Emigratieverhalen

Emigreren naar Kenia: Charles zetten zijn eigen reisbureau op

‘Emigratieverhalen’ is een gastrubriek waarin emigranten vertellen over hun emigratie naar het buitenland. Raak geïnspireerd door hun verhuisverhaal, emigratie- en reistips! Wanneer ga jij het avontuur aan?

In deze editie introduceren wij Charles die door middel van een stage en lang rondreizen, permanent verhuisd is naar het prachtige Kenia. Hij schreef een businessplan en zetten zijn eigen reisbureau ‘Charlie’s Travels‘ op. Bij hem kun je terecht voor avontuurlijke en op maat gemaakte reizen uit diverse Afrikaanse landen. Om een goede impressie te krijgen volg Charles dan via Instagram of Facebook. Benieuwd naar Charles zijn verhaal? Lees dan snel verder!


Vertel, wie ben je en waar kom je vandaan?

Hé, ik ben Charles en ik woon inmiddels sinds 2014 op het Afrikaanse continent. Ooit voor een stage in het kleine provinciestadje Kisumu gekomen en vervolgens nooit meer vertrokken. Wel uit Kisumu, waar de community zo klein was dat het na twee jaar aanvoelde als een klein Hollands dorpje. De rest van Kenia trok me ontzettend en daarom pakte ik mijn 125cc motor om off-the-beaten-track te gaan en het land eens echt te ontdekken. Na anderhalf jaar van rond crossen over de zandwegen en geweldige mensen ontmoeten, streek ik neer in Nairobi. Dit was voor de afgelopen 3 jaar mijn thuisbasis en is de home town van Charlie’s Travels, mijn reisbureau. Inmiddels hebben we kantoren in Oeganda en Zuid-Afrika en woon ik dus afwisselend in deze drie landen.

emigreren kenia
Charles


Waarom ben je naar Nairobi verhuisd?

Het begon met mijn idee om een business op te gaan zetten in Kenia. Ik wilde meer vrijheid ervaren en eigenlijk wilde ik gewoon in Kenia een baan vinden om daar te gaan wonen. Ik dacht, ik begin met een stage in dat land, gewoon eens om te kijken hoe het er is. Geweldig, gaaf, zo veel te zien. Ik wilde blijven en dus schreef ik een business plan en startte met Charlie’s Travels. Eerst nog allemaal heel kleinschalig maar inmiddels hebben we 40 Angels verspreid wonen over Kenia, Tanzania, Oeganda en Zuid-Afrika die voor het reisbureau werken!


Hoe verliep het verhuizingsproces?

Ik heb gewoon alles zelf geregeld. Tas gepakt, vliegtuig ingestapt en gaan. De tweede keer dat ik vloog, heb ik weer wat meer meegenomen en zo krijg je van alles hier. Omdat ik ook al het idee had veel mensen aan te nemen voor Charlie’s Travels, zocht ik meteen naar een grote compound om te huren, zodat wonen en werken op één plek kon. Na iets van 50 huizen te hebben bezocht, vond ik dit pareltje en ben ik nooit meer vertrokken. Ik woon er samen met zo’n 12 andere Angels en de vibe van het huis is geweldig. Een work & lifestyle community is het, met een groot kantoor, een jungle-tuin en genoeg slaapkamers voor alle bewoners. 


Wat vind je het leukste aan de plek waar je nu woont?

Het groene dat Nairobi ook te bieden heeft. Niet alleen maar shopping malls en boda boda’s die over straat scheuren, maar er is ook ontzettend veel natuur te vinden in deze stad. De stad laat je gewoon thuis voelen en er is genoeg te doen. Misschien niet eindeloos veel mogelijkheden, maar zeker genoeg tentjes om te gaan eten, dingen te ondernemen en uit te gaan.

emigreren kenia
Lake Buyonyi in Uganda


Wat vind je minder leuk aan de plek waar je nu woont?

Enerzijds mis je natuurlijk wel je vrienden en familie, maar dat zal overal zo zijn. Minder zijn de dingen die soms mis gaan in het huis: elektriciteit die weg valt, internet dat er mee op houdt, water dat even niet meer stroomt. Het onderhoud is echt iets waar je mee bezig blijft… Anderzijds begint de nieuwigheid er een beetje af te zijn voor mij. Gewoon door al ruim vijf jaar te wonen in dit land. Ik heb alle uithoeken op mijn motortje bezocht, heb steden en kust gezien, en heb de hele Big Five gespot. Daarom vind ik het ook zo gaaf om nu kantoren te hebben in Zuid-Afrika en Oeganda. Je verhuist toch naar het buitenland om nieuwe indrukken op te doen en gelukkig kan dat weer doordat ik nu flink veel op en neer kan gaan reizen tussen deze drie landen. 


Hoe ziet de emigratie (of expat) gemeenschap er uit waar je nu woont? Is deze er of juist niet?

In Nairobi is deze heel groot. Veel verschillende sectoren zijn hier aanwezig wat er voor zorgt dat er steeds meer opties komen voor restaurants en uitgaan in de stad. Het gezelschap wordt gevarieerder. Iets wat ik totaal niet had in Kisumu. Daar was het gewoon klein, ons-kent-ons en veel minder een mix. Ook heel erg leuk, maar anders dan Nairobi.


3 tips voor mensen die ook naar Kenia willen verhuizen

Doen, gewoon doen! Het is heerlijk om niet die volle agenda te hebben die je in Nederland achtervolgt en hier is het geweldig. Koop er het liefst meteen een motor of ander vervoersmiddel zodat je op ontdekking kunt gaan. Trek er ook absoluut in de weekenden op uit, zodat je je stad en land leert kennen! Meer dan “gewoon doen” kan ik echt niet zeggen!


3 Dingen die mensen gedaan moeten hebben in jouw land of stad

Op motorsafari gaan! Dat is echt een van de vetste dingen die ik heb gedaan. Heerlijk om te scheuren over de zandwegen terwijl om je heen de giraffen de bomen leegeten en zebra’s aan het rennen zijn. 

Ook in Nairobi zelf zijn er veel culturele dingen te doen. Kunstgalerijen met Afrikaanse schilders en kunstenaars, het Kuona Trust Art Centre voor visual arts, het Railway Museum. Allemaal plekjes waar je zeker even geweest moet zijn. 

Daarnaast gewoon gaan roadtrippen. Ontdek de achterlanden, ontdek wat er allemaal te zien en doen is. Dan pas leer je je “nieuwe” land door en door kennen.

emigreren kenia
Motorsafari van Charlie’s Travels

Woon jij ook in het buitenland en lijkt het je leuk om je emigratieverhaal te delen met anderen? Of wil je mensen inspireren om ook te verhuizen naar hun favoriete plekje op de wereld? Neem dan contact met ons op via info@ikwilemigreren.nl


Lees hier meer emigratieverhalen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *