Duikvakanties

Indonesië: Voor de mooiste wrakken ga je duiken in Tulamben, Bali

Het is half 9 in de ochtend en springen met zijn tweeën in de achterbak van een kleine pick-up. Langzaam aan komt het leven op land op gang terwijl vissersboten met hun vangst terugkomen aan land. Het uitzicht over de zee en de baaien is prachtig in het vroege zonlicht. De lucht is helder en de gigantische vulkaan Agung is voor de eerste keer, op een wolkenpluk na, helemaal te zien. Dit gaat echt een geweldige dag worden denk ik terwijl de chauffeur over de small bergwegen raast naar de mooiste duikplekken van het noordoosten van Bali. Wij gaan naar wrakken duiken bij Tulamben!


Waar ligt Tulamben?

In het noordoosten van Bali vind je Tulamben op zo’n 2,5 uur rijden van het internationale vliegveld van Denpasar. Tulamben is een klein vissersdorpje gelegen aan de kust.


Wat is de beste duikperiode?

Duiken in Tulamben kan gedurende het hele jaar gedaan worden maar men kent in dit gebied toch wel een echt hoogseizoen. Dit loopt van mei t/m november. De twee beste duikmaanden liggen in het ‘shoulder’ seizoen: Mei en oktober.

De winterperiode, beter bekend als het regenseizoen, wordt gezien als een minder goede periode om te duiken omdat het regenwater het zicht kan verminderen in het noordoosten van Bali. Modder vanaf het binnenland kan de zee in stromen waardoor het water troebeler wordt. Echter, is dit niet altijd het geval en ligt het er aan waar precies de regen op het vaste land valt. In veel gevallen, volgens locals, is het zicht in de winterperiode vrijwel hetzelfde vergeleken met het rest van het jaar.
Wil je het water vrijwel voor jezelf hebben? Bezoek Tulamben dan de twee weken voor kerst. Deze tijd is het rustigste van het hele jaar!

Het regenseizoen is voor veel reizigers een reden om Bali te ontwijken. Door de ligging, achter het hoge gebergte van vulkaan Agung, is Tulamben een stuk droger dan het binnenland.


Lees ook onze favoriete duikplekken van Amed, Bali


Het onderwaterleven

Tulamben heeft ontzettend veel te bieden in een variateit in onderwaterleven. Of je nu op zoek ben naar grote vissen of houdt van macro fotografie, je bent hier aan het juiste adres!
Regelmatig kom je grote scholen jack fish, trevallies en fusilier tegen. Barracuda’s, giant trevallys, murenen en tonijnen zijn veel voorkomende bewoners in het water bij Tulamben.
Ook haaien, roggen, inktvissen, octopussen en zeeschildpadden worden regelmatig op de verschillende duikspots gezien.
Ontelbaar veel soorten zeenaaktslakken, garnalen en kreeften leven er in de riffen en rondom de wrakken. Een andere bijzondere bewoner is het pygmy zeepaardje. Je moet goed zoeken want ze zijn maar 2 cm groot!


Duikschool- en hotelsuggestie

Tulamben is een klein vissersdorpje waar je verschillende restaurantjes en duikresorts kunt vinden. Wil je meer keuze in duikscholen of hotels dan kun je gemakkelijk uitwijken naar Amed en de omliggende vissersdorpjes. Vanuit Amed is het een klein half uurtje rijden naar Tulamben.

Wij overnachtten in het Baliku Dive Resort in Amed en doken bij het gelijknamige duikcentrum. Het resort biedt kortingspakken aan wanneer je er slaapt en duikt.

Booking.com


Lees hier waarom wij kozen voor SSI in plaats van het bekende PADI certificaat


De leukste spots om te duiken in Tulamben

Voor de kust van Tulamben zul je verschillende leuke duikspots vinden voor alle niveau duikers. Van prachtig koraal tot bijzondere wrakken. Wij kozen de leukste er voor je tussen uit. Zorg dat je deze zeker op je lijstje zet!

USAT Liberty Shipwreck
Type: Shore dive/Wreck Dive
Level: Alle niveau’s
Diepte: 6-30 Meter
Stroming: Geen

De populairste duikplek van Tulamben (al niet van Bali) is het USAT Liberty Shipwreck. Het vrachtschip werd tijdens de tweede wereldoorlog geraakt door een Japanse torpedo. Men probeerde het schip te redden door naar Singaraja te varen maar uiteindelijk moest het schip bij Tulamben aan land getrokken worden. Tijdens een vulkaanuitbarsting in 1963 schoof het 120 meter lange wrak verder het water in en pas in de jaren ’80 werd het weer ontdekt. Gedurende deze periode heeft het marineleven er flink kunnen bloeien. Het is een must om het wrak in te gaan en het ruim te bekijken. Ook worden hier regelmatig night dives gehouden.

Duiken in Tulamben

Coral Garden
Type: Shore dive
Level: Alle niveau’s
Diepte: 5-15 Meter
Stroming: Gemiddeld

Deze gezonde koraaltuin ligt direct langs het USAT Liberty Shipwreck waardoor de duikspots goed te combineren zijn. Op deze plek vind je ook enkele structuren die geplaatst zijn om nieuw koraal aan te laten groeien en het prachtige onderwater leven verder uit te breiden. Hou je van fotograferen dan is deze plek voor jou!

Kuba ‘Boga’ Shipwreck
Type: Shore dive/Wreck Dive
Level: Gevorderd niveau
Diepte: 10-30 Meter
Stroming: Gemiddeld

Dit schip is pas in 2012 gezonken voor de kust van het vissersplaatsje Kubu om meer duikers te trekken. Het 85 meter lange wrak ligt op een diepte van 18-30 meter en is dus alleen bereikbaar voor duikers met een advanced certificaat. Langzaamaan komt er steeds meer onderwaterleven op het wrak af maar het hoogtepunt is toch wel de binnenkant bezoeken: Toiletten, beelden en een heuse Volkswagen uit de oorlogstijd zul je tegen komen!

Drop Off
Type: Shore dive
Level: Alle niveau’s
Diepte: 3-60 Meter
Stroming: Gemiddeld

Deze muur van lava is gecreëerd door vulkaan Agung tijdens de uitbarsting in 1963. De naam doet een behoorlijke eer aan de duikspot: Al op een diepte van 3 meter begint de muur van levendig koraal en stopt op een diepte van ongeveer 70 meter! Je zult hier een ontzettend grote variëteit aan onderwaterleven vinden.

USAT Liberty Shipwreck


Reis jij binnenkort ook naar Indonesië? Dan mag een van deze reisgidsen niet ontbreken in je rugzak! Bestel hem snel!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *