Informatie over Emigreren

We wonen al vijf jaar in het buitenland, een korte terugblik

Vroeg in de ochtend zit ik aan het ontbijt, haastend want het is mijn tweede werkdag na een maand lange vakantie en kon mijn bed weer eens niet uit komen. Ik krijg een herinnering van Facebook: 5 jaar geleden. ‘Off we go!!’ staat er boven een landkaart die een vliegroute van Schiphol naar het Raleigh-Durham Airport in Amerika laat zien. Direct krijg ik flashbacks van de periode waar we ongeveer een jaar naartoe gewerkt hadden. Ons huwelijk, het afscheidsfeest en het afscheid op Schiphol wat voor mij destijds voelde alsof ik voor een langere tijd op vakantie ging. Inmiddels zitten we al vijf jaar in het buitenland, wat gaat de tijd toch hard!


Wonen in Amerika

Vijf jaar geleden vertrokken we naar Amerika voor vier hele jaren. Voor we vertrokken vroegen mensen al: ‘Je komt toch wel terug he?’ ‘Ja zeker! Pff, vier jaar is super lang, dan hebben we er vast al lang genoeg van!’
Wisten wij veel dat we twee jaar in ons Amerika avontuur stiekem andere opties zouden gaan bespreken en overwegen. Dat we nog helemaal niet genoeg zouden hebben van alle nieuwe dingen die we zouden leren over andere culturen maar ook over onszelf.

In Amerika bouwden we een compleet nieuw leven op met ons eerste appartement en auto, nieuwe vrienden, andere baan en hobby’s. Iets wat niet zomaar aan komt waaien en waar we ongelofelijk veel tijd in gestoken hebben. Maar ik kan zeggen het was het 1000% waard (nee geen honderd maar duizend!).

De tijd ging langzaam, maar tegelijkertijd toch ook heel snel. Vreemd hoe zo’n beleving gaat. Drie jaar in ons Amerika avontuur moesten we de knoop toch doorhakken en beslissen wat we wilden voor onze toekomst. Met toekomst bedoel ik waar we wilden zijn over één jaar.

Het idee dat sommige mensen hun zomervakantie een jaar vooruit plannen schiet me te binnen. Vreemd, een zomervakantie van twee weken naar de zon veranderd je leven niet dramatisch. Terwijl onze keuze dat juist wél weer zou doen. Ons leven staat in een heel ander perspectief wat voor sommigen niet te bevatten is.

vijf jaar in het buitenland
Aankomst in Amerika met al ons hebben en houden


Wonen in Singapore

En ineens vloog het laatste jaar in Amerika om. Voor we het wisten namen we afscheid van onze nieuwe vrienden en collega’s, verkochten we onze spullen aan de nieuwe bewoners van ons appartement en maakten we nog een mooie afsluitende rondreis.

Een jaar geleden waren we nog aan het settelen in Singapore, wennen aan de nieuwe cultuur, op zoek naar een fatsoenlijke supermarkt en opnieuw nieuwe vrienden aan het maken. Wat gelukkig allemaal een stuk makkelijker ging dan in Amerika. Ze zeggen niet voor niets al doende leert men en ervaring hadden we na vier jaar wel genoeg.

Inmiddels zijn we compleet gesetteld of in ieder geval in hoe ver dat mogelijk is. We hebben werk en dragen ons steentje bij, ook op lokaal niveau, aan de maatschappij in Singapore.

Maar wat gaat de tijd toch ongelofelijk hard! Misschien omdat we hier totaal geen benul hebben van welke maand het eigenlijk is. Door de eindeloze zomer lijkt de tijd niet vooruit te gaan maar toch is daar ineens kerst en oud en nieuw, en ineens is het weer zomer en lees je op de vroege ochtend de Facebook herinnering dat je al vijf jaar in het buitenland woont.

vijf jaar in het buitenland
Onderweg van Amerika naar Singapore


Wat brengt de toekomst?

Je kent ze wel die vragen die mensen wel eens stellen: ‘Waar zie je jezelf over vijf of tien jaar?’ Soms krijg je ze zelfs tijdens een sollicitatie. Zo is ook hier de vraag ‘Hoe lang blijf je in Singapore?’ aan de orde van de dag. De meeste mensen die wij spreken weten hier wel een antwoord op, omdat ze een contract hebben van een x aantal jaar. Andere mensen willen simpelweg niet langer blijven.

Het antwoord op deze vraag blijf ik tot op heden nog veel mensen schuldig. Voor iemand die om de paar jaar opnieuw plannen moet maken voor de toekomst is vijf jaar een eeuwigheid ver weg. Hoe stressvol het ook is, steeds een nieuwe keuze maken, ergens is het ook wel fijn: opnieuw kunnen reflecteren op je leven en de mogelijkheid hebben om samen nieuwe paden te bewandelen die eerder onmogelijk leken of waar je gewoon niet aan gedacht hebt.

Op het moment zitten we prima hier in Singapore en maken ons nergens heel erg druk over. Over twee jaar zien we wel weer verder, want tegen die tijd loopt Willems nieuwe contract af. Wie zal het ons vertellen wat de toekomst brengt de komende vijf jaar in het buitenland?


Wil je meer persoonlijk blogs lezen over wonen in het buitenland? De vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *