Reisroutes,  Reisroutes Amerika

Met deze tips plan je de perfecte cross-country roadtrip door Amerika

Roadtrips en Amerika zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. De mogelijkheden zijn eindeloos en zo heeft iedereen dan ook zijn eigen favoriet. Bij ons heeft een zogenoemde ‘cross-country’ roadtrip (letterlijk: het land doorkruisen) altijd hoog op onze bucketlist gestaan. Na verschillende roadtrips in het oosten besloten we ons Amerika avontuur af te sluiten met een roadtrip naar het westen, over land met onze Toyota Yaris.

Een cross country roadtrip vraagt, naar mijn mening, wat meer voorbereiding dan een gewone roadtrip in een bepaald gebied. Je komt immers overal maar één keer langs en je wilt natuurlijk niets missen onderweg! Hieronder geeft ik een aantal tips waar je op moet letten als je een cross country roadtrip wilt gaan plannen.

Met auto rondrijden in Monument Valley


Zorg dat je genoeg tijd hebt

Veel mensen die voor de eerste keer naar Amerika gaan, onderschatten de reistijden enorm. Google Maps geeft aan dat het ‘maar’ zoveel kilometer is. Echter, men vergeet vaak dat je op de snelwegen, zogenoemde ‘highways’ of ‘interstates’ niet altijd 120 km per uur mag rijden. Vaak ligt dit lager, zo rond de 100 km per uur. Hierdoor duurt het natuurlijk veel langer voordat je op je bestemming aankomt. Het is ontzettend jammer als je alleen maar in de auto zit en amper van het land kunt genieten omdat je in een korte tijd veel wilt zien.

‘Maar als ik een route in Google Maps intoets is het maar 45 uur rijden. Als ik 3 uur per dag rij, kan ik er in 2 weken toch zijn?’ Klopt, dat kan zeker, als je alleen maar in de auto wilt zitten op de snelweg. Maar ik neem aan dat je ook van de snelweg af wilt, leuke dingen wilt ondernemen en wellicht langer dan één nacht op dezelfde plek wilt blijven? Het is belangrijk om goed na te denken hoeveel uur je per dag wilt rijden en of dit voor een realistische planning zorgt met alle bezienswaardigheden die je wilt bezoeken.

Daarom raden wij aan om een cross country roadtrip te plannen als je minimaal 3 weken de tijd hebt. Zo kun je een goede, ongehaaste balans vinden tussen reisdagen, het bezichtigen van bezienswaardigheden en af en toe eens een rustdag nemen.


Kies het juiste seizoen om te reizen

Een route kiezen kan afhankelijk zijn van diverse zaken zoals bijvoorbeeld in welk seizoen je vakantie hebt. De winter is perfect voor zuidelijke staten, met een temperatuur die een stuk aangenamer is dan tijdens de hete en vochtige zomermaanden. Voor het noorden geldt dat het er in de zomer juist lekker weer is maar in de winter kan het er erg koud zijn. Ook heb je een verhoogde kans dat wegen afgesloten zullen zijn vanwege sneeuw en ijs.

‘Shoulder seasons’ zitten tussen het laag- en hoogseizoen in. Heb je de mogelijkheid om in deze periode te reizen dan heb je wat extra voordelen, zoals lagere prijzen voor hotels en campings. Ook is er minder drukte op populaire plekken. Nadelen kunnen zijn dat het weer nog wisselvallig is en dat daardoor enkele bezienswaardigheden nog dicht zijn vanwege de condities op de weg. Parken als Yosemite National Park kunnen daar bijvoorbeeld last van hebben.

Ga bij jezelf na wat je wilt zien en doen en of dit past in de periode waarin je wilt reizen.

cross country roadtrip
Op weg naar Yosemite National Park half april. Veel wegen zijn nog gesloten


Er zijn eindeloze cross-country roadtrip routes

Nu je weet hoeveel tijd je gaat besteden tijdens je reis en in welk seizoen je gaat, kun je je meer toespitsen op een gebied waarin je kunt gaan reizen. Wellicht hoef je daar helemaal niet over na te denken en weet je al precies naar welke staten je wilt.

Meestal wordt een cross-country roadtrip route gepland tussen een grote stad aan de oostkust en een grote stad aan de westkust. Het is vanuit Nederland makkelijker om hierop te vliegen. Denk bijvoorbeeld aan steden als New York, Boston, Washington D.C., Orlando of zelfs Miami. Aan de westkust kun je denken aan Los Angeles, San Francisco, Portland of Seattle.

Hieronder een voorbeeld van onze eigen reisroute:


Je route hoeft helemaal niet in een rechte lijn te lopen natuurlijk of precies een interstate te volgen. Er zijn ontzettend veel scenic drives die de moeite waard zijn. Bovendien zijn kleinere wegen veel leuker omdat je dan meer van het land mee krijgt. Houd wel rekening met extra reistijd!


Ga hier naar het blogoverzicht van
onze cross-country roadtrip


Lezen, lezen, lezen

Ben jij ook zo iemand die niets wilt missen en de perfecte rondtrip wilt plannen voor vertrek? Of wellicht ben je iemand die liever flexibel rondreist? Wat voor reiziger je ook bent, weten wat er allemaal langs je route te doen is, is belangrijk zodat je niets hoeft te missen.

Aangezien je tijdens een cross-country roadtrip overal maar één keer langs komt, is het goed om te weten wat er allemaal te doen is in de staten waar je doorheen komt. Het is dus van belang om van te voren zoveel mogelijk informatie te verzamelen zodat je weet wat er komen gaan. Informatie haal je uit reisgidsen, magazines, forums, Facebookgroepen, blogs van andere reizigers, Google, etc.

Onze favoriete reisgids is de Lonely Planet. Deze staat boordevol informatie en ook leuke ‘off the beaten track’ bezienswaardigheden. Bestel snel de nieuwste versie!


Langzaam ontstaat er een route

Wanneer je aan het lezen bent over de staten (of potentiële staten) die je wilt bezoeken, noteer alles wat je wilt zien. Maak een prioriteitenlijstje met je favoriete bezienswaardigheden en een tweede lijstje met bezienswaardigheden die leuk zijn maar geen must. Ik weet het, het zal een waslijst zijn, maar deze kun je later nog inkorten. Keuzes maken hoort er helaas bij als je niet eindeloos de tijd hebt.

Wat voor ons helpt is in Google Maps een kaart aanmaken en alle hoogtepunten van ons prioriteitenlijstje invoeren. Op deze manier komt er langzaam een route tevoorschijn. Hieronder een voorbeeld van onze route voordat we besloten hadden dat we de National Parks gingen volgen:

Heel veel mensen maken ook gebruik van de website Road Trippers, een Engelstalige website waar je makkelijk een route kunt plannen.


Maak een roadbook van je cross-country roadtrip

Veel mensen beginnen al maanden van tevoren met het lezen en plannen van hun roadtrip. Het is onmogelijk om alle informatie te onthouden daarom raad ik aan gebruik te maken van een ‘roadbook’. Een roadbook is een persoonlijk reisboek dat je kunt vullen met bezienswaardigheden, de route (incl. datums, reistijden, verblijfsplaatsen), hotels, foto’s en prijzen. Iedereen maakt een roadbook op zijn/haar eigen manier. Het is super simpel om het digitaal te maken in Word en je komt er helemaal mee in de stemming. Je zet het voor vertrek op je telefoon, iPad en/of laptop en tijdens je vakantie kun je overal je planning erbij halen of nog aanpassingen maken.

Cross country roadtrip
Voorbeeld pagina’s uit ons roadbook

Een roadbook kun je na je vakantie aanvullen met entreetickets, folders of foto’s die je onderweg verzameld hebt. Dit is een ontzettend leuk aandenken van een geweldige vakantie!


Plan rustdagen in tijdens een cross country roadtrip

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen tijdens een langere vakantie is rustdagen inplannen. Reizen of continu reizen kan, wellicht onverwacht, ontzettend vermoeiend zijn. Je hebt veel nieuwe indrukken, je bent in een nieuw land aan het rijden en overdag ben je ook actief bezig.

Merk je tijdens je vakantie dat je de rustdagen niet nodig hebt, dat is natuurlijk geen probleem! Er is ontzettend veel te doen in Amerika. Zeker weten dat jij een extra dagje met gemak vol weet te plannen met leuke activiteiten. Of wanneer je flexibel reist, dan kun je de rustdagen voor een later tijdstip in je reis bewaren en toch nog die ene bezienswaardigheid meepakken die eigenlijk niet in het schema paste.

cross country roadtrip
Heerlijk relaxen bij het zwembad van The Excalibur in Las Vegas


Kies je vervoersmiddel

Als laatste moet je natuurlijk kiezen hoe je van A naar B gaat reizen. Ook hier zijn er veel opties mogelijk. De populairste opties zijn:

  • Huurauto in combinatie met hotels
  • Huurauto in combinatie met kamperen
  • Camper in combinatie met kamperen

Welke optie je kiest kan liggen aan je budget en wat je precies wilt zien. Met een camper is het bijvoorbeeld lastig om veel grote steden te bezoeken, maar wel ontzettend leuk om in de National Parks te overnachten.

Wil je elke avond kamperen? Plan dan ook extra tijd in voor het opzetten van de tent en eventueel het zelf koken. Het fijnste is dat je voor zonsondergang op de camping bent.

Wij huren meestal een auto omdat je hier de meeste vrijheid mee hebt. Een huurauto zoeken en verschillende modellen vergelijken doe je gemakkelijk bij RentalCars.com.

Er zijn ook enkele minder populaire opties zoals rondreizen met de bus (Greyhound) of met de trein (Amtrak). Hoewel deze opties goedkoper zijn, heb je wel minder mogelijkheden wat betreft bestemmingen. De bus en trein rijden vooral tussen grotere steden. De oostkust heeft betere connecties dan de westkust.


Plan vooruit vooral wanneer je in het hoogseizoen reist

Wij vinden het heerlijk om op de bonnefooi rond te reizen en maar te zien waar we in de avond terecht komen. Echter, heeft deze manier van reizen soms grote nadelen. Niet elk gebied in Amerika leent zich voor reizen op de bonnefooi. West-Amerika is ongekend populair en miljoenen mensen reizen daar naartoe in het hoogseizoen. Populaire plekken zoals overnachten in de National Parks of toegangskaarten voor bezienswaardigheden zijn soms al 6 maanden van tevoren uitverkocht!

Maar niet alleen in het hoogseizoen, ook in de andere seizoenen, vooral wanneer Amerikanen zelf ook vakantie hebben, kunnen tickets en overnachtingen snel uitverkocht zijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld tickets gemist voor Alcatraz in San Francisco. We reisden op de bonnefooi en dachten, het is laagseizoen dus zullen er toch nog wel tickets zijn. Helaas dus.

Heb jij specifieke bezichtigingen of plekken waar je wilt overnachten die je super graag wilt doen tijdens je vakantie, boek deze dan (ver) vooruit zodat je het zeker niet hoeft te missen!


Heb je hulp nodig bij het plannen van je roadtrip?
Of wellicht heb jij nog meer goede tips?
Laat het ons weten in de comments!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *