Singapore

Singapore: 7 low budget tips

Singapore, het hart van Azië, maar vergeleken met de rest van het continent heeft het maar bar weinig gemeen. Singapore is een van de rijkste landen op aarde. Levensonderhoud is er erg hoog en vrijwel alle levensmiddelen moeten worden geïmporteerd. Daarnaast stikt het van de expats en business lui die alleen maar luxe willen. De kosten aan een bezoekje Singapore kunnen dan ook behoorlijk snel oplopen. Maar niet getreurd naast alle luxe heeft Singapore ook veel te bieden voor de budgetreiziger. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.


Water

Ben je net zoals wij een echte waterdrinker? Dan heb ik goed nieuws: Singapore is het enige land in Azië waar kraanwater veilig te drinken is. En met veilig bedoel ik ook gewoon lekker. Er zit helemaal geen vieze chloorsmaak aan wat je in andere landen wel vaak hebt.

Als budgetreiziger kun je hier flink gebruik van maken. Neem je eigen fles mee en vul deze overal bij: Op metrostations, in je hotel, in winkelcentra, bij bekende bezienswaardigheden en zelfs op diverse wandelroutes door de stad staan speciale kraantjes.
Ook in een restaurant kun je gewoon kraanwater bestellen. Let wel op dat je op sommige plekken een flesje geserveerd krijgt, omdat je toerist bent. Bestel altijd duidelijk ‘ice water’. Bovendien is het nog gratis ook!


Overnachtingen

Budgetreizigers maken over de hele wereld gebruik van Airbnb, maar helaas is dit illegaal in Singapore. Een appartement verhuren mag wel voor een aantal maanden maar niet een week. Echter, er worden nog steeds kamers en appartementen aangeboden op Airbnb. Persoonlijk zou ik hier niet mee in zee gaan en kijken naar andere opties.

De meeste reizigers in Singapore kiezen ervoor om in een hostel te overnachten. Hostels zitten overal verspreid rondom downtown en in wijken zoals Little India en Chinatown. Met een beetje geluk weet je een bed op een gedeelde kamer te scoren voor maar S$15,00 per nacht.
De prijzen op populaire plekken liggen tussen de S$25,00 tot S$60,00.

Ben je van plan een privékamer te nemen dan is het wellicht de moeite waard om een vergelijking te maken met een hotel. In veel gevallen zit er bij een hotel gratis ontbijt, wat je vaak mist bij een hostel.

De echte avonturiers onder ons kunnen kiezen voor ‘couchsurfing’, het gratis overnachten bij een local of expat. Op deze manier kun je nog dieper de Singaporese cultuur in duiken. Met bijna 55.000 local hosts zit er altijd wel een goede match bij!


Eat Like a Local

Singapore heeft een ongelofelijk uitgebreid assortiment aan eten. Je kunt hier werkelijk alles krijgen en ook tegen elke prijs. Maar ook voor Singapore geldt: Eat like a local. Ga op zoek naar zogenoemde hawker centers of food courts. Wat is het verschil? Een hawker center zijn eetkraampjes in de buitenlucht. Food courts zijn binnen, voorzien van airco en vaak te vinden in winkelcentra. Food courts zijn daardoor ook iets duurder.

Bij goede hawker stalls staat een lange rij

In hawker centra en food courts heb je de keuze tussen ontelbaar veel maaltijden. Ze serveren Chinees, Koreaans, Japans, Indonesisch, Indiaans, Maleisisch, vegetarisch, Halal, koffie, thee, desserts en nog veel meer lekkers. Voor een flinke maaltijd betaal je hier tussen de S$1,00 tot hooguit S$10. Prijzen kunnen verschillen van populariteit van de kraam of locatie in de stad. Hoe dichter bij toeristische trekpleisters, des te duurder.

Het eten doet zeker niet onder voor de luxe restaurants in de stad. Het eten is vaak authentieker en op sommige plekken is de kwaliteit zo hoog dat enkele stalls zelfs een Michelinster hebben mogen ontvangen.


Altijd al in een sterren restaurant willen eten? Lees dan hier verder: Budget Michelin Ster eten in Singapore – coming soon

Free Flow en Ladies Nights

Het drinken van alcohol tikt in elk land aan. Maar alcohol in Singapore is duur. Ontzettend duur. Op een leuk dakterras in het centrum, op de Marina Bay Sands bijvoorbeeld, ben je al snel S$15-25 kwijt voor een drankje. Geen alcohol maar een glaasje fris? Ook daarvoor betaal je ongeveer S$10. Voor een gezellig avondje drinken moet je diep in de buidel tasten.

Maar voor wie deze stad doordeweeks bezoekt zijn er hier en daar leuke aanbiedingen te vinden, zogenoemde Free Flow Nights. Dit wil zeggen dat je voor een bepaald bedrag (vaak tussen de S$25-35) onbeperkt kunt drinken. Nee, geen fris maar wijn, rosé en lekkere bubbeltjes.

Ben je een dame, dan heb je op de meeste plekken extra geluk: Diverse bars geven doordeweeks gratis toegang aan dames of bieden échte free flow drankjes aan. Precies, onbeperkt drinken voor nul dollar! Een van mijn favoriete plekken is The Exchange in Asia Square Tower.


Vervoer

Hoewel gewone taxi’s en ritjes in een Grab ook vrij goedkoop zijn in Singapore, is het nog goedkoper om met de metro of bus te reizen. Beide systemen zijn ontzettend goed ontwikkeld en je kunt gemakkelijk overal komen. Het goedkoopste ritje met de metro is S$0,77 en het duurste S$2,00. Je kunt dus heel Singapore door reizen voor maar S$2,00!

Op de metrohalte van het Changi vliegveld kunt je bij de kiosk een NETS Flashpay card kopen. Deze kaart kost S$12 waarvan SG$7 direct gebruik kan worden voor ritten met de metro of bus. Indien nodig kun je deze kaart gemakkelijk opladen (zoals een OV-Chipkaart) bij de vele automaten op de stations. Verlaat je Singapore dan kun je bij dezelfde balie het geld wat er nog op staat weer terug krijgen.

Er wordt ook een ‘Singapore Tourist Pass’ verkocht waarmee je voor een vast bedrag per dag onbeperkt kunt reizen. Echter, is de prijs daarvan erg hoog en zul je veel tijd onder de grond moeten besteden. De leukste en goedkoopste manier om deze stad te ontdekken is nog altijd ouderwets wandelen!


Low budget shoppen

Singapore staat niet alleen bekend om lekker eten maar ook om de ontelbare winkelcentra. Je hebt hier maanden nodig om alle malls te kunnen bezoeken.

De bekendste zijn natuurlijk Orchard Road en de gigantische shopping mall in Marina Bay Sands, maar helaas kunnen we niet allemaal ons een leuk shirtje van Gucci, Prada of Dior veroorloven.

De budgetshopper gaat naar Chinatown, Little India, Haji Lane of Bugis Street. Hier kun je ook veel leuke souvenirs vinden. Ben je echt op zoek naar koopjes bezoek dan het Mustafa Centre in Little India. Het feit dat ze een Louis Vuitton tas bestempelen met ‘100% genuine’ zegt al genoeg. Het is een gigantische shopping mall die werkelijk alles verkoopt: Van shampoos tot goud en elektronica tot bananen. Het is er warm, druk en luidruchtig maar een belevenis die je meegemaakt moet hebben.


Gratis activiteiten

Zoals elke grote stad biedt ook Singapore veel gratis activiteiten aan. Voor zowel jong en oud is er in de stad wel iets te doen. Denk hierbij aan gratis concerten, filmavonden, museumdagen, wandelingen door verschillende wijken, natuurparken, lichtshows door de stad, tempelentrees, marktjes en leuke festivals. Bezoek voor vertrek de officiële website van Singapore om te kijken wat er allemaal georganiseerd wordt.

Singapore Night Festival

Ondanks dat er veel georganiseerd wordt in de stad wil niet zeggen dat mensen er snel genoeg van krijgen. Wanneer er iets gratis is, is het druk. Ook de lokale bevolking is er dol op! Ga dus op tijd of indien mogelijk bezoek de stad op weekdagen.


Natuurlijk hebben wij nog veel meer tips voor je reis naar Singapore. Deze check je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *