Thailand

Deze twee ethische olifanten sanctuaries in Thailand moet je bezocht hebben

Een paar dagen voor onze eerste vakantie naar Thailand stelde Willem voor om een olifanten sanctuary in Phuket te bezoeken. Ik kreeg meteen een vervelend gevoel. Het is al jaren en jaren geleden dat ik iets bezocht waar dieren verblijven. Alleen als het 1000% (nee niet 100%) zeker conservatie is, iets wat in Azië vrij lastig te vinden is, zouden we zoiets bezoeken. Toch hebben we in de paar maanden tijd twee verschillende olifanten sanctuaries in Thailand bezocht. En met succes! Ik raad iedereen aan hier naartoe te gaan en deze projecten te steunen.


Ethische olifanten sanctuaries in Thailand zijn niet gemakkelijk te vinden

Wat is ethisch, wat is amusement en wat is conservatie? Onderwerpen waar al tijden lang over gediscussieerd wordt en waar men nog wel even over zal blijven discussiëren. Gelukkig worden we het er steeds meer over eens dat het uitbuiten van dieren puur voor onze amusement zoals ritjes op olifanten, toch echt niet meer kan in deze tijd.

Doordat het bezoeken van sanctuaries of opvangcentra voor olifanten steeds populairder wordt, proberen minder ethische organisaties hier op mee te liften. Dierentuinen of -parken veranderen hun naam zodat het lijkt alsof ze veel doen aan conservatie of ethisch zijn. Niets is minder waar. Hierdoor is het ontzettend lastig om een goede ethische plek te vinden die juist wél het beste voor heeft voor de dieren.

Elephant Nature Park Chiang Mai


Waarom moet ik juist deze olifanten sanctuaries steunen?

In deze twee olifanten sanctuaries in Thailand staat het dier voorop. Niet het amusement van de mens noch het geld wat ze er mee verdienen.

De parken bieden geen ritjes aan en ook mogen de olifanten niet gewassen worden. De programma’s zijn ‘hands-off’. Je blijft op een veilige afstand van minimaal 6 meter van de olifant en mag ze dus niet aanraken. Voeren wordt gedaan op een veilige afstand van minimaal 2 meter met een speciale barricade tussen jou en de olifant. Dit klinkt natuurlijk ontzettend saai, maar dit is echt het beste voor de gezondheid van de olifanten en ook hebben ze hierdoor minder stress. Het geeft de olifanten ook de mogelijkheid om natuurlijker gedrag te laten zien waarvan jij veel meer zult leren!

LET OP: Andere sanctuary parken bieden wel wasactiviteiten aan. Dit raden wij echter af, aangezien dit meer amusement voor ons is dan voor de olifanten zelf.

Het kopen van een olifant uit de verschillende industrieën is ontzettend duur. Ook het onderhoud van de olifanten en het park is niet goedkoop. Vooral mannetjes en moeders met baby’tjes zijn duurder in onderhoud. Dit houdt bijvoorbeeld het Elephant Sanctuary in Phuket tegen om deze te kopen.

Met een bezoekje aan deze parken heb je zelf een ontzettend leuke en informatieve dag terwijl je direct een steentje bijdraagt aan de hoge kosten van de parken. Van het geld kunnen ze nieuwe olifanten kopen en redden uit de verschrikkelijke omstandigheden waarin veel zitten. Ook kan het park uitbreiden en genoeg voedsel blijven kopen bij de lokale boeren.

Voeder tijd in Elephant Sanctuary Phuket


Elephant Nature Park in Chiang Mai

Het Elephant Nature Park in het noorden van Thailand is opgezet eind jaren ’90 door Lek Chailert. Het ligt zo’n 60 km van Chiang Mai af en is daardoor een perfecte dagtrip.

In het begin werden er in het park nog dagelijks shows uitgevoerd en kon men ritjes maken op de olifanten. Pas in 2005, na zwaren jaren, kwam men met een ommezwaai en konden toeristen helpen met het verzorgen van de olifanten in plaats van ritjes maken. Door ziektes die door de mensen overgegeven werden aan de olifanten kwam er een zogenoemde ‘hands-off’ policy. De olifanten mogen niet meer aangeraakt worden.

Vanaf april 2018 mogen toeristen de olifanten ook niet meer baden, iets wat veel andere parken tot op heden nog wel aanbieden. Dit om de olifanten nog natuurlijker te laten leven. Via speciale platforms kun je het baden bekijken en zoveel foto’s nemen als je wilt.

Voor meer informatie check je de officiële website: Website Elephant Nature Park

olifanten sanctuaries in Thailand
Een groep olifanten baddert heerlijk in de rivier in Chiang Mai


Elephant Sanctuary in Phuket

Het Phuket Elephant Sanctuary is het eerste ethische opvangcentrum voor olifanten in de zuidelijke regio, opgezet door meneer Montri Todtane. Hij zat zelf in de amusementsbusiness met slangen, apen en ook olifanten. Toen een van zijn zieke olifanten na een lange behandeling niet beter werd, wilde hij haar verkopen aan een park waar ze nooit meer hoefde te werken. Montri Todtane kwam in contact met het Elehapant Nature Park in Chiang Mai en zo is het Elephant Sanctuary in Phuket ontstaan.

Vanaf dag één hebben zij het beleid van het Elepahant Nature Park overgenomen waardoor ook hier het baden en aanraken van de olifanten niet toegestaan is. Het voeren van de dieren wordt wel gedaan, echter staan de olifanten op ruim een meter afstand zodat je niet te dicht bij komt.

Voor meer informatie check je de officiële website: Website Elephant Sanctuary Phuket

olifanten sanctuaries in Thailand
Speciale watertherapie voor de oudere olifanten in Phuket


Wat hebben deze olifanten sanctuaries in Thailand te bieden?

Halve dag programma’s
Beide parken bieden verschillende programma’s aan voor een halve dag. In deze programma’s leer je meer over hoe de parken zijn ontstaan en natuurlijk van alles over de olifanten zelf. Je bekijkt de olifanten van een afstandje terwijl zij lekker hun eigen ding doen. Ook wordt er een wandeling gemaakt door het park. De olifanten zitten natuurlijk niet allemaal op een plek. Dichte schoenen zijn hiervoor noodzakelijk.
In deze dagprogramma’s zit ook een vegetarische lunch en mag je zelf ook olifanten te eten geven!

Dagprogramma’s
Beide parken bieden ook hele dagprogramma’s aan waarbij je van vroeg in de ochtend tot laat in de middag op het terrein aanwezig bent. Je helpt mee met het klaarmaken van eten en het verzorgen van de olifanten. Met name het Elephant Nature Park in Chiang Mai heeft een uitgebreid aanbod in dit soort programma’s.

Overnachtingen
Het Elephant Nature Park in Chiang Mai bied de mogelijkheid om op het park te overnachten. Het park heeft speciale hutten waar je comfortabel kunt verblijven. In Phuket is er geen mogelijkheid voor een overnachting.

Vrijwilligerswerk
Ben je enthousiast en wil je best wel een weekje blijven, dan is vrijwilligerswerk doen in beide parken een goede optie!

Rieten parasols worden gebouwd zodat de olifanten meer schaduw hebben


Waarom lopen deze olifanten niet echt vrij rond?

Natuurlijk zien we het liefste dat deze prachtige dieren gewoon kunnen gaan en staan waar ze willen. Helaas kan dat niet omdat de olifanten in gevangenschap geboren zijn en hun hele leven al afhankelijk zijn van mensen. Daarom heeft elke olifant overdag ook een ‘mahout’ bij zich. De mahout en de olifant hebben een speciale band en zijn dag en nacht bij elkaar. De mahout in deze sanctuaries beschermt en begeleidt de olifant, geeft eten, medicatie en brengen de oudere olifanten naar bijvoorbeeld therapie.

Op beide plekken worden de dieren aan het einde van de dag overgebracht naar grote verblijfsplaatsen waar ze de nacht door brengen. Waarom is dit?

Nou, het antwoord is eigenlijk heel simpel. Ten eerste om de mensen en hun gewassen in de omgeving te beschermen. Vooral in Phuket wonen veel boeren in het gebied. Ontsnapte olifanten hebben ‘s nachts wel eens een heerlijk feestmaal gehad door alle bananenbomen leeg te eten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Ten tweede worden er tegenwoordig nog steeds olifanten gebruikt in de hout- en toerismeindustie. Het kidnappen van olifanten komt daardoor nog vaak voor. Daarnaast wordt er gejaagd op olifanten voor hun ivoor, wat veel geld op kan leveren.

olifanten sanctuaries in Thailand
Speciale overnachtingshokken in aanbouw in Phuket


Onze ervaring met deze olifanten sanctuaries in Thailand

Eerlijk is eerlijk, ik was in het begin sceptisch over deze ‘attracties’ en als de dood dat ik geld gaf aan een bedrijf dat olifanten uitmelkt als entertainment aan toeristen. Zowel in Phuket als in het noorden van Thailand kom je zo ontzettend veel parken of zelfs kleine winkeltjes tegen die olifanten erg slecht behandelen. De olifanten liggen aan een ketting (zelfs kleine baby’tjes) en worden door de mahout constant geslagen met een bullhook of olifantenhaak. Het is heel verfrissend om te zien dat er mensen zijn die zich hier tegen verzetten en het dier op nummer één zetten.

Het park in Phuket is een nieuw en relatief klein park. Ze zijn flink aan het uitbreiden om meer olifanten onderdak te kunnen bieden maar ook om bezoekers een betere ervaring te geven. Het Chiang Mai park ligt op een prachtige locatie in de heuvels en is veel groter dan Phuket. Ook hier zijn ze aan het moderniseren en nieuwe dingen aan het bouwen om het park uit te breiden.

In beide parken word je tijdens je tour opgedeeld in kleine groepjes. Dit maakt de ervaring persoonlijk en de begeleiders weten je ontzettend veel te vertellen. De lunch in beide parken is uitgebreid en lekker.

Het Chiang Mai park heeft ook een dierenasiel waar voornamelijk honden gehouden worden. Wanneer je interesse toont kun je ook hier een kijkje nemen en wordt er uitgelegd wat er gedaan wordt.

olifanten sanctuaries in Thailand


Meer reistips over Thailand vind je hier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *