Wonen in Singapore

Feestdagen: Zo viert men Deepavali in Singapore

Het lijkt wel of het elke maand raak is hier met de feestdagen. In het najaar vieren we een van de grootste Indiaanse feesten: Deepavali. Misschien beter bekend als Diwali, Divali, Deevali of simpelweg het Festival of Light. Wat Deepavali in Singapore precies inhoudt lees je in dit blog.


Wanneer wordt Deepavali in Singapore gevierd?

Deepavali is een van de belangrijkste feesten binnen het hindoeïsme, vergelijkbaar met kerst binnen het christendom. Het woord Deepavali is afgeleid vanuit het Sanskriet wat ‘rij lichtjes’ betekend. Traditioneel worden er olielampjes van gebakken klei aangestoken in en rondom het huis. Vandaar de naam Festival of Lights. Met de lampjes wordt gevierd dat de duisternis of het kwade is overwonnen. Daarnaast wordt er groots vuurwerk afgestoken en wordt Lakshmi, godin van rijkdom, geluk en voorspoed, aanboden.

Het feest valt ergens tussen half oktober tot half november. Hoewel het een vijfdaags festival is, wordt de derde dag als belangrijkste gezien. Het is dan de donkerste dag in de Kartika maand van de Hindoe kalender.

Deepavali in Singapore
Traditionele olielampjes


Verhalen achter Deepavali

Deepavali heeft zijn oorsprong in India, maar dat wil niet zeggen dat het feest door iedereen om dezelfde redenen gevierd wordt. Per regio zijn er grote verschillen en verhalen waarin mensen geloven.

In het noorden viert men het ter ere van de terugkeer van van koning Rama (incarnatie van God Vishnu). Na 14 jaar verbannenschap keerde koning Rama terug met het nieuws dat hij duivel Ravana had verslagen. Dorpelingen staken hun huizen in brand om het licht te vieren en de overwinning op het kwade. Daarbij wordt geloofd dat Godin Lakshmi op deze dag op aarde was en elk huis wat schoon en puur was bezocht.

In het zuiden draait het feest om Hindoeaanhanger Krishna. Nakara was een machtige koning die duizenden onschuldige inwoners gevangen hield. Krishna versloeg deze koning en bevrijdde de gevangenen op de dag van Deepavali.

Het feest wordt niet alleen gevierd door Hindoes maar ook door Boeddhisten, Jain- en Sikh-aanhangers. Ook binnen deze stromingen gaan er diverse verhalen. Zo vieren de Jains dat god Mahavira Nirvana bereikte en vieren de Sikhs dat hun zesde guru bevrijd werd uit de gevangenis. Maar wat het verhaal ook is, het goede overwint het kwade!

Deepavali in Singapore
Processie van een god in Little India


De vijf dagen van Deepavali

Zoals eerder genoemd bestaat Deepavali uit 5 dagen. Maar wat wordt er dan eigenlijk per dag gedaan?

Dag 1 – Dhanteras
De eerste dag wordt ook wel Dhanteras genoemd. In het Sanskrit staat het woord ‘Dhan’ voor rijkdom. De eerste dag is dan ook de beste dag om aankopen te doen als het gaat om goud en zilver (vaak in de vorm van sieraden). De gouden en zilveren aankopen brengen gelukt voor het komende jaar.

Dag 2 – Naraka Chaturdasi
Dit is de dag dat Krishna Nakara versloeg. Op deze dag mogen er geen lichtjes aangestoken worden en van oudsher moet men niets ondernemen. Dit om ervoor te zorgen dat Deepavali met volle teugen gevierd kan worden. Echter, in hedendaagse tijden gaat men in de avond op bezoek bij vrienden en familie om iedereen Happy Diwali te wensen en cadeautjes uit te wisselen.

Dag 3 – Deepavali
De dag van het licht wordt gevierd met familie en vrienden. Men gaat naar de tempel om godin Lakshmi te aanbidden. Daarbij wordt ook vaak Ganesha aanboden, god van kennis, wijsheid en het ontnemen van hindernissen. Er worden lampjes aangestoken in de tempels, thuis en bij familieleden. Er wordt vuurwerk afgestoken en kinderen lopen rond met party poppers en zwaaien met sterretjes. Opnieuw worden er allerlei lekkernijen uitgedeeld.

Dag 4 – Annakut
Het nieuwe jaar van de Hindoe kalender is gestart. Op deze dag wordt de Govardhana Puja (puja betekent ritueel) uitgevoerd. Het is een spiritueel oogstfestival waarbij mensen eten bieden aan de goden in tempels. De berg eten staat symbool voor Govardhan Hill, een heuvel die god Krishna creëerde om inwoners van een dorpje te redden van een overstroming.

Dag 5 – Bhai Dooj
Deze dag staat in het teken van broers en zussen. Broers gaan op bezoek bij hun zussen en geven cadeautjes. Traditioneel gezien geeft dit de broers een gelegenheid om te zien of hun getrouwde zussen het goed hebben en beschermd worden door haar partner. De zus heeft zoetigheden gemaakt ter ere van haar broer(s). Hiermee wenst zij hem een lang, gelukkig en gezond leven.

Murukku, een Indiaanse snack


Hoe wordt Deepavali in Singapore gevierd?

De dag zelf wordt vooral gevierd met familie en/of vrienden. Mensen gaan naar de tempel om te offeren en bidden waarna het feest thuis voortgezet wordt met lekker eten en drinken. Vooral diverse traditionele zoetigheden worden op deze dag genuttigd. Ook zullen mensen cadeautjes met elkaar uitwisselen.


Wat is er te doen in Singapore tijdens Deepavali?

Hoewel het een vijfdaags feest is krijgt men er in Singapore maar één vrije dag voor. Weken voor de vrije dag worden er al diverse activiteiten in Little India georganiseerd en zijn de straten leuk versierd. Op internet kan er een schema gevonden worden met al deze activiteiten: klik hier voor de activiteiten kalender.

Weken lang worden er activiteiten gehouden als muziek- en dansoptredens, hindoegodenprocessies en speciale offerrituelen in tempels. Maar ook is er het Deepavali Festival Village waar je kleurrijke en blinkende hebbedingetjes kunt kopen.

De activiteiten zijn allemaal gratis dus erg leuk om even een kijkje te nemen en jezelf onder te dompelen in de Indiaanse cultuur. Tijdens de festiviteiten wordt voorrang gegeven aan gelovigen. Wees dus respectvol!


Hier lees je meer over wonen in Singapore en de leuke feestdagen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *