Emigratieverhalen

Emigreren Portugal: José begon een Bed & Breakfast in Valbona

‘Emigratieverhalen’ is een gastrubriek waarin emigranten vertellen over hun emigratie naar het buitenland. Raak geïnspireerd door hun verhuisverhaal, emigratie- en reistips! Wanneer ga jij het avontuur aan?

In deze editie introduceren wij José, in Portugal beter bekend als Josephina. Zij woont in het prachtige Portugal waar ze ontzettend actief is. Ze plant leuke rondreizen voor ‘Rondreizen Portugal’ en met ‘Portugalore’ houdt ze websites op orde en begeleid ze anderen die ook een kleinschalige accommodatie willen verhuren. Dit is allemaal met haar eigen Bed and Breakfast begonnen genaamd ‘Casa Traca’. Ga je binnenkort naar Portugal? Neem dan snel een kijkje op haar website, Facebook en Instagram. Wat een heerlijke plek om vakantie te vieren!

Ben jij een emigrant en lijkt het je leuk om je verhaal te delen? Bezoek dan deze pagina en neem contact met mij op!


Vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben José, althans zo heette ik in Nederland nu wordt ik doorgaans Josephina genoemd. In Portugal waar ik nu woon is José een naam voor een man en dan is het behoorlijk confronterend als blijkt dat ze zaken hebben gedaan/doen met een vrouw. Ik ben inmiddels 53 jaar en woon sinds 3 jaar in Valbona nabij Arganil in Portugal. Daarvoor heb ik altijd wel ergens in Noord-Holland gewoond maar reizen en ontdekken dat vind ik wel heel leuk.

Emigreren Portugal
José – eigen foto


Wat was de reden om naar Valbona, Portugal te emigreren?

Waarom Portugal? Het is ons vaak gevraagd maar geen specifieke reden. Mijn man wilde het allerliefste naar Suriname en ik naar Turkije. Beiden vielen om min of meer dezelfde redenen af: te ver van de kinderen, minder goede verbindingen, geen kansen voor buitenlanders om iets voor jezelf te beginnen en het economische en politieke klimaat was ook niet echt gunstig.

Echter, weg uit Nederland wilden we hoe dan ook. Er moest ook wel zon zijn maar ook seizoenen. De kinderen moeten makkelijk kunnen komen en wij naar hen indien nodig. Het economische en politieke klimaat moest ook nog eens vriendelijk zijn. Toen bleven voor ons Portugal en Spanje over. Ik mocht kiezen en heb dit met mijn gevoel gedaan want ik kende beide landen niet en heb voor Portugal gekozen. Het benaderd voor mij het dichtst het gevoel wat ik altijd in Turkije heb ervaren. Een land wat ik redelijk goed ken.


Hoe verliep het verhuizingsproces?

Wij hebben zelf alles uitgezocht en geregeld. Van het vinden en kopen van een huis, inschrijven in Portugal, ziektekosten regelen, uitschrijven in Nederland, auto importeren, de verhuizing regelen, de verbouwing van ons nieuwe huis. Alles wat er maar komt kijken bij een emigratie. Dit is ook niet zo gek want ik ben goed met getallen als assistent accountant, ik ben gek op regelen en organiseren en kan dit ook goed. Ik heb bijna 10 jaar gewerkt voor Koninklijke Visio en daar moest ik veel regelen, organiseren, bedenken, plannen schrijven. Deze en andere vaardigheden heb ik dus toegepast op de emigratie.

Daarbij komt dat ik mijn nieuwe land niet alleen een Bed and Breakfast ben begonnen maar ook een adviesbureau. Adviezen op het gebied van websites, ik maak – onderhoud en optimaliseer websites, maar ook adviezen voor mensen die willen emigreren naar Portugal vanuit Nederland én ik ondersteun en begeleid mensen die een Alojamento local willen beginnen in Portugal. Een alojamento local is een kleinschalige accommodatie voor verhuur. Hiernaast adviseer ik ook (rond)reizen door Portugal.


Wat vind je het leukste aan wonen in Valbona?

Het leukste aan hier wonen is het gemoedelijk en de vrijheid. Dit heeft er natuurlijk deels mee te maken dat ik niet meer in loondienst ben maar eigen baas. Ik werk meer dan ik in Nederland deed maar wel uitsluitend wat ik leuk vind om te doen. Vooral: ik werk in mijn eigen tijd met ruimte om naar het strand te gaan of een terrasje te pakken midden op de dag. Als dit in Nederland mogelijk was geweest dan was het daar waarschijnlijk hetzelfde geweest.

Echter in Nederland is deze levensstijl tegenwoordig niet meer haalbaar door het economische en politieke klimaat van meer en moeten. Hier hebben we minder nodig. De natuur is hier prachtig maar in Nederland ook. Echter wat hier zo extra speciaal maakt is dat natuur nog natuur is. Dunbevolkt, geen hoge torenflats en geen files.

Emigreren Portugal
Casa Trace

Zijn er dingen die je minder leuk vindt?

De keerzijde is dat alles ver weg is en zeker als het iets cultureler en mondainer is. Eén keer per week draait er een film in de bioscoop. Voor een musical moet ik naar de hoofdstad op 2 ½ uur rijden. Trouwens ook voor een concert, festival of wat dan ook. Dit zijn dingen die ik echt mis maar ook avondjes uit met vriendinnen.

Omdat de afstanden hier groter zijn, half uur rijden is niets, en de wegen nauwelijks tot niet verlicht. Het zijn kronkelige bergwegen, gaat niemand graag nog in het donker op pad. Kroegen zijn ’s avonds dan ook niet meer open na 21.30 uur. Wel zijn er bars en nachtclubs maar die leeftijd heb ik wel een beetje gehad.

Tja, en de taal dat blijft ook een dingetje. Ik leer het dat wel maar veel te langzaam. Dat heb ik zeker onderschat, als enige trouwens. De rest is ingecalculeerd en staan andere dingen tegenover maar die taal…


Hoe ziet de emigranten (of expat) gemeenschap eruit in Valbona? Is deze er of juist helemaal niet?

We gaan hier om met mensen van allerlei nationaliteiten dus ook Nederlanders. We zoeken ze niet speciaal op maar het is toch makkelijker communiceren in je eigen taal. We hebben een vaste vriendengroep met samengesteld uit diverse nationaliteiten dus ook Portugezen. De diepere vriendschappen zijn uiteindelijk toch met Nederlanders en Belgen (Nederlandstalige Belgen).


3 tips voor mensen die ook naar Portugal willen verhuizen

Is Portugal wellicht ook jouw land hou dan voor ogen dat Portugal een land is van formulieren en papieren. Het land is nu bezig met een gigantische digitale inhaalslag en streeft daarin zelfs onder andere Nederland ver voorbij. Heb je zaakjes dus goed voor elkaar en leg een map aan met alle belangrijke documenten en heb die altijd en overal bij je.

Daarnaast geldt in Portugal voor ambtelijke functies en posities nog steeds de vuistregel “het doet er niet toe wat je kan maar wie je kent”. Dit houdt in dat hoewel er landelijke wet- en regelgeving is veel ambtenaren op lagere niveaus deze niet kennen en derhalve foutieve of achterhaalde regels toepassen. Wees hierop bedacht en weet wat je rechten en plichten zijn.

Tot slot heb vooral geduld want het kan morgen ook.


Wat zijn de hoogtepunten van Portugal? Wat moeten we echt gezien of gedaan hebben?

Portugal is een prachtig en veelzijdig land. Ik beperk me dus met een drietal tips voor mijn eigen omgeving: De watervallen Fraga da Pena in de serra do Açor op een half uurtje van mijn huis vandaan. Indrukwekkende 25 meter hoge watervallen in leisteengebergte. Eén van de oudste historische dorpen van Portugal, beschermd, is Piódão. Het gehele dorp, de huizen etc., is gebouwd van leisteen tot de daken aan toe. Coimbra! De derde stad van Portugal met één van de oudste universiteiten van Europa en de oudste universiteitsbibliotheek.

Emigreren Portugal
Het kleine plaatsje Piódão


Lees hier meer emigratieverhalen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *