Duikvakanties

Duiken in Singapore: Alles wat je moet weten op één plek

Wanneer je denkt aan duiken in Azië zal Singapore zeker niet boven aan de lijst staan. En laten we eerlijk wezen, dat is (helaas) terecht. Er zijn zoveel betere plekken in Azië. Maar dat wil niet zeggen dat je tijdens een lange citytrip het onderwaterleven aan je voorbij moet laten gaan! In de murky waters van Singapore valt veel moois te ontdekken. Vooral macroliefhebbers kunnen hier een leuke tijd hebben. In dit artikel deel ik alles wat je moet weten over duiken in Singapore, onder andere duikplekken, duikcentra en onvergetelijke liveaboards reisjes die je kunt maken.

Onderweg naar Pulau Hantu

Pulau Hantu is Maleisisch voor spookeiland of eiland van de geesten. Het eiland bestaat uit twee delen Pulau Hantu Kechil (klein spookeiland) en Pulau Hantu Besar (groter spookeiland). Zoals veel dingen in Azië zit achter elke plek een mooi verhaal. De legende van Pulau Hantu zegt dat de goden twee vechtende krijgers na hun dood in eilanden hebben veranderd. Of het waar is, dat mag je natuurlijk zelf beslissen.


Wat is de beste duikperiode?

Duiken in Singapore kan het gehele jaar door gedaan worden. De watertemperatuur ligt rond de 28 a 29 graden Celsius. Echter, is het zicht wel erg afhankelijk van de sterkte van de stroming en het weer. Veel regen maakt het water erg modderiger. Gedurende het hele jaar kunnen er flinke buien vallen in Singapore, echter wordt de winter beschouwd als het regenseizoen en daardoor het laagseizoen voor het duiken.


De beste divesites

Singapore bestaat uit maar liefst 63 eilanden.


Duikcentra en -scholen


Waar ligt Pulau Hantu?

Singapore bestaat uit 63 eilanden (inclusief het vasteland). De meeste eilanden bevinden zich in de Straat van Singapore, ten zuiden van het vasteland. Pulau Hantu ligt op ongeveer een half uurtje varen van de Republic of Singapore Yacht Club af. De Republic of Singapore Yacht Club ligt net ten zuiden van West Coast Park.


Lees hier waarom wij kozen voor SSI in plaats van het bekende PADI certificaat


Het onderwaterleven

Singapore staat niet bekend als een van de mooiste duikplek in Azië. In tegendeel zelfs. Doordat de Straat van Singapore druk bezocht wordt door zeecontainers is het water behoorlijk modderig en troebel. Prachtige riffen vol gekleurde vissen en koraal zul je hier helaas niet vinden.

Daarentegen staat Pulau Hantu bekend door zijn uitgebreide macroleven. Met een zaklamp in je hand zul je ontzettend veel zeeslakken, platwormen, kokerwormen en garnalen tegen komen. Maar ook ander zeeleven zoals verschillende soorten vissen en zeepaardjes worden regelmatig gezien. Diverse koralen groeien in dit gebied zoals de zoantharia, viltkokeranemonen of sponssoorten zoals de Neptune’s cup.

Duiken in Singapore
Naaktslak in de Nudi Garden


Duikschool- en hotelsuggestie

In Singapore vind je verschillende duikwinkels die niet alleen uitstapjes aanbieden naar de mooiste duikspots in Azië maar ook in Singapore zelf. Wij boekten onze duiktrip naar Pulau Hantu bij Gill Divers, een van de meeste bekende duikwinkels in Singapore. Bij hun kun je gemakkelijk spullen huren en ze zorgen er altijd voor dat er een ervaren gids met je mee gaat.

Ben je op zoek naar een goedkope accommodatie in Singapore dan is verblijven in een hostel de beste optie. Er liggen verschillende hostels, zoals de ‘Dream Lodge’ op een centrale plek in de stad. Voor een accommodatie dichter bij de haven is het ‘K2 Guesthouse’ een geschikte optie. Geen fan van hostels? Dan is een overnachting in het ‘Park Hotel Alexandra’ in de wijk Queenstown de moeite waard.


De leukste spots om te duiken in Singapore

Pulau Hantu bestaat uit twee verschillende duikspots maar bieden dezelfde condities. Aangeraden wordt om te duiken in de ochtend omdat het zicht dan een stuk beter is. Later op de dag kan ook de stroming een stuk sterker worden. De kapitein van de boot bepaald naar welke duikspot er gevaren wordt, dit is van tevoren niet bekend.

Nudi Garden
Type: Boat Dive
Level: Alle niveau’s 
Diepte: 5-15 Meter
Zicht: 50 cm tot 5 meter
Stroming: Gemiddeld tot sterk

De Nudi Garden is een klein zanderig gebied aan de noordzijde van Pulau Hantu. De tuin wordt geleidelijk aan steeds dieper tot een maximale diepte van ongeveer 15 meter. Zoals de naam zegt zul je hier ontzettend veel nudibranches of slakken vinden. Breng een zaklamp mee om deze diertjes te kunnen spotten.

Pulau Hantu Jetty
Type: Boat Dive
Level: Alle niveau’s 
Diepte: 5-15 Meter
Zicht: 50 cm tot 5 meter
Stroming: Gemiddeld tot sterk

De Jetty ligt ten westen van het eiland. Het grootste verschil met de Nudi Garden is dat het zeeleven in de Jetty vooral op grote betonnen palen leeft en groeit. In deze duikspot woont een schildpad die regelmatig gezien wordt door duikers, maar alleen als de stroming niet te sterk is.

Duiken in Singapore
Koraal in de Nudi Garden

Reis jij binnenkort naar Singapore? Dan mag deze reisgids niet ontbreken in je rugzak! Bestel hem snel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *