USA

Zion National Park: Alles wat je moet weten over dit prachtige park in Utah

Tegen de avond komen we aan in een verloren dorpje. Het bestaat uit een hoofdstraat met een paar winkels, hotel en restaurants. Het is stil op straat. Na een snelle maaltijd blijken alle winkels gesloten te zijn behalve het winkeltje bij het tankstation. Met het beperkte aanbod weten we toch plakbrood, trail mix, een paar bananen, mueslibars en sportdrank bij elkaar te schrapen. Niet slecht voor een dorp van niets. Terug in het hotel maken we ons klaar voor een hele dag hiken in het prachtige Zion National Park.


Overzicht

StaatUtah
VliegveldSalt Lake City International Airport of Las Vegas McCarran International Airport
Aantal dagenMinimaal 1 volledige dag
OvernachtingsmogelijkhedenKamperen in het park. Hotels of lodges buiten het park
VervoerHuurauto
Beste reisperiodeVoorjaar of najaar
Zion National Park
Uitzicht vanaf de top van Angels Landing


Waar ligt het Zion National Park en hoe kom ik er?

Het Zion National Park ligt in het zuidwesten van de staat Utah. De hoofdingang en visitor center zijn te bereiken via de enige weg die door het park loopt: Route 9. In het noorden ligt het Kolob Canyons Visitor Center wat bereikbaar is via Interstate 15. De Kolob Canyons zijn een onbekender gedeelte van het Zion National Park.

Zion is het makkelijkste te bereiken met een huurauto. Deze kun je op de luchthaven bij aankomst huren. Het park ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Las Vegas en op 4,5 uur rijden van Salt Lake City.

Beste reisperiode

In de winterperiode zul je weinig toeristen vinden in het park, maar wel sneeuw en regen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen op de wandelpaden, waardoor in deze periode van het jaar veel paden afgesloten zijn. De temperaturen zijn fris en ‘s nachts zelfs onder het vriespunt.

Hoewel in de zomermaanden alle paden en museums volledig open zijn, wordt het park dagelijks overspoeld met toeristen. Zorg ervoor dat je vroeg bij het park aanwezig bent. Anders zijn er geen parkeerplekken meer beschikbaar en moet je misschien zelfs in de file wachten tot je binnen mag. Daarnaast is het heet met soms wel temperaturen rond de 40 graden.

De beste periode om Zion te bezoeken is in het voorjaar (maart/april) of najaar (oktober/november). De temperaturen in het park zijn overdag prettig, ‘s nachts wat aan de koele kant. Toeristenaantallen liggen op zijn laagst in deze periodes. Een nadeel kan zijn dat de shuttle service ook minder vaak gaat. Echter, met een goede planning zou dit geen problemen op moeten leveren. In het voorjaar smelt de sneeuw en het stijgende water kan ervoor zorgen dat een wandeling door The Narrows niet toegestaan is. In de herfst kun je heerlijk genieten van de mooie herfstkleuren!

LET OP: In maart is het ook spring break in Amerika waardoor veel Amerikanen vakantie vieren in het Zion National Park. Bezoekersaantallen liggen drie keer zo hoog. Houd hier rekening mee wanneer je van plan bent Zion te bezoeken.
Zion National Park
Prachtige uitzichten vanuit de canyon


Zitten er entreekosten verbonden aan dit park?

Ja, een toegangsbewijs voor een auto met <15 passagiers kost $35 (2020). Dit ticket is geldig voor zeven aaneengesloten dagen. Het park is gratis toegankelijk wanneer je in het bezit bent van een ‘America the Beautiful pass’.

Indien je meerdere National Parks of Monuments gaat bezoeken tijdens je vakantie, is een aanschaf van deze pass een must. De pass kost $80 (2020) en is een jaar geldig. Je kunt deze pas bij elk visitor center aanschaffen.


Lees hier alles over het Dry Tortugas
National Park in Florida


Kan ik met mijn eigen auto door het Zion National Park rijden?

Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Route 9, de Mount Caramel Highway, die door het zuidelijke gedeelte van het park loopt, kun je met je huurauto rijden. Langs deze prachtige route liggen ook diverse wandelingen en bezienswaardigheden.

De Zion Canyon Scenic Drive is vanaf half maart tot en met november niet begaanbaar met een privéauto. Je moet dan verplicht gebruik maken van de shuttlebussen die rondrijden tussen de hoogtepunten langs deze Scenic Drive. In de wintermaanden is de weg wel open voor persoonlijk vervoer, alleen kan de conditie op deze weg erg slecht zijn wegens sneeuw en ijs.


Shuttlebussen? Dat lijkt me een gedoe.

Nee, helemaal niet! Het shuttlesysteem in het park is perfect geregeld. Het park heeft twee lijnen: De Zion Canyon Scenic Drive route en Springdale – Zion visitor center route.

De shuttle vanuit Springdale naar het visitor center stopt op negen verschillende locaties onderweg naar het center. Is de parkeerplaats bij het visitor center vol, dan kun je je auto in Springdale parkeren en de shuttle naar het park nemen.

Tijdens de zomerperiode, wanneer het hoogseizoen is, en op feestdagen rijden de shuttles vaker dan in het voor- en najaar. Houd hier rekening mee wanneer je Zion bezoekt. Voor beide shuttleservices hoef je niets te betalen. Ga naar de website van het Zion National Park voor actuele informatie en rijschema’s van de shuttlebussen.

LET OP: Momenteel (juli 2020) moet je wegens COVID-19 een getimed ticket kopen via de website van de National Parks Service. Dit ticket kost $1 en moet voor je bezoek gekocht worden. Bezoek je het park meerdere dagen, dan moet je voor elk dag een nieuw ticket kopen. Deze service is tijdelijk en wordt op een later tijdstip opnieuw geëvalueerd.


Hoe lang heb ik nodig om Zion te bezoeken?

Het Zion National Park heeft ontzettend veel leuke activiteiten te bieden. Je kunt zelfs een hele week in het park blijven zonder jezelf te vervelen.

Hoe lang jij in het park wilt blijven is dus afhankelijk van wat je allemaal wilt zien en doen. Ben je een echte hike fan, dan is het logisch om meerdere dagen in het park te verblijven. Twee of drie dagen is dan een perfecte lengte. Je hebt dan ook de mogelijkheid om het noordelijke deel van het park te bezoeken.

Heb je maar weinig tijd voor het Zion National Park? Dat is geen probleem natuurlijk. Zorg er wel voor dat je een volledige dag inplant om het park te bezoeken. Dat is genoeg om de sfeer van het park op te nemen, de highlights te bezichtigen langs de Zion Canyon Scenic Drive en een aantal korte wandelingen te maken.

Zion National Park


Kan ik overnachten in het Zion National Park?

Het park beschikt over drie campings: The Lava Point Campground, South Campground en Watchman Campground. De campings beschikken over toiletten, drinkbaar water, afvalcontainers, maar geen douches en elektriciteit.

Kamperen in Lava Point is gratis en op basis van first come, first served. South en Watchman campground kampeerplekken zijn beschikbaar vanaf $20 per nacht. Het wordt aangeraden om al een half jaar van tevoren een plek te reserveren, vooral in het hoogseizoen wanneer Zion enorm populair is. Er zijn enkele ‘walk-in’ plekken beschikbaar, echter zijn deze al vaak vroeg op de dag vergeven.

Ben je niet zo van het kamperen dan kun je ook verblijven in de Zion Lodge. Een bijzondere accommodatie midden in het park. Deze lodge heeft zowel hotelkamers als leuke houten cabins.

Mochten alle overnachtingsmogelijkheden in Zion vol zitten, dan kun je gemakkelijk uitwijken naar Springdale waar verschillende hotels en campings liggen. Mt Carmel Junction ligt aan de oostkant van het park. Dit is een goede overnachtingsplek wanneer je vanuit Bryce Canyon National Park komt.

Booking.com


Ga hier naar de officiële pagina van het Zion
National Park voor up-to-date informatie


Wat zijn de leukste bezienswaardigheden?

Zion Human History Museum
Wil je meer weten over de geschiedenis van het park dan is een bezoekje aan het museum een must. Je kunt gratis door de exhibities lopen en een 22 minuten durende video bekijken.

Weeping Rock
Weeping Rock is een van de top bezienswaardigheden in Zion. De rots heeft een bolle vorm en water loopt van de bovenkant continu naar beneden, net alsof deze huilt. Je kunt achter het vallende water doorlopen en de rots bekijken.

Viewpoints
Overal in het park zijn er ook verschillende viewpoints te vinden waar je een prachtig uitzicht hebt op de gigantische rotsformaties. Langs de Scenic Drive ligt onder andere het Court of the Patriarchs Viewpoint en het Big Bend Viewpoint. Ook langs de Mount Carmel Highway liggen verschillende viewpoints.

The Zion-Mount Carmel Tunnel
Deze tunnel verbind de zuidelijke en oostelijke ingang met elkaar. Deze weg kun je nemen als je vanuit Zion naar Bryce Canyon gaat (of visa versa). Deze tunnel is 1.1 mijl lang en heeft restricties voor bepaalde voortuigen zoals grote campers. Kijk voor de afmetingen vooraf op de officiële website van de National Park Services. Voor grote voortuigen moet je een tunnel permit aanschaffen van $15 en zijn er maar bepaalde tijden dat je door deze tunnel mag rijden.

Checkerboard Mesa
Langs de Mt. Carmel Hwy ligt deze bijzondere rotsformatie. Deze rots heeft deze naam gekregen omdat deze een schaakbord patroon heeft. Hier beginnen ook enkele wandelingen in het onbekendere landschap van Zion.

Weeping Rock


Wat zijn de leukste activiteiten?

Op stap met een ranger
Tijdens de zomerperiode biedt het park ook gratis ranger activiteiten aan. Je gaat bijvoorbeeld onder begeleiding van een ranger wandelen. Je krijgt hierbij uitgebreide informatie over het park. Deze wandelingen zijn geschikt voor families met kinderen. Ook worden er verschillende praatjes gehouden in het museum en is er een speciale ranger shuttle tour waarbij je extra informatie krijgt over het park.

Fietsen
Fietsend Zion verkennen is een superleuk alternatief voor de overvolle shuttle. Let wel op dat je niet overal mag fietsen. Je hebt toegang tot de Zion Canyon Scenic Drive en Pa’rus Trail. Fietsen op andere wegenn zoals Zion-Mount Carmel Highway, Kolob Terrace Road en Kolob Canyon Scenic Drive wordt afgeraden wegens steile stukken, scherpe bochten en smalle wegen. Fietsen zijn te huur in verschillende winkels in Springdale.

Sterren kijken
Wanneer iedereen weg is en de zon onder is, is het park compleet gehuld in duisternis. In Zion worden er in de avond geen lampen aangezet waardoor het de perfecte plek is om sterren te kijken. Het museum, de Pa’rus Trail, South en Watchman Campgrounds zijn perfecte plekken om sterren te kijken.

Canyoning
Een spannende manier om Zion te ontdekken is via canyoning. Canyoning is een outdoor activiteit. Je ontdekt een canyon door onder andere te klimmen, abseilen en zwemmen. In Springdale zitten verschillende bedrijven die canyoning tours en gids aanbieden. Ben je een ervaren canyoneer? Dan mag je ook alleen op pad. Hiervoor moet je wel een vergunning aanvragen.

Backpacken in Zion
Hou jij van avontuur en uitgestorven wildernis? Dan is backpacken in Zion wat voor jou. Je kunt hier dagenlang hiken en kamperen in het rode landschap. Om te backpacken met je een speciale permit aanvragen en natuurlijk een uitgebreide planning maken. Voor meer informatie kijk je op de officiële pagina van de Zion National Parks Service.

Zion National Park


De mooiste wandelingen van het Zion National Park

Zion is echt een geweldig park als je houdt van wandelen of hiken. Wat je niveau ook is, er is voor iedereen een geschikte wandeling. Dit zijn enkele populaire wandelingen.

Makkelijke trails

 • Lower Emerald Pool Trail – 1.9 km retour, 1 uur, 21 m hoogteverschil, verhard wegdek.
 • Canyon Overlook Trail – 1,6 km retour, 1 uur, 50 m hoogteverschil, geschikt voor families met kinderen.
 • Pa’rus Trail – 5.6 km retour, 2 uur, 15 m hoogteverschil, geschikt voor families met kinderen.

Gemiddelde trails

 • Upper Emerald Pool Trail – 1.6 km retour, 1 uur, 61 m hoogteverschil, steiler dan de lower Emerald Pool Trail.
 • Watchman Trail – 5.3 km retour, 2 uur, 112 m hoogteverschil, dicht bij het visitor center en prachtige uitzichten over Watchman, Angels Landing en Observation Point.

Moeilijke trails

 • Angels Landing Trail – 8.7 km retour, 4-6 uur, 453 m hoogteverschil, niet geschikt voor kinderen en mensen met hoogtevrees, vergt goede voorbereiding.
 • The Narrows Trail – 15.1 km retour, 8 uur, 102 m hoogteverschil, 60% is wandelen en/of zwemmen in de rivier, vergt goede voorbereiding.
 • Observation Point Trail – 12.9 km retour, 6 uur, 655 m hoogteverschil, wandelen op de rim van de canyon, vergt goede voorbereiding.
Zion National Park
Angels Landing wandeling


Wat moet ik allemaal meenemen?

 • America the Beautiful pass en momenteel (juli 2020, COVID-19) je shuttle ticket(s).
 • Voldoende water, snacks en lunch (eten is ook beschikbaar in het park).
 • Stevige wandelschoenen of sneakers.
 • Bescherming tegen de zon zoals zonnebrand, pet, hoed en zonnebril.
 • Je camera en/of telefoon voor foto’s.
 • Kleding in laagjes, het kan fris zijn in de ochtend maar heet in de middag.
 • Kaarten van het park met wandelroutes die je bij de ingang krijgt.
 • Muggenspray.
 • Een zakje voor afval in op te bergen.

Ben je van plan flink te gaan hiken, zorg dan dat je extra water, snacks en maaltijden meeneemt. Een kleine EHBO kitje kan ook meegenomen worden. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat, weet waar je gaat wandelen, hoe lang de wandeling duurt en wat de risico’s zijn van het gebied. Vraag voor vertrek aan een ranger wat de huidige situatie is op de trail wat je wilt bewandelen. Dit voorkomt ongelukken, vooral in de zomerperiode wanneer temperaturen erg hoog liggen.


Zoek je nog een handige gids voor je bezoek aan Zion?
Wij raden deze van Lonely Planet aan. Bestel hem snel!


Meer toffe Amerika tips vind je hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *