Wonen in Singapore

Chinees Nieuwjaar in Singapore Deel 3: De Leukste Nieuwjaarsactiviteiten

Chinees Nieuwjaar is het grootst gevierde feest van Singapore. Een feest vol lekker eten, activiteiten en eeuwenoude tradities. Via de reeks ‘Chinees Nieuwjaar in Singapore’ nemen we je graag mee naar Singapore tijdens deze mooie periode.

Dit is het laatste deel van de reeks ‘Chinees Nieuwjaar in Singapore’ en in dit deel komen de leukste activiteiten aan bod. Ben je rondom Chinees Nieuwjaar in de stad te vinden? Zet je dan schrap voor een hoop activiteiten!

Disclaimer: Voor een aantal van deze activiteiten heb je tickets nodig. Deze tickets moeten vaak vroegtijdig gekocht worden. De activiteiten zijn namelijk ontzettend populair onder locals.


De place to be tijdens Chinees Nieuwjaar in Singapore

Veel woorden hoef ik hier niet aan vuil te maken. Chinatown is gewoon dé place to be tijdens Chinees Nieuwjaar. De festiviteiten beginnen in dit gezellige stadsdeel al weken voor nieuwjaarsdag. Op deze manier kun je als toerist gemakkelijk iets meekrijgen van de sfeer rondom dit belangrijke feest.

Street light up en lantaarns
De officiële street light up ceremonie in Chinatown markeert het begin van de vieringen van het Chinees Nieuwjaar. Verwacht een avond vol optredens, muziek en vuurwerk. De straten zijn ontzettend leuk versierd met lampionnen en bloemen. Daarbij worden er ook prachtige sterrenbeeld sculpturen tentoongesteld, natuurlijk over het dier van het betreffende jaar. Elke avond gaan de versieringen opnieuw aan. Je kunt hier zo’n 6 weken lang van genieten!

Versieringen in Chinatown

Optredens
Het Kreta Ayer plein, het plein voor de prachtige Buddha Tooth Relic Tempel, wordt omgetoverd tot een mini podium. Elke avond worden hier (traditionele) optredens verzorgd door zowel locals als buitenlandse artiesten. Hoewel vrijwel alles in het Chinees verteld wordt en dus amper te volgen is, is het ontzettend leuk om de sfeer rondom het podium te proeven. Je zult er vooral veel ‘uncles’ en ‘aunties’ vinden die genieten van de festiviteiten. De meesten maken ook graag een praatje, vooral om meer te weten te komen over jou. Singaporeans zijn nieuwsgierig!


Welke bijzondere tradities er nog meer zijn tijdens Chinees Nieuwjaar lees je hier!


Chinatown bazaar
Wil je leuke souvenirs scoren voor thuis of jezelf onder dompelen in de traditionele Nieuwjaarssnacks? Dan is de avond bazaar de perfecte plek voor jou! Tegelijkertijd met de openingsceremonie gaat ook de bazaar van start. Deze plek is ook ontzettend populair voor locals. Verwacht dus veel drukte.

De normaal al uitpuilende winkeltjes zijn uitgebreid en staan volgepropt met traditionele, vaak roodgekleurde, versieringen en hebbedingetjes. Deze spulletjes hebben vaak te maken met het betreffende dier van dat jaar. Of je nu op zoek bent naar bloemen, leuke knuffeltjes, lantaarns, papierenfiguren, nieuwjaarswensen of traditionele hongbao’s, je vindt het er allemaal!

Is eten meer je ding, dan kom je echt niets te kort. Een eindeloze rij aan marktstalletjes biedt de meest uiteenlopende, traditionele snacks aan. Pinda’s en noten, pinapple tarts, love letters, mandarijnen, gedroogde longans, dadels en een hoop andere zoetigheden. Het leuke is dat je bij elk stalletje de producten kunt proeven!

Van alles te koop op de bazaar


Het Lion Dance Festival

Op het Kreta Ayer plein wordt jaarlijks het internationale Lion Dance Festival gehouden. Het is een erkende internationale sport en Singapore concurreert tegen diverse andere Aziatische landen voor de beste Lion Dance performance. Verwacht bijzondere manoeuvres en stunts, een paar meter boven de grond, die je continue versteld zullen staan. Allemaal vergezeld door de ritmische, traditionele trommels en bekkens.

Voor deze activiteit zijn tickets nodig. Via de officiële website kun je zien waar je tickets kunt kopen: https://chinatownfestivals.sg/.

PRO TIP: Neem geluiddempende oordopjes mee. De muziek is behoorlijk hard.

Chinees Niewujaar in Singapore
Chinees Nieuwjaar in Singapore
Grote sprongen tijdens de Lion Dance


De River Hongbao

In 1987 werd voor de eerste keer in Singapore de River Hongbao gehouden. Sindsdien is het uitgelopen tot een van de populairste activiteiten tijdens Chinees Nieuwjaar. Vaklui uit China zetten elk jaar ontelbaar veel mythologische lantarens in elkaar zoals een meters hoge Caishen (god van de welvaart) en natuurlijk de twaalf Chinese sterrenbeelden.

Naast de lantaarns zorgen artiesten dagelijks voor bijzondere optredens. Voor de kinderen is er een kermis en kunnen foodies zich naar hartenlust rond eten aan de traditionele snacks.

Het hoogtepunt is toch wel het vuurwerk. Verschillende landen concurreren voor de mooiste vuurwerkshow, gehouden op muziek, midden in de Marina Bay. Of het nu op traditionele Chinese muziek is of op de snelle beats van Avicii, je zult verstelt staan van het spektakel!

Deze vuurwerkshow is vrij toegankelijk, maar plekken zijn beschikbaar op ‘first-come-first-served’ basis. Meer informatie lees je hier: http://riverhongbao.sg/.

PRO TIP: Ga op tijd richting downtown om de grote drukte voor te zijn en stoelen te scoren op The Float @ Marina Bay.

Australië laat een prachtige vuurwerkshow zien op de Hongbao


Hou jij ook van lekker eten? Lees dan hier welke speciale gerechten er alleen maar beschikbaar zijn tijdens Chinees Nieuwjaar!


Chingay

Ooit naar een carnavalsoptocht geweest in Nederland? De chingay is, zoals ze hier zeggen, same same but different. Ten eerste is het hier gelukkig een stuk warmer en ten tweede gaat het er hier een stuk professioneler aan toe. Het is namelijk de grootste parade van Azië die live uitgezonden wordt op televisie! Een enorme stoet straatartiesten en prachtig versierde wagens wisselen elkaar af. Twee uur vol optredens van dans, muziek, zang en vuurwerk.

Niet alleen Singapore doet mee aan deze parade ook andere Aziatische landen mogen pronken met hun traditionele optredens, kleding en versieringen. Iedereen in het publiek krijgt een goodiebag met leuke gadgets die je zult gebruiken tijdens de show. Zo ben je als publiek ook onderdeel van de parade!

Voor deze activiteit heb je tickets nodig. Op de officiële website lees je hier meer over: https://www.chingay.org.sg/.

Chinees Nieuwjaar in Singapore
Praalwagens vol lampjes en kleuren
Chinees Nieuwjaar in Singapore
Artiesten uit de Filipijnen


Extra tips voor een geweldig Chinees Nieuwjaar in Singapore

Wij geven je nog wat extra tips om ervoor te zorgen dat je bezoek op rolletjes loopt:

  • Hoewel overal voldoende eten en drinken beschikbaar is mag je tijdens de meeste activiteiten ook zelf eten en drinken meebrengen van buitenaf. Dit is natuurlijk erg handig als je Singapore op een budget bezoekt.
  • Neem een paraplu mee. Officieel is het regenseizoen nog aan de gang tijdens Chinees Nieuwjaar. Ben overal op voorbereid, ook op een flinke plensbui.
  • Gratis activiteiten zijn een favoriet bij de locals. Het kan, vooral in het weekend of tijdens Chinees Nieuwjaar zelf, óntzettend druk zijn overal. Natuurlijk heeft dat wel iets om de locals in de weer te zien. Maar heb je de kans om de meeste activiteiten op een weekdag te bezoeken? Maak er gebruik van!
  • Neem een goede camera en statief mee. De meeste activiteiten zullen plaats vinden in het donker. Al deze mooie en bijzondere herinneringen wil je natuurlijk vastleggen zodat je er thuis nog een keer van kunt genieten.
  • Houd er rekening mee dat men met Chinees Nieuwjaar twee dagen vrij heeft. Tijdens deze twee dagen hebben veel bezienswaardigheden en restaurants andere openingstijden of zullen ze zelfs gesloten zijn.
  • Tijdens Chinees Nieuwjaar kunnen de prijzen voor een kamer in een hotel of hostel een stuk hoger liggen. Boek deze op tijd!


Lees hier meer over
Wonen & Werken in Singapore

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *