Dengue in Singapore: Wat doen we eraan om dit te voorkomen?
We zien het steeds vaker door het jaar heen: Grote banners die plekken aangeven waar een dengue-uitbraak aan de gang is. Zo ook in ons appartementencomplex. Een aantal collega’s van mij hebben al met dengue in het ziekenhuis gelegen. Het lijkt een beetje wachten tot je zelf ook geprikt wordt. Dengue is in Singapore een serieuze zaak. Er wordt veel aandacht gevraagd om het te bestrijden. Maar wat kunnen we er aan doen? En hoe kan jij ervoor zorgen dat je op reis geen dengue krijgt?
Wat is dengue precies?
Dengue is ook wel bekend als knokkelkoorts en is een virus wat overgedragen wordt door twee soorten (Aedes)muggen: De gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug. De laatste is gemakkelijk te herkennen aan de wit met zwarte strepen.
Je kunt dengue dus krijgen van een geïnfecteerde mug. Andere muggen kunnen op hun beurt weer geïnfecteerd raken door jou te prikken en het virus over brengen naar andere mensen. Alleen vrouwtjesmuggen kunnen deze ziekte overbrengen omdat alleen die prikken. Een vrouwtjesmug kan wel tot 300 eitjes leggen in hun twee weken durende leven!
De muggen zijn vooral actief tijdens zonsopkomst en -ondergang. De incubatietijd ligt tussen de 3-14 dagen. De symptomen van een milde denguevariant zijn flinke hoofdpijn, misselijkheid of overgeven, spierpijn, hoge koorts en uitslag op de huid. Niet iedereen die het virus heeft laat overigens symptomen zien.
Wanneer je voor de tweede keer dengue oploopt kan deze ernstiger verlopen en is het raadzaam zo snel mogelijk naar de dokter te gaan.
Dengue kan uitlopen op twee dodelijke varianten; virale hemorragische koorts (koorts met bloedingen) en het dengueshocksyndroom (patiënt raakt in shock).
Is er een dengueseizoen in Singapore?
Ja, er is zeker een ‘hoogseizoen’ voor dengue in Singapore. Deze loopt van juni tot en met oktober. Het extra warme weer zorgt voor betere omstandigheden zodat muggen zich snel kunnen voortplanten in stilstaand water.
Waarom is dengue nu ineens zo’n probleem?
Sinds 50 jaar is dengue flink in opkomst, niet alleen in Singapore maar ook op andere tropische plekken over de hele wereld. Het is een van de snelstgroeiende virussen van deze tijd.
De World Health Organization (WHO) zegt dat dengue ‘verwaarloosd’ is door veel landen. Overheden deden weinig tot niets om het versprijden van het virus tegen te gaan. Doordat we met zijn allen steeds meer zijn gaan reizen komen we gemakkelijker in aanraking met dengue en verspreiden we het ook sneller naar andere delen van de wereld.
Als we kijken naar de cijfers van het National Environment Agency dan zien we dat er in 2018 3.285 gevallen van dengue waren vastgesteld. In mei 2019 werd het totaal aantal gevallen van 2018 al overschreden! Het toppunt van 2019 lag in juni met meer dan 650 gevallen in één week. Het totaal aantal gevallen van 2019 kwam uit op 16.000. 77 mensen kregen in 2019 de gevaarlijke virale hemorragische koorts.
In 2018 zijn er 5 mensen overleden aan dengue. Het aantal doden voor 2019 staat op 20.
Voor 2020 is alleen het eerste kwartaal bekend: 4.773 gevallen van dengue zijn gemeld. De gevallen zijn meer dan 50% hoger vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 (2,223 gevallen). Elf mensen kregen de virale hemorragische koorts en 7 mensen zijn al overleden. De verwachting is dat dengue dit jaar veel meer schade aan gaat richten.
Wat doet de overheid eraan om dengue in Singapore te voorkomen?
Het National Environment Agency (NEA), van Singapore geeft waarschuwingen uit via het Dengue Community Alert System. Men meldt in welk gebied er uitbraken zijn, wat het risico is (groen, geel of rood) en via andere organisaties stuurt de NEA berichten rond over wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat dengue zich niet verder verspreidt.
Daarnaast is de overheid bezig met een ander project om dengue volledig uit te roeien in de stad. Ik laat het aan NAS Daily over om het aan je uit te leggen aan de hand van deze video:
De overheid controleert ook regelmatig bouwplaatsen. Deze plekken lopen regelmatig onder water na hevige onweersbuien en zijn dus de perfecte plek voor muggen om zich voort te planten.
Niet alleen de overheid maar ook het management van ons appartementencomplex doet zijn best om dengue te voorkomen. Elke week wordt het complex, op de verdiepingen waar planten en water staat, besproeid met chemicaliën die muggen doodmaken. Helaas niet altijd effectief, zo blijkt. Nog niet zo lang geleden was er bij ons een uitbraak!
Wat doen wij om dengue te voorkomen?
Gelukkig zijn we niet afhankelijk van de overheid om dengue uit te roeien maar kunnen wij zelf ook verschillende dingen doen.
Het plaatsen van horren in de raam
Het klinkt wellicht vreemd maar de meeste mensen hebben geen horren in hun ramen ondanks de vele insecten die hier leven. Het plaatsen van horren is dan ook geen goedkope aangelegenheid. Een maand na onze verhuizing kochten wij ook vrij simpele horren (ik werd helemaal lek geprikt) voor maar liefst 660 Singapore dollar voor drie ramen!
Het huis droog houden
Het scheelt natuurlijk al dat we horren hebben waardoor er amper muggen binnen kunnen komen. Toch wordt het aangeraden om de douche en wasbakken in de badkamer en keuken droog te houden. Muggen hebben maar weinig water nodig om eitjes in te leggen. Het beetje water in een wasbak is voldoende.
Het toilet en de afvoer afdekken
Muggen zijn klein en weten zich overal tussen te wurmen. Zo weten ze ook eitjes te leggen in open afvoerputjes en zelfs in het toilet! Vooral wanneer we voor een langere tijd weg gaan, zorgen we ervoor dat alles goed afgedekt is.
De tuin bijhouden
Veel Singaporezen houden van bloemen en planten. Balkons of galerijen zijn hier en daar omgetoverd tot kleine tuintjes. Het is belangrijk om schaaltjes en bloempotten water vrij te maken zodat muggen niet kunnen voortplanten. Ook het los maken van harde grond is noodzakelijk om water goed weg te laten stromen.
Wat kun jij, als toerist, doen om geen dengue in Singapore te krijgen?
Ben jij, net zoals ik, iemand die overal en altijd de enige lijkt te zijn die muggen aantrekt? Super vervelend vooral omdat je weken ‘plezier’ kunt hebben van die jeukende bulten. Toch zijn er een aantal makkelijk oplossingen om ervoor te zorgen dat je niet geprikt word en daardoor het risico op dengue verkleint. Er is namelijk geen vaccin of andere behandeling tegen dengue, alleen symptoombestrijding.
- Gebruik muggenspray zoals Deet wanneer je buiten gaat wandelen, vooral na een flinke regenbui. De meeste muggen vind je langs het water (bijvoorbeeld Clarke en Boat Quay of in de Marina Bay) of in tuinen en bossen (bijvoorbeeld Botanical Gardens, Gardens by the Bay en Bukit Timah Nature Reserve).
- Draag een lange broek en/of een shirt met lange mouwen. Draag luchtige, losse kleding die lekker zit met het warme weer. Beschermt je niet alleen tegen muggen maar ook tegen de zon!
- Draag dichte shoenen eventueel met sokjes.
- Slaap in een muggennet. (Dit is in Singapore niet altijd nodig omdat in meeste hotels de ramen niet open kunnen.)
- Zet een waaier aan. Muggen zijn slechte vliegers. De wind van een waaier kan voorkomen dat muggen bij je kunnen komen.