Wonen in Singapore

Chinees Nieuwjaar in Singapore Deel 1: De Nieuwjaarstradities

Chinees nieuwjaar is het grootst gevierde feest van Singapore. Een feest vol lekker eten, activiteiten en eeuwenoude tradities. Via de reeks ‘Chinees Nieuwjaar in Singapore’ nemen we je graag mee naar Singapore tijdens deze mooie periode.

In het eerste deel van de reeks ‘Chinees Nieuwjaar in Singapore’ leggen we uit wat het Chinese Nieuwjaar nu precies is en wat er allemaal bij komt kijken. We zetten de meest voorkomende tradities voor je op een rijtje.


Wat is Chinees Nieuwjaar?

Het Chinese Nieuwjaar staat ook wel bekend als het Spring of Lentefestival. Het feest sluit de winter af en verwelkomt de lente.

Chinees Nieuwjaar bestaat al duizenden jaren en is in de tussentijd natuurlijk vaak veranderd. Chinees Nieuwjaar wordt op de eerste dag van de Maankalender gevierd (hierdoor is de datum niet altijd hetzelfde) en gaat door tot de 15e dag. Precies, Chinees Nieuwjaar is de langste feestdag van het jaar!

Omdat deze feestdag zo belangrijk is zorgt deze voor de grootste mensen migratie van het jaar op de wereld! In Singapore krijgt iedereen twee vrije dagen om het uitbundig met familie en vrienden te kunnen vieren. Echter, veel winkels en restaurants besluiten om een paar dagen extra dicht te gaan om bijvoorbeeld een flinke schoonmaak te houden. Houdt daar rekening mee als je Singapore bezoekt.

Chinees Nieuwjaar in Singapore
2020, het jaar van de rat


De mythe achter Chinees Nieuwjaar

Ook aan dit Chinees feest zit natuurlijk een eeuwenoude mythe. Zo wordt gezegd dat een beest genaamd Nian op de eerste dag van de maankalender naar dorpjes kwam om vooral kinderen op te eten. Een oude man in het dorp zei tegen de schuilende bewoners dat ze rood papier op moesten hangen en vuurwerk af moesten steken, dan zou de Nian nooit meer terug komen. De bewoners hadden niets te verliezen en besloten het te proberen. Wat de oude man zei klopte: De Nian was tijdens de volgende nieuwjaarsdag nergens te bekennen, omdat deze bang is van de kleur rood en harde geluiden. De traditie wordt tegenwoordig nog steeds uitgevoerd en kleurt Singapore rood tijdens Chinees Nieuwjaar.


De 15 dagen van het Chinees Nieuwjaar

Hoe men de 15 dagen van Chinees nieuwjaar viert zal er aan liggen hoe gelovig of strikt men is en natuurlijk waar iemand woont. In China zelf zullen de tradities beter gevolgd worden dan in Singapore waar het er tegenwoordig allemaal wat ‘relaxter’ aan toe gaat en vooral de jongere generatie Singaporezen niet meer zo gelovig is. Een kort overzicht:

De 12e maanmaandHuis schoonmaken en decoratie en cadeautjes inkopen
OudjaarsavondDecoraties ophangen, dineren, cadeautjes en rode enveloppen uitdelen
NieuwjaarsdagVuurwerk afsteken en offers brengen aan de voorouders
Dag 2 t/m 7Familie en vrienden bezoeken
Dag 8 t/m 14Meeste mensen gaan weer aan het werk
LantaarnfestivalVerlichten en ophangen van lantaarns en meer vuurwerk afsteken


De Chinese dierenriem

Elk jaar staat in het teken van een nieuw dier uit de dierenriem. De dierenriem is een klein beetje vergelijkbaar met onze horoscoop. In totaal zijn er twaalf dieren. 2019 stond in het teken van het varken en 2020 staat in het teken van de rat.

In Singapore zul je vanaf kerstmis her en der door de stad borden zien staan met deze twaalf dieren erop en daarbij de voorspellingen voor het nieuwe jaar. Wat heeft het nieuwe jaar voor jou in petto?

Chinees Nieuwjaar in Singapore
Borden in de Citylink Mall


Lees ook deel 2: Deze gerechten moet
je gegeten hebben tijdens Chinees Nieuwjaar


De meest voorkomende tradities van Chinees Nieuwjaar

Chinees nieuwjaar in Singapore is een drukke en voor veel Singaporesen een stressige periode. Weken voor aanvang worden er plannen gemaakt en moeten er boodschappen gedaan worden. Chinatown is the place to be waar locals al hun versieringen en lekkere snacks kopen.

Dit zijn de meest voorkomende tradities tijdens Chinees nieuwjaar:


Voorjaarsschoonmaak

Op de 23e tot en met de 29e dag van de twaalfde maand in de maankalender houdt men een grote schoonmaak. Huizen, restaurants en winkels worden van boven tot onder compleet schoongemaakt. Alle oude spullen worden, indien nodig, weggegooid. Hiermee neemt men afscheid van het oude jaar en kan men meer geluk krijgen in het nieuwe jaar. Het poetsen mag niet op de dag zelf gebeuren, want dan poets je het geluk helaas weer weg!


Decoraties ophangen

Net zoals in de eeuwenoude mythe hangt men nog steeds rood gekleurde decoraties op tijdens Chinees Nieuwjaar. Rood is een veelbelovende kleur die geluk en blijdschap brengt. Vaak worden de rode decoraties afgewerkt met gouden of gele details om de welvaart te bevorderen.

Ook bloemen hebben een belangrijke rol in de decoratie van huizen en winkels. Bamboe stokken, mandarijnboompjes of orchideeën brengen geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar.

Traditiegetrouw hangt men thuis pas de decoraties op oudjaarsavond op. Echter, op openbare plekken zoals winkelstraten, hotels, restaurants of zelfs bij de tandartsenpraktijk zullen de versieringen al snel na kerstmis opkomen.

Diverse decoraties te koop in Chinatown


Tijd doorbrengen met familie

Chinees Nieuwjaar is vergelijkbaar met onze kerst. Het is de tijd om gezellig met familie door te brengen. De belangrijkste maaltijd wordt genuttigd op ouderjaarsavond wat de ‘reüniemaaltijd’ genoemd wordt. Er wordt gezellig gekletst, spelletjes gespeeld en cadeautjes uitgewisseld. Tijdens de feestdag zelf zullen veel Chinese winkels, restaurants en andere bedrijven dicht zijn.


Offers maken

In veel gezinnen is het de gewoonte om tijdens nieuwjaar offers te brengen aan de voorouders. Dit om respect te tonen. Ook wordt er geloofd dat de overleden voorouders bescherming bieden voor het nieuwe jaar.

Voordat men begint aan het traditionele avondmaal worden er offers gemaakt zodat de voorouders als eerste kunnen eten. Producten als vlees, vis, rijst, wijn en wierrookstokjes worden op het huiselijk altaar of op het graf van de overledenen geplaatst.


Vuurwerk afsteken

De bekende duizendklappers worden al eeuwen in de eerste minuten van het nieuwe jaar afgestoken. De laatste jaren worden er niet alleen rotjes afgestoken maar ook de grote vuurwerkshows worden steeds populairder. Zeker in Singapore is aan het laatste geen tekort!


Rode enveloppen uitdelen

Het meest gegeven nieuwjaarscadeau is de rode envelop, hier bekend als de hongbao. In deze envelop zit simpelweg geld dat gegeven wordt in geluksgetallen. Met een hongbao wens je de krijger geluk in het nieuwe jaar. De hoeveelheid geld wat in de envelop zit heeft te maken met je inkomen en traditioneel gezien hoeven ongetrouwde personen geen enveloppen uit te delen. Je kunt een envelop geven aan je ouders, kinderen, werknemers of andere jonge mensen in je omgeving.

Wil je een hongbao aan iemand geven, vermijd dan het getal 4. Dit klinkt als het woord ‘dood’ in het Chinees. Vermijd oude briefjes en muntgeld. Ontvang je een hongbao, pak hem dan aan met twee handen en bedank de gever. Maak de envelop niet open waar de gever bij is: Dit brengt ongeluk!

Ik kreeg op het werk diverse hongbao’s


Het einde van Chinees Nieuwjaar

Op de 15e dag van de nieuwe maanmaand wordt het Lantaarnfestival gevierd. Lampionnen, voornamelijk rode, worden opgehangen aan de voordeuren. Kinderen gaan in de avond de straat op met (soms zelfgemaakte) verlichtte lampionnen en lossen raadsels op die op de lampionnen staan.
Ook optredens van lion en dragon dansers worden vaak gehouden om de festiviteiten goed af te sluiten. Een vuurwerkshow blijft natuurlijk ook niet uit.

In Singapore wordt deze traditie niet echt gevierd op de 15e dag van het nieuwe jaar. Echter, er worden wel dezelfde activiteiten gehouden maar meer de weken vóór Chinees Nieuwjaar begint. De lampionnen zijn al vanaf dag één te vinden en zullen voornamelijk de straten in Chinatown ’s avonds mooi verlichten.

In Singapore en Maleisië wordt een vergelijkbaar Lantern Festival gehouden tijdens het Mid-Autumn Festival in het najaar.

Lantaarns beschilderd door kinderen uit Chinatown


Ongekend hoge prijzen

Er zit ook een keerzijde aan al deze leuke festiviteiten en dat zijn de prijzen die oplopen voor simpele producten waar we het hele jaar door ook al gebruik van maken. Nu wordt er ineens een speciale ‘Chinese New Year’ fee gerekend wanneer we iets kopen of een dienst laten komen. Goed voor de bedrijven natuurlijk: Mensen kopen toch wel.

Het kan gaan om schoonmaak- en reparatiebedrijven die bijvoorbeeld je airconditioning komen schoonmaken. Ook je haren laten knippen bij de kapper kan ineens $20 SGD duurder zijn. Gewoon omdat het Chinees Nieuwjaar is. Maar ook producten in de supermarkten worden duurder. Zo is de snack Bak Kwa (gedroogd vlees) het hele jaar door te krijgen, maar met Chinees nieuwjaar stukke duurder.


Deel 3: Dit mag je niet missen wanneer je Singapore bezoekt tijdens Chinees Nieuwjaar

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *