Wonen in Singapore

Deepavali in Singapore: Alles over dit kleurrijke feest in Little India

In het najaar vieren we in Singapore een van de grootste Indiase feesten: Deepavali. Little India wordt compleet omgetoverd met kleurrijke lampjes en versieringen. De heerlijkste snacks vliegen je om de oren. Kortom dit feest moet je meegemaakt hebben! In dit artikel vertel ik je alles over dit kleurrijke feest en ook welke leuke activiteiten jij gedaan moet hebben tijdens Deepavali in Singapore.


Wat is Deepavali en wanneer wordt het gevierd in Singapore?

Deepavali is een van de belangrijkste feesten binnen het hindoeïsme, vergelijkbaar met kerst binnen het christendom. Het festival staat ook wel bekend als Diwali, Divali, Deevali of simpelweg het Festival of Light. Het woord Deepavali is afgeleid vanuit het Sanskriet wat ‘rij lichtjes’ betekend. Traditioneel worden er olielampjes van gebakken klei aangestoken in en rondom het huis. Vandaar de naam Festival of Lights, festival van de lichtjes. Met de lampjes wordt gevierd dat de duisternis of het kwade is overwonnen. Daarnaast wordt er groots vuurwerk afgestoken en wordt Lakshmi, godin van rijkdom, geluk en voorspoed, aanboden.

Het feest valt ergens tussen half oktober tot half november. Hoewel het een vijfdaags festival is, wordt de derde dag als belangrijkste gezien. Het is dan de donkerste dag in de Kartika maand van de Hindoe kalender.

Olielampjes


De verhalen achter Deepavali

Deepavali heeft zijn oorsprong in India, maar dat wil niet zeggen dat het feest door iedereen om dezelfde redenen gevierd wordt. Per regio zijn er grote verschillen en verhalen waarin mensen geloven.

In het noorden viert men het ter ere van de terugkeer van van koning Rama (incarnatie van God Vishnu). Na 14 jaar verbannenschap keerde koning Rama terug met het nieuws dat hij duivel Ravana had verslagen. Dorpelingen staken hun huizen in brand om het licht te vieren en de overwinning op het kwade. Daarbij wordt geloofd dat Godin Lakshmi op deze dag op aarde was en elk huis wat schoon en puur was bezocht.

In het zuiden draait het feest om Krishna. Nakara was een machtige koning die duizenden onschuldige inwoners gevangen hield. Krishna versloeg deze koning en bevrijdde de gevangenen op de dag van Deepavali.

Het feest wordt niet alleen gevierd door Hindoes maar ook door Boeddhisten, Jain- en Sikh-aanhangers. Ook binnen deze stromingen gaan er diverse verhalen. Zo vieren de Jains dat god Mahavira Nirvana bereikte en vieren de Sikhs dat hun zesde guru bevrijd werd uit de gevangenis. Maar wat het verhaal ook is, het goede overwint het kwade!


De vijf dagen van Deepavali

Zoals eerder genoemd bestaat Deepavali uit 5 dagen. Maar wat wordt er dan eigenlijk per dag gedaan?


Dag 1 – Dhanteras

De eerste dag wordt ook wel Dhanteras genoemd. In het Sanskrit staat het woord ‘Dhan’ voor rijkdom. De eerste dag is dan ook de beste dag om aankopen te doen als het gaat om goud en zilver (vaak in de vorm van sieraden). De gouden en zilveren aankopen brengen gelukt voor het komende jaar.


Dag 2 – Naraka Chaturdasi

Dit is de dag dat Krishna Nakara versloeg. Op deze dag mogen er geen lichtjes aangestoken worden en van oudsher moet men niets ondernemen. Dit om ervoor te zorgen dat Deepavali met volle teugen gevierd kan worden. Echter, in hedendaagse tijden gaat men in de avond op bezoek bij vrienden en familie om iedereen Happy Diwali te wensen en cadeautjes uit te wisselen.

Processie van een god in Little India


Dag 3 – Deepavali

De dag van het licht wordt gevierd met familie en vrienden. Men gaat naar de tempel om godin Lakshmi te aanbidden. Daarbij wordt ook vaak Ganesha aanboden, god van kennis, wijsheid en het ontnemen van hindernissen. Er worden lampjes aangestoken in de tempels, thuis en bij familieleden. Er wordt vuurwerk afgestoken en kinderen lopen rond met party poppers en zwaaien met sterretjes. Opnieuw worden er allerlei lekkernijen uitgedeeld.


Dag 4 – Annakut

Het nieuwe jaar van de Hindoe kalender is gestart. Op deze dag wordt de Govardhana Puja (puja betekent ritueel) uitgevoerd. Het is een spiritueel oogstfestival waarbij mensen eten bieden aan de goden in tempels. De berg eten staat symbool voor Govardhan Hill, een heuvel die god Krishna creëerde om inwoners van een dorpje te redden van een overstroming.


Dag 5 – Bhai Dooj

Deze dag staat in het teken van broers en zussen. Broers gaan op bezoek bij hun zussen en geven cadeautjes. Traditioneel gezien geeft dit de broers een gelegenheid om te zien of hun getrouwde zussen het goed hebben en beschermd worden door haar partner. De zus heeft zoetigheden gemaakt ter ere van haar broer(s). Hiermee wenst zij hem een lang, gelukkig en gezond leven.


Hoe wordt Deepavali in Singapore gevierd?

Hoewel het een vijfdaags feest is krijgt men er in Singapore maar één vrije dag voor. De dag zelf wordt vooral gevierd met familie en/of vrienden. Mensen gaan naar de tempel om te offeren en bidden waarna het feest thuis voortgezet wordt met lekker eten en drinken. Vooral diverse traditionele zoetigheden worden op deze dag genuttigd. Ook zullen mensen cadeautjes met elkaar uitwisselen.


5x Leuke dingen die je kunt doen tijdens Deepavali

Zoals met elke belangrijke feestdag in Singapore is er in de aanloop van de feestdag al van alles te zien en doen. In de weken voor Deepavali worden er al diverse activiteiten in Little India georganiseerd en zijn de straten leuk versierd. Het is vaak beter om de festiviteiten mee te maken vóór de feestdag, dan op de feestdag zelf.

Op internet is er op deze website een activiteitenschema te vinden. Ook staat er elk jaar bij de hoofdingang van Tekka Centre (naast bushalte ‘Tekka’ op Serangoon Road) een groot bord met alle activiteiten die georganiseerd worden. Inclusief datums en tijden.

De activiteiten zijn allemaal gratis dus erg leuk om even een kijkje te nemen en jezelf onder te dompelen in de Indiase cultuur. Tijdens de festiviteiten wordt voorrang gegeven aan gelovigen vooral tijdens offers en processies. Ga dus niet voorop staan met je grote camera! Wees respectvol en hou je een beetje op de achtergrond. Bezoek je een tempel? Draag dan bedekkende kleding.

TIP: Bezoek de festiviteiten als het kan op een doordeweekse dag. In het weekend kan het erg druk zijn.


Deepavali Lightup

Elke avond in de maand oktober en november kun je de mooie Deepavali verlichting zien op Serangoon Road in Little India. De lampjes boven de straat maar ook verschillende andere grote versieringen. Eind september is er vaak ook een speciale ceremonie met activiteiten en praatjes van belangrijke personen als opening van de Deepavali festiviteiten.


Deepavali Festival Village

Het Festival Village móet je gezien hebben tijdens Deepavali. Het is de populairste plek voor locals om hun decoratie, cadeautjes en snacks te kopen. Een perfecte plek om een leuk souvenir te scoren of een mooie henna tattoo te laten zetten. De smalle straat is ’s avonds verlicht en staat (en hangt) bomvol met spullen. Het is echt enorm sfeervol!

Locatie: Campbell Lane, een klein straatje bij het Indian Heritage Centre. Metrostation Little India (paars en blauw) ligt op loopafstand van deze markt. Open dagelijks tot 22.00u.


Deepavali Food Bazaar

Ben je dol op Indiaas eten? Dan moet je deze overdekte bazaar bezocht hebben. Verschillende stalletjes verkopen de lekkerste snacks en drankjes. Daarnaast zijn er ook veel stalletjes die spullen verkopen: Deepavali versieringen, kleding, sierraden of je kunt henna laten zetten. In de avonduren is het hier op zijn gezelligst.

Locatie: ‘Festival of Inspiration Site’ op de hoek van Serangoon Road en Birch Road. Metrostation Farrer Park (paars). Open dagelijks tot 22.00u.


Street Shows

Elk jaar vinden er ook verschillende traditionele straatoptredens plaats. Geniet van dans, muziek en zang op verschillende plekken in de stad. Dit jaar wordt het vooral gehouden op het podium bij het Indian Heritage Centre.

Locatie: Voor het Indian Heritage Centre in Campbell Lane. Metrostation Little India (paars en blauw) ligt op loopafstand van deze markt.


Big Bus Tour Deepavali editie

Op enkele dagen voor Deepavali heeft de Big Bus Tour een speciale Deepavali route. Tijdens deze route krijg je extra informatie over Little India en het festival. Je kunt de lichtjes van dichtbij bekijken. Deze tour duurt ongeveer een uurtje en moet vooraf geboekt worden. Bekijk hiervoor deze website.


Meer van Little India ontdekken?
Bekijk deze uitgebreide Little India gids vol tips

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *