle spullen die we liever niet meenamen naar Singapore gingen in een koffer mee naar Nederland. Of liever gezegd nog anderhalve koffer!

Alle huishoudelijke spullen die wij in Amerika hadden gekocht waren maximaal vier jaar gebruikt. Enorme zonde om weg te gooien, vrijwel alles zag er nog als nieuw uit. De term ‘recyclen’ staat ook steeds meer in het middelpunt van ons dagelijks leven. Oude spullen die we bezitten willen we een nieuw leven geven.

Maar wie wil ons Ikeaspul? In eerste instantie probeerden we spullen te verkopen. Enkele dingen werden snel verkocht wat ons weer een extra zakcentje opleverden. Andere dingen, zoals kleren en kleine spulletjes die er nog prima uitzagen, gingen direct naar thrift store, waar ze voor een paar dollar verkocht zouden worden aan mensen die het wat minder hebben.
Uiteindelijk kwamen we in contact met de nieuwe bewoners die graag al ons grote meubilair over wilde nemen. Ook namen zij kleine spullen over zoals borden, bestek, pannen en keukenapparaten. Voor ons een hele opluchting en een dikke win!

De spullen die we wel mee wilden nemen naar de andere kant van de wereld propte ik opnieuw in 4 koffers, 2 handbagage koffertjes en 2 rugzakken. Maar deze keer was er een groot verschil. Onze koffers zaten niet vol met lekkernijen, leuke fotoboeken of stapels aan kleren maar met dingen die we nodig hadden en regelmatig gebruiken. Zoals theedoeken, poetsdoekjes, vitamine tabletten, flessen deodorant, shampoo en tandenpasta. Zelfs onze kussens pasten er nog bij!
Ik had zeker wel een koffer minder kunnen pakken als we dit spul niet meegesleept hadden. Het klinkt stom of krenterig (het is tenslotte hier ook te koop) maar wat had ik er dan mee moeten doen? Weggooien? Ik had plek dus waarom niet meenemen en gebruiken?

buitenland en minimalistisch
Klaar voor een nieuwe verhuizing


Minimalistisch in Singapore

Onze eerste shop dag in Singapore verliep compleet anders dan in Amerika. We kochten wat we nodig hadden. Punt. Lastig natuurlijk, het willen kopen van leuke spulletjes zit er altijd nog ingebakken, maar ik merk dat het steeds makkelijker is om dat idee los te laten en verder te lopen.

We waren ongeveer een derde van het bedrag kwijt dan wat we tijdens onze verhuizing in Amerika kwijt waren! Ik was gechoqueerd vooral omdat Singapore een veel duurder land is dan Amerika.

Ook onze kledingkast was flink op de schop gegaan voor de verhuizing. Gelukkig is het altijd goed weer in Singapore wat betekende dat we niet veel truien en lange broeken mee hoefde te nemen. De kledingkast die ik (alleen ik) in Amerika had is net zo groot als de kast die we nu in Singapore hebben, alleen deze keer is die niet van mij, maar kunnen we hem samen delen en hebben we nog een hoop plek over. Heerlijk!


Minimalistisch consumeren in het buitenland

Daarnaast kopen we spullen niet bewuster maar ook op een andere manier. We willen graag veel zien van Azië maar elke keer een reisgids kopen is vervelend. Niet alleen voor op reis is het extra gewicht maar ook bij een verhuizing zitten we daar weer mee te kijken. Van mijn boekenkast vol leuke reisgidsen en souvenirs heb ik deels afscheid genomen.
Erg mooie souvenirs waar we het samen mee eens zijn kopen we nog wel, ook gewoon voor de herinnering, maar de reisgidsen kopen we voortaan digitaal. Ook computerspellen, iets waar we ook graag tijd aan besteden, kopen we niet meer in een doosje maar online. Geen ‘spullen’ om extra over na te hoeven denken of die kastjes vullen.

Voor ons is deze levensstijl een succes geworden. Het past bij wie we zijn en het leven wat wij samen hebben. Er is gewoon niet veel plek voor veel spullen als we steeds weg zijn of weer moeten verhuizen.
Wij hebben helemaal niet het gevoel dat minimalisme voor blokkades zorgt in ons leven. We hebben nog steeds hobby’s en doen nog steeds wat we leuk vinden, alleen kijken we bewuster naar ons koopgedrag en zoeken eventueel naar alternatieven. Ons maakt het niet alleen gelukkig, we houden ook wat extra geld én tijd over voor de leuke dingen in het leven


Meer lezen over wonen in het buitenland?
Klik dan hier!

2 Comments

  • Melanka

    Wat een aansprekende blog! Wij hebben ons grote huis in Nederland verkocht, en wonen in Saudi Arabië.

    De verkoop van ons huis en uitzoeken van onze spullen heb ik gedaan. Het meubilair en de auto zijn naar mijn zus gegaan, die op dat moment ging scheiden. Verder dingen verkocht op Marktplaats, en veel naar de kringloop gebracht. En een deel is naar de opslag gegaan. Het was heerlijk om te doen, voelde heel bevrijdend. Als ik het over zou doen, zou er nog veel minder naar de opslag zijn gegaan.

    Hier in Saudi koop ik weinig, op een compound heb ik weinig nodig. En ik ben verder aan het minimaliseren. Lege kasten met alleen nog spullen die ik pas, draag en gebruik. Heerlijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *