Maleisië

Maleisië: 10 x doen in Kota Kinabalu, Sabah (Borneo)

Hoeveel mensen het wel niet gevraagd hebben: Waarom ga je in godsnaam vijf dagen naar Kota Kinabalu in Borneo? Borneo heeft zóveel meer te bieden. Kota Kinabalu is verschrikkelijk saai. Waarom maak je niet een rondreis?
Ik probeerde me te verdedigen met ‘We gebruiken het als uitvalsbasis en zullen er bijna niet zijn’. Maar de meeste mensen verklaarden ons toch nog voor gek. Zo verschrikkelijk kan het toch niet zijn? Het is bovendien de hoofdstad van de staat Sabah…

Gelukkig viel het voor ons allemaal ontzettend mee en snap ik niet waar al deze verschrikking vandaan komt. Kota Kinabalu, of KK in de volksmond, vonden wij echt perfect als uitvalsbasis om leuke dingen in de omgeving te ontdekken. De stad heeft dan misschien wel geen honderden topattracties maar is dat wel echt nodig? KK wordt steeds hipper met straatkunst en hipster barretjes en hostels, ik ben er van overtuigd dat het over een paar jaar booming is!


1. Signal Hill Observatory Platform

De locatie in de heuvel net buiten de stad maakt van Signal Hill een van de beste plekken in KK om een prachtige zonsondergang te zien. Ook overdag heb je een mooi uitzicht over de stad en de omringende eilanden.
De meeste bezoekers nemen een goedkope taxi de berg op, maar voor de avonturiers is er het Signal Hill Trail. Het is een korte maar soms steile wandeling door een bebost park aan de voet van de heuvel. Het is dicht begroeid: Je hebt niet eens het idee dat je midden in de stad bent! Eenmaal boven, neem een lekker drankje in het view Cafe en geniet van het uitzicht.

Uitzicht Kota Kinabalu Sabah Borneo


2. Kota Kinabalu Heritage Walk

Het toeristencentrum organiseert dagelijks een historische wandeling door de stad onder begeleiding van een gids. Heb je geen tijd dan kun je deze wandeling natuurlijk ook zelf maken. De belangrijkste historische punten in de stad zijn: De Padang, The Atkinson’s Clock Tower, Gaya Street (of Bond Street), Jesselton Hotel, Malaysia Monument, Municipal Council, North Borneo War Memorial, Sabah Tourism Board building en Australia Place.


3. Straatkunst

Zoals in veel plekken tegenwoordig is de straatkunst in KK ook erg populair. Op verschillende plekken in de stad zijn muren en gebouwen prachtig beschilderd. Een van de populairste plekken is de ‘Pillars of Sabah’. Betonnen pilaren zijn versierd met (ernstig) bedreigde diersoorten van de Sabah regio. Er wordt aandacht gevraagd voor het beschermen van deze dieren en om klimaatproblemen te behelpen. Door middel van informatieve bordjes kom je meer te weten waar de pilaren over gaan.

Pillars of Sabah Kota Kinabalu Sabah Borneo


4. Pasar Besar

Langs Jalan Tun Fuad Stephens vind je verschillende markten die zowel overdag als ‘s avonds bezocht kunnen worden. Pasar Besar Kota Kinabalu is de grootste overdekte markt van de stad. Hier kun je alles krijgen van specerijen, groente, fruit of lekkere Maleisische snacks voor onderweg. Achter deze markt vind je de vismarkt waar lokale vissers de verse vangst van de dag proberen te verkopen. Je zult hier niet alleen simpele vissen vinden maar ook haaien, roggen en enorme tonijnen.

In de avond gaat de traditionele avondmarkt open. Deze ligt direct naar de night food market en is niet overdekt. Ook hier kun je verschillende soorten groentes, fruit en snacks kopen.

Op zoek naar een handige reisgids? Wij kunnen niet zonder de Lonely Planet op reis. Deze gids staat vol handige tips en leuke ‘off the beaten track’ activiteiten. Bestel hem snel via Bol.com!


5. Night food market

Ben je een echte food lover en hou je er van om de lokale keuken te ontdekken dan is deze food market de place to be! Het is er heet, de lucht ziet wazig van alle rook van de barbecues, verse vis ligt uitgestald in grote bakken met ijs en locals proberen je naar hun stalletjes te lokken. Het is een hele beleving. Vrijwel elk gerecht wordt hier vers voor je klaargemaakt. TIP: Probeer het lokale Sabah gerecht latok, een zeewier salade met limoen en chili. Heerlijk!

Night market Kota Kinabalu Sabah Borneo


6. Handicraft Market

Voor de shoppers is er de handicraft market, ook wel bekend als de Filipino Market omdat de stalletjes vooral bemand worden door mensen uit de Filipijnen. Hier kun je terecht voor al je souvenirtjes: magneetjes, beeldjes, sieraden, pennen, tasjes, noem maar op. Als je iets zoekt, gegarandeerd dat ze het daar hebben!


7. Moskeeën

Natuurlijk heeft Kota Kinabalu verschillende moskeeën die bezocht kunnen worden. De meest prominente moskeeën zijn de Kota Kinabalu City Mosque en de Sabah State Mosque.

De Sabah State Moskee ligt in het zuiden van de stad. De moskee passeer je wanneer je van en naar het vliegveld rijdt. De City Mosque ligt aan het water ten noorden van de stad, net buiten het centrum. De moskee is gemakkelijk te bereiken met een taxi of huurauto.


8. Kota Kinabalu Waterfront

Het KK Waterfront is zo’n typische toeristische boardwalk: Gezellige restaurantjes en barretjes wisselen elkaar af en vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over de vissersboten, de eilanden voor de kust en de prachtige zonsondergang. Het is een heerlijke plek als je het hawker eten beu bent, je wat uitgebreider wilt eten of de avond af wilt sluiten met een lekker drankje.


Maleisië is een van onze favoriete landen in Azië!
Klik hier om meer artikelen te lezen


9. Jesselton Point

Jesselton Point is de ferry terminal gelegen in het noorden van Kota Kinabalu. Vanuit hier kun je de ferry nemen naar Labuan, Brunei en Tunku Abdul Rahman Park. Je vindt er verschillende winkeltjes en lokale eetgelegenheden. Jesselton Point is ook een populaire plek om de zonsondergang te bekijken.


10. Tunku Abdul Rahman Park

Hoewel het niet direct in de stad ligt, wordt het toch vaak bij elkaar uitgesproken. Direct voor de kust van KK ligt het prachtige Tunku Abdul Rahman Park (TARP). Het bestaat uit verschillende eilanden met witte stranden en prachtig blauw water. Het is een van de beste plekken aan de Sabah westkust om te duiken of snorkelen. Vanuit Jesselton Point kun je de ferry nemen naar de verschillende eilanden. Wil je gaan duiken dan is het aan te raden om voortijdig een tour te boeken.

Strand in Kota Kinabalu Sabah Borneo
Pulau Gaya, Tunku Abdul Rahman Park


Leuke eetplekjes in Kota Kinabalu

Wij gebruiken KK als uitvalsbasis om in de omgeving leuke dingen te bezichtigen. Aan het begin van de avond kwamen wij na een dag vol avontuur weer terug aan in de stad. Wat ben je dan? Precies, super hongerig! KK heeft ontzettend veel leuke plekjes om ‘s avonds goed en goedkoop te eten.

  • Jalan Kota Kinabalu Lama 1 is een kleine straat waar geen verkeer mag komen. Je vind hier zowel lokaal als internationaal eten. De straat is sfeervol aangekleed, er is muziek en gezellige terrasjes.
  • El Centro: Hoewel deze plek al door veel toeristen gevonden wordt is het echt de moeite waard om hier te eten. Spotgoedkoop voor een overheerlijke Mexicaanse maaltijd of cocktails.
  • Asia City Open Air Food Court gelegen langs Jalan Kampung Air 2. Deze straat is ‘s avonds druk bezocht vanwege het goedkope hawker eten.
Traditioneel gerecht Latok

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *