Wonen in Singapore

10 redenen waarom wij het heerlijk vinden om in Singapore te wonen

Aan het einde van deze maand wonen wij al bijna twee jaar in Singapore en hopen hier ook nog wat langer te kunnen blijven wonen. Wij hebben het hier ontzettend goed naar onze zin. Ik krijg dan ook van veel mensen de vraag waarom wij het zo leuk vinden om in Singapore te wonen. Nou, om best wel wat redenen. In dit blog vertel ik je waarom wij het zo leuk vinden om in Singapore te wonen.


Het is altijd lekker weer

Singapore kent twee seizoenen, warm met regen (regenseizoen) en heel heet zonder regen. De hoge luchtvochtigheid en het warme weer is niet voor iedereen weggelegd. De eerste weken dacht ik ook: ‘Waar ben ik aan begonnen?!’ Maar serieus, het went vrij snel wanneer je jezelf overgeeft aan het feit dat niet alleen jij maar iedereen zich kapot zweet wanneer je 5 minuten buiten bent. Een voordeel hiervan is dat je een minder gehaast tempo aanneemt. Rennen voor de bus of metro zit er hier echt niet in!

Singapore heeft het eindeloze zomer gevoel, we dragen altijd korte zomerkleding, kunnen het hele jaar door zwemmen of op een terrasje zitten, heerlijk! Nee, het koude weer missen we zeker niet.

Check deze video van Nas Daily over Singapore


De westerse gemakken

Veel mensen denken bij wonen aan Singapore dat je in een complete Aziatische omgeving terecht komt. Logisch, Singapore is het hart van Zuidoost-Azië. Niets is minder waar. Singapore is niet te vergelijken met veel andere landen in Azië. De stad is namelijk heel erg ontwikkeld.

In Singapore is alles strak geregeld. Zo is het openbaar vervoer tot in de puntjes geregeld. Vertraging hebben is echt uitzonderlijk. Ook de (snel)wegen zijn in perfecte staat.

In Singapore wordt er ook veel geld uitgegeven aan medisch onderzoek en zijn de ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en tandartsen etc. echt heel goed. Veel artsen doen hun studie in het buitenland (Amerika, Engeland, Australië) waardoor de kwaliteit gewoon hoog ligt.


Je appartement is net een hotel

Natuurlijk heeft niet iedereen luxe tot zijn beschikking in Singapore. Er is ook veel armoede, maar de meeste work pass holders wonen in zogenoemde condominiums. Condo’s (in het kort) bieden vaak veel faciliteiten zoals zwembaden, jacuzzi’s, barbecuemogelijkheden, sportruimtes, bibliotheek en speeltuintjes voor kinderen.

De eerste maanden hebben wij ontzettend erg moeten wennen aan deze leefomgeving. Ik noemde het ook steeds ons hotel. Het is heel bizar om na het eten even de jacuzzi in te gaan of vroeg op de ochtend een half uur baantjes te trekken. We proberen er dan ook zoveel mogelijk van te genieten, want wie weet waar we later terecht zullen komen!

wonen in singapore
Het is niet slecht zitten bij ons zwembad


De Aziatische invloeden

Wonen in Singapore mag dan wel vergelijkbaar zijn met wonen in andere grote westerse steden, maar er zijn gelukkig ook veel Aziatische invloeden. De voertaal is niet alleen Engels, maar ook Indiaans, Chinees en Maleisisch. Alles wordt omgeroepen of beschreven in deze talen. Zo leer je nog eens wat woordjes van andere talen.

Omdat men zoveel buiten leeft, worden veel rituelen tijdens bijvoorbeeld feestdagen buiten uitgevoerd. Er wordt muziek gemaakt, mensen maken offers op straat en er worden leuke dingen georganiseerd. Iedereen is welkom om hieraan deel te nemen. Wij hebben inmiddels al zoveel geleerd. Echt heel erg leuk!


Het heerlijke eten

Iets wat ik echt mis als ik niet in Singapore ben is het eten. Vooral wanneer we westerse landen bezoeken, missen we bepaalde gerechten die in Singapore overal te krijgen zijn, zoals ons wekelijks traditioneel ontbijt, kopi of teh met kaya toast en half boiled egg, maar ook Indiaanse gerechten zoals prata en een lekkere curry of de Maleisische nasi lemak.

Werkelijk elke keuken is hier in Singapore te krijgen en ook nog eens voor elke portemonnee. In hawker centers kun je gezellig tussen de locals eten voor een paar euro, terwijl je ook diep in de buidel kunt tasten voor heerlijke maaltijden in sterrenrestaurants.

wonen in singapore
Traditioneel Singaporees ontbijt


Je hoeft je nooit te vervelen

Voordat wij in Singapore gingen wonen hebben we natuurlijk met veel mensen gepraat over de stad. Wij waren er immers nog nooit geweest. Veel mensen zeiden dat Singapore super leuk was, maar dat je het na een week echt allemaal wel gezien had en dat het dan vrij saai werd. Dit is echt het meest foute advies wat ik destijds over Singapore gekregen had. Als je jezelf in Singapore verveelt, dan ligt het 100% aan jezelf. Er is zó ontzettend veel te doen in de stad dat je vrijwel elke dag en avond van de week vol kunt plannen als je dat wilt. Natuurlijk moet je zelf wel even op onderzoek uit gaan.


Singapore is gelukkig niet alleen maar city life

Singapore is natuurlijk een echte wereldstad en vrijwel overal waar je komt zie je invloeden van mensen. De stad wordt ook vaak vergeleken met New York. Waarom weet ik niet want deze steden zijn totaal verschillend. New York vind ik vrij depressief door al het beton en relatief weinig groen in de stad.

Tuurlijk, Singapore heeft ook veel beton en hoogbouw maar het wordt niet voor niets de ‘Garden City’ genoemd. Planten en bomen worden verwerkt in nieuwbouw en er zijn super veel parkjes en bomen die langs de weg voor schaduw zorgen. Singapore heeft ook National Parks. In deze NParks kun je hiken en verschillende soorten wildlife, bloemen en planten zien. Je hebt niet eens meer in de gaten dat je in een stad bent. Heerlijk!


Singapore is super schoon

Singapore is ook een van de schoonste steden die ik ooit gezien heb. Oké, niet overal is het even schoon en soms weten vieze rioolluchtjes je neus te bereiken op warme dagen, maar over het algemeen is het erg schoon. Afval op straat gooien is een no-go (je krijgt een boeten van $2000!), kauwgom kauwen is verboden en ook spugen op straat wordt flink bestraft, iets wat wij helemaal niet erg vinden natuurlijk.

Daarbij wordt de stad ook continu schoongemaakt. De hele dag door zijn er poetsers en tuinmannen bezig om Singapore schoon te houden. Gevallen blaadjes worden direct opgeveegd en tuintjes keer op keer met verse bloemen aangeplant.

wonen in singapore
Heerlijk wandelen door de schone stad


De wereld zien is ontzettend gemakkelijk

‘Wij gaan een weekendje naar Phuket.’ Een zin die ik nooit van mijn levensdagen dacht ooit uit te spreken. Te gek voor woorden, niemand gaat een weekendje naar Phuket, duiken in de Filepijnen of naar Bali. Maar goed, natuurlijk is het niet heel anders dan een weekend naar de Ardennen of bijvoorbeeld Berlijn bezoeken, alleen iets tropischer.

Reizen door Azië is echt ontzettend gemakkelijk vanuit Singapore. Er zijn veel goede budgetmaatschappijen en snelle verbindingen waardoor je in een mum van tijd op de mooiste plekken bent. Reizen is dan ook een favoriete bezigheid van veel work pass holders en bij elk sociaal event worden oude reisjes besproken en tips uitgewisseld.


Singapore is een van de veiligste landen om te wonen

Je hebt misschien wel eens gehoord over de achterlijk hoge boetes die uitgedeeld worden in Singapore. Voor het minste krijg je een flinke boete, celstraf en ook stokslagen zijn nog aan de orde van de dag. Is dat niet wat overdreven? Misschien, maar zo zorgt Singapore wel voor een hele veilige leefomgeving. Na een avondje stappen hoef ik niet constant over mijn schouder te kijken en hoef ik me ook niet druk te maken dat ik lastig word gevallen in de bus of metro.

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat er nooit iets gebeurd. Er wordt regelmatig een fiets gestolen of ergens ingebroken. De politie plaatst dan wel meteen special borden in de wijk, zodat je weet dat er wat gebeurd is en extra op moet letten.


Lees hier meer over wonen en
werken in Singapore

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *