Reisroutes,  Reisroutes Amerika

Reisroute: Trail of the Ancients, State Route 261 & 95 in Utah, Amerika

Een van de mooiste wegen tijdens onze cross country roadtrip lag in het zuidoosten van de staat Utah. Verlaten landschappen, ruige natuur en prachtige uitzichten wisselen elkaar in een ramp tempo af. We komen maar enkele auto’s tegen en zijn continu verbaasd over hoe snel de natuur binnen enkele kilometers kan veranderen in Utah. Deze route is niet zomaar een mooie weg, het is onderdeel van de ‘Trail of the Ancients’.


Overzicht

Aantal kilometers205 km
Aantal dagenHalve tot een volle dag
Aantal statenUtah
Beste reisperiodeApril-mei of september-oktober
LuchthavenSalt Lake City International Airport
VervoerHuurauto i.c.m hotels/camping of camper


Beste reisperiode

De staat Utah is het hele jaar door te bezoeken. Het westen van Amerika is ongekend populair en tijdens de zomermaanden, ondanks het hete weer, stroomt Utah vol met toeristen. Het hoogseizoen is in volle gang en dat is overal in de staat te merken.

Tijdens de winterperiode, het laagseizoen, zul je vrijwel niemand tegenkomen. Hoewel de winters mild zijn, moet je voorbereid zijn op wisselende temperaturen, koude nachten en zelfs sneeuw.

De zogenoemde ‘shoulder seasons’, april t/m mei of september t/m oktober, zijn het beste om Utah te bezoeken. De temperaturen zijn aangenaam, de sneeuw is vrijwel overal verdwenen, er zijn minder toeristen en de prijzen voor hotels en campings liggen een stuk lager dan in het hoogseizoen.


De route

Deze reisroute is onderdeel van de Trail of the Ancients. Utah State Route 261 begint ongeveer 5,5 km ten noorden van het plaatsje Mexican Hat. State Route 261 loopt noordwaards voor ongeveer 53 km en gaat dan over in State Route 95. Route 95 wordt ook wel de Bicentennial Highway genoemd. Voor deze reisroute nemen we Route 95 naar het plaatsje Hanksville.


Wat is de Tail of the Ancients?

De Trail of the Ancients is een National Scenic Byway die door de staten Colorado en Utah loopt. De route komt niet alleen door prachtige natuurgebieden maar ook langs culturele en bijzondere archeologische plekken van de Native Americans (Puebloan of Anasazi cultuur) die hier vroeger leefden.

In 1990 is deze weg een officiële Byway geworden en in 2005 een National Scenic Byway. De complete route is ongeveer 773 km lang. Wil je de complete route berijden en alle attracties bezoeken, trek hier dan minimaal vijf dagen voor uit.


Hoe lang heb ik nodig om dit deel van de Trail of the Ancients te rijden?

In dit blog tippen we maar een klein onderdeel van de route aan en deze is, wanneer je geen stops maakt, binnen drie uur te rijden. Stop je onderweg alleen voor mooie fotomomenten dan is het handig om er een halve dag voor uit te trekken. Ben je van plan om onderweg bezienswaardigheden te bezoeken, dan is een volledige dag meer dan voldoende voor deze reisroute.


De leukste activiteiten langs de Trail of the Ancients

Langs deze reisroute vind je bijzondere bezienswaardigheden in het prachtige Cedar Mesa landschap. Deze bezienswaardigheden moet je zeker niet overslaan!

Goosenecks State Park
Goosenecks State Park ligt op ongeveer 5 minuten rijden van State Route 261. In het park heb je uitzicht over de San Juan Rivier en het punt waar deze prachtige lussen maakt, lijkend op ‘ganzenhalsen’. Deze lussen zijn vergelijkbaar met de bekende Horseshoe Bend in Arizona. Een klein verschil is dat je hier niet hoeft te ‘vechten’ met andere toeristen. De kans is groot dat je hier helemaal alleen bent.

Toegang tot het park is $5 per auto. Het park is behoorlijk verlaten: Er is bijvoorbeeld geen visitor center aanwezig.

Valley of the Gods
De Valley of the Gods is vergelijkbaar met Monument Valley. Het is werkelijk prachtig en je zult hier vrijwel niemand tegen komen. Om deze vallei te bezoeken heb je geen gids of permit nodig. Het park is toegankelijk om te backpacken, hiken en wildkamperen.

Wil je een goed beeld krijgen van het landschap dan is er een optie om de 17 mijl lange zandweg te rijden door het park. Voor deze weg heb je geen 4×4 nodig en het wordt afgeraden om hier na een regenbui te rijden wegens overstromingen. Het beste is om deze weg te rijden met een SUV, maar met een gewone auto is het ook mogelijk.

Moki Dugway Scenic Drive
Deze kleine scenic drive is een grindweg die langs een rotswand van de vallei loopt. De weg bestaat uit zeer scherpe haarspeldbochten en heeft een hellingsgraad van maar liefst 10%. Het is erg spannend om deze te rijden. Onderweg zijn er enkele mogelijkheden om te stoppen en te genieten van het prachtige uitzicht over de Valley of the Gods.

De weg is goed onderhouden maar kan tijdens hevige regenval of een sneeuwstorm afgesloten zijn vanwege veiligheid. Bekijk voor vertrek altijd de condities op de weg. Het wordt ook afgeraden om deze weg met grote campers te rijden.

Muley Point Overlook
Op de top van Cedar Mesa vind je Muley Point Overlook. Deze overlook ligt ongeveer 8 km van de hoofdweg af. De weg naar het uitzichtpunt is ook van grind maar erg hobbelig. Overigens goed te doen met een gewone auto wanneer je langzaam rijdt. Het uitzicht vanaf dit punt is werkelijk prachtig!

Natural Bridges National Monument
Natural Bridges werd in 1908 het eerste National Monument van deze staat. Het park heeft drie natuurlijke bruggen: ‘Kachina’, ‘Owachomo’ en ‘Sipapu’. Deze zijn te bezoeken door de Bridge View Drive te rijden door het park. De Bridge View Drive is een eenrichtingsweg die langs alle belangrijke attracties komt.

De entreeprijs voor dit park is $20 per auto (maximaal 15 passagiers). Wanneer je een America the Beautiful Pass hebt kun je gratis naar binnen.

Hite Crossing Bridge
Wanneer je de Hite Bridge oversteekt ben je in de Glen Canyon National Recreation Area terecht gekomen. Dit park is onderdeel van Lake Powell en de Colorado River.

Hite Overlook
Ongeveer 10 minuten na het oversteken van de Colorado River kom je Hite Lookout tegen. Neem even de tijd om uit te rusten en te genieten van het prachtige uitzicht. Wij hebben hier de mogelijkheid genomen om lekker te lunchen met een onvergetelijk uitzicht.

Magic Bus
Tussen mile marker 15 en 16 vind je de Magic Bus aan de westkant van Route 95. Deze RV is door velen beschilderd in felle kleuren.


Irene van Neneh’s Choice scheef een mooi artikel over de Mighty 5 van Utah.
Klik hier voor het artikel, deze attracties wil je niet missen!


Overnachtingssuggesties

In Mexican Hat vind je verschillende overnachtingsmogelijkheden, zoals de Hat Rock Inn. Deze is gemakkelijke te boeken via Expedia.

Langs de route zelf is het alleen mogelijk om te kamperen. Er zijn echter geen echte campings noch gerelateerde voorzieningen beschikbaar. Kijk voor meer informatie over kamperen in BLM land op deze website.

Eenmaal in Hanksville aangekomen zijn er verschillende overnachtingsplekken beschikbaar. Boek een kamer bij het Whispering Sands Motel of OYO Hotel Hanksville.

Overnachten in het Natural Bridges National Monument is ook mogelijk. Kampeerplekken naast het visitor center zijn beschikbaar op de first-come-first-served methode. Kosten zijn $15 per nacht. Op deze kampeerplek is niets aanwezig behalve toiletten, een picknicktafel en een grill. Zorg er dus voor dat je genoeg eten en drinken bij hebt.


Meer tips

  • Zorg voor vertrek dat de tank van je auto vol zit. Je zult onderweg geen tankstations tegenkomen. Tanken kun je in Mexican Hat of in Hanksville.
  • Zorg dat je genoeg eten en drinken bij hebt wanneer je deze route gaat rijden. Onderweg zul je ook geen restaurants of supermarkten tegenkomen.
  • Neem voldoende water mee wanneer je gaat hiken. Vooral in de zomer is dit erg belangrijk wanneer uitdroging op de loer ligt.
  • Bescherm je huid tegen zonverbranding: Gebruik zonnebrand en draag een pet of hoed.
  • Volg de aanwijzingen van de overheid over floodings wanneer het geregend heeft, flash flood warnings voor wanneer het gaat regenen en het gebruik van 4WD wegen als je een gewone auto hebt.


Meer reisroutes in Amerika vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *