Duikvakanties

Duikcertificaat: Waarom wij kozen voor SSI in plaats van PADI

Je hebt besloten om je duikcertificaat te gaan halen. Super leuk! Maar na een beetje Googlen kom je, net zoals wij, erachter dat er meerdere organisaties zijn die duikcertificaten aanbieden. De bekendste zijn toch wel PADI en SSI. Je leest verder en merkt snel dat de ene zweert bij organisatie A terwijl de andere de voorkeur geeft aan B. Het lijkt wel een beetje op Coca Cola vs. Pepsi.

Ook wij zaten met ons handen in het haar. Duiken is zeker niet de goedkoopste hobby en kwaliteit stond bij ons bovenaan. Maar welke organisatie kan de beste kwaliteit bieden? Na uren lezen op internet en zelfs meerdere duikinstructeurs van diverse duikscholen benaderd te hebben kwamen wij tot een conclusie. Welke dat is lees je hieronder.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met WeFlyCheap.nl.

SSI duikcertificaat
Achterin de pickup auto op naar de beste duikspots van Bali!


PADI vs. SSI: Wat is nu eigenlijk verschil?

Er zijn een aantal verschillen maar deze zijn klein. Het belangrijkste is dat beide organisaties moeten voldoen aan de richtlijnen van de WRSTC, World Recreational Scuba Training Council. Zij hebben een minimale trainingsstandaard ontwikkeld waar beide organisaties zich aan moeten houden. Met deze standaard kunnen recreational duikers, zoals wij, veilig duiken. Hoe de training verder ingedeeld wordt is aan de organisaties zelf.


Kosten

Hoe kan dat beide organisaties vallen onder het WRSTC maar toch de prijzen zo verschillen? Een woord: Marketing. PADI heeft vanwege die iets duurdere certificaat kosten simpelweg meer geld voor marketing. Heb jij ooit een blad opgeslagen met daarin een SSI advertentie? De kans is groter dat er PADI staat.


Uitwisselbaar

Omdat de PADI en SSI certificaten zoveel op elkaar lijken zijn ze uitwisselbaar. Stel je hebt bij SSI je Open Water gehaald dan kun je gemakkelijk je Advanced Open Water bij PADI halen. Met beide certificaten kun je over de hele wereld, bij elke duikschool, gewoon duiken.

LET OP: De benamingen van de certificaten kunnen wel anders zijn. Zo is de Advanced Open Water van PADI niet hetzelfde als bij SSI. Bij SSI heet deze Advanced Adventurer en is Advanced Open Water nog een paar stapjes hoger.

SSI duikcertificaat
Carrière pad SSI – Bron SSI website


Lesmethodes

SSI richt zich op ‘student focused learning’. Dit geeft de instructeur wat meer vrijheid. De instructeur kan de les aanpassen aan het niveau en leersnelheid van de nieuwe duikers. Gaat een skill niet goed dan kan de instructeur er later op terug komen. Ook is er de mogelijkheid tot optionele skills leren.

PADI is hierin iets strenger en moeten instructeurs zich houden aan een bepaald lesschema. Skill B komt na skill A, niet andersom. Extra skills leren wordt gezien als ‘overteaching’ en mag niet volgens de PADI richtlijnen.


Het ‘Out of Air’ scenario

Verschillende organisaties kunnen je verschillende scenario’s leren. Dit is waarschijnlijk het grootste verschil in de lesstof. PADI leert duikers die geen lucht meer hebben (out of air) naar de gemakkelijkste bron van zuurstof te grijpen, in dit geval de opvallend gele alternate air source van je buddy, terwijl SSI uitgaat van het ergste scenario: Je paniekerige buddy grijpt instinctief naar de regulator in JOUW mond! Dit kan natuurlijk gebeuren en SSI bereidt jou voor op een dergelijke situatie.


Gratis online leren

Zowel PADI als SSI bieden online leermogelijkheden aan. Hiermee kun je op een snellere manier je certificaat halen. Bovendien is het erg nuttig om vooraf al de theorie gezien te hebben dit maakt sommige dingen in de praktijk gemakkelijker.

Echter, er zit één groot verschil tussen beide programma’s en dat zijn de kosten. Voor het eLearning programma van PADI moet je, naast je certificaat, nog wat extra betalen om toegang te krijgen tot het lesmateriaal.
PADI vindt het belangrijk dat een duiker, ook na het behalen van een certificaat, informatie terug kan zoeken. Het gekochte materiaal is eigenlijk voor altijd beschikbaar.

Bij SSI kun je het lesmateriaal zowel huren als kopen. Huren is inbegrepen en hiermee heb je gratis toegang tot het online lesmateriaal. Een nadeel is dat dit na het behalen van je certificaat verloopt. Je kunt dus niet meer bij de lesstof, tenzij je deze koopt.

Een boek kopen kan natuurlijk ook, hoewel dit bij SSI niet meer zo gebruikelijk is vanwege de gratis digitale leeromgeving. Voor PADI zijn boeken nog wel beschikbaar. Ons werd echter duidelijk gemaakt dat er nog weleens wat moet veranderen in de boeken omdat er weer nieuwe informatie vrij komt. Zo’n boek kan dus snel verouderd zijn.

SSI duikcertificaat
Gemakkelijk leren vanuit de SSI app


Vaarwel plastic pasje

Hoewel ik er erg naar uit keek om fysiek mijn duikcertificaat (onder water natuurlijk) in mijn handen gedrukt te krijgen, is het eigenlijk veel beter om dit niet te hebben. Wéér iets van plastic. Als duiker moet je toch iets bewuster zijn van de effecten van plastic op de onderwaterwereld. En hoeveel pasjes hebben we tegenwoordig al niet? SSI is hier helemaal mee gestopt en kun je alleen nog maar een digitaal pasje krijgen. Via hun online systeem kun je hier gemakkelijk bij en tijdens je volgende duikvakantie laat je je certificaat zien via de handige ‘MySSI’ app. Ook update dit automatisch wanneer je een nieuw certificaat binnen haalt.

PADI geeft de mogelijkheid voor beide: zowel een fysiek pasje als een digitaal certificaat in hun app. Ben je je huidige pasje kwijt geraakt? Dan geeft dit mooi de mogelijkheid alleen een digitale pas aan te vragen indien je deze nog niet hebt.


Aanwezigheid over de wereld

PADI is inmiddels wereldwijd bekend en op bekende en onbekende duikplekken kun je een PADI duikwinkel vinden. SSI daarentegen vind je niet overal. Tegenwoordig is er bij de bekende duikplekken wel één duikwinkel aanwezig die SSI certificering aanbiedt. Maar op veel andere, kleinere duikspots, zul je (nog) geen SSI instructeurs vinden. Indien je al SSI gecertificeerd bent, dan is dat natuurlijk geen probleem. Je kunt gewoon overal duiken.

Echter, laten veel PADI instructeurs zich op dit moment omscholen naar SSI. Sommige kiezen er voor om zowel PADI als SSI aan te bieden, anderen kiezen er voor om compleet over te stappen naar SSI. SSI is dus bezig met een flinke inhaalslag en schieten als paddestoelen uit de grond.


Goede plekken om een duikcertificaat te halen

Kan jij niet wachten om je duikcertificaat te halen zodra corona voorbij is? Wellicht zit je er al aan te denken om een vliegticket of mooi hotel te boeken dicht bij een fantastische duikspot? Check dan snel deze vliegticket aanbiedingen van WeFlyCheap!

Duiken in Europa staat wellicht niet hoog op je lijst, maar dit continent is zeker de moeite waard om te ontdekken. Enkele favorieten:

  • Nederland. Tja, Nederland mag dan wel geen wuivende palmbomen hebben, maar duikplekken hebben we zeker wel. Kun je echt niet wachten om een certificaat te halen, dan is een duikcursus in Nederland de beste optie. Zorg ervoor dat je jezelf goed inpakt voor het koude water!
  • Griekenland heeft een rijk onderwaterleven en door het hele land zijn er eilanden te vinden met muren en slopes vol met koraal. Met een beetje geluk kun je er zelfs haaien spotten! Avonturiers en gevorderden kunnen hier ook wrak- of grotduiken. Bekijk hier de beste deals voor je duikvakantie naar Griekenland!
  • Ten westen van Marokko vind je de prachtige Canarische Eilanden. Op deze Spaanse eilanden is het het hele jaar door lekker weer en dus perfect om ook in de wintermaanden de onderwaterwereld te ontdekken. Grand Canaria, Tenerife en Lanzarote beschikken over mooie riffen vol leven.

Ga je liever wat verder op reis?

  • Egypte staat bekend om een van de mooiste duiklanden ter wereld. Duiken in de Rode Zee kan het hele jaar door en het meest bijzondere onderwaterleven kan hier bewonderd worden. Bekijk hier toffe deals voor hotels in Egypte.
  • Curacao en Aruba maken duiken wel heel gemakkelijk. De meeste duikspots zijn vanaf de kust te bereiken. Je stapt dus letterlijk vanuit je bed in een mooi hotel zo de onderwaterwereld in. Hoe gaaf is dat?! Check hier de beste deals voor je vakantie naar Curacao of Aruba.


Hoe verliep het halen van ons SSI duikcertificaat?

Vroeger wilde ik al mijn PADI certificaat halen, wat er tot op heden goed ingebrand zat. Het maakte me totaal niet uit dat het duurder was. Ik wilde PADI. Punt. Waarom kozen we dan toch voor SSI?

Aangezien de organisaties vrijwel identiek zijn, kwam toch steeds de financiële discussie naar boven. SSI is in het algemeen iets goedkoper dan PADI. Daarbij vonden we het stom om te moeten betalen voor online lesmateriaal terwijl het bij SSI gratis was. Ik besloot mijn, vaste en wellicht vreemde, gedachtegang los te laten en ruilden we PADI in voor SSI. Dit kon gemakkelijk want de instructeur die we gekozen hadden geeft les in beide. Het was uiteindelijke onze keuze en niet die van de instructeur.

Een irritatiepunt tijdens het online leren via SSI is dat ze dik de nadruk leggen op het aanschaffen van je eigen materiaal. Hier moest ik wel echt doorheen prikken. Natuurlijk kan ik niet oordelen hoe dit is voor PADI.

Tijdens de eerste briefing in de duikschool werd al snel duidelijk dat onze instructeur de voorkeur geeft om ons zowel dingen van PADI als van SSI te leren. Zo zijn er bijvoorbeeld optionele skills bij SSI die bij PADI een must zijn en natuurlijk ook andersom. Hij leerde het ons allemaal. Met deze extra kennis heb ik het idee dat ik beter kan duiken en ook mijzelf meer vertrouwd en veiliger voel in het water. Ook liet hij ons regelmatig skills herhalen ondanks dat we er al voor geslaagd waren. Hoe meer kennis en skills je onder de riem hebt, hoe beter.

SSI duikcertificaat
Jeej! SSI Open Water


Conclusie

Zoals je hebt gelezen zitten er geen grote verschillen tussen PADI en SSI. De kwaliteit is vrijwel identiek en beide organisaties zetten ervaren nieuwe duikers op de wereld. Zelfs de duikinstructeurs die we gesproken hadden, hebben geen voorkeur maar wezen ons vaak op de financiële factor: PADI is gewoon duurder.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is je duikinstructeur. Het beste is eigenlijk om uitgebreid onderzoek te doen naar een goede duikschool of instructeur die bij jou past. Iemand die je op een veilige manier alle ins en outs van het duiken kan leren, iemand die jouw vertrouwen geeft en je super enthousiast kan maken voor je nieuwe hobby!


Ben je op zoek naar leuke duikspots van over de hele wereld? Wij zoeken ze voor je op!

11 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *