Wonen in Singapore

Coronatijd: Wonen in Singapore in tijden van het coronavirus

Ik schaam me dood! Het coronavirus raast al sinds eind januari in Singapore rond en ik heb nog helemaal geen fatsoenlijke update gegeven. Veel mensen weten niet hoe het er hier aan toe gaat. Ik zal even helemaal bij het begin beginnen, want wij hadden er natuurlijk al veel eerder last van dan Europa.


Het coronavirus is in Singapore

Halverwege januari kregen we al de eerste berichten te horen dat er een virus was in Wuhan en dat het mogelijk besmettelijk was voor mensen. De Singaporese overheid gaf het advies uit om goed handen te wassen en niet in de de buurt van pluimvee te komen. Mensen moeten een masker dragen wanneer ze verkoudheidsverschijnselen hebben en zich melden bij de dokter.

Echter, nog niemand natuurlijk maakte zich druk in deze periode. Iedereen was veel te druk bezig met zich klaarmaken voor het Chinese Nieuwjaar. Singaporezen en Chinezen reisden in deze periode al heen en weer tussen China en Singapore. Natuurlijk komen er ook regelmatig vluchten uit Wuhan deze kant op. Op 23 januari werd het eerste coronageval bekend gemaakt. Een local uit Wuhan die naar Singapore was gekomen om Chinees Nieuwjaar te vieren.


Lees hier meer over het grootste feest van het jaar:
Chinees Nieuwjaar in Singapore!


De overheid houdt ons tot in de puntjes up-to-date over het conronavirus in Singapore

Vanaf dag één houdt de overheid ons perfect op de hoogte van het coronavirus en hoe het zich verspreidt in Singapore. Op de website van de overheid worden elke dag uitgebreide updates geplaatst. (Nu nog steeds.) Er wordt bijgehouden hoeveel gevallen er zijn, hoeveel mensen geïsoleerd zitten in overheidsgebouwen, hoeveel mensen er kritiek zijn en hoeveel er overleden zijn.

Er wordt ons haarfijn uitgelegd waar corona opdook en hoeveel mensen er bij zo’n coronacluster betrokken zijn. Nieuwe gevallen worden aan oude gevallen gelinkt. Er wordt bijvoorbeeld geschreven dat geval 25 gelinkt is aan geval 13 en waar ze het coronavirus opgelopen hebben.

Daarnaast wordt er ook bijgehouden hoeveel mensen het coronavirus vanuit het buitenland hebben meegebracht, zogenoemde “geïmporteerde” gevallen. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen de locals, work pass holders (voornamelijk mensen zoals wij) en gastarbeiders. Hier later meer over.

coronavirus Singapore
WhatsApp update van de overheid


Op zoek naar de coronapatiënten

Dagelijks worden er enkele nieuwe coronagevallen bekend gemaakt en de overheid gaat snel op zoek naar mensen die de afgelopen weken vanuit Hubei naar Singapore gevlogen zijn. Hoewel er veel al terug gevlogen zijn naar China worden degene die nog hier zijn direct in quarantaine geplaatst.

In de weken die erop volgden kwamen er dagelijks enkele nieuwe gevallen bij. De overheid wist ze precies te achterhalen en alle mensen te linken aan voorgaande gevallen. Deze snelle aanpak was te danken aan de SARS-uitbraak aantal jaren geleden. Een compleet handboek lag klaar en Singapore kon snel en adequaat handelen. Singapore werd geprezen door de rest van de wereld. De eerste curve ging langzaam weer naar beneden en iedereen dacht dat we er snel vanaf zouden zijn.


Chinese Nieuwjaarsfeesten

Op 15 februari kwamen er in het westen van het land een grote groep mensen bijeen voor een uitgebreid Chinees-Nieuwjaardiner. Bijna 200 mensen waren hier aanwezig. Wat bleek, enkele mensen waren geïnfecteerd met corona. Het ergste was nog dat ze al klachten hadden maar toch gekomen waren, tegen de adviezen van de overheid! In een mum van tijd veranderde dit diner in de grootste infectiehaard in Singapore.

Onwetend verspreiden bezoekers het virus door de stad. Gelukkig gaat het maar om een handvol nieuwe besmettingen per dag en weet de overheid de herkomst keer op keer te traceren en de verspreiding te beperken.


Trace Together

Op 20 maart werd in Singapore de corona-app gelanceerd. Ik weet dat het hier in Nederland ook over gepraat wordt, maar, onder andere wegens privacy, nog niet echt van de grond gekomen is. Nou, in Singapore heb je sowieso al niet super veel privacy en weet de overheid al best veel van je dus een extra app op de telefoon is nou niet heel spannend.

Wij hebben hem sinds dag 1 gedownload en in het begin regelmatig gebruikt. Het probleem is alleen dat Apple (nu nog) bluetoothbeperkingen heeft en de app daarom niet continue aan staat. Wij moeten hem bewust openen en dan begint die met traceren. Maar, zoals elke nieuwe gewoonte, vergeten wij dit en gebruiken we hem nog amper.

We krijgen wel dagelijks updates van de overheid via WhatsApp. Nieuwe veranderingen rondom de maatregelen, maar ook een uitgebreid bericht over alle gevallen. Ook krijgen we berichten over hoe je fit kunt blijven en waar je eventueel hulp kunt krijgen voor emotionele ondersteuning.


Veel geïmporteerde gevallen door strengere reisrestricties

Tot op heden waren er nog niet veel strenge maatregelen rondom reizen. Sinds 27 januari werden mensen met een paspoort uit de provincie Hubei medisch onderzocht voordat ze toegang kregen tot Singapore. Reizigers met klachten werden direct apart genomen op het vliegveld en in speciale quarantaine gebouwen van de overheid geplaatst. Een paar dagen later werd aangekondigd dat alle reizigers met een paspoort uit Hubei of mensen die 14 dagen voor aankomst in Singapore Hubei bezocht hadden, niet meer toegelaten werden. Ook niet voor een doorreis.

Natuurlijk waren in deze periode ook veel Singaporezen en expats op reis buiten Singapore. Met name in de periode van half tot eind maart keerde iedereen terug naar Singapore omdat de regels rondom reizen flink aangescherpt werden.

Vanaf 11 maart kwamen Singaporezen en expats in een grote golf naar huis terwijl vanaf 20 maart pas de 14 dagen zelfquarantaine bij thuiskomst in Singapore ingesteld werd. Mensen die eerder terugkwamen gingen niet in zelfquarantaine en de nieuwe gevallen schoten een week later flink omhoog omdat deze mensen ongemerkt anderen besmet hadden. Daarnaast logen ook mensen over welke landen ze bezocht hadden, wat natuurlijk niet helpt bij het verhelpen van de bestrijding. De quarantainemaatregel kwam dus eigenlijk net te laat.

Een paar dagen later werd het reizen naar het buitenland en naar Singapore helemaal verboden.


Wil je meer lezen over wonen en werken
in Singapore? Dat kan hier!


Nieuwe regels worden ingevoerd om het coronavirus in Singapore tegen te gaan

Langzaam komen er steeds meer nieuwe coronagevallen aan het licht en worden de regels steeds strenger.

 • Op het werk moeten Willem en ik dagelijks 2 keer onze temperatuur opmeten en noteren.
 • Bij binnenkomst in grote malls wordt de temperatuur opgemeten, op dezelfde manier als ze dat op het vliegveld doen.
 • Er mogen nog maar een x aantal mensen winkels binnen en je temperatuur wordt ook hier opgenomen.
 • We moeten minimaal een meter afstand houden. Alles in het openbaar wordt afgeplakt of er worden vakken gemaakt waarin je moet staan.
 • Je mag maar met een klein groepje mensen samenkomen.
 • Het dragen van een masker wordt aangeraden, maar is niet verplicht.

Daarnaast deelde de overheid ook operatiemaskers uit (4 per huishouden), een halve liter desinfectiemiddel en kregen we ieder een wasbaar masker.

Niet iedereen gaat even goed om met de steeds bijkomende maatregelen. Zo hebben we tot wel 3 keer toe een grote stormloop gehad op supermarkten en online winkels. Niets was er nog te krijgen en nog steeds zijn veel producten in de winkels niet aan te slepen.

coronavirus Singapore
Ons gratis masker


Start van de “circuit breaker”

Met het een flink groeiend aantal Singaporezen die corona hebben besloot ook Singapore dat het tijd werd voor een lockdown. Hoewel het hier geen lockdown genoemd wordt, maar een “circuit breaker”, omdat we nog op code oranje in plaats van rood zitten. Op 7 April was het zo ver. Essentiële diensten bleven open zoals supermarkten, restaurants voor afhaal en bezorgen en transport. De nieuwe regels waren vooral:

 • Niet essentiële werkplaatsen dicht en iedereen is verplicht thuis te werken.
 • Scholen gaan dicht. Opvang van kinderen is er alleen voor essentiële werknemers.
 • Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen om met mensen binnen je huishouden.
 • Attracties, hotels, publieke sporttreinen, winkels en gyms gingen dicht.

Net zoals in andere landen hield niet iedereen zich meteen aan de nieuwe regels. Iedereen ging gezellig wandelen, fietsen of voetballen in parkjes. In het begin kreeg je eerst nog een flinke waarschuwing en bij een tweede keer een boete, maar daar werd snel vanaf gezien. Vanaf 12 april kreeg iedereen direct een boete van $300 (vrij laag voor Singaporese begrippen), maar bij een tweede keer had je kans op een boete van $10.000 of een celstraf tot een jaar. Enkele expats waren in de tussentijd Singapore ook al uitgestuurd omdat ze zich dus niet aan de regels hielden. Singapore heeft zelfs een nieuwe wet aangenomen die mensen verplicht binnen te blijven.


Uitbraak in de verblijfsplaatsen van de migrantenwerkers

De start van de circuit breaker kwam ook net te laat voor de hardwerkende gastarbeiders in Singapore, de vergeten groep (voornamelijk mannen) uit Bangladesh en India die Singapore letterlijk vanaf de grond toe opbouwen.

Zij leven afgezonderd in slaapzalen aan de randen van Singapore. De omstandigheden zijn verschrikkelijk: Ze leven met tientallen op een kamer, slapen in stapelbedden, delen keuken en badkamers en er is een hoop viezigheid. Deze mensen zitten met tienduizenden bij elkaar en je kunt wel nagaan dat de verspreiding hier ontzettend snel gaat. Dagelijks komen er tot wel 900 nieuwe gevallen bij, wat dus zorgt voor de snelle groei in coronagevallen op dit moment.

Ineens staat deze vergeten groep uit Singapore midden in de spotlight. Organisaties verzamelen eten, snacks, spelletjes, internetkaarten en maken hygiënepakketten voor deze arme mensen. Velen van hen worden behandeld door het nieuwste en modernste ziekenhuis van Singapore. Sommigen hebben het zelfs mee gebouwd!

Een video van de BBC over de migranten in Singapore


Een verlenging van de circuit breaker

Door het invoeren van de circuit breaker zagen we al snel dat de nieuwe gevallen in de “lokale” gemeenschap aan het dalen was. Bij de migrantenwerkers is het een ander verhaal en blijft het totaal daardoor dagelijks zo tussen de 500 à 900 gevallen.

Op 21 april werd daarom besloten om niet alleen de circuit breaker te verlengen naar 1 juni, maar om de weken die volgden nog strengere maatregelen in te voeren. Iedereen is verplicht zo veel mogelijk thuis te blijven.

 • Het dragen van maskers is verplicht, maar niet als je intensief aan het sporten bent.
 • Bus- en metrolijnen worden aangepast of opgeschort.
 • Alles moet alleen gedaan worden zoals sporten en boodschappen doen.
 • Alle snack- en drankenwinkels (zoals bubble tea) gingen dicht.
 • Kappers en bakkers gingen dicht.
 • Winkels zoals opticiens alleen op afspraak voor noodgevallen
 • Toegang tot populaire markten was op basis van je ID nummer: oneven nummer op oneven dagen.
 • Bij de ingang van een supermarkt wordt je temperatuur gemeten.
 • Je ID kaart wordt gescand voor je naar binnen mag.

Deze maatregelen zouden tot 4 mei duren indien alles goed gaat. Dagelijks komen er nog steeds honderden nieuwe gevallen bij. Er worden namelijk veel testen uitgevoerd. Sinds 27 april zijn er zo’n 143.919 swab tests gedaan onder 99.929 personen.

Het is extra zweten met zo’n masker op buiten


Is het einde van het coronavirus in Singapore in zicht?

De cijfers in de slaapzalen van de gastarbeiders zijn nog altijd hoog, maar gelukkig gaan de cijfers in de “gemeenschap”, buiten deze slaapzalen, elke dag naar beneden.

Inmiddels gaan er al geruchten in de rondte dat enkele bedrijven weer langzaam op gaan starten. Kappers zouden bijvoorbeeld weer open gaan. Maar goed, dat zegt natuurlijk niets. We wachten liever op een nieuwe persconferentie van minister-president Lee Hsien Loong.

Nou, bij deze ben je helemaal up-to-date! Vind je het interessant om meer over het coronavirus in Singapore te lezen of de grafieken bekijken, check dan hier de website van de Singaporese overheid.

3 Comments

 • Karin Meersschaert

  Hi Karin, ik zie dat jullie in Durham hebben gewoond. Onze zoon gaat zijn masters in Business Analytics doen aan Fuqua School of Business daar. We zijn nu op zoek naar een appartement. Heb je tips over vooral veilige wijken in Durham?

  • Karin

   Hoi, wat leuk! Ja wij hebben zeker goede tips. Ik stuur je een berichtje naar de email die je opgegeven hebt. Mocht je niets krijgen, kijk even in de spam 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *