Reisroutes,  Reisroutes Amerika

Reisroute: De Blue Ridge Parkway aan de oostkust van Amerika

Een van onze eerste roadtrips die wij een paar maanden na onze verhuizing naar de oostkust maakten was de Blue Ridge Parkway, een prachtige autoroute dwars door de Blue Ridge Mountains. Wij vonden het zo fantastisch dat we er drie keer geweest zijn om al het moois langs deze weg te ontdekken.

In 2018 bezochten maar liefst 14 miljoen reizigers de Blue Ridge Parkway. Die is daarmee het meeste bezochte National Park van Amerika. Grand Canyon eat your heart out! Toegang tot deze prachtige scenic weg is gratis waardoor het eigenlijk een must is om sowieso een deel van deze route toe te voegen aan je roadtrip door het oosten van Amerika. Zet hem snel op je lijstje!


Overzicht

Aantal kilometers755 km
Aantal dagenMinimaal 3 à 4 dagen
Aantal staten2: Virginia en North Carolina
Beste reisperiodeZomer en herfst
LuchthavenAtlanta, Washington D.C., Raleigh of Charlotte
VervoerHuurauto i.c.m. tent/cabin of kleine camper


Beste reisperiode

De Blue Ridge Parkway is het hele jaar te berijden en ook de wandelpaden zijn het hele jaar open. Het bezoekersseizoen loopt echter van mid-mei tot begin november.

Eind April, wanneer de temperaturen opkruipen en de sneeuw smelt, gaan de eerste visitor centers open. Eind mei zullen vrijwel alle visitor centers langs de Parkway open zijn. Hetzelfde geldt voor de campings.

Van mei tot en met september is het hoogseizoen langs de Parkway. De temperaturen worden steeds aangenamer en kunnen in de zomer zelfs oplopen tot 30 graden.

De populairste en daarmee ook drukste periode is de herfst. Mid tot eind oktober is de piekperiode om de prachtige herfstkleuren in de bergen te aanschouwen. Dagtemperaturen liggen zo rond de 15-18 graden, perfect om te wandelen met een heerlijk herfstzonnetje.

Afhankelijk van het weer kunnen er in de wintermaanden door sneeuw of ijzel wandelpaden en wegen afgesloten worden door de National Parks Service. Dit in verband met veiligheid. Daarnaast zijn de visitor centers, campings en openbare toiletten gesloten.


Wij beantwoorden al je vragen voor een bezoek aan de
Blue Ridge Mountains tijdens de herfst


De route

De Blue Ridge Parkway is een 755 km lange slingerweg door de staten Virginia en North Carolina. De noordelijke ingang van de Parkway ligt net buiten het plaatsje Afton in Virginia. Het einde van de route ligt net ten noorden van het plaatsje Cherokee in North Carolina. De Parkway is een gewoon toegankelijke weg. Er zijn diverse in- en uitgangen te vinden langs de gehele route. Onderweg vind je 14 visitor centers, 15 picknickparkjes, diverse campings, restaurants en benzinestations.

Deze route is met een kleine camper te rijden. Houdt alleen rekening met de hoogte van de camper omdat er meerdere tunnels zijn op de Parkway.


Hoe lang heb ik nodig om de Blue Ridge Parkway te rijden?

De tijd die men moet nemen voor de Parkway is erg persoonlijk. Het ligt er maar net aan wat je wilt van deze autoroute. Ben je een natuurliefhebber en houd je enorm van hiken dan heb je meer tijd nodig dan iemand die de Parkway als een klein onderdeel van een grotere reis ziet.

2 à 3 dagen is prima voor iemand die op zijn/haar gemak alleen door het park wil rijden en genieten van de uitzichten. 4 dagen is toch wel het minimale voor iemand die zowel van de uitzichten wil genieten als hier en daar een mooie wandeling wil maken of een waterval wil bezoeken. 6 à 7 dagen is geschikt voor iemand die echt van hiken houdt en niets wil missen langs de Parkway.

Bedenk voor je de Parkway gaat rijden wat je allemaal wilt zien en plan aan de hand daarvan de benodigde tijd in. Houdt er wel rekening mee dat het weekend, vakanties en de herfst- en zomerperiode drukker zijn. De Parkway is ook maar een eenbaansweg en inhalen is lastig. Door langzaam rijdend verkeer kun je meer vertraging oplopen.


De leukste activiteiten langs de Blue Ridge Parkway

Wanneer je een boekje haalt bij een van de visitor centers zullen alle wandelroutes en bezienswaardigheden aangeduid staat met behulp van een mijlnummer. Gelukkig hoef je onderweg niet moeilijk te doen om deze bij te houden: Alles staat ook perfect aangegeven op borden langs de weg. Wij zetten onze favoriete wandelingen en bezienswaardigheden voor je op een rijtje.

Hiken
Wandelen, je ontkomt er niet aan tijdens een bezoek aan de Blue Ridge Mountains. De Parkway biedt maar liefst 580 km aan wandelpaden. Een van de populairste hike trails is de Appalachian Trail. Deze doorkruist regelmatig andere wandelpaden langs de Parkway. De moeite waard om deze eens te ontdekken!

Humpback Rock Overlook – Mijl 6
Een korte maar flinke wandeling naar de top van Humpback Rock. In 800 meter moet je maar liefst 213 meter omhoog klimmen. Het uitzicht is overigens meer dan de moeite waard!

Crabtree Falls (Virginia) – Mijl 27
Niet vies van een goede klim, dan is deze hike voor jou! De Crabtree Falls is namelijk een van de grootste watervallen ten oosten van de Mississippi rivier. De waterval is maar liefst 365 meter hoog en bestaat uit verschillende kleinere watervallen. De hike naar de top is 3,2 km (enkele reis). Fors maar zeker de moeite waard!

Mabry Mill – Mijl 176
Deze watermolen is misschien wel een van de meest gefotografeerde plekken in Amerika. Het is een kleine stop waard om even rond te kijken.

Grandfather Mountain – Mijl 305
Een van de populairste bergen langs de Blue Ridge Parkway. Op deze berg vind je namelijk de Mile High Bridge. Deze brug hangt tussen twee bergtoppen in op 1 mijl boven zeeniveau. Daarnaast is de route naar de top alleen al een bezoekje waard.

Linville Falls – Mijl 316
Een van de populairste wandelroutes is naar de Linville Falls. Een wandeling van totaal 2,5 km brengt je langs de waterval en weer terug bij je auto.

Crabtree Falls (North Carolina) – Mijl 339,5
Deze waterval is ook veel bezocht onder toeristen en locals. De 4 km lange wandeling (retour) is gemiddeld qua inspanning met hier en daar stukken waar je wat meer moet klimmen.

Mt. Mitchell – Mijl 355,4
Mount Mitchell is de hoogste berg (2037 m) ten oosten van de Mississippi rivier. Deze moet je simpelweg bezocht hebben. Voor een groot gedeelte kun je naar de top rijden. De laatste paar honderd meter moet je lopen, een flinke klim maar het uitzicht vanaf de observatietoren is het dubbel en dwars waard!

Blue Ridge Parkway Headquarters – Mijl 384
Het mooiste bezoekerscentrum langs de Parkway. Je krijgt hier niet alleen uitgebreide informatie, er zit ook een mooi museum bij over de Blue Ridge Mountains en Parkway. Perfecte plek om in de zomer de hitte even te ontsnappen.

Mt. Pisgah beklimmen – Mijl 408
Een wandeling van 2,4 km met een hoogteverschil van 200 meter brengt je naar de top van Mount Pisgah. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het westen van North Carolina.

Sliding Rock – Mijl 412
In de zomer is dit the place to be voor kinderen. Wat is er leuker dan van een echte waterval afglijden?!

Looking Glass Falls – Mijl 417
Ben je wat slechter ter been of heb je geen zin om te hiken naar een waterval, dan is deze perfect! Looking Glass ligt namelijk direct langs de weg en je kunt hem vanuit je auto bekijken.

Highest point on the Parkway – Mijl 431
Een korte stop om even snel een foto te maken bij het hoogste punt van de Blue Ridge Parkway en te genieten van het mooie uitzicht!

Wildlife
Ben je vroeg op pad dan heb je ook kans om wildlife te spotten zoals zwarte beren of prachtige herten. Overdag zie je verschillende soorten vogels, reptielen en insecten.


Deze dorpjes zijn de moeite waard om te stoppen

 • Little Switzerland – dorpje dat net op Zwitserland lijkt. Leuk om te lunchen.
 • Asheville – hippie stadje met leuke restaurants, bars, winkeltjes en art galleries.
 • Cherokee – Indianendorp met leuke activiteiten, winkels en musea.


Overnachtingssuggesties langs de Blue Ridge Parkway

De meest populaire overnachtingsopties zijn kamperen of in een cabin (houten huisje) slapen. Deze opties zijn langs de gehele Parkway genoeg te vinden. Hotels daarentegen komen niet veel voor direct langs de Parkway. Slaap je liever in een hotel dan moet je van de Parkway af naar de omliggende plaatjes.

Kamperen
De National Parks Service (NPS) beheert 8 campings langs de Parkway. Hoewel enkele van deze campings een ‘first come, first serve’ beleid hebben, kunnen andere campings tot 6 maanden van tevoren gereserveerd worden. Wildkamperen is ook toegestaan, maar alleen op speciale aangewezen plekken. Klik hier voor meer informatie.

Naast de 8 campings van de NPS zijn er nog veel meer campings beschikbaar. Deze zijn beter wanneer je bijvoorbeeld met een camper reist of iets meer luxe wilt zoals een zwembad of entertainment.
Tip: Grandfather Campground of Cherokee Campground (North Carolina)

Huisjes
Slapen in een cabin is ook ontzettend populair. Dit geeft net wat meer luxe zoals een eigen douche en keuken. De meeste campings bieden ook een aantal huisjes aan. De meeste zijn vaak vrij basic ingericht. Boek wel op tijd want deze zitten altijd snel vol!

Ben je op zoek naar nog meer luxe, dan kun je zelf een huisje huren via een verhuurbedrijf als Blue Ridge Mountain Rentals.

Hotels
De NPS beheert 2 inns langs de Parkway: Pisgah Inn, net ten zuiden van Ashville in North Carolina en de Peaks of Otter Lodge ten noorden van Roanoke in Virginia.

Omdat de Parkway in Virginia door een redelijk bewoond gebied gaat, is het gemakkelijker om dichter bij de route een hotel te vinden.
In North Carolina is dit een stuk moeilijker en vind je eigenlijk alleen in Little Switzerland een inn direct langs de Parkway. Voor andere hotels zul je verder weg moeten rijden. Enkele plaatsjes in de buurt zijn Boone, Blowing Rock, Lenoir, Marion, Spruce Pine en Asheville.

Tips: Skyline Village Inn, Little Switzerland of The Mountaineer Inn, Ashville (North Carolina). Days Inn by Wyndham Roanoke I-81, Roanoke (Virginia).


Tips

 • Hoewel je overnachtingen op de bonnefooi kunt boeken, kan het zijn dat alle goedkope plekjes op tijd vol zitten. Wil je zekerheid, boek ruim van tevoren een goed hotel of camping.
 • Bezoek je in de herfstperiode de Parkway, neem dan verschillende laagjes kleding mee. Zo kun je jezelf het beste kleden op de wisselende temperaturen.
 • Neem muggenspray mee. Met name in de zomer zitten er veel muggen op campings.
 • Neem als je gaat wandelen genoeg snacks en water mee. Dit is vooral belangrijk wanneer het zomer is!
 • Langs de route zijn er enkele kleine campingwinkeltjes te vinden. Versproducten worden vrijwel niet verkocht en de prijzen liggen ook een stuk hoger.
 • Koop voor vertrek een koelbox met eten zodat je gemakkelijk zelf kunt koken en niet afhankelijk bent van de campingwinkeltjes.
 • Draag goede wandelschoenen of stevige trail runners (sportschoenen).
 • Zorg dat je een plastic zak of afvalzak bij je hebt om je afval te verzamelen: Niet overal zijn prullenbakken aanwezig. Bovendien leeft er ontzettend veel wildlife in de bergen die dit per ongeluk op kunnen eten.


Op zoek naar meer Amerika tips?
Deze vind je hier!