Duikvakanties

Maleisië: Duiken in Kota Kinabalu, Sabah (Borneo)

Met twee andere duikers en twee gidsen zitten we op zweterige plastic stoeltjes bij een willekeurig eetkraampje op Jesselton Point. De regen komt met bakken uit de lucht gevallen. Pulau Gaya, een eiland wat maar een paar honderd meter voor de kust van Kota Kinabalu ligt, is verdwenen in een dikke grijze waas. Na drie uur wachten wordt het duiken in Kota Kinabalu voor vandaag afgeblazen. De moesson is maanden te vroeg begonnen. De volgende dag besluiten we een tweede poging te nemen. De zon schijnt volop en we vertrekken met een speedboot naar het Tunku Abdul Rahman Marine Park. Hier gaan we de prachtige onderwaterwereld bekijken.


Waar ligt Kota Kinabalu?

Kota Kinabalu is de hoofstad van de provincie Sabah op het Maleisische deel van Borneo. Het kleine stadje ligt aan de kust in het noordwesten van het eiland. Kota Kinabalu beschikt over een eigen internationaal vliegveld wat 15 à 20 minuten rijden van het centrum af ligt.


Beste duikperiode

Hoewel je gedurende het hele jaar in Kota Kinabalu kunt duiken is de beste periode van maart tot en met november. Dit is de droge periode waarbij je het meeste zicht hebt en het beste weer.
Ben je op zoek naar walvishaaien dan kun je deze stad het beste in de wintermaanden bezoeken. December tot en met maart wordt gezien al de beste periode om te duiken met walvishaaien. Houdt er rekening mee dat in deze periode het zicht een stuk minder kan zijn vanwege hevige regenval.


Meer toffe duikspots in Azië vind je hier!


Het onderwaterleven

Het onderwaterleven voor de kust van Kota Kinabalu is ontzettend veelzijdig. Het park is een beschermd gebied waardoor het koraal weer op kan bloeien en men schat het aantal vissoorten op 364. Je zult er voornamelijk kleinere vissen tegenkomen, maar ook is er de kans dat je gigantische kreeften, blauwgespikkelde pijlstaartroggen, octopussen, zwartpuntrifhaaien, zeekatten of zeeschildpadden ziet.

In november tot en met februari is er een verhoogde kans dat je walvishaaien tegenkomt. Er zijn enorme zwermen krill te vinden in het park waar de walvishaaien op af komen.

Duiken in Kota Kinabalu, Maleisie Borneo
Vanwege de storm was het zicht erg troebel


Duikschool- en hotelsuggestie in Kota Kinabalu

Kota Kinabalu is een populaire plek om te gaan duiken en snorkelen. De lijst van verschillende duikscholen is lang en bestaat voornamelijk uit PADI. Momenteel (2019) is er nog maar één SSI duikschool aanwezig.

Onze eerste ervaring was met Dive Borneo Bah, waar we helaas niet mee gedoken hadden vanwege het slechte weer. Ze boden echter wel een ontzettend goede en snelle service.
De tweede dag gingen we mee met Scuba Junkie omdat de andere organisatie vol was. Scuba Junkie beschikt over 2 ruime boten en duikers van hetzelfde niveau worden bij elkaar ingedeeld. De crew is vriendelijk, grappig en stelt veiligheid voorop, zoals verplichte buddy checks voor elke duik. Boekingen alleen mogelijk via telefoon, email of bij hun vestiging.

Wij overnachtten in het Shangri-La KK Hotel gelegen in het centrum van de stad. Een mooi en schoon hotel wat een kwartiertje lopen van de Jesselton Jetty af ligt, of je neemt de taxi voor maar 1 euro! Vul hieronder direct je beschikbare data in!

Booking.com


De leukste spots om te duiken in Kota Kinabalu

Er zijn verschillende duikmogelijkheden voor de kust van Kota Kinabalu: de eilanden binnen het Tunku Abdul Rahman Marine Park of Pulau Sepangar. Het grootste verschil is de aanwezigheid van andere watersportliefhebbers. Pulau Sepangar is minder toeristisch en heeft daardoor minder duikers. Er zijn echter niet veel organisaties die Pulau Sepangar aanbieden.

Tunku Abdul Rahman Marine Park is de meest populaire duikplek en beschikt over meer dan 25 duikspots die geschikt zijn voor verschillende niveau’s.

Duik plattegrond van Kota Kinabalu, Maleisie Borneo
Alle duikspots in het TARP – Kaart van Scuba Junkie

Ron’s Reef
Type: Boat Dive, Rif
Level: Alle niveau’s
Diepte: 8-20 meter
Stroming: Geen

Ron’s Reef is genoemd naar zijn ontdekker en die had ‘t niet mis! Het rif barst van de verschillende soorten koraal en kleine vissoorten. Daarom is het Ron’s Reef wellicht de populairste duikplek van het park.

Nemo: Duiken in Kota Kinabalu, Maleisie Borneo

Fish Feeding
Type: Boat Dive, Rif
Level: Alle niveau’s
Diepte: 8-20 meter
Stroming: Geen

Deze duikspot ligt dicht bij de jetty van Pulau Sapi. Omringd door andere boten (deze liggen te wachten op de hordes toeristen op het eiland) ga je het water in. Toch kom je gelukkig maar weinig andere duikers tegen.

Turtle House
Type: Boat Dive, Rif
Level: Alle niveau’s
Diepte: 8-20 meter
Stroming: Geen

Zoals de naam zou voorspellen stikt het hier van de schildpadden. Niets is minder waar! Onze guide heeft maar één schildpad gezien in een jaar tijd. Turtle House ligt voor de kust van Pulau Gaya, het grootste eiland van het park.

Duiken in Kota Kinabalu, Maleisie Borneo


Reis jij binnenkort ook naar Maleisisch Borneo? Dan mag deze reisgids niet ontbreken in je rugzak! Bestel hem snel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *