Cambodja,  Reisroutes

Reisroute: Een dag rondrijden op het platteland van Siem Reap, Cambodja

Na twee dagen wringen en duwen om door de hordes Chinezen te komen, was het voor ons de hoogste tijd om Angkor & Siem Reap even achter ons te laten. Vroeg in de ochtend vertrokken we op onze gehuurde e-bikes het platteland van Siem Reap in, weg van de massa op zoek naar het échte Cambodja. En ik kan je zeggen, dat was het dubbel en dwars waard! Wat heerlijk was het om even weg te zijn en omringd te worden door mooie landschappen, lieve mensen en nog meer mooie tempels.


Overzicht

Aantal kilometersOngeveer 30 km
Aantal dagen1 Volledige dag
Beste reisperiodeHet hele jaar door
LuchthavenSiem Reap International Airport
VervoerE-bike, fiets of tuk tuk
platteland siem reap
Waterbuffels op het platteland


De beste reisperiode

Cambodja is gedurende het hele jaar prima te bezoeken. Echter, het kent land wel een regen- en droogseizoen. Het regenseizoen loopt ongeveer van mei tot en met oktober. Het droge seizoen loopt van november tot en met maart. De temperaturen liggen dan een stuk hoger, soms wel rond de 40 graden! In de middag kan het dus veel te heet zijn om er op uit te gaan. Wij raden aan een hotel met zwembad te nemen zodat je tijdens de heetste uren van de dag heerlijk af kunt koelen.

Het droge seizoen is het populairst onder toeristen en wordt daarmee dus aangemerkt als het hoogseizoen. In deze periode kun je lange rijen, grote drukte en bussen vol dringende Chinezen verwachten.

Gelukkig hoef je je voor het laatste niet zo druk te maken voor deze reisroute. De meeste toeristen komen niet verder dan Angkor Wat. Het platteland van Siem Reap en de mooie tempelgroepen daar worden door de meeste toeristen overgeslagen.


Lees hier waarom je ook prima naar
Azië kunt in het regenseizoen.De route

Deze avontuurlijke route door het platteland van Siem Reap is gebaseerd op het gebruik van een e-bike. Download voor vertrek in je hotel of hostel een offline kaart van dit gebied. Zo kun je tijdens het rijden eventueel je navigatie aanzetten en gemakkelijk de weg zoeken indien je verdwaald raakt. De Roluos tempelgroep ligt ongeveer 13 km ten oosten van Siem Reap. Volg National Road 6 om bij de tempels uit te komen. Er staan geen duidelijke borden langs de weg wanneer je moet afslaan. Houdt daarom Google Maps in de gaten of het aantal kilometers dat je onderweg bent.

Eenmaal van de grote weg af wordt de route wel duidelijker en staan er hier en daar bordjes die de richting aangeven naar de verschillende tempels.

Vanuit de laatste tempel rij je westwaarts terug richting Siem Reap. Het is een lange directe weg naar de stad die niet mis kan gaan. Eenmaal bij de rivier volg je deze naar het noorden om zo weer in het centrum van de stad uit te komen.


Hoe lang heb ik nodig om de route door het platteland van Siem Reap te rijden?

Hoe lang je nodig hebt voor deze route is afhankelijk van het vervoersmiddel dat je kiest. De meeste mensen huren een tuk tuk voor een hele of halve dag en bezoeken de verschillende tempels net buiten Siem Reap. Een tuk tuk gaan snel dus hiermee kun je in een halve dag wel klaar zijn met deze reisroute.

Ook is er de mogelijkheid om een mountainbike te huren in de stad. De omgeving van Siem Reap is vlak dus fietsen is goed te doen. Deze optie zal wel flink puffen zijn met 30 graden. Een fiets huren is ook de langzaamste optie. Deze route kan in een volle dag gefietst worden, maar ik raad dat niet aan aangezien de temperaturen hoog op kunnen lopen en er geen schaduw is op het platteland. Je kunt wel naar de tempels fietsen. De grote weg is redelijk overdekt met bomen.

Wij hebben deze route gereden op e-bikes, elektrische scootertjes. Je hebt het idee dat je op de fiets zit, maar je hoeft niets te doen en komt ook nog eens in een lekker tempo vooruit. Er zijn diverse verhuurders te vinden in de stad. Wij huurden onze e-bikes bij Green E-bike.


Lees hier alles wat je moet weten
over E-bikes huren in Siem Reap

platteland siem reap
Lekker cruisen!


Moet ik entreekosten betalen langs deze route?

Om de Roluos tempelgroep te bezoeken heb je een geldig ticket nodig. Ondanks dat de tempels niet binnen het Angkor Archeologisch Park liggen, zit de toegangsprijs toch inbegrepen in het ticket van Angkor. Aangezien je verschillende dagkaarten kunt kopen bij het officiële Angkor ticket office, is het handig om vooraf te bedenken of je deze route toe gaat voegen aan je reis. Het is namelijk niet mogelijk om bij de Roluos tempels tickets te kopen.


De leukste bezienswaardigheden op het platteland van Siem Reap

Phsar Leu Thom Tmey
Zoek je een volledige local experience dan is een bezoek aan deze markt een must langs deze route. Je zult hier vrijwel geen andere toeristen tegen komen. Zorg dat je wat kleingeld bij hebt om je fiets of e-bike te parkeren. De markt gaat al vroeg in de ochtend open en is dus de perfecte plek om lekker te ontbijten tussen de locals. Heb je wel al ontbeten, dan is het heerlijk om over de markt rond te wandelen en je te vergapen aan wat deze mensen allemaal verkopen. Mocht je nog geen lunchplannen hebben, haal dan heerlijke lokale lekkernijen (broodjes en gebakjes) bij de bakkerijafdeling!

platteland siem reap
Drukte op de markt in de ochtend

De Roluos tempels
Het hoogtepunt langs de route is de tempelgroep dicht bij het kleine stadje Roluos. Hier vind je de gelijknamige archeologische plek die bestaat uit vier verschillende tempels: Bakong, Preah Ko, Lolei, en Prasat Prei Monti. Deze vier tempels zijn de laatste overblijfselen van de Hariharalaya, een oude hoofdstad van het Khmer Rijk, en dateren uit de 9e eeuw. Koning Jayavarman II verplaatste in die tijd de hoofdstad van Mahendraparvata naar Roluos. Hoewel ze iets minder imposant zijn dan Angkor of Bayon, zijn ze de moeite waard zijn om te bezoeken.

Lunchen bij Tata’s Small Shop
Het enige restaurant wat in de Roluos tempelgroep te vinden is wordt gerund door Tata. Ze is een kleine maar pittige dame die alles regelt. De small shop ligt tegenover de Bakong tempel en verkoopt de meest uiteenlopende souvenirs. Ook serveren ze heerlijke gerechten en diverse drankjes tegen een lage prijs. Ben je met de e-bike op stap, laadt dan hier direct bij aankomst je accu op. Na je bezoek aan de tempel kun je wat eten en drinken bij Tata in ruil voor stroom voor je e-bike.

Op zoek naar andere tempels
Ben je op zoek naar meer avontuur, dan kun je kleinere tempels zoeken in de jungle en woongebied ten westen van de vier belangrijkste Roluos tempels. Dit zijn de Prasat Kandal Doeum, Prasat O Keak en de Prasat Olok. Deze kleine ruïnes zijn overblijfselen van de ooit prachtige tempels. Ze zijn overigens niet allemaal even makkelijk te vinden en je zult hulp moeten vragen aan de lokale bevolking om naar de juiste richting gewezen te worden.

Over het platteland rijden
Vanuit de Prei Monti tempel loopt er, parallel aan de NR6, een geasfalteerde weg westwaarts richting Siem Reap. Op deze weg zul je amper verkeer vinden, maar wel een hoop ander leuks! Rieten huisjes, kleine dorpjes, zwaaiende en spelende kinderen, rijstvelden en waterbuffels wisselen elkaar af op deze relatief korte weg. Het is heerlijk om hier rond te rijden, te stoppen voor een foto en te genieten van al het moois!

Het leven op het platteland van Siem Reap


Alles over de Roluos tempelgroep

Lolei
De noordelijkste tempel passeer je als eerste wanneer je naar Roluos rijdt. De tempel ligt direct aan de National Road 6. Deze Hindoetempel is de laatste die gebouwd is tijdens het Hariharalaya tijdperk. De tempel is gebouwd door koning Yasovarman I.

Preah Ko
De tweede tempel die je tegen komt langs de route is de Preah Ko. Preah Ko, vertaald de heilige stier, is de eerste Hindoetempel die gebouwd werd in 879 door koning Indravarman I. De tempel is gebouwd om familieleden van de koning te eren. Drie Nandistieren houden wacht voor de ingang van de tempels.

Bakong
Bakong is de eerste zandstenen Hindoetempel die gebouwd werd in de Roluos regio. Het was in de 9e eeuw de officiële staatstempel van koning Indravarman I. Hiermee is deze tempel ook meteen de grootste van de vier Roluos tempels.

platteland siem reap
Roluos Tempels

Prasat Prei Monti
Net ten zuiden van de Bakong tempel ligt de laatste tempel waar je langs komt gereden, de kleinere Prasat Prei Monti. Het is niet helemaal duidelijk wanneer de drie bakstenen tempels gebouwd zijn, maar ze komen alledrie wel uit dezelfde periode. De Prei Monti is de minst bezochte tempel van de vier, omdat deze wat meer verstopt ligt in de jungle en een eindje van de grote weg af ligt.


Overnachtingssuggesties langs deze route

Deze route heeft qua overnachtingen niet veel keus. Aangezien deze miniroute maar een volledige dag kost vanuit Siem Reap is het het gemakkelijkste om in de stad te overnachten. Wij verbleven in het Shadow Angkor Residence, een mooi hotel aan het water, inclusief ontbijt voor een redelijke prijs. Ben je een backpacker die op zoek is naar een budgetoptie, dan is Onederz Hostel een aanrader! Hier heb je al een bed voor onder de $10.

Wil je toch graag op het platteland overnachten in alle rust en weg van de stad? Dan is het Roluos Burann Acient Resort wellicht iets voor jou! Deze ligt op enkele kilometers van de Roluos tempels.


Meer tips voor een heerlijke dag op het platteland van Siem Reap

Lijkt het je ook leuk om met de fiets of e-bike door het platteland te rijden? Houd dan rekening met het volgende:

  • Smeer jezelf goed in met zonnebrand en draag een pet of langere/luchtige kleding om het verbranden van de huid tegen te gaan. Er is geen schaduw op het platteland.
  • Draag een mondkapje of wikkel een sjaal om. Tijdens het rijden kan het ontzettend stoffen als er een vrachtwagen langs rijdt.
  • Draag een (zonne)bril. Deze voorkomt dat opwaaiend zand in je ogen komt.
  • Er is maar één officieel oplaadpunt voor je e-bike bij de Bakong tempel. Laadt je e-bike op vóór je tempelbezoek zodat deze helemaal op kan laden.
  • Houdt je aan het snelheidslimiet van 20 km/u.
  • Ben je de weg kwijt? Vraag het aan een local. Mensen zijn ontzettend behulpzaam!


De perfecte reisgids voor deze route

Ben je nog op zoek naar een goede reisgids? Wij zweren zelf bij de Lonely Planet gids. Deze staat boordevol goede informatie en leuke ‘off the beaten track’ tips. Reserveer snel de nieuwste editie!


Meer tips over Cambodja lees je hier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *