Reisroutes,  Singapore

Regenseizoen in Azië: Altijd ontwijken of gewoon lekker gaan?

Het koude weer in Nederland zit er weer aan te komen en zongebruinde huidjes beginnen langzaam weer hun kleur te verliezen. Er wordt snel weer naar de zon verlangd en er wordt hier en daar gekeken om de winter in Nederland even te ontsnappen. Een van de meest populaire bestemmingen voor jong en oud zijn de prachtige tropische landen van Azië. Gegarandeerd cultuur, lekker eten en zon, zee en strand. Het klinkt te mooi om waar te zijn, totdat je leest dat het regenseizoen in Azië in volle gang is…


Regenseizoen?! Wat is dat nu eigenlijk?

Het regenseizoen duidt een periode aan van veel regen die in diverse tropische landen valt. Deze periode is niet alleen in Azië te vinden maar ook in andere delen van de wereld zoals Midden-Amerika. Het regenseizoen staat ook wel bekend als de moesson.

Meestal is het zo dat de ochtenden helder zijn met een heerlijk zonnetje en pas in de middag of namiddag de wolken binnentrekken en zorgen voor regen en onweer. Het slechte weer is vaak van korte duur maar kan wel hevig zijn. Het komt niet vaak voor dat het dagen of weken aan een stuk continu regent zoals in Nederland.

Wij zien de verandering vooral in de hoeveelheid regen maar wat er eigenlijk gebeurd is dat de windrichting in het hele tropische gebied van Azië verandert. Natuurlijk zijn er geen vaste grenzen waar het wel en niet regent maar grofweg kunnen we het zo uitleggen:

Wanneer de wind vanuit het zuiden komt, vanaf de Indische oceaan, worden de regenwolken naar het noordelijk halfrond gedrukt. Landen boven de evenaar hebben van april tot en met september last van het regenseizoen, terwijl op het zuidelijk halfrond droogseizoen is.

Van oktober tot en met maart worden de regenwolken naar het zuidelijk halfrond gedrukt. De windrichting komt vanuit het noorden, vanaf Oost-Azië en de Himalaya’s. Ten noorden van de evenaar is het nu droogseizoen terwijl landen ten zuiden van de evenaar last hebben van het regenseizoen.


Het regenseizoen in Azië is niet meer zoals het ooit was

Wij trekken ons niet zoveel aan of het nu regen- of droogseizoen is als we een vakantie boeken. Tenzij we echt voor een specifieke activiteit gaan, zoals duiken, dan kan het zijn dat we gaan voor het betere seizoen. In Zuid-Thailand is het bijvoorbeeld gevaarlijk om tijdens het regenseizoen de zee in te gaan vanwege sterke stromingen.

Inmiddels hebben we al verschillende landen bezocht in het regenseizoen zoals India, de Maldiven, Singapore (we gaan nu ons tweede regenseizoen tegemoet), Maleisië en Bali.
Wat we vooral van de locals horen is dat het regenseizoen niet meer is zoals het was. Jaren geleden was het duidelijk: In deze maand begint het regenseizoen en het eindigt een half jaar later. Dit deed het dan ook. Tegenwoordig begint het maanden te vroeg of juist veel te laat. De ene keer is het natter, de andere keer droger en ook kan het zijn dat het steeds meer regent door het jaar heen (in het droge seizoen dus). Dit laatste is sowieso het geval in landen die dichter bij de evenaar liggen.

Kortom, het voorspellen van het regenseizoen is tegenwoordig steeds moeilijker.

Regenseizoen in Azië
Eind mei, weken flinke regenbuien in Singapore


Het weer is nu eenmaal het weer

Ik begrijp goed dat we allemaal met een mooi zonbruin huidje thuis willen komen. Wie wil nu niet mooi weer op vakantie? Anderen kunnen zien dat je perfect weer hebt gehad en DUS ook een goede vakantie hebt gehad. Maar met wat bewolking of af en toe een bui, is daardoor je vakantie dan meteen helemaal niet geslaagd?

Bovendien maakt iedereen het wel eens mee: Je gaat naar een zonovergoten vakantiebestemming maar je hebt de hele week regen. En ook nog eens terwijl het in Nederland 30 graden is! Wij hebben dit zelf ook vaak meegemaakt. Naar Bali in augustus? Dat is het hoogseizoen dus het zou droog moeten zijn. Vrijwel elke dag continue regen gehad! Vietnam in de zomer, heerlijk weer met af en toe een buitje waarna het weer opklaarde. ​Mensen zeiden nog: ‘Blijf toch thuis, want dan regent het altijd’. Nou, mooi niet dus!

Ook de weerapp geeft geen realistisch beeld. Soms zou het dagen aan een stuk moeten regenen maar in werkelijkheid valt er geen drup! Natuurlijk komt andersom ook (helaas) regelmatig voor. De app geeft puur aan dat het KAN gaan regenen niet dat het ook daadwerkelijk ZAL gaan regenen.

Inmiddels staat het hele internet, in alle talen, vol met informatie over het regenseizoen in Azië. Waarom moet die vraag eigenlijk nog steeds gesteld worden? Niemand lijkt in de gaten te hebben dat er geen perfect antwoord bestaat. Niemand kan 100% zeggen dat jij op je vakantie zon hebt en geen regen. Niets is zo verraderlijk als het weer…

Video: Het regenseizoen start te vroeg in Kota Kinabalu, Borneo (augustus)


5 Redenen waarom je juist wél met het regenseizoen in Azië moet zitten

Laten we het beruchte regenseizoen eens van een andere hoek bekijken en de positieve kanten belichten. Deze zijn er namelijk ook!

Niet overal regent het
Zoals uitgelegd wisselt het regenseizoen per halfrond. Gelukkig hebben daardoor niet alle landen in Azië tegelijkertijd regenseizoen. Zelfs binnen een bepaald land. In Thailand en Maleisië bijvoorbeeld, komt het voor dat de ene regio last heeft van regen terwijl de andere droog is. Kortom, er blijven genoeg landen over om een prachtige vakantie te hebben tijdens het regenseizoen!

Het is niet altijd slecht weer
Regenseizoen betekent vaak (niet altijd) een flinke bui aan het einde van de middag. Met andere woorden, de rest van de dag kun je heerlijk op het strand liggen of andere leuke dingen ondernemen. Het kan wel voorkomen dat dagen aan een stuk bewolkt zijn. Dit neemt echter niet weg dat de temperaturen lager zullen zijn en dat je niet kunt verbranden!

Minder toeristen
Eindelijk eens een keer alleen op de foto staan? In het laagseizoen is dat mogelijk! Je zult geen hordes mensen vinden bij attracties of bussen vol Chinezen tactisch hoeven te ontwijken. Hoe heerlijk is dat?! Daarbij kun je van de locals wat extra aandacht krijgen omdat er simpelweg minder mensen zijn om voor de zorgen.

Lagere prijzen
Omdat er minder toeristen zijn tijdens het regenseizoen, zijn ook de prijzen voor vrijwel alles een stuk lager. Een hotel waar je normaal €100 voor betaalt kost nu maar de helft. Afdingen voor een taxi of souvenirtje? Je zult het voor een lagere prijs kunnen krijgen dan in het hoogseizoen. De prijzen worden omlaag gehaald om de toeristen die er zijn naar hun hotel, restaurant of toerservice te trekken.

Prachtige natuur
Regen zorgt voor leven en dat zie je terug in de natuur. Terwijl de natuur er tijdens het droge seizoen dor en verlaten bij staat, komt het tijdens het regenseizoen weer tot leven. Bloemen en planten komen weer in bloei te staan en het landschap ziet er weelderig groen uit. Watervallen die normaal droog staan stromen nu vol met water. Echt fantastisch!

Regenseizoen in Azië
Natuur is extra groen na een flinke regenbui


Wat is jou volgende bestemming in Azië?
Check hier de leukste blogs vol informatie!

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *