Duikvakanties

Indonesië: Dit zijn de leukste spots om te duiken in Amed, Bali

In het drukke, toeristische Kuta worden we opgepikt door onze chauffeur. De drukke snelweg langs de kust ruilen we snel in voor kronkelende bergwegen en rijstvelden zo ver je kunt kijken. Het puntje van vulkaan Agung laat zich zien tussen de wolken door en de rijstvelden veranderen in prachtige baaien waar op het strand ontelbaar veel vissersboten liggen.

Na uren rijden komen we op onze plaats van bestemming: Amed, of eigenlijk liggen we 15 a 20 minuten rijden buiten het ‘hoofdstadje’ in een, voor ons, onbekend vissersdorpje. Amed is niet de meest bekende plek onder toeristen. De dichtstbijzijnde attractie is de Tirta Ganga Tempel op zo’n 50 minuten rijden. Je kunt er hiken in de bergen met een lokale gids maar waar toeristen (zoals wij) vooral voor komen is de prachtige onderwaterwereld.


Waar ligt Amed?

In het noordoosten van Bali vind je Amed, op zo’n 2,5 uur rijden van het internationale vliegveld van Denpasar. Amed is eigenlijk een rij kleine vissersdorpjes die direct aan de kust liggen.


Wat is de beste duikperiode?

Duiken in Amed kan gedurende het hele jaar gedaan worden maar men kent in dit gebied toch wel een echt hoogseizoen. Dit loopt van mei t/m november. De twee beste duikmaanden liggen in het ‘shoulder’ seizoen: Mei en oktober.

De winterperiode, beter bekend als het regenseizoen, wordt gezien als een minder goede periode om te duiken omdat het regenwater het zicht kan verminderen in het noordoosten van Bali. Modder vanaf het binnenland kan de zee in stromen waardoor het water troebeler wordt. Echter, is dit niet altijd het geval en ligt het er aan waar precies de regen op het vaste land valt. In veel gevallen, volgens locals, is het zicht in de winterperiode vrijwel hetzelfde vergeleken met het rest van het jaar.
Wil je het water vrijwel voor jezelf hebben? Bezoek Amed dan de twee weken voor kerst. Deze tijd is het rustigste van het hele jaar!

Het regenseizoen is voor veel reizigers een reden om Bali te ontwijken. Door de ligging, achter het hoge gebergte van vulkaan Agung, is Amed een stuk droger dan het binnenland.


Het onderwaterleven 

De verschillende duikspots in Amed hebben ontzettend veel te bieden. Het koraal bestaat uit verschillende harde en zachte koraal zoals sea fans en sponzen. Regelmatig kom je grote scholen jack fish, trevallies en fusilier tegen. Barracuda’s, giant trevallys, murenen en tonijnen zijn veel voorkomende bewoners in het water bij Amed.
Ook haaien, roggen, inktvissen, octopussen en zeeschildpadden worden regelmatig op de verschillende duikspots gezien.
Marco-liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Ontelbaar veel soorten zeenaaktslakken, garnalen en kreeften leven er in de riffen. Een andere bijzondere bewoner is het pygmy zeepaardje. Je moet goed zoeken want ze zijn maar 2 cm groot!


Op zoek naar meer leuke duikspots in de buurt van Amed? Bekijk hier onze favoriete plekken van Tulamben


Duikschool- en hotelsuggestie

In Amed en de omliggende dopjes vind je ontelbaar veel duikwinkels die je in alle talen de skills van het duiken kunnen leren.
Na lang zoeken en hulp gevraagd te hebben in verschillende duikgroepen op Facebook kwamen we uit bij het Baliku Dive Center. Het mooie is dat ze er ook een resort (Baliku Dive Resort) bij hebben en pakketten aanbieden wanneer je er zowel duikt al overnacht: Kortingspakketten als het ware.

Booking.com


De leukste spots om te duiken in Amed

Voor de kust van Amed zijn er ontelbaar veel duikspots te vinden. Onmogelijk om ze allemaal in een korte tijd te bezoeken. Gelukkig zijn er een aantal die je gezien moét hebben. Zet deze op je to-do-lijstje!

Jemeluk Bay
Type: Shore dive
Level: Alle niveau’s
Diepte: 5-25 Meter
Stroming: Geen

Jemeluk Bay is een van de populairste plekjes in Amed. De baai wordt omringd door diverse hippe restaurantjes en gezellige hotels en home stays.
De gelijknamige duikplek is even populair. Zowel beginners als ervaren duikers kunnen hier hun hart ophalen. Vanuit de kust loop je direct de zee in waarna je vrijwel direct in aanraking komt met de prachtige onderwaterwereld.

Jemeluk Wall
Type: Shore of boat dive
Level: Alle niveau’s
Diepte: 10-40 Meter
Stroming: Laag

Jemeluk Wall is zowel per jukung als via een kustduik te bereiken. De aflopende muur vol koraal en ontelbaar veel leven duikt zo’n 40 meter de diepte in. Hierdoor is het ook een goede duikplek voor zowel beginners als gevorderde duikers.

Duiken in Amed
Traditionele jukung vissersboot

The Pyramids
Type: Boat dive
Level: Alle niveau’s
Diepte: 5-20 Meter
Stroming: Geen

Deze duikplek ligt iets verder van de kust af. Een lokale visser vaart je in zijn traditionele jukung boot naar de plek toe. Omdat de boot erg klein is trek je je uitrusting aan in het water, waarna je de de diepte in gaat.
De nagemaakte piramides zijn gemaakt om het koraal weer aan te laten groeien. En dat is gelukt: Je zult ontzettend veel leven vinden!

Bunutan
Type: Boat dive
Level: Gemiddeld niveau
Diepte: 10-40 Meter
Stroming: Gemiddeld/Drift Dive

Als je op zoek ben naar een leuke drift duik dan is Bunutan Reef een goede plek. De stroming hier wisselt en kan op slechte dagen behoorlijk sterk zijn. Wederom zal een lokale visser je hier naar toe brengen. Je duik begint in een relatief zanderig stuk waar je een grote eel garden zult vinden. Laat daarna de stroming je langzaam over het rif heen brengen, wat op sommige plekken wel 50 meter diep is!

Japanese Shipwreck (Lipah Bay)
Type: Shore dive/Wreck Dive
Level: Alle niveau’s
Diepte: 6-25 Meter
Stroming: Gemiddeld

Een kleine 3 kilometer van Jemeluk Bay vind je een gezonken scheepswrak. Er is weinig bekend over de geschiedenis van het schip. Het is niet eens zeker dat het wel een Japans schip is maar toch kreeg het deze naam omdat er Japanse toiletten gevonden zijn. Het wrak is zo’n 20 meter lang en ligt maar 15 meter van het strand af. Hierdoor is dit wrak ook een leuke plek voor snorkellaars.
Op deze duikplek worden vaak nachtduiken gehouden, maar door de sterke stroming zijn de condities niet altijd optimaal. Het wrak is omringt door zand wat het zicht kan verminderen.

Duiken in Amed


Reis jij binnenkort ook naar Indonesië? Dan mag een van deze reisgidsen niet ontbreken in je rugzak! Bestel hem snel!

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *