Reisroutes,  Reisroutes Amerika

Reisroute: De Skyline Drive in het Shenandoah NP in Virginia, Amerika

“Almost heaven, West Virginia, Blue Ridge Mountain, Shenandoah River.” Het nummer Country Roads blaast uit onze autospeakers terwijl wij richting het noorden rijden. We rijden naar een van de weinige Nationale Parken die aan de oostkust liggen, het Shenandoah National Park. We gaan hier de Skyline Drive rijden, een van de mooiste autoroutes langs de oostkust.

Het Shenandoah National Park is een van de populairste bezienswaardigheden langs de oostkust. Jaarlijks komen hier een paar miljoen bezoekers om te genieten van de prachtige natuur. Omdat het op een steenworp afstand ligt van Washington D.C., is het perfect om de Skyline Drive te combineren met een city trip in deze stad.


Overzicht

Aantal kilometers169 km
Aantal dagenMinimaal 2
Aantal StatenVirginia
Beste reisperiodeLente t/m herfst
LuchthavenWashington Dulles Intl Airport
VervoerHuurauto i.c.m hotel, tent of cabin


De beste reisperiode

Het Shenandoah National Park en daarmee de Skyline Drive zijn het hele jaar geopend. Echter, het park is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Met name in de wintermaanden kan de Skyline Drive gesloten zijn vanwege sneeuw en ijs. Het bezoekersseizoen loopt dan ook van eind mei tot en met eind november. Buiten deze periode zijn alle visitor centra, winkeltjes en openbare toiletten gesloten.

In het voorjaar (in april en mei) gaan de meeste toiletten en visitor centra weer open. De temperaturen liggen nog aan de lage kant en het is minder druk in het park. Een goede tijd om de Skyline Drive te rijden.

Het hoogseizoen loopt vanaf de zomer tot en met de herfst. Het kan dan behoorlijk druk zijn in het park. Houdt er rekening mee dat je vertraging op kunt lopen tijdens het rijden. De Skyline Drive is een tweebaansweg en inhalen is op veel plekken niet toegestaan. De herfst is een drukke periode in de Blue Ridge Mountain Range vanwege de verkleuring van de bladeren. De zogenoemde ‘fall foliage’ is een must om mee te maken!


De route

De Skyline Drive is een 169 km (105 mijl) lange scenic route die dwars door de Blue Ridge Mountains van Virginia loopt. De weg doorkruist de gehele lengte van het Shenandoah National Park. Het noordelijkste puntje van de route ligt net buiten het plaatsje Front Royal. Het zuidelijkste punt van de route bevindt zich ten westen van Afton.

Het Shenandoah National Park heeft meerdere in- en uitgangen. Daardoor is het mogelijk om op verschillende punten te beginnen (of te stoppen) aan de Skyline Drive. Deze ‘Entrance Stations’ zijn Front Royal, Thornton Gap, Swift Run Gap en Rockfish Gap. Onderweg vind je maar liefst 70 uitkijkpunten, 3 visitor centers, 5 restaurants en diverse picknick- en overnachtingsmogelijkheden.

Deze route is met een kleine camper te rijden. De Marys Rock Tunnel is maar 3,8 meter hoog. Let daarop wanneer je met een camper over de Skyline Drive rijdt.


Moet ik entreekosten betalen om deze route te mogen rijden?

De Skyline Drive ligt in het Shenandoah National Park waardoor je inderdaad entreekosten moet betalen bij binnenkomst.

Toegang voor een ‘single vehicle’ met <15 passagiers kost $30. Het toegangsbewijs is geldig voor 7 aaneengesloten dagen. Je mag in deze periode zo vaak als je wilt het park verlaten en weer binnenrijden.

Ben je een langere roadtrip aan het maken en ben je van plan om meerdere parken te bezoeken? Dan is het wellicht de moeite waard om een ‘America the Beautiful’ pass aan te vragen. Een pass kost eenmalig $80 voor een ‘single vehicle’ en is 12 maanden geldig. Deze pass geeft onbeperkt toegang tot alle National Parks, National Wildlife Refuges, National Forests en National Monuments.


Hoe lang heb ik nodig om de Skyline Drive te rijden?

De tijd die je nodig hebt om de Skyline Drive te rijden hangt natuurlijk af van wat je allemaal wilt zien en doen. Ben je een echte natuurliefhebber en hou je van hiken, dan heb je meer tijd nodig in het park vergeleken met iemand die alleen maar van de uitzichten wil genieten.

Wij raden aan om minimaal 2 volle dagen uit te trekken om het park te bekijken. Je hebt dan voldoende tijd om de hoogtepunten te zien en te genieten van de mooie uitzichten. Bedenk voor je de route gaat plannen wat je allemaal wilt zien en doen en hoeveel tijd je daarvoor kwijt bent. Plan aan de hand daarvan je dagen in.

Heb je maar een dag de tijd? Dat is natuurlijk ook geen probleem! Het park ligt op minder dan 1,5 uur rijden van Washington D.C. af. Zoals hierboven aangegeven beschikt het park over verschillende in- en uitgangen. Het is dus mogelijk om een klein stukje van de Skyline Drive te proeven als uitstapje vanuit Washington D.C.


Bekijk hier de 18 leukste bezienswaardigheden
van Virginia


De leukste bezienswaardigheden en activiteiten langs de Skyline Drive

Wanneer je het park binnenkomt en de entreekosten betaalt krijg je direct handige boekjes mee. Hierin staat de volledige route en alle bezienswaardigheden en wandelingen die er te doen zijn. Ook de vele visitor centers kunnen je extra informatie geven of goede suggesties geven voor de tijd die je in het park te besteden hebt.

De bezienswaardigheden worden in de boekjes aangeduid met behulp van mile (mijl) posts. Op mijl x zit deze bezienswaardigheid. Langs de weg zul je deze paaltjes vinden. Maar gelukkig hoef je niet moeilijk te gaan zitten doen en paaltjes in de gaten te houden: De bezienswaardigheden worden ook duidelijk aangegeven op reguliere verkeersborden.

Mile 0 begint bij Front Royal, de noordelijke ingang van het park.

Hiken
Langs de Skyline Drive vind je meer dan 800 km aan wandelpaden. De hikes zijn verdeeld in makkelijk, gemiddeld en moeilijk. Er is voor ieder wat wils! Ook de bekende Appalachian Trail loopt door het park. Onderweg heb je de mogelijkheid om hier stukjes van te lopen.

Compton Peak – mijl 10.4
Een bijna 4 km lange wandeling brengt je langs twee uitzichtpunten en langs een bijzondere steenformatie van diverse lavastromen.

Hawksbill Gap – mijl 45.6
Hawksbill Gap is het hoogste punt in het park. Een flinke wandeling naar de top geeft je de mooiste uitzichten. De wandeling is voor gevorderden: Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat.

Dark Hollow Falls – mijl 50.7
De wandeling is 1.4 mijl (2,3 km) retour met een hoogteverschil van 134 meter. Een korte wandeling maar een flinke klim terug naar de auto. Ondanks dat is het een van de populairste wandelroutes van het park.

Harry F. Byrd Visitor Center
Visitor Centers staan niet vaak in de must see lijst van bezienswaardigheden. Het Harry F. Byrd center is echter wel een must. Verschillende exhibities en films geven je ontzettend veel achtergrondinformatie over het park.

Blackrock Summit – mijl 84.8
Deze wandeling is 1,6 km lang (retour). Het bijzondere aan deze wandeling is dat de top van de berg bezaaid is met grote stukke lava stenen.

Range View Overlook
Zoals je weet komt de Skyline Drive langs meer dan 70 overlooks. Range View is een van de mooiste en mag zeker niet overgeslagen worden!

Wildlife
Ben je een vroege vogel, dan heb je extra veel kans om wildlife te spotten. Herten en zwarte beren worden hier regelmatig gezien. Kijk uit wanneer je aan het rijden bent, want deze dieren steken ook regelmatig de weg over. Bear season is in het voorjaar en in de zomer, let dus extra op en vraag in het visitor center na wat je het beste kunt doen als je een beer tegenkomt.


Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Grotten bezoeken
Een van de hoogtepunten net buiten het Shenandoah National Park zijn de verschillende grottenstelsels die je kunt bezoeken.

 • Luray Caverns: Grootste grot aan de oostkust. Gelegen in het plaatsje Luray. De grotten beschikken ook over enkele museums en een groot doolhof voor kinderen.
 • Skyline Caverns: Deze grot ligt buiten Front Royal, dicht bij de ingang van de Skyline Drive. Er is hier een bijzondere kristalsoort te bewonderen, namelijk anthodite
 • Shenandoah Caverns: De enige grot waarmee je met een lift naar beneden moet. Ligt ongeveer 30 minuten rijden van Luray af. Beschikt over een sluis waar je naar edelstenen kunt zoeken.
 • Grand Caverns: Deze grot is al te bezoeken sinds 1806! Deze ligt in Grotties, ongeveer een half uurtje rijden van de Swift Run Gap Entrance.

Monticello
Monticello was het huis van Thomas Jefferson en het enige landhuis wat op de UNESCO-lijst staat. Thomas Jefferson schreef onder andere de Amerikaanse grondwet en de onafhankelijkheidsverklaring van Amerika. Ook was hij de derde president van het land. Via verschillende tours heb je de mogelijkheid om zijn huis en het omliggende land te bezoeken. Het huis ligt ongeveer een half uurtje rijden vanaf de zuidelijke ingang van het Shenandoah National Park in de buurt van Afton.


Overnachtingssuggesties langs de Skyline Drive

Kamperen
Langs de Skyline Drive zijn er diverse kampeermogelijkheden beschikbaar. De campings zijn: Mathews Arm Campground (mijl 22.1), Big Meadows Campground (mijl 51.2), Lewis Mountain Campground (mijl 57.5), en Loft Mountain Campground (mijl 79.5). Enkele campings zijn ook geschikt voor campers.

Een overnachting heb je al vanaf $15. De ene campings is op basis van ‘first-come-first-served’ terwijl de andere al een jaar van tevoren te boeken zijn. De campings gaan open vanaf half juni en zullen eind oktober weer sluiten.

Hotels
De National Park Service beheert drie accommodaties in het park. De Big Meadows Lodge (mijl 51) en Skyland Resort (mijl 41.7) bieden beide sfeervolle cabins, standaard hotelkamers en luxe suites aan. Lewis Mountain Cabins (mijl 57.5) biedt verschillende cabins aan waaronder primitieve cabins voor wandelaar.

Ben je op zoek naar andere hotelopties dan is er net buiten het park redelijk wat aanbod. Enkele tips: Baymont by Wyndham (near Shenandoah National Park), Front Royal. Luray Caverns Motels, Luray. Quality Inn, Waynesboro.

Huisjes
Wellicht ben je op zoek naar een leuk huisje in plaats van een hotel. Ook in de omgeving van het Shenandoah National Park is er een groot aanbod. Via een van de vele verhuurwebsites online kun je een standaard tot luxe cabin huren in het prachtige berggebied.


Meer tips voor een onvergetelijke tijd!

 • In de zomer kan het erg heet zijn. Wanneer je gaat hiken, neem dan genoeg drinken mee.
 • Bescherm jezelf goed tegen de hete zon. Smeer zonnebrandcrème en draag een hoed of pet.
 • Bescherm jezelf tegen de muggen met muggenspray, met name wanneer je in de zomer gaat kamperen.
 • In de herfst is het weer wisselvallig: Overdag kan het warm zijn terwijl het in de ochtend en avond flink af kan koelen. Draag daarom verschillende laagjes kleding.
 • Ga je kamperen? Pas dan op voor beren. Vraag bij de camping of visitor center na wat voor voorzorgsmaatregelen jij kunt nemen tegen beren.
 • Ben je van plan flink te gaan wandelen? Neem altijd voldoende eten en drinken mee.
 • Koop een koelbox waar je gemakkelijk eten en drinken koel in kunt houden. Campingwinkels verkopen producten tegen een hogere prijs.
 • Draag stevige wandelschoenen of speciale ’trail runners’.
 • Sla afval op in je auto of neem een plastic tasje mee. Je zult niet overal prullenbakken vinden.


Meer Amerika tips vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *