Wonen in Singapore

Chinees Nieuwjaar in Singapore Deel 2: Dit moet je eten voor extra geluk

Chinees nieuwjaar is het grootst gevierde feest van Singapore. Een feest vol lekker eten, activiteiten en eeuwenoude tradities. Via de reeks ‘Chinees Nieuwjaar in Singapore’ nemen we je graag mee naar Singapore tijdens deze mooie periode.

In het tweede deel van de reeks ‘Chinees Nieuwjaar in Singapore’ neem ik je mee naar de culinaire bijzonderheden rondom dit feest. Ontzettend veel gerechten of snacks worden alleen tijdens Chinees Nieuwjaar gegeten, en het leuke is, het heeft allemaal een speciale betekenis! Wie wil het nieuwe jaar nu niet beginnen met een beetje extra geluk?

Chinees Nieuwjaar in Singapore
Wie niet zeker weet wat die wil eten, kan altijd proeven!


De meest gegeten hoofdgerechten tijdens Chinees Nieuwjaar

Zoals je in het vorige deel over nieuwjaarstradities hebt gelezen, wordt op nieuwjaarsavond het traditionele ‘reüniediner’ gehouden met de familie. Maar wat wordt er nu precies gegeten tijdens dit uitgebreide diner?

Gestoomde vis
Vis is een van de belangrijkste gerechten tijdens Chinees Nieuwjaar. Vooral gestoomde vis is ongekend populair. De uitspraak van vis lijkt op ‘surplus’ (overschot) en wie wil er nu niet het jaar eindigen met een overschot aan goede dingen? Men gelooft dat dit overschot groter gemaakt kan worden in het nieuwe jaar.

De helft van de vis wordt gegeten tijdens nieuwjaar terwijl de andere helft de volgende dag wordt opgegeten om het overschot in stand te houden. Het serveren van een hele vis symboliseert een een harmonieuze familie.

Spring rolls
Spring rolls, voor ons beter bekend als loempia’s, worden gegeten op de eerste dag van de ‘spring’ (lente) volgens de Chinese Maankalender. Dit om het voorjaar te verwelkomen.

Chinees Nieuwjaar in Singapore
Eten wordt buiten op een altaar neergezet voor de voorouders

Dumplings
Hoe meer dumplings je kunt eten tijdens Chinees Nieuwjaar, hoe rijker je wordt in het komende jaar! De vorm van de dumpling lijkt op oude zilveren en gouden staven. Traditie is om samen met het gezin dumplings te maken en ‘s avonds te nuttigen. Sommige gezinnen verstoppen een munt of snoepje in een van de dumplings. Wie de dumpling met het verstopte muntje of snoepje vindt, heeft extra geluk!

Noodles
Tijdens de feestdagen eten Chinezen speciale lange noodles. Deze ‘longevity’ noodles staan voor blijdschap en een lang leven. De noodles mogen niet gesneden worden en eigenlijk mag er ook niet op gekauwd worden, anders wordt het lange leven onderbroken. Onderstaande ingrediënten worden er vaak bij geserveerd:

 • Eieren: Gezond en groot gezin
 • Kreeft: Oneindig veel geld verdienen
 • Garnaal: Rijkdom
 • Geroosterd varken: Vrede
 • Eend: Loyaliteit
 • Perzik: Een lang leven
 • Tofoe: Blijdschap en geluk voor de hele familie
 • Vis: Overschot en rijkdom

Nieuwjaarscake
Het ‘reüniediner’ wordt afgesloten met een hoop zoetigheden. De ‘nian gao’ is een plakkerige rijstcake die in het verleden alleen gebruikt werd als offer naar de goden. Tegenwoordig is de rijstcake onderdeel geworden van het diner. De uitspraak van nian gao lijkt op hoger of groter, waarmee je iemand dus meer wenst in het nieuwe jaar.


Lees hier meer over de meest
bijzondere nieuwjaarstradities


Deze snacks moet je zeker proberen

Ben je een snackliefhebber, dan kom je tijdens Chinees Nieuwjaar helemaal niets tekort. De beste stop is de avondbazaar in Chinatown waar je al dit lekkers kunt proberen.

Fruit
Bepaalde fruitsoorten zijn ook ongekend populair om te eten of geven tijdens Chinees Nieuwjaar. Mandarijnen, sinaasappels en pomelo staan vanwege de vorm voor volledigheid en rijkdom. De uitspraak van deze vruchten lijkt op het woord ‘succes’ of ‘geluk’. Geef ze wel altijd in tweetallen!

Gedroogd fruit is ook erg populair als lekkere snack, vooral de gedroogde kaki. Door deze te eten hoop je dat alles volgens je wensen gaat.

Chinees Nieuwjaar in Singapore
Gedroogde kaki

Bak Kwa
Wellicht ben je ooit in Amerika geweest en zag je overal in de supermarkten dat gedroogde vlees liggen? De Bak Kwa is de beef jerky van Singapore. De gedroogde vleeslapjes kunnen gemaakt zijn van varken, brief of lam en worden bereid met diverse kruiden, suiker en sojasaus.

Hoewel deze populaire straat snack het in Singapore het hele jaar door te krijgen is, is Bak Kwa toch echt een typisch nieuwjaarsgerecht. Voor de lekkerste Bak Kwa ga je natuurlijk naar Chinatown.

Koekjes en snoep
Naast alle hoofdgerechten zijn er nog ontelbaar veel snacks die worden gegeten. Op marktjes en in supermarkten kun je deze kopen.

 • Rode dadels: Rood is een gelukskleur in China. De dadels staan voor rijkdom en welvaart.
 • Pinda’s: Worden altijd met schil geserveerd en staan voor een lang leven en vitaliteit.
 • Pitten: Met name zonnebloempitten zijn populair. Hoe meer pitten je eet, hoe groter de kans is op zonen.

Zoetigheden zijn ook populair om te eten of als cadeautje te geven. Een kleine greep uit de tientallen zoetigheden die beschikbaar zijn:

 • Pineapple tarts, ananaskoekjes
 • Kueh Bangkit, kokoskoekjes
 • Love letters, opgerolde koekjes met een Nederlandse achtergrond
 • Peanut candy, zoete pindakoekjes
Drukte op de bazaar in Chinatown


De bekendste maaltijd tijdens Chinees Nieuwjaar in Singapore

Het belangrijkste gerecht is toch wel de Yu Sheng. Ook wel Lo Hei (Kantonees) of Prosperity Toss genoemd. Yu Sheng is een Kantonese rauwe gesneden vissalade die bestaat uit vis, groentes en diverse sauzen. Gelukkig bieden tegenwoordig veel restaurants ook vegetarische Yu Shengs aan.
Het wordt geserveerd als een voorgerecht om iedereen geluk, overvloed en welvaart te wensen.

De Yu Sheng wordt vreemd genoeg op veel plekken in China niet gehouden of heeft men er zelfs nooit van gehoord. Het is vooral populair in Maleisië, Singapore en Indonesië.

Geschiedenis
Waar de traditie precies vandaan komt is niet helemaal bekend. Het eten van gesneden rauwe vis in China dateert van zo’n 2000 jaar terug. Vissers langs de kust van Guangzhou vierden de 7e dag van de Maankalender. Op deze dag werden mensen gecreëerd. De vissers noemden het gerecht Yu Sheng: Yu wat zowel vis als overschot kan betekenen en Sheng wat rauw of leven kan betekenen.

Pas in de 19e eeuw brachten Kantonese immigranten deze traditie naar Singapore. In 1964 kwamen 4 chefs met een vernieuwde versie van de Yu Sheng om meer klanten naar hun restaurant te lokken. Deze versie is in de afgelopen jaren niet veel meer veranderd.


Zo eet je een Yu Sheng

De ingrediënten worden niet zomaar bij elkaar gegooid en opgegeten. Het proces bestaat uit 12 verschillende stappen waarbij elke stap gelukswensen worden uitgesproken en waarbij elk ingrediënt een bepaalde symboliek heeft. Vaak zorgt een persoon in de groep hiervoor terwijl anderen erbij staan. De belangrijkste ingrediënten:

 • Wortel: Geluk
 • Groene radijs: Eeuwige jeugd
 • Witte radijs: Goede werkmogelijkheden in het nieuwe jaar
 • Rauwe vis: overvloed en welvaart
 • Pomelo: Geluk
 • Gestampte pinda’s: Het hebben van waardevolle bezittingen
 • Sesamzaadjes: Goede hoop voor je bedrijf
 • Gouden Crackers: Rijkdom
 • Pruimensaus: Sterke band met familie en vrienden
 • Peper en kaneel: De droom voor rijkdom
 • Olie: Dat geld van alle kanten binnen komt stromen

Bij de laatste stap doet iedereen in de groep mee. Traditioneel gezien wordt er bij een Yu Sheng het eten, door de eters, gemixt door middel van omhoog gooien. Het omhoog gooien staat symbool voor het beter krijgen in het nieuwe jaar. Tijdens het mixen roept men goede wensen naar elkaar voor het nieuwe jaar. Hoe hoger het gooien, hoe meer geluk!

Willem’s Yu Sheng met de Singapore Wind Symphony:

https://www.facebook.com/SingaporeWindSymphony/videos/1077535149097740/


Meer lezen over wonen en werken in Singapore?
Dat kan hier!

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *