Malediven

Met deze tips kies je gemakkelijk het perfecte eiland in de Malediven

De Malediven is een eilandengroep in de Indische oceaan, net ten zuidwesten van India. Het land bestaat uit 1200 eilanden verdeeld over 22 atollen of eilandengroepen. Bijna 200 van de eilanden zijn bewoond en worden onderverdeeld in lokale eilanden en resorteilanden. Maar, met 200 eilanden aan opties lijkt de keuze niet alleen eindeloos maar ook overweldigend. Vooral wanneer je de Malediven voor de eerste keer gaat bezoeken is het moeilijk een weg vinden. Hoe kies ik het perfecte eiland in de Malediven? Met de onderstaande tips hopen wij je op weg te helpen.


Het budget bepaalt je eiland in de Malediven

De keuze tussen een resort- of een lokaal eilanden heeft hoofdzakelijk te maken met je budget. Een nacht op een prachtig resort met alle luxe die je je maar voor kunt stellen kost al gauw honderden euro’s per nacht. Voor velen een onbetaalbare droom.

Echter, sinds 2010 is het mogelijk om voor de lokale bevolking een eigen guest house te openen op lokale eilanden. De overnachtingsprijs van een guest house is al vanaf zo’n 30-40 euro per nacht (vaak inclusief ontbijt). Verwacht overigens geen luxe. De kamers zijn basic ingericht maar je krijgt wel ontzettend goede service omdat de locals die een eigen guest house beginnen vaak ervaring hebben met het werken op resorts.

eiland Malediven
Een kleurrijk guest house op Rasdhoo


Er gelden andere regels op de verschillende eilanden

Wist je dat de Malediven een moslimland is? Wij ook niet voor we onszelf verdiepten in het paradijselijke land. Hierdoor hebben de lokale eilanden en resorteilanden ietwat andere regels.

Zo mag er op de lokale eilanden geen alcohol geïmporteerd, geschonken of gedronken worden. Dit is echt ten strengste verboden! De vraag is nu, hoe noodzakelijk is dat biertje of die cocktail tijdens een prachtige zonsondergang voor je? Op resorteilanden daarentegen wordt wel alcohol geschonken, zo veel als je wilt als je maar een flinke euro neerlegt.

Ten tweede mag je niet zomaar overal rondlopen in bikini of in je zwembroek. Op de lokale eilanden wordt er van je verwacht dat je je schouders en knieën netjes bedekt. Vaak worden korte broeken wel toegelaten op het eiland, maar vraag dit vooraf even na bij de eigenaar van je guest house. Op resorteilanden is dit totaal geen probleem en mag jij rondlopen zoals je wilt.

Op resorteilanden mag je op elk strand zonnen en zwemmen in de zee. Op lokale eilanden is dit niet toegestaan. Omdat er tegenwoordig veel meer toeristen naar de Malediven komen, heeft elk eiland wel een ‘Bikini Beach’. Dit is een speciaal strand voor toeristen waar je dus heerlijk in je bikini mag zonnen en zwemmen in zee.

Ga bij jezelf dus na of je de ietwat strengere regelgeving op de lokale eilanden de moeite waard vindt. Wil je toch de sfeer op een resort meemaken? Boek dan een excursie naar een resorteiland.


Lees hier alles wat je moet weten over
duiken op het eiland Rasdhoo – coming soon!


Welke activiteiten wil je doen?

De Malediven is echt een zon, zee en strand vakantie. Veel cultuur, zoals in andere landen, is er helaas niet te vinden. De meeste cultuur vind je op het hoofdeiland, Malé. Trek tijdens je vakantie een halve tot hele dag uit om de hoofdstad te verkennen, al is het maar omdat Malé compleet anders is dan de andere eilanden.

Bedenk voor je gaat boeken wat je wilt doen. Lekker relaxen, zonnen en snorkelen kun je vrijwel op elk eiland doen, maar duiken of snorkelen met manta roggen of diverse soorten haaien, zoals walvishaaien, is wat meer lokatie- en seizoensgebonden. Hetzelfde geldt voor andere watersporten zoals golf-, kite- of windsurfen. Als je weet wat je wilt doen, dan kun je daar gerichter op zoeken.

eiland Malediven
Eindeloze stranden van de Malediven


Hoe ver wil je reizen in de Malediven?

De Malediven is een uitgestrekt land. Van noord naar zuid meet het ruim 800 kilometer. Hoe verder je van het hoofdeiland afreist, des te minder toeristen je tegen zult komen, maar daar staat tegenover dat je vakantie duurder wordt. De vluchten met de lokale vliegtuigmaatschappij, Maldivian, kunnen behoorlijk aan de prijs zijn, vooral in het hoogseizoen.

Resorteilanden hebben vaak een eigen speedboat of watervliegtuig ter beschikking. Een retourtje van en naar het vliegveld zit vaak inbegrepen in de kamerprijs.

De prijs van het vervoer naar lokale eilanden kan flink uiteenlopen en zo ook de reistijd. Lokale ferries of slow boats zijn ontzettend goedkoop, vaak maar een of twee Amerikaanse dollar, maar zoals de naam zegt, ze zijn langzaam! Een ritje naar een eiland kan je zo drie à vier uur kosten.
Daarnaast is er de speedboat. Deze is iets duurder, zo rond de $45 per persoon voor een enkele reis. De speedboat kan je binnen een à twee uur naar de mooiste eilanden brengen!

De derde optie is een watervliegtuig. Niet alleen de snelste en meest bijzondere optie maar ook meteen de duurste. Een ritje met het vliegtuig naar een lokaal eiland kost je al snel $200 per persoon!

eiland Malediven
Met de lokale ferry naar Malé


De beste eilanden voor backpackers in de Malediven

Steeds meer backpackers komen erachter dat je op een klein budget de prachtige Malediven kunt bezoeken. Enkele eilanden zijn zich de laatste jaren flink aan het ontwikkelen en richten zich dan ook steeds meer op deze doelgroep. Dit zijn de populairste eilanden voor backpackers:

Maafushi
Dit eiland staat met stipt op nummer één! Het is een van de grootste en populairste lokale eiland van de Malediven. Vanuit de hoofdstad Malé, Vilingili ferry terminal, is het een half uurtje varen met de lokale ferry. Op het eiland vind je verschillende restaurants en guest houses. Hoewel alcohol verboden is op de Malediven, heeft Maafushi een floating bar waar je vanaf het eiland naartoe gebracht kunt worden om voor een flinke prijs cocktails te drinken.

Rasdhoo
Hoewel een stuk kleiner dan Maafushi heeft Rasdhoo veel leuks te bieden, vooral wanneer je van duiken houdt. Dit local island heeft verschillende gezellige restaurants en guest houses voor een klein budget. Het eiland is met een directe ferry vanuit het vliegveld te bereiken. De tocht duurt ongeveer 1 uur met een speedboat en 3 uur met de lokale ferry.

Thulusdhoo
Thulusdhoo is een populair eiland, vooral onder de surfers. Het backpackerseiland biedt niet alleen goedkope accommodatie maar ook de beste surf van het land. Vanuit Malé vertrekt er elke 10 minuten een local ferry naar het eiland. Deze doet er ongeveer 90 minuten over.

Ukulhas
De ferry van Rasdhoo vaart na aankomst direct verder richting Ukulhas, wat ongeveer 30 minuten duurt met een speedboat en een uur met de lokale ferry. Ukulhas is vooral erg populair bij Italianen.

eiland Malediven
Wat een uitzicht vanuit het vliegtuig!


Kom alvast in de stemming!

Heb jij een vakantie geboekt naar een prachtig eiland op de Malediven en kun je geen genoeg krijgen van al het moois wat je te wachten staat? Of wellicht ga je eilandhoppen en zoek je nog inspiratie. Bestel dan snel dit toffe boek!


Lees hier meer tips over de Malediven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *