Informatie over Emigreren

Waarom moet je snel vrienden maken na een emigratie?

Een van de grootste ondernemingen die je aangaat tijdens een emigratie is het maken van nieuwe vrienden. Terwijl de een er zijn arm niet voor omdraait is het voor de ander een groot obstakel. Vooral wanneer we ouder worden is het maken van vrienden niet meer zo gemakkelijk als toen we jong waren, maar een goed sociaal vangnet opbouwen, het liefst zo snel mogelijk na aankomst in je nieuwe land, is ontzettend belangrijk. Waarom? Dat lees je in dit artikel.


Waarom is het belangrijk om snel nieuwe vrienden te maken na je emigratie?

Een goed sociaal vangnet opbouwen direct nadat je verhuisd bent naar het buitenland kan veel voordelen hebben. Maak dit dan ook een van de prioriteiten. Ik weet het het is superspannend maar probeer het zo snel mogelijk op te pakken. Enkele belangrijke voordelen:


1. Vrienden kunnen je helpen om beter te acclimatiseren in je nieuwe land

Wanneer je verhuist naar een nieuw land, kun je niet meteen alles weten. Ook al verhuis je naar België, wat zoveel op Nederland lijkt. Dat kan ook een uitdaging zijn. Vrienden, of deze locals of andere emigranten zijn, kunnen je helpen en ondersteunen met het verwerken van de nieuwe indrukken in het dagelijks leven. Daarnaast kun je hen vragen stellen en bepaalde taken gemakkelijker laten verlopen.


2. Vrienden hebben is belangrijk voor je mentale gezondheid

Wanneer je niet op zoek gaat naar nieuwe sociale contacten kunnen we erg eenzaam worden en ons erg geïsoleerd voelen. Er zijn natuurlijk verschillende vormen van eenzaamheid en iedereen zal tot op bepaalde hoogte eenzame gevoelens kunnen krijgen na een verhuizing. Als we ons eenzaam voelen denken we vaak aan betere tijden. Gezellig lunchen met vrienden in Nederland of leuke dagjes met familie. ‘Alles was beter toen’, denken we dan. ‘Waarom ben ik in godsnaam verhuisd?’ We gaan dit ontzettend missen en dan kan er hevige heimwee ontstaan.

Zit je eenmaal in deze neerwaartse spiraal, dan kan de stap om erop uit te gaan en sociale activiteiten te ondernemen nog moeilijker worden. Dit kan uiteindelijk leiden tot depressie. Het hebben van een goed sociaal netwerk kan dit grotendeels voorkomen, omdat je iemand hebt om mee te praten die jouw situatie kent.

vrienden emigratie
Gezellig picknicken met nieuwe vrienden in Singapore


3. Ze geven een boost aan je zelfvertrouwen en welzijn

Het hebben van vrienden is goed voor je gezondheid op meerdere vlakken. Ze houden je niet alleen uit een neerwaartse spiraal, ze boosten ook je zelfvertrouwen en algehele welzijn. Ze geven je het gevoel dat je ergens bij hoort en, onbewust, ook een doel: het onderhouden van een goede vriendschap. Wanneer jullie leuke dingen doen ervaar je minder stress en voel je je gelukkiger. Dit boost je zelfvertrouwen en je eigenwaarde.


4. Andere emigranten of expats begrijpen je beter dan vrienden in Nederland

Misschien heb je wel eens gehoord van de cultuurshock? Veel emigranten die verhuizen krijgen er een keer na hun verhuizing mee te maken. De een heeft hier veel last van, de ander minder. Hoe dan ook, wanneer je je ei kwijt wilt, kun je deze het beste neerleggen bij je nieuwe vrienden in je nieuwe woonland. Familie of vrienden thuis begrijpen nooit precies waar je doorheen gaat en kunnen je dan ook geen goed advies geven. Ze zullen het misschien zelfs sneller zien als klagen. ‘Jij hebt hiervoor gekozen’ of ‘Je hebt hebt het leven wat je wilt, waarom zeur je hierover?’ zijn geen ongewone reacties.


In dit artikel geef ik je 4 tips om vrienden
te maken in het buitenland


Het voordeel van expat/emigrant vrienden

Met expatvrienden bedoel ik non-locals, dus andere mensen die net als jij naar een nieuw land verhuisd zijn. Dit kunnen mensen zijn uit Nederland maar ook expats uit andere landen van over de hele wereld. Het grootste voordeel van expatvrienden is dat ze precies in hetzelfde schuitje zitten of gezeten hebben als jij. Het zijn mensen die je begrijpen en je kunt dus makkelijk bij ze terecht wanneer je het even niet meer ziet zitten.

Een ander voordeel van een leuke expatvriendengroep is dat deze waarschijnlijk uit meerdere culturen bestaat. Je leert dus niet alleen over de cultuur, gewoontes, normen, waarden en geloof van je nieuwe land, maar je hebt ook de mogelijkheid om te leren van de rest van de wereld. Op deze manier krijgen we meer begrip voor elkaar en groeien we ook als persoon.


Maak ook lokale vrienden

Vrienden maken met locals is niet in elk land even gemakkelijk. Locals hebben ook niet altijd interesse om nieuwe vrienden te maken. Ze hebben al een eigen leven met vrienden die ze kennen van werk of hobbyclubjes. Ik bedoel, hoe vaak maak jij nieuwe vrienden in Nederland en hoe vaak komen deze mensen uit het buitenland? Waarschijnlijk niet zo heel vaak of zelfs helemaal nooit.

Dat wil echter niet zeggen dat je het niet kunt proberen. Door contact te krijgen met locals kun je jezelf dieper in de cultuur verwikkelen. Op deze manier kun je de lokale taal beter onder de knie krijgen en vragen stellen over onder andere gewoontes, politiek, normen en waarden.


Zoek je meer informatie over wonen in het buitenland?
Klik dan hier!

4 Comments

 • irene

  Leuk blog over vrienden maken na verhuizing naar het buitenland. Ik heb daar laatst met een vriend ervaringen uitgewisseld. Die vond in België maar geen aansluiting. Ikzelf heb in Ierland gewoond. Daar is men heel toeschietelijk. Ook heb ik lang in Berlijn gewoond. Daar is men ook veel gereserveerder. Soms is het echt een uitdaging om aansluiting met anderen te vinden.

  • Karin

   Hoi, wat een leuk dat je daar ook ervaringen mee hebt. Aansluiten vinden komt natuurlijk altijd van 2 kanten en kan daardoor lastig zijn. Ik vind het bijzonder om te lezen dat België moeilijk ging, aangezien dat zo dicht bij Nederland zit. Vervelend zeg, als dat niet lukt.

 • Marie

  Mooi om je persoonlijke verhaal van je verhuizing te lezen. Nieuwe vrienden maken blijft altijd lastig op oudere leeftijd, helemaal wanneer je naar een ander land verhuisd. Ik heb zelf ook gemerkt dat het belangrijk is om erop uit te gaan, zodat je mensen kan ontmoeten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *