Duikvakanties

De ultieme duikvakantiepaklijst (PDF). Ik ga duiken en neem mee…

Je bent nieuw in de duikwereld en je hebt geen idee wat je allemaal mee moet nemen voor je duikvakantie. Een jaar, tips van pro’s en vijf duikvakanties later hebben wij eindelijk door wat er op de paklijst moet staan. Om jou al deze moeite te besparen stelden wij voor jou de ultieme duikvakantiepaklijst voor je op. Deze kun je ook nog eens downloaden en uitprinten. Ideaal voor een stressvrij begin van je duikvakantie!


Je duikcertificaten

Wanneer je een duikvakantie boekt, wordt er meestal direct gevraagd naar de gegevens van je duikcertificaat. Daarnaast kan er bij aankomst bij de organisatie of liveaboard nog naar gevraagd worden. Je kunt afgewezen worden wanneer je niet aan kunt tonen dat je bepaalde certificaten bezit. Het eerste item op de duikvakantiepaklijst is dan ook het klaarleggen van je fysieke kaart of een digitale kaart in bijvoorbeeld de SSI app.


Je eigen duikgear

Ben jij de trotse eigenaar van je eigen duikspullen, dan is het aan jou de vraag of je deze mee wilt nemen op vakantie. Een duikuitrusting kan best zwaar zijn en de prijzen die je moet betalen voor extra gewicht in het vliegtuig zijn soms ook torenhoog. Zoek tijdens het boeken van je vliegtickets goed uit wat de voorwaarden zijn voor extra gewicht of het meenemen van je duikuitrusting. Zo kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.

De makkelijkste optie is om een paar lichte items mee te nemen zoals je eigen masker, antifog spray, duikcomputer, zaklamp en onderwatercamera. Op de meeste plekken kun je voor een niet al te dure prijs andere duikspullen huren.

PRO TIP: Heb je ervoor gekozen om je eigen uitrusting mee te nemen, zorg er dan voor dat je deze markeert met je naam of initialen zodat het niet verloren gaat in de spullen van andere duikers.
Duikvakantiepaklijst
Spullen die je zelf mee kunt nemen tijdens je duiktrip


Kies de juiste bagage

Iedereen die op reis gaat heeft een eigen voorkeur voor bagage. De een reist met een groot koffer met (te) veel spullen, terwijl de ander met handbagage minimalistisch op vakantie kan. Ga je op duikvakantie en verblijf je in een hotel of speciaal duikresort, dan maakt het niet uit wat voor bagage je meeneemt.

Ga je een liveaboard-duikvakantie maken, dan is een grote koffer meenemen niet de beste optie. De kamers in liveaboards zijn klein en vaak deel je deze met andere duikers. Een makkelijk opvouwbare backpack of weekendtas is de beste optie. Bovendien heb je niet veel nodig op een liveaboard. Dat scheelt een hoop gesjouw!


Lees hier waarom wij voor SSI kozen in plaats
van PADI en wat het verschil is


Duikkleding

Duikkleding moet vooral praktisch zijn en makkelijk zitten. Je hoeft echt niet in de laatste mode op de boot te stappen. Ook chique avonden zul je niet vinden op een liveaboard. De meeste duikers zijn relaxte mensen en hebben gemakkelijke kleding aan.

  • Voor de dames kan het dragen van een sport bh makkelijker zitten dan een bikini. Er zitten dan geen vervelende knopen te drukken onder je wetsuit en BCD.
  • Rash guard. Niet alleen zorgt een rash guard voor een beetje extra warmte onder water, maar het kan ook het schuren van het wetsuit in de nek tegen gaan.
  • Sportlegging. Zowel mannen als vrouwen dragen in plaats van een wetsuit een lange legging en rash guard op warme duikplekken.
  • Loszittende en sneldrogende kleding die je gemakkelijk over je zwemkleding aan kunt trekken. Dit is vooral handig tijdens pauzes of lunch.
  • Windjack of regenjas. Soms kan het toch best wel frisjes zijn op een boot, vooral wanneer het regenachtig en winderig is. Neem een windjack of regenjas mee voor extra warmte tussen de duiken door.

PRO TIP: Neem een paar enkelsokjes mee. Sokken zijn super handig wanneer je vinnen draagt zonder open hiel, waarvoor geen aparte schoentjes nodig zijn. Normaal gesproken ga je daar met blote voeten in maar dat kan flink schuren en voor pijnlijke wondjes zorgen al na de eerste duik. Een simpel paar sokken levert je veel extra duikplezier op!


Duiklogboek

Hou je er ook van om alle details van je duiken vast te leggen in je logboek? Dan moet je deze zeker niet vergeten mee te nemen. Al je duiken kun je dan officieel vastleggen met handtekening en stempel van je instructeur of gids. Heb je nog geen logboek? Check dan Dive-Logs.com voor handige logboekbundels.

Duikvakantiepaklijst
Duiklogboek en fish ID kaarten


Handige toiletartikelen

Wanneer je gaat duiken breng je de meeste tijd van de dag op een boot door op zee. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat je je huid goed beschermt tegen verbranden. Neem altijd een hoge factor, koraalvriendelijke zonnebrand mee. Vergeet ook geen after sun of aloë vera mee te nemen om je huid te verzorgen na het duiken.

Ben jij, net zoals wij, brildragend, neem dan een setje lenzen mee, vooral wanneer jij niet je eigen duikbril op sterkte bezit. Niet elke duikschool biedt deze te huur aan. Het zou ontzettend jammer zijn als je daardoor al het moois onder water mist.

Als vrouw met langer haar vraag ik me altijd af hoe de honderden klitten in mijn haren komen (hoewel dit al een stuk beter is door het dragen van een maskerband). Het is best vervelend om deze na een lange dag duiken uit te moeten borstelen. Conditioner is een onmisbaar item voor mij tijdens een langere duikvakantie. Na het aanbrengen gaat het borstelen een stuk makkelijker en bovendien minder pijnlijk!


Onze duikvakantiepaklijst

Niets is zo vervelend als dingen vergeten als je op vakantie bent. Gelukkig is op veel plekken van alles te koop maar ben je op een liveaboardvakantie, dan heb je geen beschikking tot een lokale (duik)winkel. Een handige paklijst zorgt ervoor dat jij niets vergeet en alle belangrijke items voor je duikvakantie inpakt.

Download hier onze gratis duikvakantiepaklijst (PDF):


Op zoek naar de leukste duikbestemmingen?
Deze bezochten wij!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *